SHANGHAI – Parisul orientului
Stilatul SHANGHAI – din secolul 19 pana in prezent, orasul este o metafora pentru decadenta, diviziunea claselor sociale, bogatii spectaculoase, coruptie, nepotism, snobism, este in acelasi timp o personificare perfecta a ceea ce reprezinta China in zilele noastre.
24 milioane de suflete traiesc si muncesc in acest oras impunator, populatia acestuia crescand exponential odata ce britanicii au infiintat aici prima colonie in 1842. Imediat, britanicii au fost urmati de francezi, americani, si japonezi – fiecare dorind cate o felie si facand cate o jurisdictie in orasul decadent ce se ocupa de comertul cu opiu.
Asezat strategic la varsarea marelui fluviu Yangtze in Marea Chinei, acest lucru i-a adus enorme beneficii, devenind in timp cel mai mare port al Chinei … asta in timp ce Hong Kong era doar un satuc de pescari.
Locuitorii Shanghai-ului au inceput sa ”respire” capitalism incepand cu anii ”80, aceasta fiind trambulina care a propulsat Shanghai la puterea si stralucirea ce o are in prezent.
Shanghai este un complex de elemente de natura si arhitectura, fiecare in parte neputand fi imaginate fara Shanghai sau Shanghai fara ele: superbul Bund, raul Huangpu, opulentul Pudong, cartierul francez, orasul vechi …
BUND
Debarcaderul cunoscut sub numele de Bund, cu eleganta sa desfasurare de arhitectura europeana si hoteluri numai unul si unul, insirate pe malul raului Huangpu, evoca perfect vechiul Shanghai. Bund inseamna ”debarcader namolos” in limba indiano-engleza ce se vorbea acolo prin secolul 19 si a fost motorul financiar ce a propulsat orasul.
Cel mai romantic mod sa vezi Bund-ul este de la bordul unui vas de croaziera. Alta posibilitate este sa te plimbi efectiv pe superba esplanada ce se intinde pe toata lungimea sa. Este un spectacol garantat, de o parte vezi cladirile de pe Bund iar de partea cealalta a raului vezi Pudong-ul.
Cladirile sunt superbe si pentru moment, daca ignori ”peisajul uman” uiti ca esti in Marea China. Astfel, avem:
- Pujiang, este cel mai vechi hotel din Shanghai si este locul ideal de unde sa incepi vizitarea Bund-ului;
- Consulatul Rus, construit in 1917;
- Conacele Broadway, construit in 1935, un complex hotelier cu priveliste superba spre rau
- Cladirea Bancii Chinei, fosta cladire a Bancii Yokohama construita in 1924;
- Casa Vamilor, construit in 1927
- Cladirea unde a functionat HSBC, ridicata in 1923;
- Clubul Shanghai, unde functiona cel mai lung bar din lume si era locul de intalnire exclusivist.
PUDONG
Pudong este centrul financiar al orasului si este vizibil de pe Bund. Este o lume noua, curajoasa, cu hoteluri si institutii financiare de top. Stand in fata cladirilor de pe Bund, Pudongul provoaca intr-un fel trecutul. Au fost construite 22 de tuneluri pe sub rau ce leaga Bund de Pudong, iar odata ajuns acolo intri pe Bulevardul Secolului, un bulevard lung de 4,5 km ce taie Pudong in doua.
Cea mai buna vedere inspre Pudong o ai din nou … de pe croaziera ce o faci pe raul Huangpu.
Pudong este zona unde arhitectii se intrec in a construi ce mai ”inspirati” si inalti zgaraie nori din oras si de pe planeta. Daca pana acum suprematia in Shanghai o detinea turnul Shanghai World Financial Center (cu 492 metri), in prezent langa el este aproape gata Shanghai Tower cu ai sai 632 metri. Despre Shanghai World Financial Center este o poveste care spune ca deoarece arhitectii cladirii sunt japonezi au proiectat scobitura din varf rotunda. Chinezilor li s-a parut ca seama cu steagul Japoniei asa ca au facut-o dreptunghiulara 🙂
O alta cladire emblematica pentru Pudong, de fapt unica, este Turnul Televiziunii Perla Orientului.
