Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
NORMANDIA - maretia naturii pe Côte d'Albâtre - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
15692
post-template-default,single,single-post,postid-15692,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / NORMANDIA – maretia naturii pe Côte d’Albâtre
20 oct.

NORMANDIA – maretia naturii pe Côte d’Albâtre

Printre orase si locuri din Normandia, unde regi ce odata purtau numele de „Richard”, „Guillame” si bineinteles „Wilhem” au facut istoria inceputului celui de-al doilea mileniu, intalnesti si unele dintre cele mai spectaculoase peisaje naturale din Franta si din lume:

„Côte d’Albâtre – 130 de km de spectacol al naturii”

Una dintre aceste destinatii este Coasta de Alabastru – „Côte d’Albâtre” – o fasie de tarm de 130 de km, abrupt, dramatic, cu stanci de culoarea alabastrului si plaje scaldate de ape turquoise. In momentul cand ajungi aici uiti ca privesti apele reci ale Canalului Manecii – „La Manche” si te crezi efectiv pe o plaja tropicala. La sosirea noastra valurile erau superbe, iar oceanul era inca agitat dupa o furtuna de vara ce tocmai trecuse si care inca mai rascolea apele adancurilor.

Côte d'Albâtre - faleza nordica

Côte d’Albâtre – faleza nordica

CUM AJUNGEM 

Côte d’Albâtre se intinde pe 130 de km si acopera mare parte din distanta dintre orasele Le Havre si Le Treport, fiind de fapt coasta nordica a regiunii naturale „Pays de Caux” din departamentul „Seine Maritime”.

Bineinteles, se poate ajunge din Paris cu avionul (pe aeroportul Le Havre) iar apoi se inchiriaza o masina dar cel mai usor este sa vii cu masina direct din Beauvais sau Charles de Gaule. Cei 250 de km se parcurg usor, te obisnuiesti cu peisajele rurale, iar pe drum se mai poate face o oprire in capitala Normandiei – Rouen sau o vizita la gradinile si casa lui Monet din Giverny – unde marele pictor a trait 43 de ani.

SUGESTII PENTRU VIZITARE

Cea mai vizitata parte a Côte d’Albâtre se afla  in jurul oraselului – statiune L`Entretat, aflat la vreo 20 de km nord de Le Havre. Fost port pescaresc, L`Entretat a devenit o statiune populara inca de la inceputul secolului XIX, pe vremea cand artisti faimosi (Monet, Maupassant, Victor Hugo) petreceau din ce in ce mai mult timp in zona, stancile si plajele gasindu-se frecvent in picturile si scrierile lor.

L`Entretat - vedere de pe Falaise d`Amont

L`Entretat – vedere de pe Falaise d`Amont

Oraselul este aglomerat cu turisti in mare parte a anului motiv pentru care este recomandata vizitarea sa pe jos, masina putand fi lasata in una dintre parcarile de la intrarea in oras sau cu putin noroc, pe stradutele care permit parcarea gratis. Distantele sunt mici (sub 1 km) si este o buna ocazie de a cunoaste si a te imprieteni cu micuta localitate.

Inca de la intrarea in oras, nu poti sa nu remarci casele traditionale normande, facute din scanduri si piatra, majoritatea fiind amenajate in prezent pentru a gazdui magazine si restaurante. Din loc in loc s-au construit cateva case mari in stil arhitectonic ‘belle epoque’, caracteristice inceputului de secol XX. Poate ca statiunea este un pic prea comerciala 🙂 dar atmosfera este relaxata si am observat pastrarea unui echilibru placut intre aspectul vechilor cladiri si ceea ce functioneaza acum in ele.

L`Entretat - centrul

L`Entretat – centrul

L`Entretat - case din lemn

L`Entretat – case din lemn

Plimbarea de la intrarea in oras catre plaje ne poarta prin Piata centrala – Place Marechal Foch – acolo unde se afla amenajat un bazar in cladirea vechii piete, primaria si cateva restaurante.

L`Entretat - Primaria

L`Entretat – Primaria

L`Entretat - bazarul & strazi comerciale

L`Entretat – bazarul & strazi comerciale

L`Entretat mai gazduieste un loc superb: gradinile care ii poarta numele – Les Jardins d`Entretat – gradini publice situate pe coasta nordica Falaise d`Amont cu o vedere superba asupra tarmului. Gradinile sunt una dintre „minunile” Normaniei si au fost incluse in Parimoniul Mondial UNESCO. Detalii despre programul de vizitare si bilete, AICI.

Partea de tarm pe care se pot face drumetii si admira plajele cu stancile de culoare alb-albastruie lovite de valuri se intinde pe aproximativ 3 km, de o parte si de alta a centrului statiunii. Cel mai bine este sa se porneasca de pe plaja din centrul orasului, in partea dreapta avand „Falaise d`Amont”  la capatul careia se afla micuta capela din piatra Notre Dame de la Garde ridicata in 1856 iar spre stanga „Falaise d`Aval” si „Chemin des Douanier„. Intregul traseu poate fi facut in 4-4,5 ore si necesita un efort fizic moderat.

