Ruta vinului Niagara. Canada (II)
Pornind pe autostrada „Queen Elisabeth Way” (QEW) care leaga Toronto de Niagara Falls (130 km in 2 ore), daca iesi de pe ea in dreptul localitatii Grismby, dai peste ruta vinului Niagara. Cei 50 de km din Grimsby pana la Niagara pot fi parcursi pe soseaua 81 – o ruta scenica, pe care, de o parte si de alta sunt insiruite peste 40 de crame care iti fac cu ochiul sa opresti pentru degustari sau mai mult. Este locul despre care Churchill a spus ca este “cel mai frumos drum de strabatut intr o duminica dupa amiaza”. S-a nimerit sa vizitam ruta vinului Niagara intr-o duminica dupa amiaza 🙂
In aceasta parte a provinciei Ontario, producatorii de vin sunt impartiti in doua regiuni: Niagara Escarpment & Twenty Valley si Niagara – On The Lake. In prima regiune peisajul este deluros, cu sate unde parca timpul sta pe loc si cu mici ferme si crame din loc in loc. In cea de-a doua regiune, terenul este mai plat, cele mai frumoase crame fiind asezate de-a lungul Niagara River. Aici se remarca de exemplu crama Inniskillin.
Chiar la coborarea de pe autostrada QEW recomand un popas la Gateway Niagara Information Centre – link-ul AICI, unde poti afla multe informatii si primi recomandari despre crame. Tot aici, in scop publicitar unele crame ofera gratis vizitatorilor vouchere pentru degustari de vinuri. Este cel mai bun loc de unde sa incepi experienta Niagara. Esti intampinat de personal care iti ofera toate informatiile necesare explorarii zonei Niagara, atat informatii utile privind paleta de activitati pe care le poti face la cascade, cat si informatii cu privire la Ruta vinului Niagara, experiente culinare si optiuni de drumetii.
Cu tolba plina de informatii, am pornit spre prima experienta care nu putea fi altceva decat…..Ruta vinului Niagara. Va spuneam la inceput ca zona este intesata de foarte multe vinarii, asezate intr-un cadru natural deosebit. Fiind si primavara, dealurile si pasunile sunt de un verde proaspat si curat, culturile de vita de vie fiind in plina crestere. Este o reala placere sa calatoresti cu masina pe ruta vinului, soselele fiind aproape goale. Faptul ca zaresti ici colo cate un „mini chateau” sau mansion care adaposteste o vinarie te face sa te gandesti de doua ori daca nu cumva ai gresit tara. Artari, ursi, peisaje infinite, preerie … dar crame? Da, crame si se pare ca din ce in ce mai multe regiuni din Ontario isi infig steagul pe harta producatorilor de vin.
La recomandarea specialistilor de la centrul de informare turistica, am poposit la o crama pe atat de majestuoasa pe cat ii este si numele “Megalomanic Winery”. Vinaria este situata la aproximativ 8 km vest de King street, drumul purtandu-te pe o sosea mai „rurala” catre zona deluroasa. Crama este situata pe partea cea mai inalta a dealului, oferind privelisti incantatoare asupra zonei si asupra plantatiilor de vita de vie. Aici poti face o degustare de vinuri, poti sa servesti pranzul, in timp ce te bucuri de peisajul zonei. Evident, pentru majoritatea turistilor, turul de vinarie se “lasa” si cu o sesiune de shopping.
Foarte aproape de Megalomanic Winery, se poate vizita o alta vinarie importanta a zonei Ontario, Tawse Winery, cu vinuri organice si biodinamice, fiind premiata trei ani la rand, 2010, 2011 si 2012, precum si anul 2016, “Canadian Winery of the Year”.
Pe o suprafata relativ mica, pot spune ca se” concureaza” un numar de peste 40 de vinarii. In masura in care timpul va permite, se poate face tur si degustare la un numar cat mai mare de vinarii. Optiunea o poti face in functie de varietatea de vinuri pe care le produce, pentru a degusta soiuri cat mai diferite, cat si in functie de relieful zonei pentru a te bucura de un cadru natural cat mai placut si inspirational.
Timpul a trecut placut si repede cu aceasta deviere pe ruta vinului Niagara in drum spre Cascada, „rupand” si monotonia sofatului pe autostrada.