Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
ROUEN - orasul celor 100 de turnuri - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
15822
post-template-default,single,single-post,postid-15822,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,modula-best-grid-gallery,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ROUEN – orasul celor 100 de turnuri
30 oct.

ROUEN – orasul celor 100 de turnuri

Una dintre cele mai impresionante destinatii din punct de vedere istoric ale Frantei este si capitala regiunii Normandia, orasul Rouen.

Am inceput turul Normandiei asa cum se cuvine, vizitandu-i prima data capitala, mai ales ca orasul se afla la doar 120 km de Paris pe drumul catre Marea Manecii.

Cu o istorie zbuciumata care incepe in Evul Mediu, atunci cand orasul a fost practic decimat de incendii si ciuma, continuand cu perioada Razboiului de 100 de ani cand a fost ocupat de catre englezi si pana la bombardamentele din timpul celui de al doilea razboi mondial care au condus ulterior la ample lucrari de reconstructie a orasului, astazi Rouen este un oras fermecator prin inima caruia isi face loc Sena maiestuoasa, cu monumente la tot pasul care rescriu istoria regiunii si cu o viata artistica si culturala destul de ofertanta.

Insa cel mai cunoscut moment istoric care a avut loc in Rouen si pentru care a intrat definitiv in istorie este anul 1431, in timpul Razboiului de 100 de ani, atunci cand eroina franceza Jeanne d’Arc a fost judecata pentru erezie si arsa pe rug in piata centrala de catre armata engleza si de colaboratorii lor francezi. Ioana d’Arc este considerata eroina nationala deoarece in timpul Razboiului de 100 de ani, bazandu-se pe aptitudinile ei divine, a condus armata franceza intr-o victorie importanta la Orleans impotriva englezilor care incercau sa cucereasca Franta. In Rouen veti gasi o catedrala inchinata eroinei lor nationale, Ioana d’Arc, dar si un muzeu dedicat ei.

Dar haideti sa revenim in zilele noastre si sa va prezint care sunt „motivele” pentru care merita sa petreci cel putin o jumatate de zi prin capitala Normandiei, Rouen.

Supranumit de catre poetul Victor Hugo si „Orasul celor 100 de turle”, este evident ca vom descoperi Catedrale somptuoase, biserici si monumente – muzeu, toate avand un numitor comun: turnurile. Chiar daca Rouen avea inainte de Revolutie peste 150 de biserici, in prezent multe dintre fiind distruse, daca acum incepem sa le numaram cu siguranta nu ajungem la 100 :). Totusi, o vizita prin centrul vechi istoric te tine mereu cu privirea spre cer pentru a admira dantelaria si ornamentele turnurilor.

1. CATEDRALA NOTRE DAME

„A fost cea mai inalta cladire din lume in perioada 1876 – 1880”

Catedrala Notre Dame din Rouen este una dintre cele mai grandioase asezaminte religioase pe care le-am vazut eu pana acum, construita in stil arhitectural gotic cu ornamente dintre cele mai spectaculoase si de o finete aparte.

Ridicarea catedralei a inceput in sec. XII, fiind construita pe fundatia unei bazilici datand din sec. IV si o catedrala in stil romanesc din sec. XI. Cladirea a fost distrusa de un incendiu in anul 1200 de protestantii calvinisti din timpul Razboiului Religiilor in sec. XVI dar si de bombardamentele din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Cu toate acestea, in prezent catedrala Notre Dame este unul dintre cele mai importante locuri religioase si istorice din Rouen si chiar din Normandia.

Catedrala este locul de incoronare al Ducilor de Normandia dar si locul lor de odihna vesnica, aici regasindu-se mai multe morminte printre care si inima mumificata a fostului Duce de Normandia si Rege al Angliei, Richard Inima de Leu „Richard the Lionheart”.

Si interiorul catedralei este la fel de grandios precum fatadele si turnurile, cu arce inalte, cu vitralii somptuoase si decoratiuni specifice religioase. Chiar si persoanele care nu sunt religioase vor ramane impresionate la vederea acestui monument arhitectural.

