SRI LANKA. Pe la cele sfinte: Dambulla, Kandy, Polonnaruwa (II)
Prima zi de vacanta in SRI LANKA a fost lunga, plina, calda si un pic obositoare. Cum altfel? La 5.30 dimineata am ajuns pe aeroport, transfer la hotel, circuit prin Colombo si seara apus de soare pe plaja. A doua zi trezirea a fost foarte devreme deoarece in drum spre Dambulla trebuia sa oprim si pe la centrul de ingrijire al elefantilor de la Pinnawala la ora 9 am (voi povesti mai tarziu despre acesta).
DAMBULLA
Drumul a parut lung pentru soselele inguste si aglomerate din Sri Lanka (200 km) dar pe parcursul lui am avut ocazia sa cunoastem stilul de condus local: tuk-tuk-uri si motociclete ce tasnesc de peste tot si depasiri la depasiri milimetrice.
Pe tot drumul catre Dambulla peisajul este superb, salbatic si verde. Parcurgand aproape trei sferturi insula de la vest la est pe acest drum, am realizat salbaticia acestui loc. Aici nu mai exista notiunea clara de separare intre sate si jungla: satele sunt in jungla ecuatoriala, cu casele printre cocotieri, bananieri si liane. Din loc in loc orezariile vin sa amplifice si mai mult verdele care si asa abunda.
Dambulla este un oras maricel, cu importanta regionala in special pentru colectarea recoltelor de legume si fructe. Orasul, la prima vedere nu spune multe din punct de vedere al asezarii urbane dar aici gasim cel mai important complex de temple construite in pesteri din intreaga Sri Lanka – vestitul Templu din pesterile de la Dambulla (Cave Temple Dambulla).
Povestea acestui templu isi trage originea in istoria zbuciumata a tarii din secolul I i.c.: Regele din acea vreme – King Valagamba a fost nevoit sa paraseasca capitala de la Anuradhapura in fata unei invazii din India de Sud si sa se refugieze timp de 12 ani in pesterile din Dambulla. Dupa recastigarea tronului, regele in semn de multumire pentru modul in care a fost tratat si primit si-a aratat recunostinta prin transformarea acestor pesteri in locuri religioase si de pelerinaj. In secolele urmatoare, regii ce au urmat si-au lasat amprenta in amenajarea si decorarea interioarelor.
Templul este un complex care la intrare te intampina cu un Budha aurit de 30 de metri si cu muzeul budhist din dreapta statuii.
Urmeaza o scara abrupta cu 365 de trepte care te duce la baza stancii unde se afla pesterile. De o parte si de alta, in timp ce urci, pe langa privelistea superba din jurul tau trebuie sa fii atent si la maimute. Sunt peste tot, obisnuite sa primeasca mancare – atentie la cum iti tii geanta sau aparatul foto pentru ca sunt agresive. Am simtit pe propria piele agresivitatea unui mascul alpha (cred) care a considerat necesar sa-si arate coltii si sa sara la noi cand am vrut sa ne recuperam un bagaj furat.
La finalul scarii esti rasplatit cu privelistea asupra pesterilor. Sunt 5 la numar si toate reprezinta un act de ingeniozitate arhitectonica si in acelasi timp de arta murala de mare finete.
Pestera 1 „Templul Zeului Zeilor” are inauntru pe langa picturile murale superbe un Budha culcat de 14 metri. Pestera 2 „Templul Regilor” este cea mai mare din complex cu cei 50 de metri lungime si 7 metri inaltime iar in interior are mai multe statui mici budiste si picturi murale considerate a fi cele mai frumoase din Sri Lanka. Pestera 3 „Marele Templu Nou” are o inaltime de 10 metri si contine 50 de statui mici ale lui Budha in pozitie de sezut. Nu lipseste o statuie mai mare a lui Budha meditand si Budha dormind, ambele fiind cioplite din stanca masiva. Pestera 4 „Templul de Vest” este mai mica si are mai multe statui budhiste in pozitia de meditare de-a lungul zidurilor. Pestera 5 „Al doilea Templu Nou” este cea mai noua din complex. Spre deosebire de celelalte decoratiuni si statui cioplite in stanca, aici statuile sunt facute din gips si caramida. Si aceasta pestera are un Budha inclinat de 10 metri.
Dupa ce termini de vizitat pesterile, la iesire esti rasplatit cu o imagine de nota 10 asupra imprejurimilor. Dar din nou … atentie la maimute 🙂
KANDY
Urmatoarea destinatie de o zi a fost KANDY, al doilea oras ca marime din Sri Lanka dupa Colombo si fosta capitala in perioada 1592 – 1815. Orasul este inghesuit intre munti iar clima umeda tropicala de aici si cu aburii ce ies din munti confera asezarii un aer mistic. E de remarcat si temperatura de 15-20 de grade fata de cele 32 de grade de la campie. Cazarea am avut-o la un hotel cocotat pe unul dintre muntii ce inconjoara orasul. Spre deosebire de Dambulla unde am avut nevoie de aer conditionat, aici a fost nevoie de aeroterma 🙂 Privelistea de la hotel asupra intregii vai este wow.
