SEYCHELLES – paradisul din Oceanul Indian
SEYCHELLES este una dintre acele destinatii de top 5 din punct de vedere natura, exotism si plaje de pe glob unde macar o data in viata trebuie sa pui piciorul.
Un pic de geografie ”impanata” cu informatii culese la fata locului:
Avand 115 insule, dintre care majoritatea nelocuite permanent, aflate la mai bine de 1500 de kilometri de coasta estica a Continentului Negru, in largul Oceanului Indian si la 7 grade sub Ecuator; cu 90.000 de locuitori – cea mai mica populatie a unui stat african; fiind daruite cu unele dintre cele mai spectaculoase rezervatii naturale ale lumii; plaje paradisiace intr-un decor exotic ce iti taie respiratia si o o istorie plina de povesti cu navigatori temerari… acesta este Seychelles – locul in care Raiul a coborat pe Pamant.
Seychelles este locul unde marile companii de bunuri de consum si firmele de publicitate s-au inspirat din peisajele cu care este daruit acest arhipeleag mic, ce de abia se vede pe harta in mijlocul Oceanului Indian. Nu exista plaja care sa nu-si aiba propria ei poveste de ”vedeta” si sa nu fi ”jucat” intr-o reclama.
Capitala acestui stat este Victoria, cu o populatie de 26,000 locuitori, un oras colonial ce isi trage radacinile din epoca marilor descoperiri, plin de arhitectura coloniala amestecata cu rezultatul unui boom rezidential din ultimii 10 ani, boom cauzat de influenta petrodolarilor din Emiratele Arabe. Dar vom reveni la … Victoria mai tarziu si la influenta nefasta a petrodolarilor in regiune.
Deci hai la drum …,
Planurile de Seychelles le-am facut ca de obicei cu vreo 10 luni inainte, cel putin pentru avion. Noi nu mergem ”cu pachete” deoarece doresc sa am controlul total asupra pretului, cu ce zbor, cu cine unde si cat timp stam acolo 🙂 . Asa ca, bucatele peste bucatele, pana la finalizarea proiectului, pardon a vacantei. Biletele le-am cumparat de pe internet cu 10 luni inainte la ”best deal” si chiar daca ulterior aparusera bilete un pic mai ieftine, orarul de zbor era dezastruos. Asadar, inca o data am fost happy cu alegerea facuta 🙂 . Hotelul, ca de obicei de la nemti (Dertour, Meiers, Tui, Neckermann) , de data aceasta Dertour 🙂 printr-o agentie din Romania, Dal Travel.
Din Europa sunt ceva variante de zbor, dar nu prea multe: Air France si Air Seychelles direct din Paris, Etihad si Emirates prin Abu Dhabi si Dubai. Si cam atat. Noi am zburat cu Etihad prin Roma si Abu Dhabi.
Am ajuns acolo dupa masa, cand incepea sa se insereze – stiti ca la Ecuator fie vara fie iarna (au si ei iernile lor) ziua e egala cu noaptea, iar la 6,30 PM este … noapte 🙂 … deci un motiv in plus sa te scoli dimineata pentru a avea ziua plina.
Aeroportul din Victoria a fost inaugurat in 1971 si de atunci s-au mai tot adaugat cladiri, nu este intr-o forma buna iar logistica lasa de dorit. Dar chestiile astea nu conteaza in paradis 🙂 Victoria si aeroportul international sunt situate pe insula principala Mahe – care este si cea mai mare: vreo 25 km lungime cu 5 km latime.
Transferul l-am cumparat de pe internet de la www.seychelles-accommodation.travel la un pret foarte bun (70 EUR dus-intors / masina). Poti sa te lasi si pe mana celor ce trag de tine la sosire dar te costa vreo 100 EUR. Mahe fiind o insula muntoasa in adevaratul sens al cuvantului transferul a durat vreo 45 de minute pana am trecut muntii din est in vest (hotelul era pe partea cealalta a insulei).
Faptul ca am ajuns in Rai a fost vizibil inca de cand am parasit aeroportul: insula este acoperita cu o jungla tropicala indiferent ca vorbim de tarm sau zonele muntoase. Drumul cu pante si serpentine prin padurea tropicala unde ici colo aparea cate o plaja si un palc de case ne-a introdus pe loc in atmosfera locului. Si am ajuns la hotel: Rai in Rai 🙂
In arhipeleag oportunitatile de cazare se gasesc in principal pe cateva insule, pe care incerc sa le pun intr-un top al marimii: Mahe (insula principala), Praslin, La Digue, Silhouete, Denise, Felicite, Curieuse si Marianne. Noi le-am vizitat pe primele trei iar cazarea am ales-o pe Mahe iar in Praslin si La Digue am facut excursii de o zi.