Catedrala Notre Dame Rouen - vedere din piata catedralei

Catedrala Notre Dame Rouen – vedere din piata catedralei

Catedrala Notre Dame Rouen - fatada cu decoratiuni gotice

Catedrala Notre Dame Rouen – fatada cu decoratiuni gotice

Catedrala Notre Dame Rouen - interiorul

Catedrala Notre Dame Rouen – interiorul

2. CATEDRALA SAINT MACLOU

In inima districtului Saint Maclou se inalta catedrala cu acelasi nume, o capodopera „flamboianta”  cu arhitectura gotica. Este usor de recunoscut dupa cele cinci arcade de pe fatada exterioara. Tot aici se pot observa statuile decapitate de pe pietrele exterioare, simbol al Razboiului religiilor franceze. Catedrala dateaza din sec. XV – XVI insa a suferit serioase distrugeri in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Edificiul a fost restaurat dupa distrugerile suferite, devenind in prezent un obiectiv  „must seen” in Rouen.

Locatia este foarte vizibila putandu-se distinge de la capatul stradutelor inguste din cartierul Saint Maclou. Strazile de aici sunt flancate de case facute din lemn si piatra, pictate si dispuse in unghiuri ingenioase, de parca stau sa cada una pe cealalta. La parterul lor gasim terase cochete, magazine mici cu suveniruri si obiecte de arta, prin urmare este o adevarata incantare plimbarea si vizita districtului Saint Maclou. Merita sa poposesti cateva minute la o cafea in piata din fata catedralei.

Piata din fata catedralei Saint Maclou

Piata din fata catedralei Saint Maclou

 Catedrala Saint Maclou - vedere de pe strazi laterale

Catedrala Saint Maclou – vedere de pe strazi laterale

 Catedrala Saint Maclou - fatada cu decoratiuni gotice

Catedrala Saint Maclou – fatada cu decoratiuni gotice

 Catedrala Saint Maclou - interiorul

Catedrala Saint Maclou – interiorul

3. CATEDRALA JEANNE D’ARC

Catedrala este construita pe locul vechii piete cunoscuta sub numele de Place de Vieux Marche, marcand astfel locul in care Jeanne d’Arc a fost arsa pe rug de englezi in Mai 1431.

O cruce amplasata in parcul din fata Memorialului sta chiar pe locul in care a fost arsa eroina. Curbele catedralei, in forma de valuri care se sparg, sunt proiectate sa evoce atat flacarile dar si o nava rasturnata. Simbolul navei rasturnate este adeseori intalnit la catedralele construite in acea epoca.

Catedrala Jeanne d’Arc

Catedrala Jeanne d’Arc

Crucea de pe locul arderii pe rug

Crucea de pe locul arderii pe rug

4. MUZEUL JEANNE D’ARC

In apropiere de Catedrala Notre Dame, pe locul unde s-a tinut procesul de judecare a Ioanei d’Arc, s-a organizat un muzeu in memoria eroinei. Muzeul prezinta si te plimba printre exponate interactive care marcheaza cele mai importante momente din istoria si legenda care a insotit-o pe Jeanne d’Arc de-a lungul perioadei cat aceasta a jucat un rol in istoria Frantei.

Muzeul Jeanne D'Arc

Muzeul Jeanne D’Arc

5. MANASTIREA SAINT  OUEN

In imediata vecinatate a catedralei Saint Maclou se ridica o alta capodopera a arhitecturii gotice datand din secolele XIV – XV.

Fosta biserica monahala benedictina, actualmente manastire romano catolica, a primit denumirea dupa episcopul Rouen, Audoin (in engleza Owen).

Manastirea Saint Ouen

Manastirea Saint Ouen

6. MARELE OROLOGIU

Gros horloge” este instalat intr-un arc renascentist care traverseaza strada pietonala Rue de Gros Horloge. O plimbare de la Catedrala Notre Dame pana la piata veche unde a fost arsa pe rug Jeanne d’Arc pe Rue de Gros Horloge te conduce inevitabil pe aici. Gros Horloge este un ceas astronomic datand din sec. XIV si care funtioneaza pe un sistem mecanic din 1389. Orologiul este considerat unul dintre cele mai vechi mecanisme de ceas din Europa si a functionat neintrerupt din sec. XIV pana in anul 1928, adica peste 5 milioane de ore.