Kandy este asezat in mijlocul regiunii unde se cultiva majoritatea condimentelor, zona fiind folosita pentru astfel de culturi datorita climei mai racoroase – regiunea Matale. Prin satele dinainte si dupa Kandy la tot pasul intalnesti gradini cu condimente unde se pot vedea cum creste piperul, scortisoara, santalul, vanilia … si alte cateva zeci de mirodenii.
Templul Dintelui lui Budha este obiectivul ce atrage majoritatea vizitatorilor in regiune. Este impresionant atat datorita bogatiei sale arhitectonice si decoratiunilor cat si datorita faptului ca aici se afla unul dintre dintii lui Budha 🙂 . Bine pazit si inchis in 7 casete de aur (in stilul papusilor rusesti) este loc de pelerinaj pentru budhisti din toata lumea.
Complexul este incadrat de 2 ziduri si are o amprenta la sol concentrica. Dupa ce se trece de primul zid intri printr-un tunel frumos decorat “ambarawa“ in curtea principala interioara, nu inainte insa de a trece printr-o usa masiva de lemn cu incrustatii de fildes si bronz.
Dupa ce se trece si de aceasta usa ajungi efectiv in inima templului, curtea respectiva numindu-se „curtea tobelor” deoarece aici au loc de cateva ori pe zi procesiuni religioase insotite de batai in tobe.
Dar sa revin la … dinte. Dintele este pastrat in 7 casete de aur intr-o camera la etaj “Vadahitina Maligawa”. Usa de acces este acoperita cu aur si fildes. Sunt foarte rare ocaziile (ghidul ne-a spus ca o data la 5 ani) cand cineva poate sa vada casetele respective, in rest iti este permis ca de la o distanta de 20 de metri sa vezi suportul pe care sunt este asezata cutia principala cu relicva.
Am nimerit acolo in zi de sarbatoare asa ca am beneficiat din plin de compania celor ce vroiau sa vada dintele budhist. Am inotat la propriu intr-o mare de oameni.
Un alt obiectiv ce nu trebuie ratat este Gradina Botanica Regala. Cu peste 4,000 de specii de plante, gradina are ce sa ofere tuturor. Sunt superbe aleile marginite de palmierii regali si ficusul cu forme ciudate de origine Javaiana.
Nu lipsesc gradinile cu orhidee iar arborii plantati de George al V-lea si Regina Mary sunt la loc de cinste.
POLONNARUWA
Din Dambulla sunt 75 de km si este numai bine pentru o excursie de o jumatate de zi pentru a vedea vechea capitala a Sri Lankai. Locul este de vis: imaginati-va ziduri si temple vechi acoperite de muschi de un verde ireal asezate in mijlocul junglei. Locul a fost si scena filmarii documentarului „Regatul Maimutelor”.
Site-ul istoric, de fapt partea veche a orasului, este la 3 km distanta de orasul nou. Site-ul este foarte intins, iar pentru a-l vizita trebuie sa mergi cu masina si sa opresti in 4 locuri de unde apoi te deplasezi pe jos pentru a vizita obiectivele.
Sunt impresionante si merita vazute:
Palatul Regal, ruine ce dateaza din perioada Regelui Parakramabahu I (1153 – 1186) si sunt o structura de 31 x 13 metri, avea 50 de camere, 7 etaje si 50 de coloane. Zidurile au 3 metri grosime.
Unul dintre lucrurile ce mi-au atras atentia in complex au fost monumentele funerare, cu forma lor specifica. Marimea lor era direct proportionala cu rangul persoanei pentru care a fost construit monumentul.
Bazinul de inot – situat in unul dintre colturile Palatului, era locul preferat al regelui. Apa din bazin tasneste si in prezent prin gura unor statui reprezentand crocodili.
Dagoba Rangot Vihara s-a pastrat in conditii foarte bune. Are 54 de metri inaltime si este cea mai mare dagoba in Polonnaruwa si a 4-a ca marime din Sri Lanka. A fost construita in timpul lui Nissanka Malla (1187 – 1196).
Dagoba Kiri Vihara (kiri inseamna alb) a fost construita in cinstea reginei. Se spune ca atunci cand arheologii au descoperit-o in jungla printre arborii inalti si liane, au fost uimiti de modul in care si-a pastrat culoarea alba timp de 700 de ani.
Grupul de statui Budha de la Gal Vihara, sunt un grup statuar ce cuprinde un Budha de 5 metri intr-o pozitie sezanda, o statuie in pozitia in picioare de 7 metri si un Budha culcat de 14 metri in pozitia de trecere in Nirvana. Ceea ce face faimos acest grup statuar este faptul ca a fost cioplit din aceesi bucata de stanca.
Cele trei orase cu obiectivele lor nu trebuie sa lipseasca din nici un circuit de vacanta in Sri Lanka. Sunt accesibile si se pot vizita usor.