Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
SALALAH - Oman (V) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
10661
wp-singular,post-template-default,single,single-post,postid-10661,single-format-standard,wp-theme-voyagewp,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
18 dec.

SALALAH – Oman (V)

Putina lume ce viziteaza Omanul ajunge si in SALALAH, regiunea Dhofar … din comoditate sau din necunoastere … Majoritatea turistilor din Oman aleg sa faca circuite de cateva zile in partea de nord (care este si cea mai bogata din punct de vedere al obiectivelor turistice) si sa stea intr-unul din resorturile de lux din apropiere de Muscat. In ultimul timp insa este evidenta o crestere a traficului de turisti vest europeni catre Salalah (cu pachete all inclusive de 1-2 saptamani) deoarece au inceput sa apara pe plajele salbatice din ce in ce mai multe resorturi.

Distanta intre Muscat si Salalah este de 1.000 km pe sosea si se parcurge in 9 ore asa ca cel mai practic este sa ajungi acolo cu avionul. Un zbor dureaza o ora si douazeci de minute si costa in medie 50 usd (cu bagaj inclus). Am zburat cu Oman Air, o companie care in ultimul timp se extinde din ce in ce mai mult catre destinatii din Europa si Extremul Orient. O alta linie aeriana cu care se poate ajunge din Muscat este Salam Air, un low cost local.

Aeroportul din Salalah este nou nout iar traficul aerian este in crestere aici operand atat linii aeriene din apropiere (Qatar, Emirates, Turkish) cat si din Europa (KLM, Lufthansa). Asadar, un circuit in Oman poate incepe atat din Muscat cat si din Salalah.

Sunt multe motive sa vizitezi si aceasta regiune:

Salalah este orasul de bastina al sultanilor Omanezi, bunicul si tatal actualului Sultan au trait aici, Sutanul Qaboos s-a nascut si a crescut aici iar in prezent Salalah este locul unde isi petrece cea mai mare parte din timp.

Salalah este locul parfumurilor naturale, al tamaii – vestita „frankincense” si taramul fructelor tropicale (care in nord nu cresc natural). Aici si in Somalia se gaseste cea mai mare densitate de arbori de tamaie din lume, existand peste 12 varietati omologate. Drumul de iesire din oras catre suburbii este plin pe o parte si de alta cu tarabe pe care fructele tropicale atarna in ciorchini asteptandu-si clientii.

Dhofar – Salalah sunt plamanul verde al penisulei Arabe unde chiar in anotimpul secetos (in care am fost si noi) se observa verdeata si nu pot decat sa-mi imaginez cum arata vaile si muntii din regiune atunci cand loveste musonul “Khareef”. Intre iulie si septembrie, in timp ce Peninsula Araba se coace la 45 de grade, aici totul este verde si temperatura rar depaseste 25 de grade. Datorita climei tropicale umede, in Dhofar curmalii s-au „transformat” in cocotieri.

Salalah este locul unde plajele par nesfarsite iar daca doresti liniste si cat mai putini turisti imprejur, locul este perfect pentru asa ceva.

Salalah este orasul lui Aladin 🙂

SALALAH

Pentru explorarea regiunii de coasta Dhofar, punctul de plecare este SALALAH, capitala regiunii. Orasul are peste 200.000 de locuitori, fiind al doilea oras ca marime din Oman. Doua obiective nu trebuie sa le ratati aici: Moscheea Sultanului Qaboos si Muzeul Arheologic si al Tamaiei.

Moscheea Sultan Qaboos este mai mica, mai noua si mai frumos decorata decat sora ei din Muscat. Lacasul a fost finalizat in anul 2009 si impresioneaza prin domul care se ridica la 36 de metri inaltime, imensul candelabru de cristal si carpeta de 20 de tone care are 115 milioane de noduri …. Orele de vizitare sunt de sambata pana joia intre 8-11.

Muzeul Tamaiei (Museum of Frankincense Land) este situat la marginea orasului si adaposteste in complex si ruinele vechiului port Zafar, utilizat in schimburile de tamaie si mirodenii care aveau loc in trecut cu India. Tot in cadrul muzeului sunt expuse artefacte care povestesc istoria regiunii, cu mare accent pe traditia de navigatori a locuitorilor de aici. In mijlocul gradinii din curtea muzeului creste un arbore de tamaie. Tamaia se obtine prin crestarea copacului respectiv pentru a colecta rasina. Taieturile in scoarta se fac doar in anumite perioade ale anului si la anumite intervale de timp.

In turul de oras se poate trece si pe langa Palatul Sultanului Qaboos (Al Husn Palace), putin vizibil din exterior si neoferind imaginea de perspectiva pe care am avut-o in fata palatului regal din Muscat. Un alt obiectiv este bazarul de aur si bazarul traditional unde pe langa tamaia si parfumurile omniprezente poti cumpara orice.

DHOFAR-ul de EST

Pentru vizitarea regiunii Dhofar, un traseu care nu trebuie ratat si pe care am fost este Salalah – Dhofarul de est, care se intinde din Salalah si pana la vechiul sat pescaresc Mirbat. Aici si in prezent ocupatia de baza este pescuitul, lucru evident imediat ce te apropii de tarm. Distanta din Salalah pana in Mirbat este de 75 km si drumul urmeaza linia tarmului.

La intoarcere catre Salalah, pe partea dreapta se poate face o iesire de pe autostrada pentru a vizita Wadi Darbat. Canionul nu are relieful dramatic al celor vizitate in nord dar are in schimb vegetatie si multe …. camile pe sosea. Se poate opri langa ele, se pot face si fotografii cu ele dar trebuie evitati adultii deoarece sunt destul de imprevizibili in salbaticie.

Traseul trece si prin vechea localitate Sumhuram, azi fiind vizibile doar ruinele cetatii aflate in interiorul parcului arheologic. Este amenajat aici si un centru de informare unde se poate urmari un filmulet foarte bine facut despre istoria locului. Sumhuram a avut un rol major in comertul din perioada anterioara anului 500 e.n., fiind un centru important unde se faceau schimburi de produse transportate pe mare. Dupa decaderea cetatii, intreaga activitate comerciala s-a mutat in Salalah.

Urmeaza pe soseaua de coasta micuta localitate Taqah cu renumitul sau castel si fort despre care am scris AICI si plaja cu acelasi nume.

PLAJELE

Nu in ultimul rand dar si pentru faptul ca orice circuit are la sfarsit si cateva zile de relaxare, plajele din Salalah sunt locul ideal pentru asa ceva. In ultimul timp numarul resorturilor a crescut pentru a face fata numarului tot mai mare de turisti, locatiile sunt noi si au facilitati de ultima generatie.

Am stat la Al Fanar Hotel & Residences 5*, un luxury resort nou format dintr-un hotel si cladiri cu apartamente rezidentiale. Recomand locatia deoarece este foarte aerisita atat in zona de piscine cat si de plaja. Hotelul beneficiaza de doua plaje cu nisip: una in golfuletul amenajat ca port turistic si plaja mare situata la ocean care se intinde pe 1 km. Resortul are un restaurant principal cu bufet si 4 restaurante a la carte unde se poate lua cina cu o rezervare prealabila. Atat in zona de piscine cat si pe malul oceanului sunt baruri unde se pot servi si snack-uri. Am observat ca se doreste copierea „modelului all inclusive”, o reteta de succes pentru a stimula turismul de masa.

Vazand ritmul in care se dezvolta regiunea, sunt sigur ca peste cinci ani va fi de nerecunoscut iar plajele mai aglomerate … din pacate.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.