Pentru cei care doresc sa descopere acest monument, se pot face vizite in interior pentru un cost de 7 €, in care ai inclus si un audioguide. Ai acces in „dial room”, in vechiul apartament al guvernatorului orologiului si bonus o panorama a orasului vazuta din turn.

Marele Orologiu

Marele Orologiu

7. PALATUL DE JUSTITIE

Continuam cu seria capodoperelor arhitecturii gotice din Evul Mediu. Situata pe ramasitele cartierului evreiesc, partea din stanga (cea mai veche) a fost construita incepand cu anul 1499 pentru a gazdui Autoritatea financiara a Normandiei (Fiscul), ulterior in sec. XVI aici fiind mutat sediul Parlamentului. Partea centrala a cladirii a fost construita la inceputul sec. XVI ca Palat Regal. Ultima latura, cea din dreapta a fost construita in sec. XIX. In prezent, cladirea gazduieste Palatul de Justitie. Practic, ceea ce vedem este o cladire in forma de U, cele trei laturi fiind construite in secole diferite, insa pastrand acelasi stil arhitectonic.

Palatul de Justitie este situat pe Rue Jeanne d’Arc in partea opusa a Place de Vieux marche unde este Memorialul Jeanne d’Arc, si se ajunge cam in 5 minute pe jos.

Palatul de Justitie Rouen

Palatul de Justitie Rouen

8. MUZEUL DE ARTE FRUMOASE

Aici putem admira una dintre cele mai bogate colectii publice de pictura, sculptura, arte decorative din secolele XV – XX din Franta, inclusiv o colectie rara de icoane rusesti din secolele XV pana la inceput de secol XIX. Salile de expozitii au peste 8000 de piese, colectiile permanente fiind expuse in 60 de camere.  La acestea se adauga expozitiile temporare, cel putin 8 pe an, cu diverse tematici.

Muzeul de arte frumoase - interior & galerii de arta

Muzeul de arte frumoase – interior & galerii de arta

9. STRAZILE PIETRUITE DIN CENTRU ISTORIC ROUEN

O plimbare relaxanta pe stradutele din centrul istoric este iarasi un „must do” daca esti in Rouen. Chiar daca nu ai timp sa intri si sa vizitezi obiectivele enumerate mai sus, va recomand aceasta plimbare facuta pe aleile pietruite. Este un bun prilej de a admira orasul cu catedralele si bisericile sale, orologiul si Palatul de justie. Nu poti sa nu remarci de asemenea casele construite jumatate din lemn jumatate din piatra, pictate si inclinate in unghiuri ciudate care dau senzatia ca se rastoarna una peste alta. Savurezi o cafea la o terasa de unde poti sa admiri panorama unei catedrale, sa simti atmosfera locului si sa te incarci cu energie de vacanta pentru urmatoarea oprire.

La o cafea pe strazile din Rouen

La o cafea pe strazile din Rouen

Strazile din Rouen - in apropierea Catedralei Notre Dame

Strazile din Rouen – in apropierea Catedralei Notre Dame

Strazile din Rouen - case din lemn si piatra

Strazile din Rouen – case din lemn si piatra

10. VEDERE PANORAMICA DE PE DEALUL COTE SAINTE CATHERINE

Si nu in ultimul rand, daca ai ceva mai mult timp la dispozitie, urca pe colina Sainte Catherine si vei avea la picioarele tale o panorama spectaculoasa cu Sena si orasul Rouen. Ar fi de preferat sa incepeti de aici turul prin Rouen.

Vedere panoramica asupra Rouen de pe colina Sainte Catherine

Vedere panoramica asupra Rouen de pe colina Sainte Catherine

Calatoria prin Normandia continua…..

Adina Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.