Montreal. Canada (V)
Montreal este cel mai mare oras al provinciei Quebec si unul dintre cele mai frumoase orase din America de Nord. Este orasul care aduce “parfum” frantuzesc in Canada, fiind reprezentativ pentru provincia franceza a Canadei. Statistica „spune” despre Montreal ca este cea mai mare aglomerare urbana de populatie francofona dupa Paris, avand peste 6 milioane de locuitori in zona urbana si metropolitana a orasului. Nu este o surpriza faptul ca limba oficiala in provincia Quebec si implicit si in Montreal, este limba franceza, insa toata lumea vorbeste evident si limba engleza.
Numele orasului provine de la colina (dealul) in jurul caruia este construit Montrealul, numita Mount Royal, de unde panorama orasului arata superb. Orasul este un mix Americano – European, o combinatie intre orasele americane cu iesire la mare sau la lac, cu panorama downtown-ului plina de zgaraie nori, si orasele europene cu cladirile vechi in stil arhitectonic European, care confera un aer boem, artistic si prietenos.
Am ajuns in Montreal dupa o calatorie de 2 ore de la Ottawa, cu un stop in zona muntoasa a Quebecului la Sucrerie de la Montagne, o mica bijuterie in mijlocul padurii, complexul avand facilitati de cazare ca in basme si un restaurant cu specific local. Aici, primavara se aduna locuitorii din zona pentru a produce vestitul sirop de artar, simbol national Canadian. Aici, fara exagerare, te simti ca in povestea “Alba ca Zapada si cei sapte pitici”. Este o locatie de poveste, cu casute din lemn aruncate ici colo in padurea apparent salbatica, un restaurant rustic, cu un décor pe masura care cuprinde trei sali de servire cu o capacitate de peste 1000 de persoane. Decorul nu este singura calitate speciala a acestui loc, ceea ce il face cu adevarat special este faptul ca locatia detine si o fabricuta unde se face siropul de artar. Meniul restaurantului este, bineinteles, cum altfel, decat bazat pe retete servite cu …..sirop de artar. A fost o premiera pentru mine sa beau bere din artar, carnati la gratar cu sirop si o degustare de vin din artar. Original, ingenious si gustos, in acelasi timp. Locatia mai are si un magazin universal, ca la noi la tara, de unde iti poti cumpara sirop de artar si alte produse pe baza de artar.
Intrarile in Montreal (am parcurs vreo 3) nu sunt in cea mai fericita forma. Ai impresia ca primariei doar ce i-au picat din cer fonduri si s-a apucat sa faca ceea ce trebuia facut de mult: intretinerea podurilor si a autostrazilor suspendate, inlocuirea celor in stare extrem de proasta (cu fierul beton la vedere), asfaltari … Mare parte din oras este un santier si nu stiu cat acest lucru tine de sangele latin al provinciei sau asa s-a nimerit sa fie acum. Cu o fotografie poti spune multe sau manipula, asadar am ales una care sa faca impresie buna la intrare 🙂
Dar sa revenim la Montreal. Pentru a putea explora usor orasul, atat Old Montreal cat si downtown-ul este recomandat sa te cazezi in zona Old Montreal, de unde ai acces pietonal (sau cu metroul) atat in Old town cat si in zona centrala si de shopping.
Hai hui prin Vechiul Montreal
Am inceput turul pietonal din Rue de Saint Denis, si am coborat spre Old Montreal in zona portuara. Pe traseu, poti admira Primaria orasului Montreal (Hotel-de-Ville), o cladire impozanta construita in sec. XIX, care gazduieste guvernul local al Montreal. Este binecunoscut faptul ca Charles de Gaulle, presedintele Frantei, a exclamat “Vive le Quebec libre” de la balconul Primariei in anul 1967.
In partea opusa primariei, este o alta cladire impozanta, Palatul de Justitie Montreal. Cladirea nu se prea incadreaza in arhitectura centrului vechi, fiind finalizata in 1971. Ambele constructii sunt adiacente cu Champ de Mars square.
