Safari in TANZANIA
TANZANIA: Aventura, Natura, Diferit, Liniste, Infinit, Viata, Extrem de multa viata, Savana, Ecuator, Africa … sunt cateva etichete ce de abia pot sa o defineasca. Tanzania este una dintre tarile unde s-a „inventat” safari si unde respectul fata de natura este evident. Tanzania detine unele dintre cele mai mari si variate parcuri din lume unde iubitorii de natura pot experimenta safari.
PREGATIREA CALATORIEI
Ce sezon alegem?
Am mai fost in safari de mai multe ori, in alte tari si in sezoane diferite. Sezoane? Da, sezoane: anotimpul ploios nu se poate compara cu cel secetos si nu doar datorita … ploii 🙂 In anotimpul ploios totul este verde iar din iarba de 1,5 metri si … verde vezi cu alti ochi o girafa sau un elefant ce apare in raza vizuala, comparativ cu perioada uscata, cu adevarat uscata, cand camuflajul functioneaza perfect. O alta diferenta consta in „distribuirea” animalelor: vara, in timpul sezonului uscat, animalele sunt obligate sa stea in numar mare pe langa raurile si baltile aproape secate si normal pe langa ele si felinele. In opinia mea, ambele sezoane au frumusetea lor, am vazut la fel de multe animale si in ianuarie si in august deci … recomand sa le incercati pe ambele. Tanzania a fost in anotimpul secetos. Diferenta, mai jos: 🙂
Temperatura este perfecta. In timp ce Romania colcaie la 35 de grade, noi la ecuator purtam seara gecuta iar ziua termometrul nu sarea de 25 de grade .. vorba unuia din grup: „mi am schimbat total parerea despre latitudinile astea”. Asa este. Ecuator nu inseamna mai cald sau foarte cald mai ales daca esti tot timpul pe marele platou african si la peste 1.200 metri altitudine. Cu soarele insa e alta poveste: razele perpendiculare sfaraie chiar daca afara sunt doar 25 de grade.
Despre costuri si logistica
Moneda este TZS (shilingul tanzanian) si ii place dolarul. Incearca sa folosesti pentru schimb valutar bancnote cat mai mari de dolari pentru a obtine un curs mai bun. Poti plati orice si in orice, poti primi rest TZS sau USD la platile cu dolari. Depinde de comerciant si este bine sa intrebi inainte.
Cu o suprafata de 4 ori cat a Romaniei si cu cei 52 de milioane locuitori, Tanzania este o tara cu o infrastructura foarte buna (nu vezi/simti o groapa pe soselele asfaltate) iar odata ce aventura te poarta prin imensitatea savanelor cu drumuri pietruite viteza medie poate atinge lejer 70-80 km/ora. Bineinteles, off road esti „ajutat” de suspensiile jeep-urilor de safari 🙂
Costurile de safari pe persoana se incadreaza intre 250-350 USD / zi, depind de cazare foarte mult (pragul de jos este la 3* iar cel de sus la 4*-5*) iar sumele de mai sus includ transportul in jeep safari, transferuri, soferul cu rol de ghid, pensiune completa, apa de baut pe tot timpul vacantei si … norocul de a vedea cat mai multe animale 🙂 Ca o recomandare, nu merita sa te uiti la cateva sute de USD daca ai ales o astfel de experienta. Alege calitatea.
UTIL – DESPRE SAFARI
Experienta din safari in Tanzania nu poate fi descrisa ca un jurnal de calatorie in care sa insiri punctele bifate, orele parcurse, cazarile sau distantele. Safari este o stare de spirit si o experienta in care rigurozitatea unui program de „circuit” nu exista … pentru ca nu poti programa: cand sa apara animalele, ce vei vedea peste 5 minute sau cat timp vei petrece admirand o turma de elefanti sau un „squad” de lei lenesi. Poate vei fi martorul unui apus in infinitatea savanei si vrei sa stai mai mult, poate iti plac girafele si nu te mai saturi sa le privesti, poate astepti sa vezi cum o familie de leoaice se pregatesc de un atac asupra unor gazele pe malul unei balti … poate, poate, surpriza si neprevazutul.. asta este safari. Cu toate acestea, pe parcurs voi face o descriere „discreta” a parcurilor vizitate si a lodgiilor unde am fost cazati.
In safari nu poti si nu este indicat sa ai un program strict. Raman batute in cuie micul dejun si cina iar in majoritatea cazurilor este indicat sa iei pranzul la cutie pentru a beneficia la maxim de ziua de safari (este interzis safari dupa ora 6.30 pm). Este ineficient ca timp sa te intorci pentru „pranzul cald” in locul unde esti cazat. Pranzul la cutie, servit in locurile special amenajate („picnic site”) printre jeep-urile de safari si la umbra unui baobab imens sau a unui palc de acacia este parte din spectacol si atmosfera. Simti ca „traiesti” safari.
