REUNION – ghid de vizitare
Insulita din vestul Oceanului Indian este o combinatie de culturi Franceza, Africana, Creola, Indiana si Chineza si mai poarta numele de „department francez de peste mari” sau pe limba lui Voltaire „Département et région d’outre-mer”. Este o alta Franta, una tropicala, plina de exotism si natura pura, bine prezervata si “dotata” la capitolul infrastructura. Intreaga retea de sosele & autostrazi iti permite ca turist sa te bucuri si sa ajungi cu usurinta la toate minunatiile pe care ti le ofera insula.
„42% din suprafata Reunion este inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO”
Informatii utile
Cel mai simplu mod de a ajunge in Reunion este cu un zbor direct al companiei Air France din Paris – aeroportul Orly. Mai sunt cateva companii care opereaza zboruri directe: Corsair si French Bee. Pentru noi, cei din Romania, trebuie sa zburam pe aeroportul Paris – Charles de Gaule de unde avem transfer direct catre Paris – Orly, fie cu un shuttle bus, fie cu RER B. Timpul de transfer intre cele doua aeroporturi este de aprox. o ora.
Moneda este EUR. Preturile sunt pentru toate buzunarele, dar … sunt un pic mai mari decat in Franta. La majoritatea restaurantelor preturile sunt in jur de minim 30-40 eur/persoana iar calitatea lasa de dorit. Astfel, s-a dovedit ca optiunea cu „self catering” este cea mai buna si in acest sens magazinele supermarket aflate la tot pasul sunt de mare ajutor. Bineinteles, din oferta nu lipseste Carrefour 🙂
Pentru transportul pe insula, inchirierea unei masini este obligatorie. Economisesti bani, ajungi unde si cand doresti si iti ofera flexibilitate. Costul de inchiriere pentru o masina din clasa compact este undeva intre 20-30 eur / zi.
In legatura cu organizarea timpului pentru vizite, este important ca pentru orice traseu ales prin munti sa pornesti de dimineata, de preferat inainte de rasaritul soarelui. Relieful muntos al insulei absoarbe ca un burete umiditatea din Ocean astfel ca in majoritatea anului, dupa ora 9-10 AM sansele de ploaie si ceata sunt ridicate.
Cazarea pe insula
Desi nu este o destinatie turistica de masa, Reunion are numeroase facilitati de cazare, cele mai comune optiuni fiind vilele inchiriate in regim de self catering. Astfel de locatii iti permit o flexibilitate maxima ca turist iar majoritatea au spatii generoase – una sau doua dormitoare, living, baie, bucatarie complet utilata si terasa cu vedere superba.
Am ales sa stam la marginea oraselului Saint Pierre la L’Oasis de Terre Rouge, intre Oceanul Indian si munte, printre plantatii de trestie de zahar si bananieri.
Deoarece majoritatea plajelor si punctelor de acces la traseele de pe insula sunt pe partea vestica, cazarea trebuie aleasa in aceasta zona, undeva intre Le Port si Saint Pierre. Nu conteaza neaparat localitatea deoarece insula este inconjurata in mare parte de autostrada, distantele parcurgandu-se usor.
Cum poti sa petreci 5 zile in Reunion?
Fara indoiala, principala atractie a insulei este Vulcanul la Fournaise, situat in partea de sud est a insulei. Cu o altitudine de 2632 m, acesta este catalogat ca unul dintre primii trei cei mai mari vulcani activi de pe planeta (alaturi de vulcanul Kilauea din Hawaii si Etna in Sicilia), ultima eruptie avand loc exact cu o luna inainte ca noi sa ajungem acolo, adica pe 25 octombrie 2019. Ai doua optiuni pentru a explora Piton de la Fournaise si pentru care recomand sa iti rezervi doua zile, cate o zi pentru fiecare traseu: ruta vulcanului si ruta lavei.
