Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Ottawa. Canada (VI) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
11968
post-template-default,single,single-post,postid-11968,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
28 iun.

Ottawa. Canada (VI)

OTTAWA mai este poreclita „Westminster in salbaticie” sau „Washingtonul Nordului”. Venind dinspre Niagara via Toronto, cu o oprire de cateva ore in Kingston, intradevar drumul pare infinit si interminabil. A fost cea mai „lunga” zi de condus (aprox. 600 km) si a devenit chiar plictisitoare odata ce am cotit-o la stanga de pe autostrada 401, care se continua catre Montreal. Asadar, ultimele doua ore de pe traseu am avut in fata campii nesfarsite si din loc in loc cate o liziera de padure.  „Westminster in salbaticie” i se potriveste cel mai bine 🙂

Ottawa, ca orice capitala, este atipica comparativ cu celelalte orase din tara iar in Canada cu atat mai mult se simte acest lucru. Luptandu-se multa vreme cu reclama de „cel mai plicticos oras din Canada” s-a zbatut sa scape de aceasta descriere. In mare parte a reusit, in prezent orasul balansand intre „forfoteala capitalista”, simbolurile puterii centrale administrative, hoteluri si restaurante de lux , zone rezidentiale wow pe care nu le-am zarit in alte orase si un pret pe care il plateste orice metropola in dezvoltare si transformare: magnet pentru cei care doresc o viata mai buna, lume pestrita si … reparatii si buldozere la tot pasul.

Orasul este strabatut de Fluviul Ottawa, raul Rideau si Canalul Rideau, asadar ca turist iti trebuie un pic de ragaz si o harta in mana pentru a intelege ce/incotro/cum.

Am abordat orasul plecand de la punctele care l-au definit de la inceputuri (Parlament Hill, New Edinburgh si Parcurile orasului), celelalte obiective fiind presarate printre acestea si pe langa care, vrei nu vrei, treci inevitabil. Trebuie doar sa stii pe langa ce treci 🙂  Avand masina la dispozitie, este recomandabil ca la inceput sa vizitezi punctele mai indepartate pentru ca mai apoi sa parchezi in centru, de aici putand ajunge foarte usor la obiectivele centrale.

Ottawa rezidentiala

Commisioner’s Park, unde la sfarsitul lunii Mai are loc cea mai mare expozitie de lalele din cadrul Festivalului Lalelelor Canadian, a fost primul loc in care am oprit venind din afara orasului. Parcul si Lacul Dow sunt situate in partea de sud a orasului, de-a lungul timpului aici construindu-se una dintre cele mai frumoase si „inspirate” zone rezidentiale pe care le-am vazut in Canada. Pe malul lacului este amenajata o promenada. Lac, parc, vile, alei … sa nu mai pleci.

O plimbare cu bicicleta pe malul canalului Rideau este un „must”. Bicicletele se ridica de la un punct de inchirieri amenajat in tunelul de sub piciorul podului Plaza Bridge, vis a vis de Hotelul Fairmont Chateau Laurier. Detalii, AICI. Bicicletele se pot inchiria cu ora, ti se da o harta si .. la drum. De fapt, mare parte din centrul capitalei poate fi strabatut cu bicicleta, traseul fiind foarte bine marcat. Am parcurs o parte din cei 8 km de pe malul canalului Rideau si experienta a fost deosebita deoarece in timp ce pedalezi ti se desfasoara in fata ochilor mare parte din obiectivele orasului.

OTTAWA - canal Rideau biking

Din sud in … nord, traversand Canalul si Raul Rideau ajungem in New Edinburgh, un alt cartier rezidential al capitalei si locul unde isi are resedinta Guvernatorul Canadei – reprezentantul reginei in Canada. Palatul poarta numele de Rideau Hall si este resedinta si birou in acelasi timp. In prezent, „aleasa” Reginei este Julie Payette, numita in aceasta functie in anul 2017. Julie Payette are un cv interesant: femeie de afaceri, bancher si … cosmonaut in doua misiuni spatiale.

Palatul a fost construit in 1817 si din 1867 este resedinta Guvernatorului. Cladirea are peste 175 de camere, si se poate vizita partial atunci cand la resedinta nu au loc evenimente. Palatul este situat in mijlocul unui parc imens de 36 de hectare. Accesul se poate face prin Sussex drive sau Rue Thomas, unde exista si un punct de informare pentru turisti. Vizitele cu ghid trebuie programate AICI.

La cativa zeci de metri de intrarea principala, pe Sussex 24 se afla resedinta Primului Ministru al Canadei. De fapt, intreaga zona care inconjoara palatul este populata cu ambasade, resedinte oficiale si cladiri istorice unde a fost scrisa istoria Canadei.

