OMAN – sfaturi de calatorie (I)
De ce am ales OMAN si nu pe vecinii lor cu zgaraie nori ? … Pentru ca zgaraie nori sunt peste tot in lume iar Sultanatul Oman a ramas cam singurul loc din Orientul Mijlociu unde se poate experimenta viata traditionala araba in conditii de siguranta si comfort. Daca mai adaug peisajele montane, desertul, plajele si numeroasele obiective istorice … iata raspunsul.
Am intrat in tara pe calea aerului, prin Aeroportul International Muscat. Aeroportul este un pic invechit dar are facilitatile primare ok, fara prea mari pretentii. Am observat insa ca in apropiere se construiesc noile terminale. In schimb, aeroportul din Salalah pe care am zburat cu o cursa interna Oman Air din Muscat este nou nout.
Oman Air este alegerea perfecta daca se doreste vizitarea regiunii Dhofar – Salalah deoarece pe sosea distanta este de 1000 km din Muscat iar un bilet de avion nu depaseste 50 usd cu bagaj inclus. Am intalnit pe cursa interna si insotitori de zbor romani.
Obtinerea vizei
Viza de Oman se poate obtine usor pe aeroport la sosire sau in prealabil calatoriei de la Consulatul Sultanatului Oman din Roma. Prima varianta este cea mai simpla. Viza costa 20 OMR si se cumpara inainte de a trece de politia de frontiera de la unul din birourile de schimb valutar Travelex. Nu trebuie completat nici un formular in acest sens si se poate plati in orice valuta sau cu cardul bancar. Viza de Oman este valabila 30 de zile.
Oman in prezent
Cele mai importante transformari au avut loc in ultimii 20 de ani, in timpul domniei actualului Sultan Qaboos – monarh absolut. Acesta este la putere din 1970 si principalul sau merit este ca a schimbat la 180 de grade politica dusa de tatal sau, mizand pe deschidere, educatie si infrastructura. Avand un traseu care a inclus zone variate, am remarcat cateva dintre efectele schimbarii:
- infrastructura – autostrazi de 4-6 benzi luminate in timpul noptii,
- fiecare localitate detine deja sau are in constructie o scoala noua si un centru administrativ (ei il numesc „police station”) in care omanezii pot beneficia de servicii de evidenta populatiei si inregistrarea de masini. Cele doua tipuri de cladiri fac parte dintr-un proiect arhitectonic care a fost replicat peste tot in tara – aceeasi culoare si acelasi stil,
- Oman este un stat religios in care se pastreaza si sunt apreciate valorile islamului dar nimeni nu se simte ofensat daca pe plajele publice apar turisti in costume de baie … de exemplu,
- din discutiile avute cu localnicii am tras concluzia ca societatea devine din ce in ce mai deschisa in ceea ce priveste optiunile de viata ale individului, casatorie sau in ceea ce priveste libertatea femeilor,
- alcoolul se comercializeaza doar la barurile din cateva hoteluri dar ca turist se pot introduce in tara 2 litri/persoana.
Moneda este Rialul Omanez (OMR) iar paritatea fata de alte monede te pune un pic pe ganduri 🙂 1 OMR = 2.20 EUR sau 2.60 USD.
Costul vietii este comparativ cu cel din Romania, un pranz traditional mai mult decat decent (cu fructe de mare, salate, dulciuri) la un restaurant nedepasind 5-8 OMR / persoana. Preturile in supermarket sunt si ele comparabile (unele chiar mai mici) decat in Romania.
Traseul
Am ales sa exploram Sultanatul Oman pe mai multe planuri:
- cunoasterea capitalei Muscat,
- un circuit off-road de patru zile prin muntii Al Hajar cu trasee prin canioanele Wadi Bani Awf, Wadi Bani Khalid, Wadi Shaab si cu un popas de o noapte pe spectaculosul varf Jabel Shams si Marele Canion omanez,
- off-road prin desertul Wahiba Sands cu experimentarea unei nopti in desert intr-un luxury camp,
- regiunea Dhofar cu capiatala Salalah, patria parfumurilor si a plajelor nesfarsite.
Intregul traseu a avut in jur de 1.200 km si a fost presarat cu opriri la cele mai importante castele si forturi, am vizitat sate fortificate si am vazut cum viata dintr-un sat dintr-o oaza nu este atat de „uscata” precum pare 🙂
Majoritatea forturilor si castelelor provin din perioada stapanirii portugheze (1503 – 1650) dar si din perioadele care au urmat. A fost vremea in care omanezii au inceput sa joace un rol ofensiv intinzandu-si influenta si imperiul pana in Zanzibar si coasta Africii de Est in timpul comertului cu sclavi (1690 – sfarsitul secolului XIX). Sultanul Sa’id a ales, de exemplu, sa-si stabileasca resedinta in Zanzibar in 1837 .. dar pentru scurta vreme.
Oman – destinatie culinara
Oman se poate incadra cu succes pe langa experientele descrise mai sus si ca o destinatie culinara. Pe langa deja cunoscutele salate de humus, mutabal si tabouleh merita incercate combinatiile de retete parfumate cu cardamon si sofran si care au ca si componente principale orezul si carnea alba sau rosie: majboos, shuwa, mashuai … Sa nu uit vestita paine omaneza umpluta cu diverse … de la branza pana la miere sau zecile de tipuri de curmale. Mierea (sau siropul de curmale, cum il numesc ei) este o alta „incercare” care trebuie bifata. Nu mai amintesc de platourile cu peste si fructe de mare pe care le gasesti oriunde, fie ca te afli pe plaja sau in creierul muntilor.
Omanezii
Oman are peste 4,5 milioane de locuitori din care mai mult de jumatate traiesc in zonele urbane. Majoritatea dintre ei lucreaza in administratie (armata, politie si guvern) iar pentru domenii ca si constructii sau industrie sunt adusi din ce in ce mai multi emigranti din Bangladesh, India si Pakistan. Exista mari diferente salariale (de 3-4 ori) intre cele doua categorii.
Omanezii sunt pescari si navigatori desavarsiti, lucru pe care l-am vazut in special in Salalah si pe care l-am „gustat” peste tot in Oman, bucataria pe baza de peste si fructe de mare fiind omniprezenta oriunde te-ai afla.
In societatea omaneza sunt pastrate si practicate valorile religiei islamice. Acest lucru este evident peste tot dar nu am simtit „o apasare” din acest punct de vedere. Ca si in orice loc de pe planeta … respecta locul in care te afli. Exceptand locurile religioase, nu exista restrictii de imbracaminte. Discutand cu cei pe care i-am intalnit in timpul calatoriei am simtit din partea lor o dorinta de schimbare a unor traditii care nu se mai potrivesc in prezent. Cea mai des auzita a fost in legatura cu casatoria, eveniment cu ocazia caruia barbatul trebuie sa ofere sotiei 10.000 de OMR si sa pregateasca festivitatile de nunta – alte 5-6.000 OMR. Rezultatul, influentat si de conditiile economice : din ce in ce mai multi barbati de peste 30-35 de ani nu se mai casatoresc.
Experienta in Oman a fost una deosebita si a confirmat ceea ce stiam deja despre acest colt de Peninsula Araba: originalitate si experiente inedite.