Prima intalnire pe care o ai cu Marea Manecii are loc pe plaja si promenada amenajata chiar in centrul orasului. Am nimerit intr-un moment perfect, in care Oceanul inca se resimtea dupa trecerea vreunei furtuni de vara, valurile fiind imense. Plaja este acoperita cu pietris iar zgomotul valurilor si al pietricelelor care se rostogoleau purtate de apa era asurzitor.

L`Entretat - promenada orasului

L`Entretat – promenada orasului

L`Entretat - plaja

L`Entretat – plaja

L`Entretat - plaja

L`Entretat – plaja

L`Entretat - plaja

L`Entretat – plaja

L`Entretat - plaja

L`Entretat – plaja

Am pornit apoi sa cunoastem locurile pentru care am venit pana aici: dramatismul tarmurilor inalte cu stanci facute din creta sfaramicioasa, pe alocuri zarindu-se din loc in loc la baza lor fasii cu plaje acoperite cu nisip si pietris albe. Faptul ca stancile sunt facute din aceasta roca moale, usor erodabila, a permis ca oceanul si vantul sa-si faca de cap, sculptand peisaje si forme incredibile. Imaginatia iti este pusa la treaba 🙂

Intregul traseu de 3 km despre care pomeneam si care te duce pe marginea tarmului abrupt, infricosator pe alocuri, este foarte bine amenajat: o poteca ingrijta si bine marcata cu indicatoare, scari si protectie cu balustrade pe partea cu oceanul. Tarmul pare taiat asemenea felii de tort si se inalta pe unele locuri pana la 100-120 de metri fata de nivelul marii.

Traseul „Falaise d`Amontpleaca de pe plaja L’Entretat spre nord (spre dreapta, stand cu fata la Ocean) si este destul de abrupt. In sprijinul celor cu probleme medicale functioneaza un trenulet care pleaca din piata centrala si urca pana pe platforma din varful tarmului, avand sosirea in apropierea capelei. Trenuletul are inclus in circuit si un mic tur pe principalele stradute din oras. Detalii despre tren, traseu, statii si bilete, gasiti AICI. Oricum, drumetia poate fi facut aproape de oricine si, in plus, mergand pe jos ai avantajul sa poti admira inspre stanga peisaje wow cu  statiunea, plaja si promenada cu terase si restaurante.

Falaise d`Amont

Falaise d`Amont

Falaise d`Amont

Falaise d`Amont

Odata ajunsi in varful falezei, vedem capela din piatra Notre Dame de la Garde ridicata in 1856, mistuita de un incendiu si reconstruita in 1950. Platoul din varf iti ofera o priveliste spectaculoasa asupra traseului pe care ai venit pana aici si mai departe cu tarmul care isi continua drumul sinuos si dramatismul pana dincolo de linia orizontului.

Capela Notre Dame de la Garde

Capela Notre Dame de la Garde

Falaise d`Amont

Falaise d`Amont

Falaise d`Amont

Falaise d`Amont

Tot de aici se poate vedea imaginea „iconica” a regiunii: „arcul” si „acul” – efect al eroziunii stancilor din creta si care se afla chiar sub Falaise d`Aval„, pe care a urmat sa-l vizitam ulterior.

L`Entretat - vedere de pe Falaise d`Amont

L`Entretat – vedere de pe Falaise d`Amont

Am coborat, trecand din nou pe langa plaja si promenada aglomerata pentru a ne avantura catre platoul aflat in varful falezei din stanga – Falaise d`Aval„. Traseul este mai usor dar mai lung. Odata ajuns in varf, am continuat drumul inca cateva sute de metri pana la view-point-ul „Chemin des Douanier” de unde se pot vedea cele doua monumente naturale „arcul” si „acul” din alt unghi.

L'Entretat - vedere de pe Falaise Aval

L’Entretat – vedere de pe Falaise Aval

Falaise Aval

Falaise Aval

Falaise Aval - Arcul

Falaise Aval – Arcul

Arcul vazut din Chemin des Douanier

Arcul vazut din Chemin des Douanier

Arcul vazut din Chemin des Douanier

Arcul vazut din Chemin des Douanier

Parcurgerea intregului traseu de 3 km este o experienta unica, extrem de placuta. Daca insa mai ai si norocul unei zile insorite in aceasta parte de lume unde sunt uneori 4 anotimpuri intr-o zi :), cu siguranta nu vei uita momentul.

Inchei cu o scurta rememorare a momentelor placute petrecute aici si pe care le-as include intr-o lista de recomandari:

  • organizeaza-ti timpul astfel incat sa poti parcurge intregul traseu de pe tarm;
  • ia pranzul la una dintre terasele de pe promenada. Nu sunt printre cele mai „fancy” terase sau restaurante dar experienta unui pranz normand in fata oceanului agitat este de neuitat;
  • plimba-te pe strazile orasului;
  • viziteaza gradinile publice.
Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.