Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
MUNCHEN - ghid de vizitare - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
7482
post-template-default,single,single-post,postid-7482,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
17 iul.

MUNCHEN – ghid de vizitare

Orice calatorie in Bavaria nu prea are cum sa nu inceapa cu MUNCHEN – capitala acestui land si inima economica a Germaniei. Vizitarea orasului a fost parte din traseul pe care l-am avut in Bavaria si care poate fi citit AICI. In prezent orasul numara in jur de 1,5 milioane de locuitori iar caracterul sau cosmopolit si de „magnet” pentru o viata mai buna este vizibil in numarul mare de imigranti, statistica in care conduc cu succes turcii si popoare slave. Ii vezi si auzi peste tot, inevitabil pasesti in saormariile si donner kebab-uri lor si ajungi sa te intrebi uneori: incotro? Chiar daca in orele dupa amiezii in zonele in imediata apropiere a centrului istoric, o zona rezidentiala de altfel, te crezi undeva intr-un colt de Istanbul, Zagreb sau Belgrad, daca mai insisti sa faci cativa pasi inspre inima orasului ajungi sa vezi o alta lume.

Inspre si catre aeroport…

Desi aeroportul se afla la o distanta considerabila de oras (35 km) posibilitatile de transfer sunt multiple: doua linii de tren (S1 si S2) ce pleaca spre gara centrala din oras la fiecare 10 minute; numeroase autobuze ce merg atat in centru cat si in zona metropolitana si care pot fi luate din fata zonei centrale de la Terminalul 1 si 2; taxiuri sau iti inchiriezi propria masina. Am ales ultima varianta deoarece gasesti usor hoteluri cu parking (costa in jur de 15 EUR/zi) si pentru usurinta de a te deplasa in zona metropolitana merita sa ai o masina la dispozitie.

Cazarea

Oferta este variata iar pentru ca in zona centrala sunt o multitudine de hoteluri de 3* si 4* pentru toate buzunarele, recomand cazarea in jurul strazilor Bayerstraßsau Sonnenstraße, de aici aflandu-te la 1 km de atractiile principale ale orasului. De fapt, orasul este foarte abordabil ca si distante, astfel ca in interiorul unui cerc cu raza de 1,5 km poti bifa cam tot ceea ce este reprezentabil pentru istorie, cultura si viata sociala.  La drum!

HOINAREALA PE STRAZI

Lasa harta deoparte. De multe ori incepi sa cunosti un oras lasandu-l pe el sa se descopere in fata ta, pur si simplu plimbandu-te pe strazi si lasandu-te surprins de ceea ce vezi.

 MUNCHEN 4 MUNCHEN 23 MUNCHEN 24

PORTILE ORASULUI

Partea centrala a orasului este marcata de existenta a patru porti vechi, parte din zidurile ce inconjurau localitatea in secolul al XIII-lea si care purta pe atunci numele de Altstadt. Odata cu zidul contruit in perioada 1285 – 1347 au fost ridicate si aceste porti de acces principale si …. inca cinci mai mici. Cele patru poarta numele de: Karlstor, Isartor, Sendlinger Tor si Schwabinger Tor si se trece prin ele ori de cate ori doresti sa vizitezi partea centrala si folosesti o artera principala de acces.

MUNCHEN 1

PIATA MARIENTPLATZ

Vrei nu vrei, vei ajunge aici 🙂 . Marienplatz a fost piata centrala a orasului inca de la infiintarea asezarii si era folosita in special pentru diverse treburi locale: piata de aprovizionare, targ, loc de intreceri si jocuri sportive … Incepand cu anul 1908 pietei i-a fost adaugata piesa de rezistenta arhitectonica a orasului – Neues Rathaus, cladirea noua a primariei, a carei fatada este decorata cu statuile a numerosi regi, duci si electori bavarezi. O alta emblema a cladirii este ceasul Rathaus-Glockenspiel cu gongul sau ce bate la 11 am, 12 pm si 5 pm si dupa care se aud piese de muzica populara in timp ce papusile-statui se rotesc. In fata Rathaus se afla Coloana Fecioarei Maria (Mariensaule) ridicata in 1638 si Fantana cu Pesti (Fischbrunnen).

DSC_6315

Cladirea a fost ridicata in fata vechii primarii – Altes Rathaus, usor de recunoscut dupa turnul sau reconstruit.

MUNCHEN 7

Din Marienpltaz pleaca principalele artere de shoping din Munchen: Kaufingerstraße, Weinstraße si Sendlingerstraße, astfel ca la orice ora piata este un furnicar uman. Tot din piata centrala, la distante foarte mici se afla cele mai importante catedrale ale orasului:

FRAUENKIRCHE (Biserica Mantuirii Maicii Domnului)

Catedrala este cea mai mare cladire religioasa si de cult din oras, depaseste ca marime si Rathaus si a fost centrul religios al Bavariei de Sud inca din 1821 – anul inscaunarii arhebishopului de Munchen si Freising. A fost construita in 1488 si … impresioneaza prin marime (are 109 metri lungime si 40 de metri latime), interiorul sobru, simplu si decorat in stil gotic. Imaginea sa emblematica este data de cele doua coloane de la intrare ce au in varf domurile construite in stil Renascentist.

