Palatul LINDERHOF Bavaria
Situat in zona castelelor din sudul Bavariei si bucurandu-se de aceeasi asezare naturala specifica Bavarie (munte, lac, paduri), Castelul Linderhof este cel mai mic dintre castelele construite de Ludovic al II-lea dar arhitectura exterioara si gradinile il fac sa ocupe o pozitie aparte intre acestea. Daca celelalte castele impresioneaza, unele prin marime iar altele prin ingeniozitatea arhitectilor si a constructorilor care au putut construi in acele zone abrupte, Linderhof este o mica bijuterie intr-un parc situat intre doi munti … si veti vedea de ce.
Palatul LINDERHOF este situat la o distanta convenabila atat fata de Munchen cat si fata de statiunile de munte din sudul Bavariei (Schwangau, Fussen) si castelele de aici (Neuschwanstein si Hohenschwangau). Din Munchen, pe A95 sunt aproximativ 100 de km iar din Schwangau 45 de km, vizitarea acestuia putand fi usor combinata sau inclusa intr-un traseu prin zona.
Regele Ludovic al II-lea a fost incoronat in 1864 si inceput constructia palatului in 1868 pe locul unde tatal sau Maximilian al II-lea detinea o cabana de vanatoare. In anul 1874 constructia sa a fost incheiata, astfel ca Linderhof a devenit singurul palat finalizat in totalitate in timpul vietii sale.
Spre deosebire de celelalte castele, Linderhof nu este vizibil din sosea, fiind ascuns in mijlocul unui parc. De la locul de parcare se ajunge imediat in zona unde sunt cateva magazine cu suveniruri si casieria pentru bilete. Pretul biletelor variaza in functie de ceea ce se doreste a vizita: palatul si cladirile din parc – 8.50 EUR, doar cladirile din parc – 5 EUR iar vizitarea parcului este gratis.
PARCUL LINDERHOF
Este binecunoscuta admiratia lui Ludovic al II-lea pentru arhiectura franceza si in special pentru ceea ce a lasat in urma Regele Soare – Louis al XIV-lea. Parcul de la Palatul Versailles si interioarele acestuia au fost copiate la propriu in majoritatea castelelor bavareze. Nici Linderhof nu a facut exceptie.
Numele parcului si al palatului („linder” – tei, „hof” – curte) vine de la un tei de 300 de ani unde se presupune ca Ludovic al II-lea isi construise o casuta printre crengi … Stiti ca porecla regelui era si „Regele Nebun”? 🙂 .
Cladirea palatului este inconjurata de gradini rectangulare, amenajate cu decoratiuni florale, impartite in 5 sectiuni si decorate cu sculpturi reprezentand continentele, anotimpurile si diverse elemente ale naturii. Una dintre statuile ce atrag atentia este cea a zeitei Fama, asezata intr-un bazin cu apa. In partea de vest a fost construit un pavilion unde se afla bustul lui Ludovic al XIV-lea si care are in fata o fantana cu o statuie aurita ce-l reprezinta pe Amor cu delfinii.
In partea de nord a cladirii a fost construita o cascada folosindu-se un suvoi de apa redirectionat, ce curge peste 30 de trepte de marmura. La baza cascadei se afla Fantana lui Neptun iar in varf Pavilionul Muzical.
In parte de sud a cladirii parcul este dominat de un bazin in mijlocul caruia se afla o fantana arteziana aurita ce porneste la fiecare ora pentru 10 minute. Jetul de apa atinge o inaltime de 25 de metri.
La capatul bazinului urmeaza apoi alte gradini terasate situate in partea opusa a cascadei din nord. Pe prima terasa se afla Fantana Naiadelor compusa din trei bazine etajate si statui ale nimfelor apelor. Tot aici a fost asezat si bustul reginei Maria Antoaneta a Frantei. In partea superioara a fost construit un templu cu coloane ce adaposteste statuia lui Venus.
Parcul are peste 1,5 km de alei ce serpuiesc printre pajisti, stejari si tei si duc inspre cladirile parcului: grota lui Venus, chioscul Maur si casa marocana.
CLADIREA PALATULUI
Cladirea este cocheta, are un aer privat si doar cinci incaperi principale care au avut o destinatie bine definita. Decoratiunile interioare sunt puternic influentate de admiratia proprietarului pentru Regele Soare, acesta avand o statuie „dedicata” lui chiar in holul principal. De asemenea, decoratiuni care au ca motiv soarele sunt peste tot vizibile in picturi, tapiserii si broderii.
Sala oglinzilor, era preferata regelui si se spunea ca acestuia ii placea sa stea aici si sa citeasca noaptea. Camera cu tapiserii era folosita in special pentru muzica. Camera de audiente, destinata dupa cum ii spune si numele audientelor, nu a fost niciodata folosita in acest scop ci mai mult ca un birou al regelui. Alte doua camere sunt sufrageria si dormitorul.
CLADIRILE DIN PARC
Cea mai impresionanta cladire din parc (exceptand bineinteles palatul in sine) este CHIOSCUL MAUR. Cladirea nu este vizibila de la palat, trebuind sa mergi cateva sute de metri prin parc pentru a o vedea. Ludovic al II-lea a fost fascinat de cultura orientala si a facut tot posibilul sa achizitioneze acest chiosc proiectat de arhitectul Carl von Diebitsch. Cladirea este simpla la exterior ca si structura dar bogat si colorat decorata. Chioscul are o cupola centrala aurita si patru turnulete in colturi.
GROTA LUI VENUS a fost construita din dorinta lui Ludovic al II-lea, in perioada 1875-1877, fiind o alta fantezie a acestuia. Grota a fost construita din armaturi de fier iar peretii din panza au fost impregnati cu un amestec de ciment pentru consolidare. In acelasi mod au fost realizate stalactitele si stalagmitele din grota.
Grota a fost gandita ca avand doua incaperi, luminate in culori diferite: prima a avut ca inspiratie Grota Albastră din Capri iar cealalta „Grota lui Venus” din opera „Tannhäuser” a lui Richard Wagner. Peretii sunt pictati cu peisaje si scene din Tannhäuser iar pentru a le proteja de umiditate, picturile au fost acoperite cu ceara. In interior este o cascada si o barca in forma de lebada. Grota era incalzita cu sapte cuptoare, folosite inclusiv pe timpul verii. De asemenea exista o masinarie care proiecta un curcubeu si alta care facea valuri creand iluzia unei mari artificiale atunci cand regele voia sa se plimbe cu barca.
CASA MAROCANA a fost cumparata tot din ordinul lui Ludovic al II-lea de la Expoziția Universală de la Paris din 1878, unde facea parte dintr-o expozitie pe teme orientale. Casa a fost demontata, bucatile transportate si reconstruita identic. Interiorul este decorat cu motive orientale.
Palatul Linderhof este mai mult decat un …. palat. Privit in ansamblu, cu gradinile inspirat decorate si integrate armonios in peisajul montan inconjurator, o vizita aici te deconecteaza pentru cateva ore de la lumea reala.