Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Salvador de Bahia - top atractii - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
14732
post-template-default,single,single-post,postid-14732,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / AMERICA DE SUD  / Salvador de Bahia – top atractii
2 feb.

Salvador de Bahia – top atractii

„SALVADOR DE BAHIA – PRIMA CAPITALA A BRAZILIEI”

Salvador de Bahia este unul dintre cele mai reprezentative orase coloniale din America de Sud, avand puternic imprimat in arhitectura sa perioada coloniala portugheza.

Cu o populatie de 3 milioane de locuitori, Salvador de Bahia este al treilea oras ca marime din Brazilia dupa Sao Paolo si Rio de Janeiro iar aerul sau colonial amestecat cu arhitectura noua si cu plajele superbe de la Atlantic, fac din acest oras o destinatie perfecta pentru o vacanta cu multiple experiente.

Putina istorie….

Salvador de Bahia a fost prima capitala a Braziliei, din anul 1549 pana in 1763, perioada pe care o putem retrai in prezent daca vizitam orasul vechi  – “Upper town” –  cu o salba de cladiri din epoca renascentista la tot pasul.

Din anul 1558, Salvador de Bahia a fost primul oras din Lumea noua unde a functionat o piata de sclavi, aici ajungand primii negri care erau vanduti si apoi obligati sa munceasca pe plantatiile cu trestie de zahar. Influenta Africana a urmasilor sclavilor a facut ca in prezent Salvador de Bahia sa devina centrul cultural Afro – Brazilian.

Orasul este divizat in doua zone: Orasul de sus (Upper town) si Orasul de jos (Lower town), legate intre ele, inca din 1873 printr-un funicular. Acesta este primul funicular urban din Brazilia si are o lungime de 85 de metri.

Centrul istoric al orasului, cu arhitectura caracteristica sec. XVII-XVIII, este inclus din 1985 in Patrimoniul mondial UNESCO. Orasul mai este recunoscut prin numeroasele festivaluri de arta care se tin aici anual, carnavaluri cat si prin ceremoniile mistice Candomble dedicate zeitatilor Africane si organizate de catre descendentii sclavilor.

Cum ajungem la Salvador de Bahia?

Sunt putine companii aeriene care zboara direct din Europa spre Salvador de Bahia – Air Europa si TAM din Madrid sau Condor din Frankfurt – insa nu zburam pana in Brazilia doar pentru a vizita un oras. Prin urmare, cand va planificati o vacanta in Brazilia sau pe continentul sud American, va recomand sa includeti cel putin doua zile (daca nu doriti si plaja) pentru a vizita acest oras superb, care a facut istorie in America de Sud. Se poate accesa cu zboruri domestice atat din Sao Paolo cat si din Rio de Janeiro.

Un pic despre „securitate”

Salvador de Bahia este recunoscut ca avand o rata a criminalitatii mai mare decat Rio de Janeiro, prin urmare, la o prima vedere ar putea suna usor nesigur sa calatoresti aici. Trebuie mentionat ca gradul de siguranta este evaluat la cote mai joase datorita bandelor care isi disputa traficul de droguri si tot ceea ce rezida din acestea, ca peste tot in lume.

Ce pot sa va spun este faptul ca noi am calatorit in Salvador de Bahia fara nici un incident cat de mic. Zonele turistice prin care te plimbi si zona de esplanada este plina cu turisti dar si cu localnici care sunt foarte sociabili si draguti cu strainii. Este indicat sa nu iesi in evidenta cu o imbracaminte stridenta, cu accesorii si bijuterii si sa fii atent la lucrurile personale, in special cand esti intr-o multime de oameni. Toate acestea sunt conditii generale de bun simt de care trebuie sa tii cont in orice calatorie si pe care este bine sa le respecti cam peste tot in lume.

Prin urmare, noi am calatorit in Salvador de Bahia ca prin orice alta metropola din Brazilia sau din America Centrala si de Sud. Totul este safe atata vreme cat respecti cateva reguli de baza. Locuitorii orasului sunt veseli, le place soarele si le place sa zambeasca 🙂

Ce putem vizita prin Salvador de Bahia?

Cu siguranta, highlight-ul excursiei in Salvador de Bahia il constitue orasul de sus sau “Upper town” – centrul vechi, care pastreaza o arhitectura coloniala portugheza, cu stradute inguste pavate cu piatra cubica si cladiri impozante din secolul XVI – XVIII, cu piatete cochete “impodobite” de tarabele comerciantilor care expun diverse produse artizanale locale, viu colorate, cu localnice dragute imbracate in port traditional si accesorizate cu gust. O plimbare de trei ore prin upper town iti dezvaluie tot cea trebuie sa cunosti despre istoria si arhitectura locului. Cele doua parti ale orasului sunt bine elimitate prin strazile care inconjoara centrul istoric, vechi.