Cum cobori de la Hotel de Ville catre port, ajungi in Place Jacques Cartier, o piata centrala cu restaurante si magazine de suveniruri. In mijlocul zonei pietonale se ridica Columna Lui Nelson – ridicata in 1809 in cinstea Amiralului Nelson, erou in batalia din Trafalgar.
Daca o iei spre vest, te plimbi pe Rue de Saint Paul, cea mai pitoreasca strada pietonala din Old Montreal, paralela cu zona de promenada de pe malul Lacului Sf. Laurentiu. Rue de Saint Paul este o strada tipic europeana cu iz frantuzesc, bineinteles, fiind plina de restaurante, cafenele, magazine pline cu delicii fine si suveniruri. Daca te-ai plimbat ziua pe aici, cu siguranta trebuie sa revii si seara. Totul se schimba.
Paralel cu aceasta strada, este Rue de Notre Dame, un alt boulevard important din Old Montreal. Aici vizitam Basilica Notre Dame cu cele doua turnuri gemene si Place d’Armes unde se gasesc mai multe cladiri importante, printre care si Bank of Montreal , dar si primul zgaraie nori al orasului, New York Life Insurace Building din 1889 si imobilul art deco Aldred Building. In mijlocul pietei se afla statuia – monument a lui Maisonneuve – fondatorul orasului Montreal. Statuia a fost ridicata in 1895 cu ocazia sarbatoririi a 250 de ani in 1892 de la atestarea orasului.
Trebuie sa ajungi si in zona de promenada pe malul fluviului Sfantul Laurentiu de unde poti admira un apus de soare perfect si silueta panoramei orasului de unde se pot observa cel mai bine contrastele arhitecturale ale Montrealului – zgaraie nori din otel si sticla, turnurile Catedralei Notre Dame si alte caldiri vechi si noi fac skyline-ul orasului. Aici, in special vara, se aduna mii de localnici pentru a se plimba, a se da cu rolele sau cu bicicleta si pentru a se bucura de briza racoroasa.
Tot in zona de promenada este si Piata Bonsecours, gazduita de o cladire impozanta din 1847, care a servit peste 100 de ani ca piata a orasului. In 1849, pentru o perioada scurta, a gazduit Parlamentul Canadei Unite. Actuala piata este recunoscuta in present prin comercializarea de obiecte si produse de arta traditionale.
In partea cea mai de jos a Old Town, inspre fluviu, este vechiul port „Vieux Port” – zona de docuri aflate acum intr-o transformare si reconstructie continua. Chiar in aceasta perioada era anuntata deschiderea unui centru de recreatie si distractie in zona care probabil ca va mai inviora atmosfera. In rest, te poti plimba pe promenada si admira orizontul orasului.
Printre zgarie nori …
Piata Dorchester si Piata Canada sunt situate in zona centrala a orasului, la capatul indepartat al Bulevardului Rene-Levesque. Cele doua zone pline de verdeata si inconjurate de un mix de cladiri de arhitectura neogotica, cum este Saint George’s Church imbinate cu cladiri in stil architectonic futurist, modern, sunt considerate inima orasului Montreal, chiar daca, in opinia mea, pulsul orasului se simte batand in mai multe zone. Aici se remarca cladiri vechi, care vorbesc despre istoria orasului, cum am amintit Saint George’s Church dar si Windsor Station. Tot aici se afla si centrul financiar al orasului si a Provinciei Quebec. La fiecare cladire zgaraie pe langa care treci iti este reamintit ca traim era globalizarii.
Desi zona este plina de zgaraie nori in stil ahitectural modern, sticla si otel, ceea ce atrage atentia este Catedrala Marie Reine du Monde, inchinata Sf. Marii, regina lumii, catedrala inaugurata in anul 1894.
