Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Myanmar. SAGAING si AVA (VI) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
10919
post-template-default,single,single-post,postid-10919,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,modula-best-grid-gallery,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / Myanmar. SAGAING si AVA (VI)
25 ian.

Myanmar. SAGAING si AVA (VI)

O alta zi petrecuta in Mandalay ne duce spre Sagaing si AVA (un alt nume folosit este INWA). Am inceput dimineata devreme cu Sagaing si dupa pranz am cotinuat periplul prin Ava.

Sagaing

Orasul Sagaing, fosta capitala a Regatului Sagaing in sec. 14, este situat la 20 de km sud vest de Mandalay pe malul celalalt al fluviului Irrawaddy, o zona care adaposteste o multime de manastiri si temple religioase buddhiste. De cum te apropii cu masina de dealul Sagaing vei fi fascinat de puzderia de pagode si stupe albe si aurii care formeaza “skyline-ul” orasului. Luate separat, nu toate merita vizitate, insa privite in ansamblu iti creeaza o imagine de-a dreptul incantatoare.

Cum spuneam, fiind cu tolba plina de optiuni de vizitat, am purces catre cea mai relevanta si in acelasi timp unica pagoda din zona –  Kaunghmudaw Pagoda. Este renumita prin faptul ca are forma de ou, fiind asemanatoare cu o alta pagoda din Sri Lanka numita Ruwanwelisaya.

Kaunghmudaw Pagoda este un loc de pelerinaj important in Sagaing. A fost construita pe timpul regelui Thalun in anul 1636, iar constructia acesteia a durat 12 ani. Constructia are 46 de metri inaltime si o circumferinta de 274 m.

Se presupune ca in interiorul pagodei se gasesc relicva dintelui lui Buddha, 11 relicve de par precum si statui. De-a lungul istoriei, respectand traditia din Sri Lanka, domul pagodei a fost vopsit in alb (identic cu pagoda sora din Sri Lanka), dar recent, guvernul militar birmanez a initiat un proiect de vopsire a domului in auriu, asa cum este in prezent.

AVA

Foarte aproape de Sagaing, la sud de Mandalay, este situata poate cea mai renumita capitala imperiala a Myanmarului din sec. XIV pana in sec. XIX, Inwa sau AVA. Fiind abandonata in anul 1839 atunci cand a fost complet distrusa de o serie de cutremure, astazi, Inwa este o destinatie turistica de „one day trip” din Mandalay. Si nu una oarecare deoarece o calatorie prin Ava este ca o intoarcere in timp. Am luat trasura si am pornit pe drumurile pietruite, printre plantatii cu trestie de zahar si bananieri, urmati fiind de localnici cu biciclete dornici sa ne vanda suveniruri si produse artizanele locale.

In drumul nostru spre Ava, la 45 minute de condus din Mandalay, dimineata devreme poti observa calugarii buddhisti care merg din casa in casa in cautare de ofrande (pomana) pentru micul dejun. Procesiunea este una zilnica iar mai apoi ofrandele adunate sunt preparate la comun in bucataria manastirii.  Este o experienta unica sa vezi cum la ora 10:00, in cadrul unei procesiuni, peste o mie de calugari de toate varstele se indreapta in siruri catre o manastire din zona pentru primi fiecare o parte din ofrandele aduse pentru ei acolo. Ni s-a explicat de catre ghidul local ca familiile sunt onorate sa ofere pomana calugarilor in fiecare zi si chiar competitioneaza intre ei in a oferi. Cultura lor nu percepe aceasta activitate ca un cersit ci sunt mandri si onorati sa ofere de pomana. Procesiunea in sine este una inedita, iar ca turist occidental, sa fii atat de aproape de ei si sa vezi pe viu cum peste 1000 de suflete stau aliniati cu bocceluta in mana si asteapta hrana cuminti, este ca o secventa de film.

Dar sa revenim la Ava …. si la drumul parcurs cu sareta pe drumurile de tara ….

Dupa ce s-a terminat procesiunea calugarilor am vizitat manastirea Bagaya care a fost construita initial in 1593 din lemn de tec, insa distrusa de foc in anul 1821. Guvernul a demarat reconstructia in 1992, bazata pe modelul vechii manastiri.

Manastirea Maha Aung Mye Bonzan, cunoscuta si sub denumirea de „Manastirea de caramida”, a fost construita in 1818 de catre Regina Me Nu, sotia regelui Bagyidaw. In acea vreme era o traditie ca manastirile sa fie construite din lemn, insa cum multe altele mai vechi au fost distruse de foc, manastirea aceasta a fost construita din caramida. Arhitectura folosita insa a fost cea utilizata la manastirile vechi de lemn. Se poate vizita si pe interior, avand mai multe pasaje de trecere dintr-o parte in alta a cladirii. Ca in toate manastirile, inauntru sunt cateva imagini cu Buddha. Intrarile la cele doua extremitati ale cladirii sunt flancate de leii mitologici birmanezi, ca la majoritatea templelor de aici.

Manastirea a fost distrusa in timpul cutremurului din 1838 insa a fost renovata patru decenii mai tarziu, astazi arata impresionanta, atat prin dimesiune cat mai ales prin ornamentele si intrarile stilizate.

O zi intreaga petrecuta prin imprejurimile din Mandalay ne-a aratat de toate: istorie, un pic de religie si multe experiente din viata de zi cu zi a locuitorilor.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.