MUNCHEN 18

CATEDRALA ASAM

Construita in stil Rococo in 1746 de catre fratii Cosmas si Egid Asam, lacasul a fost dedicat lui St. John de Nepomuk. Catedrala este bogat decorata in interior, iar daca din strada pare doar o alta cladire de pe strada Sendlinger, odata ce pasesti in interior … este wow! Interiorul este decorat cu fresce, stucaturi si picturi in ulei ce povestesc scene din viata patronului bisericii, Sf. Ion. Cea mai notabila piesa din interior este altarul inalt, incadrat de 4 coloane rasucite pe care sta un altar de sticla ce contine statuia de ceara a patronului bisericii.

Cu siguranta trebuie vazuta aceasta catedrala, ea facand o nota discordanta cu stilul gotic intalnit peste tot in oras.

MUNCHEN 2 MUNCHEN 3

PETERSKIRCHE (CATEDRALA SF. PETRU)

Este cea mai veche biserica parohiala din Munchen si se afla in cartierul Petersberg – in varful unui mic deal unde pe vremuri era un lacas locuit de calugari. Construita in 1386 in stil Gotic, cladirea a fost modificata si i-a fost adaugat un cor in stil baroc in 1636. Interiorul este decorat cu sculpturi in marmura rosie facute de Erasmus Grasser iar altarul are sculpturi cu scene din crucificare si ziua judecatii. Este impresionant de asemenea si turnul catedralei (91 metri) cu cele 299 de trepte ale sale pe care daca le urci ajungi la cele 8 clopote si la o priveliste de unde poti vedea in departare Alpii.

MUNCHEN 19

CATEDRALA SF. MIHAIL

Este cea mai mare catedrala renascentista din Bavaria si a fost construita in 1597, devenind ulterior un fel de pantheon bavarez. Aici, in cripta regala au fost inmormantati 41 de membri ai dinastiei Wittelsbach, printre care: Ducele William al V-lea, Electorul Maximilian I si Regele Ludovic al II-lea. Structura interioara a cladirii este impresionanta: inca de la intrare un arc triumfal face trecerea spre corpul principal – nava bisericii, decorata cu picturi, statui din bronz ce dateaza din 1595 si numeroase capele si altare mai mici de o parte si de alta.

MUNCHEN 13 MUNCHEN 12

TEATRUL DE STAT SI OPERA BAVAREZA

Obiectivul este situat in imediata vecinatate a Munich Rezidenz si a fost construit de Regele Maximilian I Joseph in anul 1818 in stil Neoclasic. Exteriorul se face remarcat prin porticul cu coloane ce are in partea superioara statui cu Apollo si muzele sale si o fresca pe cladirea principala ce-l reprezinta pe Pegassus. In fata se afla Piata Max – Joseph, cu restaurante si cafenele.

MUNCHEN 9

CATEDRALA THEATINA A Sf. CAJETAN

Este o catedrala catolica construita in stil italian baroc si este una dintre cele mai frumos decorate biserici din oras. Constructia a fost terminata in 1690 si se face remarcata prin domul sau impresionant ce are o inaltime de 71 de metri, fatada decorata si cele doua turnuri din partea frontala. In exterior cladirea este decorata cu statui de sfinti si un basorelief  pe dom ce reprezinta un leu, in timp ce interiorul este ornat cu stucaturi. Tot in interior se pot vedea picturi de ce dateaza din 1646.

MUNCHEN 20

PALATUL NYMPHENBURG

Situat la 7 km de centrul orasului, in Parcul Schlosspark Nymphenburg, asezarea il face o locatie usor accesibila. Cladirea a fost resedinta de vara a electorilor de Wittelsbach in secolul al XVII-lea iar designul gradinilor amintesc intr-un fel de Versailles: alei, zone verzi decorative, statui ce reprezinta zei grecesti si un lac. Palatul este inconjurat de Canalul Nymphenburg ce se separa cand ajunge in dreptul cladirii in doua brate ce apoi se reunesc intr-un bazin de partea cealalta a cladirii. Cladirea are peste 600 de metri lungime si este dominata de Pavilionul Central unde se afla camere si apartamente bogat decorate.

Tot in cadrul complexului mai pot fi vazute: Capela palatului (Kapellenstock) decorata cu picturi din viata Mariei Magdalena, Grajdurile imperiale (Marstallmuseum) unde pot fi vazute trasurile regale, Amalienburg – o vila de vanatoare unde se afla o sala a oglinzilor si Teatrul de Vara (Heckentheater).

