Orangutanii din BORNEO
Am pornit spre Borneo cu o singura dorinta: aceea de a face cunostinta cu orangutanii care isi au casa de milioane de ani in padurile tropicale din Sud Estul Asiei, mai precis in Borneo – Malaysia si in Sumatra – Indonezia. Cele doua insule sunt vecine si impart acelasi ecosistem favorabil vietii acestor mamifere. Cu toate acestea, biologii spun ca orangutanul bornean difera de cel Sumatran atat dupa aspectul fetei cat si prin comportament.
Statistic vorbind, daca in urma cu un secol populatia de orangutani numara peste 230.000 de exemplare, in prezent, s-a facut o estimare ca in Borneo ar trai in jur de 104.700 de orangutani, pe cand in Sumatra ar fi in jur de 7.500 de indivizi. Este de la sine inteleasa ingrijorarea oamenilor de stiinta cu privire la riscul disparitiei speciei.
Orangutanul este cel mai mare mamifer care traieste in copaci si se distinge prin blana de o culoare rosu sters. De aici se trage si numele lor: in limba malay, orangutan inseamna “omul padurii”. Au brate lungi si picioare puternice care le permit sa se catere cu usurinta prin copaci si cantaresc pana la 100 kg. Tot din acest mediu isi culeg hrana, fructe exotice cum ar fi: lychee, mangustine si smochine si beau apa din scorbura copacilor. Se reproduc foarte anevoios, o femela naste un pui odata la 3 pana la 5 ani. Prin urmare, este dificila refacerea populatiei de orangutani.
Tocmai pentru protejarea speciei, in Borneo sunt operationale si sunt deschise publicului larg, turistilor cu precadere, trei centre de reabilitare a orangutanilor. Doua centre sunt situate in statul Sarawak: Semenggoh Wildlife Center si Matang Wildlife Center, iar al treilea si cel mai important centru este situat in statul Sabah, langa Sandakan: Sepilok Orangutan Rehabilitation Center.
Aceste adaposturi sunt situate in mijlocul padurii tropicale si dispun de o serie de facilitati atat pentru ingrijirea si “educarea / dresarea” acestor fapturi dar si pentru hranirea lor, in special pentru aceia care nu isi pot procura hrana direct din natura sau care sufera de anumite boli si necesita ingrijire. In plus, centrele ofera si posibilitatea de a lua in adoptie un orangutan pentru un cost modic pe an. In acest cost este inclusa o parte din hrana si ingrijire medicala. Tu, in calitate de tutore adoptiv primesti, pe cale electronica, informari lunare cu privire la evolutia orangutanului insotite de poze si alte informatii relevante. Un gest umanitar de la distanta care contribuie la sustinerea populatiei de orangutani, o specie atat de rara pe planeta si in pericol de extinctie.
In timpul aventurii prin Borneo, am avut ocazia sa vizitam doua dintre cele trei centre de reabilitare, primul in Sarawak – Semenggoh Wildlife Center si al doilea, evident, Sepilok Rehabilitation Center in Sabah.
SEMENGGOH WILDLIFE CENTER
Usor abordabil din Kutching (se afla la 25 de km distanta) Semenggoh Wildlife Center este o rezervatie care se intinde pe aproximativ 650 de hectare de padure tropicala. Infiintat in anul 1975 pentru a ingriji animalele salbatice orfane sau ranite in salbaticie, de-a lungul vremii centrul a ingrijit si reabilitat mai multi orangutani care acum sunt eliberati in jungla.
In prezent, centrul adaposteste 20 de orangutani semi salbatici, activitatea de reabilitare a orangutanilor din Sarawak fiind transferata la Matang Wildlife Center, in apropiere de Semenggoh.
Cand & cum sa ajungem la Semenggoh?
Programul cu publicul in centru se desfasoara dimineata intre 8:00 – 10:00 si dupa amiaza intre 14:00 – 16:00, program conceput special sa vizitezi centrul in timpul celor doua sesiuni in care personalul hraneste orangutanii. Prima sesiune este dimineata la 9, iar a doua este dupa amiaza la ora 15. Pentru a avea posibilitatea sa iti folosesti timpul la maxim, este de preferat sa mergi in prima parte a zilei. Clima tropicala este imprevizibila indifferent de anotimp si, din experienta va spun, dupa amiaza de regula se lasa cu cate o ploaie tropicala.
Sunt 25 de km din Kutching pana la Semenggoh, astfel ca ajungi in maxim 30 de minute din oras cu masina sau autocar. Se poate inchiria si un taxi din Kutching. Va recomand sa ajungeti la centru cu cel putin 15 minute inainte de ora 9 deoarece, pe de o parte, ranger-ul ofera cateva explicatii inainte de a chema orangutanii la masa si, pe de alta parte, poti sa ai surpriza ca unii orangutani sa se arate sus pe coroana copacilor in fata centrului inainte de a merge la platforma unde sunt hraniti.