Insula este foarte exotica, astfel ca pe oricare traseu vei alege sa-l explorezi vei fi incantat de peisajele superbe cu vegetatie tropicala luxurianta. In plus, insula este extrem de generoasa si prin spectaculozitatea si varietatea reliefului ei: in partea centrala a insulei sunt trei cratere dormante de vulcani, iar in partea de sud est salasluieste vulcanul activ – Volcan de la Fournaise – unde vei putea vedea efectele eruptiilor de-a lungul timpului. Toate traseele de pe insula te plimba prin vai largi, canioane, jungla, carari sinuoase si daca vrei un pic de miscare – pe cele mai spectaculoase si mai provocatoare trasee de drumetie pe care le poti intalni. Haideti sa le luam pe rand:
1. Ruta Vulcanului
Dis de dimineata (2-3 AM), inainte de rasarit, pornesti cu masina catre Pas de Bellecombe (2354 m) de unde ai o vedere panoramica asupra craterului . Traseul pe care il parcurgi de la baza vulcanului pana sus la view point este de aproximativ 26 de kilometri, iti ia cam 1 ora, si este o ruta scenica in sine, plina cu curbe sinuoase care iti ofera din loc in loc vederi panoramice catre diverse varfuri si cratere mai mici. Vegetatia de pe versantii vulcanului se schimba vizibil pe masura ce urci si te apropii de marginea craterului. De la copaci inalti si luxurianti, tufe cu flori multicolore si cactusi, la arbusti si tufe mici pe masura ce ajungi mai sus.
Inainte cu 4 km de a intra pe drumul forestier care te duce la Pas de Bellecombe, se desfasoara in fata ta Plaine des Sables – Campiile de nisip. Un peisaj spectaculos, de-a dreptul lunar. Plecand din Pas Des Sables drumul coteste si coboara spre aceste campii, care arata ca un desert format din cenusa. Parca te regasesti pe o alta planeta, fara gluma. Nimic nu seamana cu solul si relieful pe care l-ai strabatut pana sa ajungi aici. Versantii vulcanului sunt foarte aproape de sosea si iti dezvaluie urmele lasate de lava scursa din vulcan din timpul numeroaselor perioade de eruptie.
Odata ajuns la Pas de Bellecombe, trebuie sa faci o drumetie de 3 ore pentru a vedea de aproape Craterul Dolomieu (2632 m). Este indicat sa fii dotat cu echipament de drumetie, cu pelerine de ploaie si incaltaminte impermeabila. Fii pregatit si pentru traseul de intoarcere, care iti ia alte 3 ore. Va spuneam ca este recomandat sa pornesti la drum dimineata devreme, deoarece, dupa ora 10 dimineata, din cauza vaporilor si a cetii care se formeaza la inaltimi de peste 2000 de metri, nu mai ai vizibilitate catre crater.
2. Ruta Lavei
A doua optiune in legatura cu Vulcanul La Fournaise este parcurgerea cu masina a “Rutei lavei”, de la Pointe du Tremblet pana in oraselul Saint Rose (sau invers). Este un traseu de aproximativ 10 km care se desfasoara pe coasta de sud est a insulei, in dreptul vulcanului, plus inca 10 km pana in oraselul Saint Rose. Din loc in loc sunt indicatoare care iti arata din ce an este suvoiul de lava pietrificata pe langa care treci. Pe la mijlocul traseului, este amenajat un view point de unde poti surprinde maretia eruptiilor.
Au fost peste 150 de eruptii in ultimii 300 de ani si as aminti aici povestea eruptiei Pitonului Saint Rose din anul 1977, atunci cand orasul Saint Rose a fost pur si simplu acoperit de lava. Interesant este faptul ca, miracol sau nu, suvoiul de lava s-a oprit fix la intrarea in biserica orasului. De atunci, biserica poarta numele de “Nostra Senora des Laves” si a devenit cel mai cautat si fotografiat loc din aceasta parte a insulei. Daca poposesti cateva minute si prin cochetul orasel Saint Rose, vei avea ocazia sa vezi lava ramasa in centrul orasului si in jurul bisericii Nostra Senora des Laves. Langa biserica, este amenajat un centru de informatii cu intrare libera unde sunt proiectate filme despre vulcan si eruptia care le-a distrus localitatea.
3. Cele trei “circues” (cratere) dormante din inima insulei
Reunion adaposteste in inima insulei trei cratere dormante, spectaculoase ca relief si vegetatie si importante geologic. Practic ne dezvaluie in imagini povestea nasterii planetei noastre. Este ca si cum ai face turul planetei in doar cateva zile.
Cirque de Cilaos si Cirque de Salazie sunt accesibile si cu masina, in timp ce Cirque de Mafate este accesibil doar pe jos sau cu elicopterul. Luate impreuna, cele trei cratere au fost formate prin eruptia vulcanului Piton des Neiges, cel mai inalt varf muntos din Reunion si din tot Oceanul Indian (3069 m altitudine).
