Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
PUERTO NATALES si imprejurimile. Chile. - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
11183
post-template-default,single,single-post,postid-11183,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / AMERICA DE SUD  / PUERTO NATALES si imprejurimile. Chile.
5 mart.

PUERTO NATALES si imprejurimile. Chile.

– Puerto Natales – 

Puerto Natales se afla la 250 de km nord-vest de Punta Arenas si este poarta principala de acces in parcurile nationale Torres del Paine si Bernardo O’Higgins. Pentru a ajunge aici se parcurge din Punta Arenas ruta scenica 9 numita si „Ruta del Fin del Mundo” – nu se putea alege un nume mai sugestiv avand in vedere peisajul pe care il strabate, linistea care te inconjoara si senzatia de infinit.

Regiunea a fost descoperita accidental de catre Juan Ladrillero in 1557, navigatorul spaniol care se afla in cautarea canalului Magellan (descoperit deja in 1520 de Magellan). Numele pe care l-a dat regiunii a fost „Ultima Esperanza” deoarece acesta cauta in disperare o iesire la ocean.  Incet incet regiunea a inceput sa prezinte interes pentru straini iar triburile Alacaluf si Tehuelche au inceput sa fie inlocuite de emigranti Europeni. Ulterior a inceput  si imigratia chilienilor din nord. Localitatea a fost fondata oficial in 1911 si a fost construit aici un port pentru exportul de animale. O amintire a acelor vremuri (este vorba de depozitele frigorifice de carne) a fost transformata intr-un hotel de lux – Singular Patagonia Hotel.

In prezent, localitatea numara in jur de 20.000 de locuitori si s-a transformat radical. Din satul de pescari si crescatori de animale a devenit un mecca pentru turistii care doresc sa exploreze zona. Strazile orasului sunt impanzite cu restaurante, pub-uri, degustari de vin, magazine de suveniruri si nu numai … La fiecare 3-4 magazine gasesti cate o agentie de turism care iti ofera andrenalina. Pare un sistem bine organizat ale carui rotite merg ca si unse.

Oraselul este port la fiordul Ultima Esperanza si daca esti pregatit sa infrunti (la propriu) vantul puternic poti face o plimbare pe promenada de pe malul fiordului. Pe parcursul celor 2 km esti intampinat de multe statui, vant si iarasi vant 🙂 Intrarea in oras este marcata de statuia Milodomului (despre care voi vorbi mai tarziu), urmeaza statuia „mainii”  iar mai apoi dai peste un ansamblu statuar numit „Monumentul Vantului” – reprezinta un barbat si o femeie zburand in vantul fiordului. Mai incolo se ajunge in portul turistic unde se afla Cazinoul si Muzeul de Istorie. Un alt punct de atractie sunt vechile docuri „Muelle Historico” de unde se pot face fotografii superbe cu apele albastre, cerul cu nori si muntii inzapeziti din departare.

PUERTO NATALES PUERTO NATALES

PUERTO NATALES PUERTO NATALES

PUERTO NATALES - CASINO PUERTO NATALES - MUELLE HISTORICO

Bineinteles ca localitatea are si o … Plaza de Armas – un loc numai bun de o plimbare prin parcul din zona si pentru a arunca cate o privire pe la magazinele de suveniruri din apropiere. Piata este dominata de biserica Maria Auxiliadora. Pentru cei carora le place sa aiba o priveliste de ansamblu asupra orasului pot urca intr-o drumetie usoara pe Dorotea Hill sau pe Cerro Mirador del Golfo.

PUERTO NATALES - PLAZA DE ARMAS PUERTO NATALES - PLAZA DE ARMAS

Cu toata acestea vanzoleala, Puerto Natales si-a pastrat aerul glacial „de la capatul lumii”: casute mici si colorate (facute din lemn si tabla) inghesuite una in alta parca pentru a se incalzi, masini – majoritatea camionete si locuitorii care nu se grabesc. Ici si colo mai apare cate o cladire de 2-3 etaje din beton si caramida si care sigur este hotel.

PUERTO NATALESPUERTO NATALES

PUERTO NATALESPUERTO NATALES

PUERTO NATALESPUERTO NATALES

Dintre excursiile de o zi pe care nu trebuie sa le ratezi sunt o croaziera la ghetarii din parcul Bernardo O’Higgins si o vizita la pestera Milodomului.

