MUSCAT – ghid de vizitare (II)
Orice aventura prin Oman incepe in MUSCAT – orasul capitala. Motivele sunt multiple: un bun prilej de acomodare dupa zborul intercontinental, este situat in proximitatea zonelor muntoase unde se pot face expeditii off road de 1-2 zile, are plaje wow si este un loc cu multe obiective care ajuta la intelegerea Sultanatului Oman si a istoriei sale … inainte de a purcede prin tara.
Cu toate ca in prezent Muscat „vibreaza” si se face remarcat in secolul XXI sub impulsul petro dolarilor, la tot pasul sunt urme care arata istoria zbuciumata a regiunii. Orasul dainuie pe fasaia de pamant dintre Muntii Al Hajar si apele calzi ale Golfului Oman de peste 2.000 de ani dar majoritatea vestigiilor istorice pastrate provin din perioada ocupatiei portugheze (1507-1650) si din perioadele de dupa.
In Muscat traiesc peste o treime din cei 4.5 milioane locuitori ai Omanului. Orasul se intinde pe o lungime de peste 100 de km (zona metropolitana) si este impartit intr-o zona rezidentiala si comerciala noua si orasul vechi. Arhitectura orasului este „cuminte”, existand un regim maxim de inaltime pentru cladiri (8 etaje). Acest lucru ajuta la pastrarea renumelui pe care si l-a castigat Oman ca fiind cea mai originala si „adevarata” tara din Orientul Mijlociu in care s-au pastrat nealterate traditiile si obiceiurile.
Transportul public nu este prea prietenos iar distantele sunt mari (sunt cateva autobuze confortabile care circula intre centru si suburbii) …. asadar taxiul ramane de baza mai ales daca esti intr-o lupta cu timpul. Un taxi costa 5-8 OMR intre centru si suburbii (orasul vechi, plaje) si se poate negocia.
Experientele culinare din Oman sunt la superlativ. Nu pot descrie pe unde am umblat si ce am vazut prin oras fara a incepe de fapt cu ceea ce a fost la final: un festin culinar la Turkish House Restaurant, cu detalii despre contact AICI.
Pentru a intelege cat de cat orasul trebuie programate aici cel putin doua zile, rezultand un mix placut intre o dimineata cu vizite, pranzuri delicioase si un apus pe plaja. La drum …
MAREA MOSCHEE SULTAN QABOOS
Este al doilea monument religios din zona golfului ca marime dupa moscheea din Abu Dhabi si impresioneaza atat din afara cat si prin modul cum a fost decorat interiorul. Edificiul este cadoul facut de catre Sultanul Qaboos natiunii cu ocazia implinirii a 30 de ani de domnie. Constructia a inceput in 1994 si a durat 6 ani si 7 luni.
Marmura de diverse culori, gresie si lemn de tec sunt materialele cel mai des folosite la construire. Sala principala de rugaciune este un patrat cu latura de 74.4 m si este acoperita cu un covor imens de 60×70 metri – a doua carpeta ca marime din lume, la care au lucrat 600 de femei timp de 4 ani. Domul cladirii are 50 de metri inaltime, minaretul principal 90 de metri si cele patru minarete au 45 de metri. In sala de rugaciune principala incap 6.500 de barbati iar in cea a femeilor 750. Luand in considerare curtile interioare, aici pot cu usurinta intra peste 20.000 de persoane.
Atentie la orele de vizitare pentru cei care nu sunt musulmani. Vizita in interior este permisa de sambata pana joia intre orele 8-11.
BULEVARDUL SULTAN QABOOS
Este artera principala a orasului si se intinde pe 18 km intre Aeroportul International Muscat si Parcul Al Qurm. De o parte si de alta sunt zonele rezidentiale, comerciale si administrative (Curtea Suprema, Muzeul de Istorie Naturala, diverse ministere).
Printre cele mai vizibile si apropiate stilului de shopping european pot aminti: Oman Avenues Mall, Panorama Mall, Muscat Grand Mall, toate fiind deschise pana la orele 23-24. Preturile sunt apropiate cu cele din Romania dar diversitatea este sub oferta de la noi.
Bulevardul Sultan Qaboos se termina spre est in dreptul parcului Al Qurm dar drumul continua sub alt nume pana in orasul vechi. Distanta dintre centrul orasului nou si orasul vechi este de aproximativ 20 de km. Avand in vedere ca distanta se parcurge pe autostrada cu 6-8 benzi … timpul este irelevant 🙂
CORNISA MUTRAH
Unul dintre locurile cele mai fotografiate din Muscat este cornisa Mutrah. Pe o distanta de 2 km bulevardul este amenajat cu o zona de promenada si urmeaza cursul tarmului, oferind prilej de fotografii de neuitat mai ales la apus.
Intr-o plimbare pe cornisa, de la un capat la altul, dam peste: portul turistic in care acosteaza si vasele de croaziera. piata de peste si bazarul Mutrah. Merita sa petreci in zona cateva ore pentru peisaj si mai ales pentru ca este un bun prilej de a socializa si observa localnicii.
Mai departe soseaua trece printr-un peisaj desertic stancos cu serpentine, dandu-ti impresia ca ai iesit din Muscat. Inainte de a ajunge in orasul vechi este un loc de oprire de unde se pot face fotografii cu intreaga zona. Orasul vechi pare o oaza de cladiri albe incadrate de peisajul stancos pe o parte si golful Oman pe cealalta.
MUZEUL BAIT AL ZUBAIR
Numele muzeului se traduce prin „Casa lui Zubai” si a fost intial o colectie privata de artefacte si lucrari traditionale arabe fondata de familia Zubai. Si-a deschis portile publicului in 1998, ocazie cu care Sultanul Qaboos a donat muzeului doua tunuri foarte vechi.
Expozitia muzeului contine obiecte de imbracaminte traditionala, arme, diverse obiecte din istoria maritima a sultanatului, diverse harti vechi, bijuterii si monede. Interesant de vizitat este satul omanez traditional din curtea interioara. Cladirea muzeului a castigat in 1999 premiul pentru excelenta in arhitectura.
PALATUL AL ALAM
Inconjurat de cele doua forturi Mirani si Jalali construite de portughezi in secolul XVI, palatul este una dintre cele 6 resedinte ale Sultanului. Cladirea are peste 200 de ani vechime si a devenit resedinta regala din 1972. In prezent locatia este folosita doar pentru ceremonii si vizite de stat. Cladirea nu impune prin dimensiuni si arhitectura dar fatada este decorata cu ornamente din aur. Palatul nu se poate vizita dar se poate fotografia exteriorul din piata din fata acestuia.
PLAJA QURUM
Dupa o zi fierbinte prin oras, un apus pe plaja si o baie in golf sunt binevenite. Situata la 10 km de centrul orasului si 6-7 OMR cu taxi 🙂 , plaja Qurum este un loc public care seara devine aglomerat cu localnici.