Seara trebuie sa urci intr-unul dintre turnurile ce-si deschid portile pentru vizitatori. Am urcat in Shanghai World Financial Center iar un lift ultrarapid a parcurs cele 101 etaje in mai putin de 1 minut. Merita. Cred ca 492 metri bate un pic si vantul, nu? 🙂
MUZEUL SHANGHAI
Situat in piata Renmin, langa un parc inconjurat de zgaraie nori si avand in apropiere cladiri guvernamentale, muzeul este o piesa arhitectonica unica si insufletita ce stocheaza o colectie magnifica de arta chinezeasca. Construit in 1994, cladirea pe 4 nivele, ofera vizitatorului o imagine totala asupra istoriei tarii. Se spune ca daca vrei sa cunosti istoria Chinei este suficient sa vii aici. Galeriile ce pe mine m-au impresionat, sunt: bronzurile, ceramica veche chinezeasca, picturile chinezesti, obiectele din jad, arta minoritatilor si a monedelor.
ORASUL VECHI
La sud-vest de Bund se intinde vechiul cartier, o imitatie a Shanghaiului istoric. Zona este un amalgam de cladiri, parcurile construite de omul de afaceri Yu si bazarul Yuyuan. De fapt, odata ce esti acolo, multimea impresionanta de vizitatori te ia pe sus si fara sa vrei treci prin bazar si gradini. Esti norocos daca gasesti un coltisor in gradinile superbe si cu simboluri feng shui unde sa stai retras si sa te bucuri de verdeata, de lacurile in care inoata pesti imensi tropicali sau doar sa gasesti un loc pe o banca 🙂
Preturile in bazar sunt mari, asa ca pastreaza-te pentru mai tarziu.
TEMPLUL LUI BUDHA DE JAD
Situat in nord-vestul orasului, pitit intre zgaraie nori si cladiri rezidentiale ce par sa-l sufoce, templul este cel mai sacru punct din zona. Aproximativ 70 de calugari traiesc in acest templu, a carui piesa centrala este Budha de Jad Alb incrustat cu pietre pretioase. Avand 1,80 metri, statuia a fost adusa din Myanmar in 1882 de un calugar budist.
Tot in templu mai sunt si 7,000 de sutre budiste ce impodobesc zidurile iar in partea din spate se gaseste statuia lui Guanyin.
Budha de Jad se afla intr-o mica incapere, la etaj, unde patrunzi cu greu datorita multimii de vizitatori. Jos se afla o incapere unde sta Budha culcat. Aceasta sttauie il reprezinta pe Budha tinandu-si ultima predica in fata discipolilor sai inainte de a intra in nirvana. Templul are si o mica gradina impodobita cu cativa bonsai si locuri amenajate unde poti sa te odihnesti o clipa.
CARTIERUL FRANCEZ
Este cartierul de fitze al Shanghai-ului unde merge la shopping si sa ia masa la unul dintre zecile de restaurante lumea buna, corporatisti si afaceristi … dar cu maniere 🙂
Este zona cea mai ”shic” din Shanghai si apartine fostei zone concesionate francezilor. Cartierul este o enclava ambitioasa si la moda pentru consumatorii bogati, presarata doar cu magazine de lux si restaurante si baruri cu meniuri unde gasesti experiente culinare de pe tot mapamondul.
Strazile sunt inguste iar cladirile din caramida gri si-au pastrat aspectul initial. Majoritatea lor au fost transformate in boutique-uri si restaurante.
Tot in zona sunt si cateva cladiri in care s-a scris istorie: casa unde s-a tinut primul congres al Partidului Comunist Chinez, Muzeul Expozitiei Deschise Shikumen si Centrul Artei Propagandistice.
BULEVARDUL NANJING
NANJNG este cea mai ”nebuna” strada din Shanghai si se inscrie pe lista celor cateva „bulevarde de shopping din lume” pe care trebuie sa le vizitezi. Imensa strada are doua parti: est si vest si condenseaza pe cei 3 km ai sai mall-uri, magazine de lux dar si cu preturi medii, restaurante si hoteluri. Pleaca din zona Bund si taie orasul pana in apropiere de Parcul Poporului, in apropierea muzeului Shanghai.
Bulevardul este pietonal pe toata lungimea sa dar este intretaiat din loc in loc de strazi perpendiculare. De la un capat la altul circula trenulete electrice, asa ca pentru cativa yuani si daca esti obosit poti sa te urci 🙂
Shanghai este o destinatie ce trebuie neaparat pusa pe lista. Iti ofera de toate: cultura, shopping, plimbare, peisaj si experiente urbane. Shanghai iti ofera emotia trecutului ce tine piept prezentului (lucru evident pe Bund – Pudong), iti ofera un acel aer ”shic” si boem de care ai nevoie intr-o China ce se afla intr-o continua miscatoare.