DSC_6502MUNCHEN 16

STATUIA BAVARIEI

Statuia de 18 metri a fost conceputa de artistul Ludwig Schwanthaler si turnata din bronz de Ferdinand von Miller in 1850. Monumentul se afla in Parcul Bavarez, la mica distanta de Palatul Nymphenburg, locul unde in perioada in care se tine Oktoberfest se intind corturile pentru festival si concerte. Scopul pentru care a fost ridicata statuia a fost dorinta de a arata importanta pe care o avea Bavaria printre statele europene la acea vreme. Se poate urca in statuie pe cele 126 de trepte si odata ce ajungi „in cap” ai o priveliste de sus asupra orasului 🙂 Monumentul este considerat a fi cea mai mare statuie de bronz construita vreodata.

In spatele statuiei se afla Hall of Fame (Ruhmeshalle) unde se pot vedea busturi ale unor figuri proeminente din istoria si cultura bavareza.

MUNCHEN 14

PALATUL MUNCHEN RESIDENZ

Situat la cateva minute de Marienplatz, cu acces direct din Residenzstraße si in apropierea statiei de metrou Odeon, se afla Palatul Munchen Residenz.

Complexul a fost secole de-a randul locul unde duci, electori si regi ai Bavariei si-au avut resedinta. Palatul are sapte curti interioare si mai multe corpuri de cladire impartite in trei parti: Königsbau inspre Piata Max-Joseph, Alte Residenz inspre Residenzstrasse si Festsaalbau care este sala de banchete. Sectiunea principala a palatului a fost construita in 1579 si aici astazi se afla Muzeul Residenz ce adaposteste lucrari de arta si vestigii ce prezinta istoria si evolutia Bavariei. Altor corpuri ale palatului le-au fost date utilizari pe masura: Trezoreria, Biserica tuturor sfintilor si Teatrul. In incinta Palatului, tot timpul sunt diverse evenimente si expozitii astfel ca este imposibil, chiar in trecere fiind, sa nu participi la ceva.

Chiar daca nu vrei sa vizitezi vreo expozitie tot poti sa intri pentru cateva minute intr-una dintre gradinile sale amenajate cu alei, lacuri si fantani arteziene.

MUNCHEN 21

PARCUL OLIMPIC

Complexul olimpic a fost construit cu ocazia jocurilor olimpice de vara din 1972 si ocupa o suprafata de 2,7 milioane de metri patrati pe locul unde in trecut se desfasurau antrenamente ale armatei regale. In prezent, zona este folosita pentru spectacole si concerte (Tollwood festival ce se tine de doua ori pe an) si are numeroase zone de agrement si terenuri de sport. Tot in parc poate fi vizitat si Turnul Olimpic, turnul de televiziune de 290 metri, construit in 1968 si care are in varf o platforma rotitoare cu un restaurant.

MUNCHEN 22

BMW WELT SI FABRICA BMW

Nu poti sa pleci din Munchen fara a face o vizita la emblema Bavariei: BMW. Locatia este la 200 de metri de Parcul Olimpic. Faptul ca si nemtii stiu sa faca bani din orice este mai mult decat vizibil si aici. Expozitia BMW (Welt), muzeul si fabrica sunt incluse intr-un program de vizitare bine organizat si recomandat tuturor varstelor. Pretul unui tur variaza de la 22 EUR (include cele 3 obiective), 18 EUR (BMW Welt si fabrica), 7,5 EUR (BMW Welt) si 13 EUR (muzeul BMW). Este foarte interesant mai ales ca esti plimbat de un ghid pas cu pas pe liniile de fabricatie, de la presele de tabla pana la montajul cablurilor si vezi robotii la lucru pe liniile de sudura, montat sasiu, vopsitorie si atasarea geamurilor. Durata vizitei este in medie de 2.5-3 ore si se parcurg cam 5 km.

MUNCHEN 15

HOFBRAUHAUS

Bavaria – Munchen fara bere? Imposibil! Munchen este orasul unde berea este nu doar „placuta” ci si sarbatorita in fiecare an in timpul Oktoberfest. Respectul fata de aceasta licoare este vizibil la fiecare pas prin numarul mare de berarii pe care le recunosti dupa terminatia „brauhaus” 🙂 . Dintre toate, chiar daca nu este cea mai ok din punct de vedere calitativ, restaurantul Hofbrauhaus – un restaurant-berarie de stat, este o emblema a acestei industrii. Merita sa faci o vizita acestui local situat la 5 minute de Marienplatz, cel putin pentru atmosfera si pentru o bere. Daca totusi stai bine cu rabdarea poti si sa comanzi ceva chelnerilor cam obositi si nervosi.

MUNCHEN 10 MUNCHEN 11

Cam acesta este ceea ce poti cuprinde intr-o scurta vizita prin capitala Bavariei. Dincolo de imaginile cu monumente istorice si culturale afectate pe alocuri de fenomenul imigrationist, orasul emana un aer imperial, nobiliar, demn de istoria sa veche si rolul avut in Europa de-a lungul timpului.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.