Tanzania fiind o tara mare si avand parcuri imprastiate pe tot teritoriul este bine sa-ti alegi foarte bine o ruta in care sa beneficiezi de un maxim de experiente si varietate. Esti ajutat in acest sens de numarul mare de aeroporturi locale, strategic si bine construite astfel incat sa ofere turistului un acces usor in parcuri.
Zonele de safari din nordul tarii, pe care le-am si experimentat: Tarangire, Lake Manyara, Ngorongoro si Serengeti sunt cu succes deservite de Aeroportul International Kilimanjaro, situat exact la poalele binecunoscutului „Kili” cum il numesc localnicii. Aeroportul este deservit de majoritatea liniilor aeriene europene si din orientul apropiat (Turkish Airlines, KLM, Condor, Qatar Airways). In proximitatea aeroportului (50 km si o ora de asfalt) se afla Arusha – o localitate cu peste 700,000 locuitori unde este bine sa poposesti inainte de a incepe sa cuceresti Africa. Motivele sunt de natura practica si le recomand cu tarie: esti obosit dupa 10-15 ore de zbor, ajungi in majoritatea cazurilor noaptea si cele mai apropiate parcuri sunt la 2.5 – 3 ore. Dimineata fresh, odihnit si cucerit de amabilitatea si bunavointa tanzanienilor poti pleca linistit la drum.
PARCURILE SI REZERVATIILE NATURALE
Traseul urmat pentru acest safari in Tanzania, dupa cum ziceam la inceput, a inclus regiuni din nordul tarii, diferite intre ele ca si relief si ecosistem: Tarangire, Lake Manyara, Serengeti si Ngorongoro.
La prima vedere parcurile par sa semene intre ele dar doar la prima vedere. In toate cazurile au o caracteristica geografica ce a favorizat dezvoltarea unei biosfere anume: Lake Manyara are un … lac, in jurul caruia traiesc animale si cresc plante specifice (pelicani, berze, cormorani, flamingo cu picioroangele lor portocalii); Ngorongoro este un crater de vulcan ce s-a prabusit in sine rezultand o „caldare” cu un diametru de 20 km, 600 metri adancime si 300 km patrati unde viata s-a dezvoltat separata de ceea ce este dincolo de crater si unde sunt la ei acasa flamingo, pelicani si hipopotami; Tarangire cu un relief usor accidentat, plin de baobabi si brazdat de raurile secate in timpul verii dar cu cateva ochiuri de apa ce atrag animalele si normal …. turistii si Serengeti, da imensitatea campiilor Serengeti care se intind la nord si trec granita cu Kenya, acolo capatand numele de Masai Mara.
1. TARANGIRE & LAKE MANYARA
Tarangire este perfect pentru safari pentru ca are „dimensiuni” reduse, fapt ce sporeste sansa de a intalni animale. Mai putin feline si mai mult elefanti si ierbivore. Revin la BAOBABII din Tarangire … sunt in top in preferintele mele iar acum vara i-am vazut dezgoliti de frunze, faza din ciclul lor anual ce le sporeste atractivitatea. Incalcitura de crengi aparent uscate prinse de un trunchi ce face acest copac maret sa fie unic in lume, pe un fundal cu cer albastru de Africa patat cu cativa norisori sunt reteta unei poze perfecte.
2. SERENGETI
Prin Serengeti unde poti merge ore intregi fara sa vezi nimic, dar si cand vezi ceva ramai impresionat: este parcul leilor. Da, aici leii sunt la ei acasa iar sansele sa-i urmaresti in actiune sunt maxime. Mi-amintesc ca in prima zi din Serengeti nu am vazut nimic 🙂 (dupa cateva zile de safari elefantii, zebrele si girafele – par nimic) iar apoi la sfarsitul zilei au inceput sa curga .. leii: familii, singuri, in actiune, lenevind …. safari … te surprinde. La apus, in drum spre lodgie cand mai vedeam cate un leu singuratic … ziceam, mai oprim? nu … e doar un leu 🙂 Asta este natura umana.
3. NGORONGORO
M-a impresionat geografia lui si viata din craterul batranului vulcan. Imaginati-va „caldarea” inconjurata de un zid de dealuri abrupte cu o inaltime 600 de metri unde sunt situate lodgiile si de unde privelistea este superba. De acolo, pentru safari in crater trebuie sa cobori drumurile serpuite iar odata ajuns la baza te asteapta o campie intinsa, lacuri si campii cu sare. Si aici felinele au fost bine reprezentate, avand sansa sa fim partasi la un pranz al leilor ce abia isi procurasera felul principal. Un lac in care colcaiau la propriu hipopotamii a fost imaginea de adio din acest loc.