– Ghetarii Balmaceda & Serrano –

O croaziera de o zi prin fiordul Ultima Esperanza dureaza cam 8-9 ore si incepe dimineata la ora 8. Imbarcarea pe vas se face din portul Bories aflat la 5 km de centru orasului. Am utilizat serviciile firmei „Turismo 21 de Mayo”, una dintre cele mai vizibile de pe piata si care are in dotare 3 vase turistice. Al nostru avea o capacitate de 100 de pasageri si o punte prea ingusta pentru toti doritorii de fotografii.

PUERTO NATALES cruise ULTIMA ESPERANZA FJORD

Traseul este foarte interesant, atat din punct de vedere al peisajelor cat si prin istoria locurilor pe langa care se navigheaza. La plecare se trece pe langa vechile depozite frigorifice Puerto Bories (unde acum functioneaza Singular Patagonia Hotel) iar dupa 30 de minute se ajunge la locul unde Hermann Eberhard a inceput activitatea cresterii vitelor in 1887 (fiordul Eberhard).

Dupa inca o ora, pe partea stanga se trece pe langa colonia de cormorani care cuibareste pe varful Barossa iar putin mai incolo pe langa leii de mare.

ULTIMA ESPERANZA FJORD

Pe masura ce se inainteaza prin fiord, peisajul devine din ce in ce mai dramatic si la orizont incep sa-si faca aparitia morenele ghetarului Balmaceda (2035 metri).  In dreptul lui vasul incetineste si se apropie de tarm pentru a permite turistilor sa faca poze.

BALMACEDA GLACIER BALMACEDA GLACIER

Ultimul punct de pe traseu este docul de debarcare pentru a vizita ghetarul Serrano. Vasul asteapta aici o ora, suficient timp pentru o scurta drumetie pana la baza ghetarului si pentru multe poze pe traseu 🙂

SERRANO GLACIER SERRANO GLACIER

SERRANO GLACIER

La intoarcere se opreste la estancia Perales pentru un pranz traditional care abunda in carne preparata la gratar. Estancia este un exemplu bun despre ce inseamna viata la ferma si este situata intr-un cadru feeric.

– Pestera Milodon –

La jumatate de ora de Puerto Natales (30 de km) se afla unul dintre punctele de interes atat pentru cei care iubesc natura cat si pentru cei pasionati de istorie si curiozitati – „Cueva de la Milodon”. Pestera a fost descoperita in 1895 de Hermann Eberhard, care pasind inauntru a gasit resturile mumificate ale unui animal ierbivor ciudat – un „lenes” gigant. Acesta a trait aici pana in urma cu 10.000 de ani, masura 2 metri in lungime si cantarea peste o tona. Animalul a impresionat atat de mult pe localnici incat i-au ridicat statuia uriasa de la intrarea in oras si il gasim stilizat peste tot.

MILODOM CAVE MILODOM CAVE

Pestera s-a format la baza muntelui Benitez prin eroziunea cauzata de valurile unui lac glaciar care se intindea atunci pana la baza muntelui, acoperind toata depresiunea. Resturile gasite in pestera au permis reconstituirea biosferei din Patagonia din ultimii 18.000 de ani. Primii oameni au aparut aici in urma cu 11.000 de ani (triburile Aonikenk) si erau perfect adaptati vietii aspre din Patagonia. Pe langa Milodom mai traiau guanaco uriasi si cai salbatici. In varful lantului trofic erau tigrul, pantera din Patagonia si ursul.

MILODOM CAVE MILODOM CAVE

La intrarea in parc este amenajat un punct de informare si apoi se urmeaza poteca din lemn pana la gura pesterii. Pe drum, sunt indicatoare si diverse informatii despre istoria zonei. In interiorul pesterii este amenajat un traseu pe care daca il urmezi vei intalni la final Milodomul.

MILODOM CAVE

Puerto Natales – orasul colorat si vesel din sudul glaciar al Patagoniei. Mi-a placut atmosfera de vacanta, „neglijenta” si „seninatatea” locuitorilor si in special imprejurimile. Mi-a placut modul in care asezarea isi infrunta destinul aspru de la capatul lumii si cum a reusit sa-l „imblanzeasca”.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.