Dealul Parlamentului si imprejurimile

Partea centrala a orasului unde vom gasi si cele mai importante obiective si institutii este usor de parcurs pe jos. Doua bulevarde se intersecteaza aici si daca le urmezi vei trece pe langa toate punctele importante: Sussex drive (vine de la Rideau Hall) si Rideau street care isi schimba numele in Wellington street odata ce traverseaza Canalul Rideau.

Ottawa - Rideau Ottawa - Rideau

Strada Rideau, este o strada comerciala aglomerata si cu lume pestrita, in apropierea acesteia fiind una dintre pietele istorice ale orasului: Byward Market – locul unde la inceptul secolului XIX stateau cei care au lucrat la construirea Canalului Rideau. Incepand cu 1840 a devenit piata unde se petrecea mare parte din negotul urban iar in prezent este un loc plin de culoare si cu produse diverse.

Byward Market Byward Market

Byward Market Byward Market

Continuand drumul spre nord, pe partea dreapta se ajunge la Catedrala Notre Dame – cea mai veche biserica din oras si sediu al archbishop-ului romano-catolic. Catedrala a fost finalizata in 1846, pe locul unei bisericute din lemn. Un pic mai incolo este cladirea istorica si inca operationala a Monetariei Regale Canadiene. Vis a vis sunt Galeriile Nationale de Arta ale Canadei avand in fata inconfundabilul paianjen urias „Maman” asezat acolo in 1999. Paianjenul este una dintre cele mai renumite sculpturi „outdoor” din lume ajungand sa eclipseze imaginea muzeului in fata caruia a fost asezat 🙂

OTTAWA - Catedrala Notre DameOTTAWA - Catedrala Notre Dame

Galeriile Nationale de Arta ale Canadei

Din acel punct se poate trece catre Gatineau utilizand podul Alexandra, un pod din metal construit in 1901. Gatineau (numit initial Hull) este cel mai vechi cartier al orasului, unde au venit primii colonialisti la inceputul secolului XIX. Din parcarea cladirii futuriste a Muzeului Canadian de Istorie se poate vedea si fotografia panorama oferita de Dealul Parlamentului si cladirile de pe Sussex drive.

OTTAWA - Alexandra bridge OTTAWA - view from Parliament Hill

Muzeului Canadian de Istorie

Intorcandu-ne pe Sussex street, dupa ce se trece de Galeriile Nationale de Arta, trebuie facut un popas pentru o cafea in parcul care ofera una dintre cele mai frumoase privelisti din oras: Major Hill Park, de unde cladirea Parlamentului se poate vedea in toata frumusetea ei.

OTTAWA - Parliament Hill

Parlamentul Canadei domina centrul capitalei, din orice parte ai privi. Complexul de cladiri care alcatuiesc Parlamentul incepe imediat ce ai traversat Canalul Rideau, Rideau street schimbandu-si numele in Wellington street. La intrarea in curte dam peste Flacara Centenara – aprinsa la 31 Decemebrie 1966 cu ocazia impliniri a 100 de ani de la infiintarea Confederatiei Canadei. Inaintand in curte, avem: Cladirea centrala in fata si Blocul de est si de vest, acestea fiind cele trei cladiri principale ale Parlamentului care gazduiesc camera senatului si casa comunelor. In centrul cladirii se ridica Turnul Pacii (1927) dedicat celor 65.000 de canadieni ce si-au pierdut viata in Primul Razboi Mondial. Interiorul Parlamentului se poate vizita in cadrul tururilor organizate. Detalii, AICI.

In fata Parlamentului gasim o alta piata plina de simboluri:  Confederation Square cu Monumentul Soldatului Necunoscut, ridicat in anul 2000 in cinstea tuturor celor care si-au dat viata pentru libertate. In fiecare an cu ocazia Zilei Comemorarii (11 Noiembrie), au loc aici ceremonii de recunostinta.

Monumentul Soldatului Necunoscut

De pe bulevardul Wellington din fata Parlamentului, daca se priveste inspre Rideau street, silueta hotelului  Fairmont Chateau Laurier surclaseaza orice alta cladire din zona. Hotelul a fost construit in 1912 si este operat de catre aceeasi companie care detine si Fairmont le Chateau Frontenac din Quebec City si Fairmont Royal York Toronto.

Rideau & Fairmont Chateau Laurier Hotel Fairmont Chateau Laurier

Chiar daca la inceput orasul iti pare a fi un pic imprastiat si neorganizat, daca il cunosti mai bine iti dai seama ca s-a folosit la maxim potentialul natural oferit de relief: dealuri brazdate de trei ape … Dupa o zi in care am strabatut orasul mai mult pe jos, sub un soare neobisnuit de dogoritor pentru luna Mai, concluzia a fost: imi place. Am incheiat ziua tot cu o imagine de ansamblu asupra orasului, de pe una din terasele Muzeului National de Istorie din Gatineau. Un „la revedere” in care am suprins inima orasului si toate obiectivele administrative care definesc Ottawa ca si capitala a natiunii Canadiene.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.