Oamenii locului spun ca Mahe este cu vreo 15 ani in urma Europei ca dezvoltare, Praslin cu 25 si La Digue cu 35. Va dati seama ca la urmatoarea vizita vom sta in urmatoarele doua 🙂
De data aceasta am ales o locatie din categoria luxury – Constance Ephelia Resort, Constance fiind un brand binecunoscut in destinatiile exotice. Resortul (pe care il voi descrie detaliat intr-un articol, pentru ca merita) este mult mai mult decat un resort: imaginati-va vile de diverse categorii (family, senior, presidential, asezate pe deal, pe plaja) aruncate intr-un spectacol aparent haotic intr-o jungala tropicala – de fapt o rezervatie naturala.
Discretia si intimitatea sunt asigurate de jungla tropicala in care sunt ”imbracate” vilele. Suprafata resortului fiind foarte mare, transportul (daca vrei) este asigurat printr-un serviciu permanent de masini electrice ce fac diverse trasee intre nord si sud. Plimbandu-ne cu aceste vagonase electrice prin padurea tropicala, ai senzatia de Jurasic Parc si safari si astepti sa-ti apara un gat de dinozaur in fata. Daca vrei miscare, iti ia maxim 40 de minute de la nord la sud pe cel mai lung traseu.
Vilele, ce iti ofera o intimitate si discretie rar intalnita, sunt grupate in doua zone – nord si sud, sunt separate printr-un deal acoperit de jungla si padure de mangrove unde sunt trasee pe care poti face drumetii si au doua plaje superbe si total diferite:
- plaja din sud cu o vedere superba asupra Oceanului Indian, asupra unei insulite numita L”Islette si a muntilor cei mai inalti din insula si beneficiara a fenomenului mareeic de doua ori pe zi;
- plaja din nord, superba, de zahar pudra si apa turquoise, ascunsa intre doua dealuri ce ii ofera protectie la vant si fenomene extreme si cu recifuri de corali.
Sa va mai zic ca zona in care se afla resortul are:
- propriul helipad pe dealul ce separa nordul de sud si unde poti sa mergi intr-o drumetie pentru a face niste poze superbe de sus;
- un rau cu magrove unde poti sa iei un cayak si sa vaslesti de la gura de varsare in Ocean in sus catre muntii insulei;
- propriul traseu de tiroliana de aproape 3 km lungime
- in zona de nord un deal pe care sunt asezate vilele ”hill side villa” si ”presidential” si de unde vederea este superba stand intr-o piscina infinity cu care este dotata fiecare vila 🙂
- un spa unde uiti ca existi 🙂
- propria zona unde sunt crescute testoasele gigant
Produsele de la bar si snack bars sunt la nivelul brandului Constance (o bere de 280 ml 9 EUR, apa 1 l 8 EUR, un sandwich 12 EUR, un pranz bufet pornea de la 45-50 EUR/persoana). Noi am avut demipensiune si a fost suficient, iar pentru mai multa bere 🙂 existau niste magazine in afara complexului unde berea era 1,5 EUR. Rece, buna si aceeasi ca cea cu 9 EUR 🙂
Mancarea si serviciile sunt excelente, lucru poate datorat si procentului ridicat de angajati din Sri Lanka si India, recunoscuti pentru harnicia si amabilitatea lor. Localnicii, numiti ”Seychellois” sunt un pic mai inceti si mai usor cu munca, daca intelegeti ce vreau sa zic. La fel am intalnit si in Maldive: localnicii erau cam refuzati la angajari in favoarea indienilor si a sri lankezilor.
Pentru excursiile pe care le-am facut sunt 3-4 firme locale ce merita atentia, pe care le-am vazut operand cu o logistica si un profesionalism fara cusur, si pe care le recomand. Noi am ales 7 South pentru ca am negociat pretul 🙂 Nu va chinuiti cu rezervari din tara. Totul este acolo si va asteapta. Si incercati sa negociati. Un pic.
- http://www.7south.net/
- http://masonstravel.com/
- http://www.creoletravelservices.com/
Ca sa facem turul insulei Mahe am inchiriat o masinuta (sa nu platiti mai mult de 40-45 EUR/zi, chiar sub 40 daca inchiriati mai multe zile), benzina este undeva la 1,5 EUR/l, soselele sunt perfecte si …. inguste, condusul e pe stanga … si la drum.
Cu harta in mana si atent la condusul pe stanga am inconjurat insula, cu popas, plaja, baie, mancare in vreo 8 ore si cam 80 km. In turul insulei am vazut plaje superbe: Grand Anse – anse inseamna plaja, Baie Lazare – superba, Takamaka, Anse Royale – superba, Anse aux Pins si Beau Vallon.
Traversarea insulei de la est la vest – 10 km, am facut-o din nou cu parcurgerea lantului muntos prin jungla tropicala.
Capitala Victoria, un oras ”strans” intre un perete de stanca imens, munte si mare se desfasoara in mare parte pe pante. Are o zona de marina frumoasa, centrul pastreaza cladiri coloniale iar in ultimul deceniu a cunoscut un boom imobiliar prin construirea de cartiere rezidentiale pe malul oceanului.
