Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
O saptamana in Belgia, Olanda si Luxemburg
fade
3709
post-template-default,single,single-post,postid-3709,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / O saptamana in Belgia, Olanda si Luxemburg
26 iul.

O saptamana in Belgia, Olanda si Luxemburg

Daca vrei sa scapi de caldura verii, tarile BENELUX (Belgia, Olanda si Luxemburg) sunt o destinatie de luat in calcul in care poti sa-ti petreci o sapamana plina.

Ca si logistica este recomandat sa zbori pana in Bruxelles sau daca folosesti un low cost, pana in Charleroi care este la vreo 50 de km de Bruxelles, si de acolo sa inchiriezi o masina. Totul este foarte accesibil si usor de pus in practica. Ca si program si in functie de traseul ales noi pentru o saptamana in Belgia, Olanda si Luxemburg am stat 2 nopti in Luxemburg, 3 in Amsterdam si 2 in Bruxelles.

BOL map

LUXEMBURG

Odata ajunsi pe Charleroi am luat masina si am coborat spre Luxemburg, prima noastra destinatie.

Luxemburgul este dupa parerea mea unul dintre orasele cele mai linistite din Europa, imi place sa spun un oras al pensionarilor, dar al celor bogati. Avand cel mai mare PIB/cap de locuitor din EU si locul 2 in lume (92,000 usd/locuitor in 2014), orasul nu se dezminte. Am intalnit aici cele mai ”infioratoare” preturi cu putinta iar oferta de consum redusa: concluzie – aici se produc banii si se cheltuie prin vecini 🙂

In acea zi si jumatate cat am stat pe acolo, timpul a fost mai mult decat suficient sa dam o raita prin centrul orasului, unde ne-a impresionat buna organizare, cladirile de patrimoniu intr-o stare excelenta si din nou …. Linistea 🙂

lux 15

Ne-am plimbat prin centrul pietruit pe vestita ”Cornisa” arhicunoscuta alee de promenada, am vazut pe dinafara Palatul Grand Duke – resedinta oficiala a regelui, am intrat in Biserica Sf Michel – distrusa in razboi si recladita in stilul sau gotic original, am fost in piata orasului in aer liber deschisa doar miercurea si duminica, iar seara in centrul pietonal am asistat la o festivitate de vara ”servita” cu carnati si udata cu bere – un fel de serbare a orasului 🙂

lux 1

lux 8lux 6

lux 3lux 4

La 10 minute de centrul orasului se afla GRUND, un loc plin de istorie in si pe marginile canionului raului Uelzecht, canion ce taie oarecum orasul in doua. Zona include un pod de piatra din sec 15, fortificatii si tuneluri sapate in piatra din perioada romana si medievala, gradini terasate foarte frumos organizate si spatii publice unde poti sa stai la o cafea sau o bere. Cei cu o conditie fizica mai buna, pot cobora la baza canionului unde pot lua un tren in miniatura ce-i va purta pe la principalele locuri de vazut.

lux 13lux 14lux 9  lux 12 lux 11 lux 10

Daca tot eram aici si daca mai aveam si masinuta la noi am dat o fuga la marginea orasului, in orasul ”nou”, de sticla, pentru a vedea cateva dintre institutiile EU de aici: Parlamentul European, Curtea de Justitie, Consiliul Europei, toate fiind intr-o zona gen cartierul La Defense din Paris. Fiind weekend, eram doar noi pe acolo.

lux 7

OLANDA

Dimineata am plecat spre Amsterdam, spre nord. Drumul a fost destul de ok, un pic aglomerat la destinatie. Chiar daca Amsterdam este orasul bicicletelor (unde se fura peste 15,000 biciclete/an si peste 5,000 sunt scoase in fiecare an din canale cand se dragheaza 🙂 ) am avut si noi loc cu masina. Orasul este prietenos, abordabil daca esti cu masina, dar fiind foarte mic este recomandat sa o parchezi undeva si sa o mai iei dupa 3 zile.

ams 10

Fiind la Roma, pardon, la Amsterdam am facut si noi ce se face: plimbari pe canale unde am reusit sa vedem vestita piata plutitoare de flori Bloemenmarkt, casa mult vizitata a Annei Frank, Muzeul Van Gogh – doar eram la el acasa, Muzeul Nautic  Scheepvaartmuseum – ca doar Olanda a explorat si cucerit ceva teritorii la vremea ei si …… ne-am pierdut pe strazile pietruite, marginite de baruri si pub-uri cu stiti voi ce.

ams 11ams 1ams 2 ams 3ams 12 ams 9

Fiind cu copii dupa noi, am tras un pic cu ochiul si in Cartierul Rosu, si le-am dat un exemplu de ”asa nu” 🙂 Oricum, pastrez pentru mine ce am simtit cand am vazut grupurile de turisti cu ghizi carora li se explica si aratau exponatele carnale  din vitrinele cu lampi rosii.