Intentionat am enumerat doar cateva specii de animale si pasari, specifice fiecarui parc vizitat deoarece girafe, zebre, antilope gnu, bivoli, elefanti, gazele si lei le cam vezi peste tot …. daca ai noroc. Da, in majoritatea cazurilor safari (ii spune in engleza „game drive”) asta este: o mica loterie unde castigul se numara la sfarsitul zilei in speciile vazute 🙂 . In acest sens in lodgii exista catastife si jurnale unde turistii noteaza ceea ce au vazut in timpul zilei. Va puteti imagina invidia unuia ce a umblat toata ziua pe drumurile colbuite fara sa vada … lei de exemplu si vede pe altul ce mai sus a scris ca „azi a fost o super zi” deoarece a dat peste o turma de lei 🙂
Printre animalele cele mai „scumpe” la vedere sunt leopardul (in majoritatea cazurilor sta tolanit pe ramurile copacilor, lucru ce il face si mai greu vizibil) si ghepardul (renumit pentru viata sa solitara). Am avut noroc cu ambii in Serengeti: leoparzi in timpul zilei toride de safari si ghepardul l-am intalnit la intrarea in Serengeti, cand in timpul unui apus superb „individul” aproape de drum isi chema cu un mieunat inconfundabil vreun partener.
In savana viata te suprinde. Poti sa crezi initial ca esti singur, pierdut intr-o imensitate unde din loc in loc face umbra pamantului cate un palc de acacia (acei arbori inconfundabili ce populeaza savanele, cu tepi si coroana asemenea unei umbrele) si deodata, de nicaeri tasneste ceva. Uneori poti merge ore intregi fara sa vezi nimic si la sfarsit sa dai peste turme de elefanti, familii de lei si hipopotami.
CAZAREA IN SAFARI
… si inca super bine. Cunosc „brand-urile” africane cu renume in safari din alte tari asa ca pentru Tanzania stiam la ce sa ma astept. Ei bine, realitatea a surclasat ceea ce stiam din alte locuri. Locatiile detinute de SOPA, SIMBA, SERENA cu review-uri si „stele” de la deluxe in sus nu s-au dezmintit. Avand alese unele dintre cele mai inspirate locatii (mal de lac, craterul vulcanului, terase naturale de unde poti vedea campiile africane) lodgiile iti ofera totul: confort, piscine, restaurante cu meniuri inspirate si foarte important – bunavointa lucratorilor.
Am experimentat varietatea in ceea ce priveste cazarea, facand un mix intre lodgii si dormitul la cort … cort de lux 🙂 cu toate facilitatile. Ca fapt divers, cazarile in corturile SIMBA au fost peste preturile lodgiilor clasice. Este normal sa platesti in plus pentru a auzi de dincolo de panza de cort fosnetul salbaticiei 🙂 .
Este iarasi de remarcat modul in care lodgiile sunt integrate perfect, discret si fara sa iasa in evidenta vizual din peisaj. Simti cu adevarat ca esti in natura.
EXPERIENTA INEDITA – TRIBURILE MASAI
Nu-i poti ignora. Sunt peste tot, colorati, inveliti in paturile lor ca niste fete de masa, crescatori de vite si agricultori, dau dovada de spirit comercial, dau culoare peisajului maroniu de august si te invita sa le vezi asezarile. Masaii sunt o etnie mandra, sanatoasa si numara peste 800,000 de membri in Tanzania si Kenya. Pentru ei, granitele dintre cele doua tari nu prea exista 🙂
Asezarile masai respecta regulile de trib, au forma in general circulara iar in jurul unui perimetru in care sunt tinute animalele in tarc se construiesc colibe din chirpici si paie. „Taxele” de intrare in curtea interioara in jurul careia sunt asezate strategic colibele pot fi per jeep (100 usd) sau per persoana (15 usd). Odata negociat pretul, prima data asisti la dansurile masai in care tema principala o constituie alegerea barbatului de catre o femeie. Este ales cel ce sare de pe loc la cea mai mare inaltime. Urmeaza apoi sa fii preluat doi cate doi din grup de cate un masai care te va insoti sa-i vizitezi coliba. La sfarsit, inevitabil trebuie sa cumperi ceva din expozitia de obiecte traditionale lucrate de mana de catre femeile tribului.
De data aceasta eu nu le-am mai calcat pragul .. colibei. Le stiam deja interiorul din Kenya 🙂
Asta-i Tanzania, incercand sa explic „etichetele” enumerate la inceput. Safari in sine iti confera o stare de bine si detasare totala, pentru mine fiind singura activitate ce ma deconecteaza imediat de la realitatea de acasa. Nu am avut pretentia prin ceea ce am scris mai sus sa reiau lectii de biologie si geografie (pentru aceasta exista manuale si wikipedia) ci mi-am dorit sa trezesc in cel ce citeste dorinta de a lua parte la o astfel de experienta. Happy safari!