Haideti sa enumaram cateva obiective de neratat in Salvador de Bahia:

1. Catedrala San Francisco – este cea mai frumoasa si mai spectaculoasa biserica din tot statul Bahia. Ornamentele facute in lemn aurit si detaliile decoratiilor fac din aceasta biserica una dintre obiectivele pe care nu le poti rata in Salvador de Bahia. Este construita in sec. XVIII si pastreaza o mare parte din decorul original. Decoratiunile din lemn aurit si picturile complexe, au pus Biserica San Francisco in varful topului celor mai bogata biserici din toata Brazilia.

Catedrala San Francisco - Salvador de Bahia

Catedrala San Francisco – Salvador de Bahia

Catedrala San Francisco - Salvador de Bahia

Catedrala San Francisco – Salvador de Bahia

Interiorul Catedralei San Francisco - Salvador de Bahia

Interiorul Catedralei San Francisco – Salvador de Bahia

Interiorul Catedralei San Francisco - Salvador de Bahia

Interiorul Catedralei San Francisco – Salvador de Bahia

Interiorul Catedralei San Francisco - Salvador de Bahia

Interiorul Catedralei San Francisco – Salvador de Bahia

2. Biserica Carmo – este o biserica catolica construita in sec. XVII, dedicata Doamnei de pe Muntele Carmel. Biserica o gasim in partea de nord a centrului istoric. In prezent, multe chilii au fost transformate in spatii de cazare.

Interiorul bisericii Carmo

Interiorul bisericii Carmo

Curtea interioara - hotel Carmo

Curtea interioara – hotel Carmo

3. Largo do Pelourinho este de fapt piata centrala din orasul vechi, locul unde sclavii adusi de pe ocean erau vanduti si pedepsiti in perioada coloniala. Dupa abolirea sclaviei incepand cu anul 1835, aceasta zona a ramas in paragina. Lucrarile de restaurare ale cladirilor din piata au inceput in anii 1990, astfel ca astazi vei admira una dintre cele mai frumoase piete ale vreunui oras colonial din lume. Frumusetea locului este completata si de relieful zonei,  in panta fata de strada care urca de la Biserica Carmo. Avand forma triunghiulara, din locul cu deschiderea cea mai mare poti admira intreaga piata centrala privind ca printr-un coridor pietruit si “impodobit” cu cladiri coloniale din secolele XVII si XVIII si vopsite in culori pastelate dar si cu biserici decorate in aur. Este cel mai fotografiat loc din tot orasul.

Largo do Pelourinho - Salvador de Bahia

Largo do Pelourinho – Salvador de Bahia

Largo do Pelourinho - Salvador de Bahia

Largo do Pelourinho – Salvador de Bahia

Largo do Pelourinho - Salvador de Bahia

Largo do Pelourinho – Salvador de Bahia

4. Piata si Biserica VictoriaBiserica romano catolica din sec.XVI dedicata Doamnei Victoria. Construita de portughezi in anul 1561, biserica este considerata a doua cea mai veche biserica din Brazilia.

5. Muzeul orasului Salvador situat pe Largo do Pelourinho, in piata centrala a orasului, muzeul este o incursiune in timp prin istoria orasului Salvador de Bahia.

6. Piata Se o piata colorata, vesela, situata la nord de centrul istoric al orasului. Ziua este plina cu diversi comercianti care te imbie la shopping, cu muzica si dans de strada, cu domnite imbracate in costumul traditional extrem de colorat – o adevarata incantare sa te plimbi si sa te relaxezi la o cafea sau un shopping.

7. Palatul Aclamacao – este un palat impunator, cu o fatada in stil neoclassic si cu interioare decorate frumos si incarcate cu picturi célèbre. Palatul este situat in piata cu acelasi nume si a servit ca resedinta a guvernatorilor peste 50 de ani.

8. Fortul Sf. Anton – construit in anul 1583 este un „landmark” al orasului Salvador de Bahia. Fortul este situat in orasul de jos, pe malul oceanului. Aici, in Peninsula Salvador este singurul loc din Brazilia unde soarele apune peste ocean, fiind recomandat sa faci o plimbare de seara pentru a admira un apus superb la Oceanul Atlantic de pe partea de est. Farul Barra de deasupra a fost construit mai tarziu, in anul 1696, pentru a semnaliza corect tarmul pentru vasele care traversau oceanul si riscau sa esueze in recifurile de corali din Peninsula.

9. Liftul Lacerda este un simbol si parte integranta din istoria orasului. A fost construit intre anii 1869 si 1873 de inginerul Augusto Frederico Lacerda, si de la care si-a primit numele. Liftul functioneaza cu patru cabine si asigura transportul intre orasul de jos si orasul de sus. Turnurile sunt situate in Piata Cayru, in cartierul Comercio. Dincolo de utilitatea necontestata, Liftul Lacerda este o atractie turistica in sine, o vizita in Salvador de Bahia este obligatoriu acompaniata de calatoria cu liftul catre orasul de sus. Noi am urcat cu funicularul (Plano Inclinado Gonçalves) si am coborat cu liftul Lacerda.