Montrealul „verde”
Din zona centrala este o buna oportunitate sa faci o scurta calatorie cu masina la Mount Royal, pe culmile dealului in jurul caruia s-a construit orasul. Functie de conditiile de traffic, poti ajunge in aproximatv 20 de minute cu masina din centrul vechi. Aici sunt amenajate mai multe zone de recreere si agrement, view-point-uri care ofera o priveliste superba asupra orasului. Platoul inalt al Mount Royal pe partea de vest este dominat de silueta impozanta a Oratoriului Saint Joseph. Initial, in 1904, aceasta a fost construita ca o capela mica pentru a primi bolnavii care doreau sa beneficieze de puterile vindecatoare ale Sf. Iosif. Cum numarul pelerinilor era in crestere, in 1924 a inceput constructia bisericii de astazi, constructie finalizata in anul 1967. Domul Oratoriului este al treilea cel mai mare din lume, iar Oratoriul Sf. Iosif este cea mai mare biserica din Canada si a fost inclusa in Lista monumentelor Canadei cu ocazia centenarului in 2005.
De jur imprejurul dealului sunt cateva parcuri unde se poate opri pentru fotografii panoramice cu orasul. Cartierele rezidentiale din aceasta zona sunt extrem de bine intretinute, lume buna, arhitectura placuta si cate o terasa-cafenea din loc in loc te face sa crezi ca esti prin Franta.
Orasul subteran
Din cauza iernilor extrem de geroase din nord estul Canadei, Montrealul a completat si atasat la reteaua de metrou a orasului, asa zisul “oras subteran”, o retea de pasaje subterane intesate cu magazine, mall-uri, teatre si cafenele care leaga nu mai putin de sapte statii de metrou pe o suprafata de aprox 10 km patrati. Accesul in subteran se face prin statiile de metrou si te poarta prin subteran kilometri intregi fiind protejat de frig, vant sau ninsori. Underground city este, fara indoiala, o capodopera demna de o societate care stie cum sa se protejeze de intemperiile climatice, pe timpul iernilor aspre, mai cu seama.
Montreal, asa cum spuneam la inceput, are un aer boem, European, cu iz frantuzesc la propriu. Daca mai era necesar sa adaug la stradutele si arhitectura din Old Montreal cu mixul de stiluri arhitectonice, Montreal are asemeni Parisului un ….. Cartier latin, adica acel loc dominat de artisti si studenti, care isi expun diverse lucrari de arta si hand craft-uri. Asa cum este de asteptat, cartierul latin este plin de restraurante pe toate gusturile, terase, cafenele, cu preturi ca pentru artisti si studenti. Zona este in partea de nord a centrului vechi, de-a lungul strazii Saint Denis si porneste de la intersectia cu Sainte Catherine.
Insule & fluvii
Montreal este situat pe insula Montreal (la confluenta fluviului Laurentiu cu raul Ottawa). Orasul se intinde insa si pe alte 74 de insulite vecine, din care cele mai apropiate de insula principala sunt Ile de Notre Dame si Ile Ste Helene. Poti opta pentru o plimbare cu masina catre cele doua insulite, ambele oferind vizitatorului activitati recreative si de entertainement. In mare parte soselele si parcarile de pe cele doua insule sunt in reparatii totale in prezent, centrele sportive de aici fiind inchise. Cu toate acestea, view-urile pe care le-a dat natura nu sunt inchise. Imaginea care ti se desfasoara de pe Insula Sfanta Elena asupra orasului, este spectaculoasa:
Podul care leaga Ile de Montreal cu Insula Sfanta Elena – Pont Jacques Cartier este si el spectaculos si merita parcurs ca si experienta … oricum nu ai alta posibilitate de a ajunge pe insula 🙂
Biosphere Montreal – muzeul mediului este un alt obiectiv de pe Insula Sf. Elena. Cladirea este unica prin arhitectura sa „transparenta”. Pe cealalta insula, Ile de Notre Dame, se afla Cazinoul Montreal.
Montreal nu a fost „dragoste la prima vedere” ci din a doua zi. Venind din Ontario, am comparat. M-am lovit inca de la intrare de santiere si autostrazi blocate si intrerupte, o zona portuara si de promenada care merita mai multa grija si o lipsa de atentie pentru detalii. Dar ce mai conteaza toate acestea cand regasesti la mii de mile departare lumea din care vii si latinitatea pe care vrem nu vrem o simtim aproape. „Plonjand” mai adanc in oras si trecand peste impresia initiala, am descoperit o metropola complexa, cu o identitate bine definita si cu un accent francez haios 🙂 . Montreal este un oras in care nu poti sa te plictisesti.