Cirque de Cilaos, este accesibil plecand cu masina din oraselul Saint Louis si trecand prin Canionul Cilaos. Traseul prin canion (aprox 37 km & 1,5 ore) iti dezvaluie o natura spectaculoasa cu pereti muntosi verticali si peste 400 de curbe stranse. Destinatia este Cilaos, situat in inima craterului. Oraselul este asezat pe un platou si aici se afla singurul centru de spa cu ape termale de pe insula. Din Cilaos se pot urma mai multe trasee de drumetie pentru cei interesati sa vada craterul din toate unghiurile si de la inaltime.
Cirque de Salazie, este cel mai „luxuriant” dintre cele trei cratere si este accesibil cu masina de pe coasta de est, din Saint Andre, pe singurul drum (D48) care te duce direct in orasul Hell Bourg, “capitala” regiunii Salazie. Traseul are 25 km si poate fi facut in aprox. 1 ora. Orasul este considerat ca fiind cel mai frumos oras francez de peste mari. Intreaga zona Cirque de Salazie a fost inclusa in Patrimoniul mondial UNESCO. Peisajul este dominat de Piton D’Anchaing (1352 m altitudine) si “piesa de rezistenta” Cascada “Voalul miresei” , dar si alte sute de cascade care cad din cer pe peretii aproape verticali ai craterului.
Odata ajuns in crater, infrastructura iti permite sa-l inconjori pe 75% din circumferinta, plecand din intersectia aflata in apropierea cascadei Valul Miresei. O ruta este pe soseaua D48 pana in Hell Bourg (de care aminteam mai sus), iar cealalta este pe D52 care se ramifica din D48 si care te va duce „ametitor” pana in micuta localitate Grand Ilet. Vei vedea astfel Cirque de Salazie din toate pozitiile.
Vegetatia luxurianta, orasele pitoresti, relieful spectaculos, infrastructura buna, toate te indeamna si te ajuta sa explorezi fie cu masina, cu bicicleta sau la pas toata zona Cirque de Salazie.
Cirque de Mafate……ei, aici se schimba totul. Este cel mai mare dar si cel mai vechi crater de pe insula. Practic, odata cu formarea craterului Mafate, prin eruptia pitonului des Neiges din ocean, s-a format insula Reunion. Cirque de Mafate este dominat de Piton des Neiges si nu este accesibil decat pe jos sau cu elicopterul. In interiorul craterului este localitatea “La Nouvelle”, unde cativa localnici intampina turistii doritori de adrenalina care fac drumetii pentru a accesa zona craterului.
Pentru cei care nu sunteti in forma pentru drumetii pe increngatura de trasee din Mafate, aveti optiunea de a merge cu masina pana la view point-ul Maido, pentru o vedere panoramica asupra craterului. De aici se poate observa si satul de pe platoul din crater, dar si „pitonii” mai mici din interiorul craterului.
Nu in ultimul rand, mai exista o oferta destul de generoasa ca pret si experiente pentru vizitarea regiunii Mafate cu elicopterul. Unele programe combina experiente multiple: cateva ore de hiking, un pranz traditional servit in satul La Nouvelle si zbor cu elicopterul deasupra craterului.
Ca recomandare, pentru a evita ceata care se instaleaza in zonele inalte dupa orele diminetii sau o eventuala ploaie tropicala, recomandarea mea este ca toate cele trei cratere sa fie vizitate dimineata devreme inainte de rasarit, atunci cand atmosfera este clara si permite o vizibilitate buna.
4. Plajele din Reunion
Desi Reunion nu este recunoscuta ca o destinatie pentru plaja, insula neavand resort-uri cu facilitati in zonele de plaja, totusi, dupa o zi petrecuta pe traseele din munti ai unde petrece o dupa-amiaza pe malul oceanului. Am luat pe rand plajele, in fiecare zi alta plaja pentru a fi siguri ca evitam monotonia acelorasi palmieri. In fiecare zi veneam din alta zona, asa ca ne-am oprit la plaja cea mai apropiata de zona vizitata in prima parte a zilei.
Cateva sugestii de plaje:
Grand Anse – plaja situata in sud vestul insulei in apropiere de orasul Saint Pierre. Este dotata cu facilitati pentru picnic, cu terase si restaurante. Vegetatia luxurianta, palmierii falnici care obtureaza un apus superb, este reteta perfecta pentru a incheia o zi petrecuta pe Ruta vulcanului sau pe Ruta Lavei.