Vizita – hranirea orangutanilor
La ora 9, rangerul cheama pe nume orangutanii din centru si ii ademeneste cu fructele si legumele pregatite in prealabil intr-o galeata. Orangutanilor li se ofera o gama variata de alimente, cum ar fi: banana, portocale, ananas, trestie de zahar, cartofi dulci, nuca de cocos, papaya, dar si sticle cu lapte.
De cele mai multe ori, cativa orangutani raspund chemarii la hrana, insa numarul acestora poate varia in functie de zile. Din spusele rangerilor, sunt zile in care se arata 3 – 4 indivizi, in alta zi mai norocoasa pot veni 4 – 8 indivizi. Sunt zile in care nu vin deloc, in special in perioada de “fructificare” cand exista fructe din abundenta in padure si ei nu mai au nevoie sa vina la centru pentru hrana.
Revenind la experienta noastra, am fost extrem de norocosi. Au venit 8 orangutani sa manance si sa se joace pe lianele din jungla din jurul platformei de alimente, oferindu-ne un spectacol superb vreme de cel putin 40 de minute. Insa cireasa de pe tort a fost aparitia, cum altfel decat maiestuoasa, masculului dominant Ritchi si a unei mame cu copilul care ne-a oferit la scena deschisa un spectacol de maternitate si protectie a puiului pe care il cara efectiv la piept, in sus si in jos prin copaci, pentru a ridica hrana. Un show splendid si o lectie de viata atat de necesara unora dintre noi.
Daca masculul dominant din Centrul Semenggoh este Ritchi, care este nascut in 1981, cel mai batran orangutan din centru este o femela, Seduku, nascuta in 1971, veterana in interactiunea umana, si care din 2006 este si bunica :).
Activitati recreationale
La sfarsitul show-ului, centrul dispune de o zona de expozitie cu poze si informatii despre orangutanii pe care ii asista si o scurta istorie a evolutiei centrului. Alaturat, ai la dispozitie un mic shop atat cu suveniruri dar si cu produse alimentare: apa, sucuri, dulciuri, snack-uri pentru un binemeritat refresh.
Adoptia unui orangutan
Asa cum va spuneam, centrul de reabilitare ofera posibilitatea sa adopti un orangutan pentru o suma de aprox. 50 € pe an. In acest tarif vei primi informari trimestriale cu privire la evolutia orangutanului adoptat si certificatul de adoptie.
SEPILOK REHABILITATION CENTER
Centrul de reabilitare Sepilok este una dintre cele mai importante atractii turistice din statul Sabah. Situat la 25 de km de Sandakan, o asezare urbana importanta de pe coasta de nord a insulei Borneo, centrul a fost infiintat in anul 1964 cu scopul ingrijirii orangutanilor orfani sau raniti si pentru a ajuta la reantoarcerea lor dupa reabilitare, in salbaticie. Ca si in centrul din Semenggoh, centrul este situat intr-o rezervatie forestiera de 4300 hectare – rezervatia Kabili Sepilok – si adaposteste pana la 75 de orangutani.
Cum ajungem la Sepilok?
Cum va spuneam, centrul de reabilitare este in apropiere de orasul Sandakan, unde poti sa ajungi cu avionul:
- fie direct din Kuala Lumpur (daca incepi traseul prin Borneo din statul Sabah) sau daca vii pe insula doar pentru orangutanii din Sepilok
- folosind zboruri locale din Kutching (via Kota Kinabalu) sau din Kota Kinabalu daca faci un circuit complet prin toata insula.
Zona de nord a insulei Borneo este foarte atractiva pentru turismul de aventura in natura, astfel ca pe langa orangutanii din Sepilok mai avem Turtle Island, Proboscis Monky Sanctuary si experiente la Sukau Rainforest Lodge cu croaziere de-a lungul fluviului Kinabatangan. Aceasta din urma a fost creata intr-o ecobiosfera protejata si inclusa pe lista National Geographic Unique Lodges of the World. Turistii combina, de regula, o vizita la Centrul de reabilitare al Orangutanilor din Sepilok cu un sejur de trei zile la Sukau Rainforest Lodge de unde fac mai multe croaziere pe fluviul Kinabantagan pentru observarea faunei salbatice. Asa ca iti recomand sa iti rezervi minim 5 zile pentru cele doua atractii majore din nordul insulei.
Unde ne cazam?