Pentru Praslin si La Digue am preferat sa luam un circuit organizat de la firma amintita. A fost o zi plina ce a inceput la 6 si s-a terminat la 7,30 seara. Traseul urmat a fost Mahe-Praslin cu speed boat, vizita Praslin, Praslin-La Digue cu speed boat, vizita La Digue, speed boat La Digue-Praslin si speed boat Praslin-Mahe.
Compania ce opereaza speed boats intre insule se numeste Catcocos, poti sa faci rezervari si pe internet, dar nu exista diferente de pret. Recomand pentru logistica (trebuie transfer de la hotel la ferry si inapoi, transport pe insule) un tur de la una dintre cele 2 companii. Pretul este undeva la 190 EUR/adult (pranz creol inclus).
Prima insula vizitata dupa o ora petrecuta in speed boat a fost Praslin cu doua puncte majore: Valle de Mai, rezervatia naturala unde Coco de Mer traieste in mod natural (exista doar 2 locuri in lume), unde papagalul negru are voce si unde ai impresia ca timpul s-a oprit in loc, undeva in preistorie. Paduri de palmieri, de cocotieri si arbori care exista numai pe aceasta insula impanzesc rezervatia care a fost inclusa in patrimoniul UNESCO in anul 1983. Viata salbatica a parcului este dublata de prezenta unei alte specii endemice, papagalul negru de Seychelles, alaturi de numeroase specii de mamifere, crustacee si reptile.
Coco de Mer este renumitul cocotier ce face nuca de cocos cu cele mai mari seminte din lume si cu frunze ce cresc pana la 14 metri lungime si 6 metri latime. Modul in care moare acest cocotier endemic este iarasi unic si epic: dupa ce ii cad frunzele se ususca in picioare, pe parcursul a peste 25 de ani, despuindu-se incet incet de invelisuri pana ce ramane doar radacina, careia ii iau alti 15-20 de ani sa moara … o moarte in stil, nu-i asa? 🙂
Plajele de aici sunt superbe: Anse Lazio, Grand Anse si Petit Anse fiind unele dintre cele frecventate. Dar sigur gasesti si bijuterii ascunse turistului de rand.
Daca pe Mahe, cazarea este in general disponibila in resorturi si hoteluri de mici dimensiuni, aici incep sa apara din ce in ce mai multe ca optiuni vile private unde poti sa te cazezi. De fapt este solutia ideala, pretul este mai mic iar daca inchiriezi o masina sau o bicicleta poti merge in fiecare zi pe alta plaja.
Praslin este singura insula in afara de Mahe unde mai exista aeroport.
Transferul din Praslin in La Digue a durat 15 minute, timp putin pentru a ajunge in paradis.
La Digue este locul unde totul este oprit in loc. Cu o suprafata de doar 10 kilometri patrati, insula La Digue, numita astfel dupa nava exploratorului francez Marc-Joseph Marion du Fresne, cel care a atins insula in anul 1768, reprezinta un model pentru regiunile care traiesc exclusiv din turism. Plajele din La Digue sunt, poate, cele mai frumoase din lume, si atrag anual mii de turisti din toate colturile lumii. Nisipul alb, dublat de turcoazul aproape ireal al oceanului si stancile de granit, totul strajuit de palmieri si cocotieri, este poate decorul ideal pentru cei care vor sa isi petreaca vacanta pe o plaja de vis.
Aici nu mai exista resorturi ci putine pensiuni si multe vile superbe unde te poti caza. Pe La Digue nu exista masini, turistii inchiriind biciclete. Oriunde te cazezi, in 10-15 minute cu bicicleta ajungi la o plaja superba.
Dupa un pranz delicios creol la un restaurant local, imbarcati in niste camioane rustice am plecat sa vedem un atelier unde se fabrica uleiul de palmier, terenurile unde creste vanilia – despre care am aflat ca este de fapt o orhidee, ferma de testoase gigant si plaje superbe.
Finalul zilei si al perioadei de pe La Digue a fost pe masura: o vizita si relaxare pe una dintre cele mai fotografiate si prezente plaje in toate topurile din lume: Anse Source D”Argent.
Personal, cele doua insule – Praslin si in special La Digue ne-au placut foarte mult datorita lipsei dezvoltarii ce uneori agaseaza, lipsei turismului de masa si a marilor resorturi si apropierii de natura.
Dupa cum ziceam la inceput, daca va mai fi Seychelles in viitor, destinatia va fi La Digue si Praslin.
As vrea sa inchei cu raspunsuri la o intrebare pe care ar pune-o oricine. De ce ti-a placut?
Pentru ca este locul in care mai bine de jumatate din teritoriul tarii este o rezervatie naturala, in care spectacolul naturii pe care il credeati accesibil doar celor extrem de bogati se afla la indemana tuturor, in care traditiile culinare ale Africii, Europei, Arabiei si Asiei se intalnesc intr-un mix unic si in care istoria piratilor, a corsarilor si a stravechilor navigatori se regaseste intr-un arhipeleag de vis … Acesta este raspunsul! 🙂