Plaje des Brisants – situata in vestul insulei langa oraselul Saint Gilles, are toate facilitatile enumerate mai sus si, in plus, un nisip alb fin. Este bine de poposit aici dupa amiaza, la revenirea de pe traseul Cirque de Cilaos.
Plaje de Boucan Canot – situata in nord vestul insulei, intre orasele Saint Gilles si Saint Paul, este mascata de zona rezidentiala din oraselul cu acelasi nume. Aici puteti admira un apus superb dupa o zi petrecuta la Cirque de Mafate sau dupa o zi de vizita in capitala Saint Denis.
Anse Waterfalls sau Plaja Cascadelor – se afla in estul insulei la granita de nord a Rutei lavei, cum cobori pe N2 de la Saint Rose catre Pointe du Tremblet. Asa cum spuneam, am ajuns aici fiind exact pe traseul Rutei Lavei. Este speechless….plaja in sine nu este o minunatie, insa cadrul natural in care este situata este superb. La intrarea in zona de plaja treci printr-un parc de palmieri regali iar pe partea opusa parcului, pe un perete verde muntos se scurg multe multe cascade. Zona ofera facilitati de plaja, restaurant, cafenea, picnic, parcare generoasa si toalete.
Vrem nu vrem, pe cararile catre aceste destinatii uimitoare, traversam insula in lung si in lat, ocazie buna sa oprim din loc in loc si pentru alte locatii frumoase. Fara sa intru in detalii, iata cateva locuri foarte frumoase pentru o ora sau doua de relaxare:
- Le Grand Bassin, cunoscut si ca “Little Mafate” este o “insula” mica intr-un minicrater, inconjurata de varfuri muntoase impunatoare. Pe fundal, intr-o zi senina, de la view point-ul Bois Court se poate admira Piton des Neiges. Accesul in vale se poate face exclusiv pe jos si dureaza cam 2-3 ore pentru a cobori cei 650 m. Jos, se afla un sat de vacanta cu cateva proprietati, aprovizionarea acestora cu butelii de gaz sau alte bagaje facandu-se exclusiv cu elicopterul sau cu un funicular. Pentru a ajunge la view point-ul de la Bois Court se poate ajunge cu masina pe ruta RN3 de la Saint Pierre iar vizita poate fi conectata cu traseul spre Cirque de Salazie sau cu Ruta Vulcanului.
- Entre – Deux, este un orasel montan cochet situat la confluenta dintre cei doi tributari ai raului Saint Etienne – Bratul Cilaos si Bratul Campiilor, de unde si numele orasului si motto-ul: “doua brate, o inima”. Este situat pe Ruta RN3 catre Le Grand Bassin si este frumos de traversat deoarece zona este plina cu plantatii de cafea si de trestie de zahar.
- Grand Etang, cel mai mare lac de pe insula. De pe RN3 traversand insula de la Saint Pierre la Saint Benoit, dupa 50 km faci stanga inca 4 km printre plantatiile cu trestie de zahar. Din parcare, te asteapta o scurta drumetie de 20 de minute care te duce la un view point de unde poti admira (intr-o zi senina) lacul Grand Etang si piscurile inalte care il inconjoara.
- Grand Galet waterfalls, un complex de cascade mai mici la capatul unei vai extrem de frumoase si luxuriante ce formeaza Ruta Grand Galet.
- Parc des Palmiers, poate fi vizitat pe traseul catre Le Grand Bassin. Aici gasim o gradina cu palmieri de diverse specii.

Parc des Palmiers
Au fost 5 zile pline de explorare a insulei, timp in care am parcurs peste 1300 de km. Fiecare zi a inceput odata cu rasaritul (la 5.30 AM) iar apoi am facut multe drumetii pe traseele montane si am poposit pe cateva plaje pentru a ne trage sufletul la un apus superb cu vedere la Oceanul Indian. Reunion este un loc unic, un spectacol al naturii care te copleseste prin tot ceea ce iti ofera. Daca adaugam faptul ca este „european”, cu oameni civilizati si mai bine organizat ca infrastructura decat multe tari Europene, va asigur ca o vizita pe mica insula din sud vestul Oceanului Indian va va face sa va doriti o revenire cat de curand posibil.