Odata ajunsi pe aeroportul din Sandakan ai optiunea sa te cazezi in oras, insa ti-as recomanda sa optezi pentru una dintre cele doua lodgii eco din zona Sepilok. Noi am ales Sepilok Forest Edge Resort situata la 30 de minute de mers cu masina de la aeroport. Lodgia are o puzderie de casute din lemn imprastiate prin jungla tropicala, adica prin “gradina” lodgiei. Locatia dispune de o piscina, cei drept mai mica dar amplasata intr-o zona cu vegetatie tropicala luxurianta, de un restaurant care serveste meniuri a la carte si bauturi. Gazdele, sunt dragute si serviabile, desi la prima vedere par usor incurcate cand primesc 15 turisti deodata.
Vizita la orangutani & hranirea lor
De aici, in 5 minute cu masina ajungi la Centrul de reabilitare al orangutanilor.
Si la Sepilok exista doua sesiuni de hranire a orangutanilor, la ora 10 dimineata si la 3 dupa amiaza. Noi am fost acolo la ora 9 dimineata iar inainte de hranirea orangutanilor am fost martorii (din interiorul unui pavilion cu geam securizat) la sedinta de dresare / antrenament al orangutanilor cu disabilitati. Am avut astfel ocazia de a vedea activitatile zilnice pe care personalul specializat din centru le desfasoara pentru protejarea si sustinerea acestor animale incredibil de asemanatoare cu rasa umana.
Dupa aceasta sesiune de antrenamente am pornit pe aleile din rezervatie spre platforma cu alimente unde, ca si in primul centru, ranger-ul aduce galeata cu legume si fructe si cheama orangutanii. Aici nu am mai fost la fel de norocosi deoarece orangutanii s-au lasat usor asteptati. Totusi, dupa ceva vreme de asteptare, au aparut 2 indivizi care s-au asezat confortabil pe platforma si au servit masa, fara sa se simta deranjati de multimea de oameni care ii priveau cu insistenta.
Adoptia unui orangutan
Si la Sepilok se pot adopta baby orangutani, pentru tariful de 200 RM (aprox. 50 Euro) taxa anuala. In pret este inclus certificatul de adoptie, baby story, doua poze si un CD cu filmuletele cu puiul adoptat.
Sun Bear Conservation Centre
In vecinatatea centrului de reabilitare se afla o alta rezervatie naturala care gazduieste cea mai mica specie de ursi din lume – Sun Bear – o specie care traieste in padurile tropicale din Sud Estul Asiei.
Centrul pentru conservarea ursilor are menirea de a sensibiliza publicul larg despre necesitatea sustinerii si protejarii acestor animale, in contextul in care specialistii spun ca populatia acestei specii a scazut cu 30% la ultimele trei generatii de ursuleti. Aceasta diminuare drastica a populatiei de ursuleti a fost cauzata de distrugerea habitatului acestora, prin defrisari de vegetatie care au avut loc in ultimii ani in toata Asia de Sud Est.
Sepilok Canopy bridges – Podurile suspendate din jungla Sepilok
Pentru un circuit complet la Sepilok, mergem si la Rainforest Discovery Center (RDC) pentru o plimbare de maxim 60 de minute pe podurile suspendate la 28 m prin coronamentul arborilor din jungla. Situate intr-un cadru natural luxuriant, plimbarea iti ofera, pe langa observarea florei tropicale si a peisajelor spectaculoase de la inaltime si observarea faunei – o multitudine de specii de pasari, aproximativ 250 de specii, dar si maimutele proboscis si …….orangutanii.
Podurile sunt facute din otel si proiectate pentru trafic mare de persoane, din loc in loc fiind amplasate turnuri si pavilioane pentru observarea faunei.
Va spuneam inainte ca daca la Centrul de reabilitare orangutanii s-au lasat asteptati la masa, aici, nu mica ne-a fost surpriza sa ne intalnim cu orangutanul dominant pe una dintre pasarelele suspendate de aici. A aparut din jungla si si-a croit singur loc printre noi pentru a ajunge la un copac de fructul pasiunii pentru a se hrani. Am ramas cu totii paralizati de emotie si putin de frica….Cea mai wow experienta din jungla.
Borneo este un paradis tropical, cu multe atractii si experiente pentru turisti: de la parcuri nationale, pesteri, lacuri si jungla densa pana la plaje exotice. Cu toate acestea, faima insulei o reprezinta orangutanii. Ei sunt „starurile” acestei insule poate si pentru faptul ca traiesc aici de milioane de ani si mai ales pentru ca in ultimele decenii, riscul de reducere masiva a populatiei de orangutani este mai mare ca oricand. Aceste centre de reabilitare unde poti face cunostinta cu ei, sunt fara tagada atractia turistica numarul 1.