Liftul Lacerda

Liftul Lacerda

Liftul Lacerda

Liftul Lacerda

10. Mercado Modelo piata locala situata vis a vis de “piciorul” liftului Lacerda este un spectacol in sine si un “must visit” pentru orice turist. Cladirea, in stil neoclasic, care adaposteste piata, dateaza din 1861 si la origine aici functiona Vama unde erau adapostiti sclavii care ajungeau ilegal in Salvador de Bahia. Dupa un incendiu care a distrus mare parte din “Casa Vamii” in anul 1986, aceasta a fost reconstruita si adaposteste in prezent piata. Tot timpul, aici gasesti o forfota specifica unei piete traditionale, iar tu, ca turist, poti sa te bucuri de multiple optiuni de shopping de la cele peste 200 de tarabe care comercializeaza produse artizanale si suveniruri dar si sa servesti o masa sau o bautura racoritoare la terasele din spatele pietii, cu vedere la golf.

11. Strazile din centru vechi – de cum ajungi sus, fiecare strada iti desfasoara in fata ochilor un spectacol cu cladiri varuite in toate  culorile.

11. Plaja Porto Da Barra se intinde intre Fortul St. Anton si Ponta de Santa Maria, fiind situata in zona cartierului Barra. Flancata de o esplanada generoasa pe toata lungimea plajei, pe care se gasesc restaurante, terase si baruri, este o alegere perfecta pentru cel putin o zi de relaxare. Aflandu-se in interiorul „Golfului tuturor Sfintilor”, Plaja Porto Da Barra este una dintre putinele plaje braziliene cu fata catre vest, ceea ce ii ofera un apus superb la ocean.

Daca petreci doua zile in Salvador de Bahia:

  • Ia liftul Lacerda si urca in Upper Town, in centrul istoric al orasului. Este super relaxanta plimbarea pe stradutele pietruite printre cladirile coloniale cu arhitectura din epoca renascentista.
  • Fa o oprire la Biserica San Francisco, cea mai bogat decorata biserica din toata Brazilia si admira decoratiunile si ornamentele din lemn aurit.
  • Intra la Muzeul orasului si vei intelege putin din istoria locului: civilizatii, cultura si traditii
  • Opreste timpul in loc in Largo do Pelourinho, stai si contempla tot peisajul care ti se desfasoara in fata ochilor, va garantez imagini de “carte postala”: cladiri coloniale, in culori pastelate, biserici si catedrale, toate dispuse ca pe un “coridor” aparent, in panta.
  • Imprieteneste-te cu localnicii. Fetele sunt frumos imbracate in costumele traditionale, colorate si bufante, si „accesorizate” cu un machiaj afro – sud American. Imortalizeaza totul in cateva fotografii de colectie cu care sa te intorci acasa.

  • Intra in casa “Michael Jackson”, in zona pieteti centrale, acolo unde regretatul artist a filmat video clipul piesei “They don’t care about us”.
Locul filmarii videclipului “They don’t care about us”

Locul filmarii videclipului “They don’t care about us”

  • Opreste la o cafenea din centrul vechi si savureaza o cafea braziliana autentica la ea acasa sau rasfata-te cu putin shopping pe stradutele comerciale din Upper town.
  • Coboara cu liftul in orasul de jos si intra la Mercado Modelo – plimba-te printre tarabe, cmunica cu localnicii. Este locul perfect pentru a aduce acasa cateva suveniruri si obiecte traditionale artizanale.

  • Serveste un pranz la unul dintre restaurantele din Mercado Modelo, cu vedere la Golful tuturor sfintilor.
  • Plimba-te in jurul Fortului Sf Anton si admira golful care se deschide in spatele fortului.
  • Accepta o mica distractie si participa la o “sedinta foto” cu fetele de la fort….sunt foarte haioase.
  • Seara, urca-te in Farul Barra de deasupra fortului Sf. Anton si admira un sunset memorabil la Oceanul Atlantic, de pe singura plaja din Brazilia orientata cu fata spre vest.
  • Rasfata- te cu o zi de relaxare la Oceanul Atlantic pe una dintre cele mai frumoase plaje din Brazilia, Plaja Porto Da Barra. Plaja este generoasa, dotata cu sezlonguri si umbrele (contra cost) iar esplanada iti ofera o paleta variata de restaurante si terase unde poti servi atat masa cat si bauturi racoritoare si cocktails.
  • Fotografiaza-te la sfarsitul plimbarii prin centrul vechi cu semnul „Salvador” din fata Palatului Rio Branco.

  • Plimba-te pe esplanada oceanului care iti ofera o panorama superba asupra orasului

Salvador de Bahia este un oras care a facut istorie in Brazilia, in prezent un centru cultural Afro – Brazilian, care iti ofera multiple optiuni: de la unele dintre cele mai frumoase plaje la Atlantic pana la activitati culturale, distractii, carnavaluri si viata locala vibranta. Si eu mai am un principiu dupa care ma ghidez in orice calatorie: degeaba calatoresti prin cele mai mari si cele mai atractive metropole dintr-o tara, daca nu ai vazut locul care defineste cel mai bine istoria si  cultura acelui popor, nu poti sa intelegi pe deplin autenticitatea si traditiile locale.

Adina Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.