ams 13

Nu poti sa mergi in Amsterdam si sa nu intri in piata centrala unde sa te pui jos si sa admiri Palatul Koninklijk, unul dintre cele 3 palate regale din Olanda. Mie imi place sa stau in piete si sa admir spectacolul strazii. Din piata centrala, la o aruncatura de bat incepe partea noua, comerciala a orasului, cu bulevarde intesate cu magazine, malluri si restaurante. Am petrecut si pe acolo vreo jumatate de zi.

ams 5

ams 4ams 6 ams 7 ams 8

A doua zi, am vrut sa vedem morile de vant, lalelele si zona de coasta olandeza … asa ca am plecat putin in afara orasului, spre Volendam – oras de  coasta – statiune unde cei din capitala vin in weekend sa se relaxeze. Chiar daca vremea nu a prea tinut cu noi, tot cateva poze cu mori si cu niste case dragute parca pictate pe canalele din Volendam am reusit sa facem. Din Volendam am luat si o croaziera pana pe insula Marken unde se afla un superb sat istoric olandez, si unde casele si restaurantele sunt infatisate asa cum erau ele odata.

ams 14 ams 15 ams 16 ams 17 ams 18 ams 19

BELGIA

Dimineata devreme, in ziua a 5, am plecat spre Bruxelles dar trecand prin Rotterdam si prin superbul Bruges.

Ca tot am ajuns la Bruges, nu faceti greseala sa stati doar cateva ore ci incercati sa va planificati cel putin 2 nopti/1 zi full. Orasul este la superlativ. Nu exista ceva unde sa intorci capul si sa nu ramai impresionat. Fie ca te duci ca tot turistul in ”The Markt” – piata centrala unde este si sediul primariei, Palatul Liberty Bruges, te plimbi pe strazile pavate ce iti ofera niste privelisti superbe, intri in Biserica Maicii Domnului sau iei o barca si te plimbi si pe canale, simti ca nu-ti ajunge timpul si ca ai mai vrea. Culori, flori, case, palate, sculpturi, terase, ornamente si atmosfera – totul de nota 10. Orasul este unul dintre cele mai frumoase din Europa, o zic din nou 🙂

bruges 1 bruges 2 bruges 3 bruges

De le Bruges, cu parere de rau ca nu am stat mai mult ci doar jumatate de zi, spre seara am ajuns in Buxelles.

Orasul ne-a intampinat cu aer de metropola cosmopolita, colorata atat de cladiri si parcuri cat si de oameni, cu bulevarde largi, oras care mie mi-a placut mai mult decat Amsterdamul.

bru 2 bru 8 bru 10bru 9

Sistemul de sosele este foarte ingenios: cercuri concentrice ce incing orasul pana in centru si din loc in loc strazi radiale. Cazarea am avut-o intr-o zona centrala, asa ca am facut miscare sa vedem ce si cum. La 15 minute de mers pe jos era Piata Mare – un loc in care nu te saturi sa stai si sa privesti. Daca se mai nimereste sa fie si targ sau expozitii de flori, spectacolul este gata. In apropierea pietei se desfasoara un labirint de stradute comerciale unde inoti in ciocolata si suveniruri si unde restaurantele gen taverna te imbie la un pranza sau cina delicioase.

bru 4 bru 5 bru 6bru 7

Palatul Regal si gradinile acestuia sunt un alt loc ce trebuie vizitat. Este impunator, bine organizat, ingrijit si accesibil.

bru 1

La marginea orasului, in zona parcurilor expozitionale, trebuie sa mergi sa vezi Atomiul – construit cu prilejul expozitiei universale din 1958, spectaculosul monument metalic cuprinde 9 sfere, fiecare are un diametru de 18 metri si conectate prin tuburi; cinci dintre cele 9 „bile” uriase pot fi vizitate, fiecare avand atractiile ei: una un restaurant, alta expozitii temporare cu tema stiintifica etc.

bru 11

bru 12 bru 14

Langa Atomiu se afla Mica Europa – un parc miniatural unde sunt prezentate stilizat si reprezentativ toate statele Uniunii Europene. Este de recomandat pentru copii.

bru 13

Alte locuri unde poti sa petreci o dupa amiaza  pot fi: Muzeul Regal al Africii Centrale – cu o colectie etnografica splendida de obiecte de arta africana, arme, podoabe… plus arhivele lui Henry Morton Stanley, celebrul explorator al Africii; Muzeul Horta – unde poti vedea viata si opera lui Victor Horta, arhitect si designer, unul cei dintre mai cunoscuti reprezentanti ai curentului Art Nouveau; Autoworld – un loc unde cei pasionati de masini gasesc peste 350 de exponate din toate timpurile.

Si aici ca si in Luxemburg am mers sa vedem institutiile Europene: Parlamentul European si Comisia Europeana, asezate intr-o zona mult mai inghesuita decat cele din Luxemburg.

bru 15

Cam asta a fost o saptamana in Belgia, Olanda si Luxemburg – vreo mie de kilometri si 7 nopti, iar daca ar fi sa prioritizez ce mi-a placut, ar fi: Bruges, Bruxelles, Amsterdam, Luxemburg, Rotterdam.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.