Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
SRI LANKA. Plajele (V) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
6911
wp-singular,post-template-default,single,single-post,postid-6911,single-format-standard,wp-theme-voyagewp,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
2 apr.

SRI LANKA. Plajele (V)

Am scris in impresiile de calatorie anterioare despre Sri Lanka si despre ce poti vizita acolo in detaliu. Am incercat sa transmit mesajul despre „generozitatea” turistica a acestei insule exotice si despre faptul ca nu trebuie sa mergi mai mult de 100 de km pentru a observa cum peisajele se schimba dramatic: de la terase de orez la paduri de foioase si pini si de la cocotieri la plantatiile de ceai din muntii racorosi si invaluiti in ceata. Si totusi a mai ramas un subiect neatins …. un ceva pe care-l meriti dupa un circuit al insulei: plajele.

Si aici insula este generoasa, intreaga zona de tarm ce incepe cu regiunea capitalei Colombo si continua in sud catre Galle, Matara si Hambantota are plaje superbe, scaldate de apele calzi ale Oceanului Indian.

Deoarece circuitul nostru in Sri Lanka s-a incheiat cu safari din Parcul National Yala (despre care am scris AICI), am luat la rand intreaga zona de coasta inspre nord pana in Kalutara – 240 km. Orase coloniale, plaje, sate pescaresti, peisaje superbe – o mie de motive sa opresti la fiecare kilometru.

PLAJA MIRISSA

Prima oprire a fost pe plaja MIRISSA, situata in localitatea cu acelasi nume, un loc cu multe posibilitati de cazare (pensiuni private si case particulare ce ofera camere pentru inchiriat) si foarte populata cu turisti. Facilitatile de cazare, asa cum spuneam, sunt in principal hoteluri/pensiuni mici ce se incadreaza perfect in exotismul zonei. Poti linistit sa ajungi in zona fara nici o rezervare in prealabil si sa gasesti ceva pe placul tau. Turistii pe care i-am vazut sunt din categoria celor care si organizeaza singuri vacanta si se bucura de terasele si restaurantele de pe plaja impreuna cu localnicii. Multi inchiriaza motociclete pentru a ajunge mai usor pe alte plaje din apropiere, oferta fiind atat de mare incat in fiecare zi poti sa-ti alegi un alt golf sau coltisor unde sa te bucuri de plaja. De fapt, transportul nu este o problema deloc, cu 1 dolar putand sa ai la dispozitie un tuk tuk pentru cateva ore.

lanka 147

O imagine emblematica a plajelor Sri Lankeze sunt pescarii cocotati pe stalpii infipti in ocean. Aceasta metoda de pescuit este unica in lume si isi are originea in perioada imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial cand datorita lipsei de hrana si a suprapopularii tarmului cu pescari unii mai isteti s-au gandit sa intre in ocean. La inceput erau cocotati pe scheletele vaselor scufundate ce ieseau din ocean in apropierea tarmului si mai apoi au inventat aceasta metoda de a pescui cocotati pe stalpi.

lanka 126

GALLE

Urmatoarea oprire a fost in orasul colonial GALLE, localitate ce a rezistat cu succes perioadelor coloniale portugheza, olandeza si britanica. Emblema orasului este Fortul ce a fost construit de portughezi in 1587 dupa cucerirea orasului de la regii Sinhala. Fortul incadreaza orasul vechi intre zidurile sale, ziduri pe care poti sa te plimbi pentru a avea o priveliste deasupra orasului vechi pe de o parte iar de cealalta a oceanului. Atentie, iti ia vreo 2 ore inconjurarea cetatii. Daca mai pui cele 35 de grade la umiditate maxima, fii pregatit.

lanka 127 lanka 129

Strazile orasului vechi te transpun instantaneu intr-o Portugalie autentica dar iti revii repede cand in fata iti apar cocotierii si cate o moschee. Am remarcat stilul arhitectonic al moscheilor din zona: un stil baroc portughez ce a fost adoptat in construirea lacasurilor de cult ca un compromis intre portughezi si musulmanii acelor timpuri. Acest stil s-a pastrat pana in prezent, toate moscheile din zonele cu populatie musulmana avand acest design.

lanka 132

Alta emblema a orasului vechi este Farul din Galle, obiectiv pe care nu il poti rata.

lanka 130

Tot in orasul vechi, colonial, se afla Biserica Anglicana construita in 1871, Biserica Reformata Olandeza construita in 1755, Moschea Fort Meeran Jumma si Muzeul ce a fost amenajat intr-o casa coloniala si unde poti vedea diverse exponate ce te intorc in timp in viata orasului (mobilier, portelanuri, statui, lampi, ustensile folosite in gospodarie) si ce au fost adunate in ultimii 40 de ani de proprietarul muzeului – Abdul Gaffar. Intrarea este libera.

lanka 135lanka 136lanka 131lanka 133 lanka 134

DELTA MADA DUWA

Rezervatia Naturala Mada Duwa este alt loc ce nu trebuie ratat. Ecosistemul de aici este un complex de insule si canale, o delta tropicala a riului Madu Ganga. Intr-o plimbare de o ora cu barca esti dus pe canalele intortocheate si opresti din loc in loc pentru a vizita: insula mirodeniilor unde vezi cum se prepara diversele condimente, insula pescarilor, treci prin paduri de mangrove, opresti la un „bar” amenajat in mijlocul canalului de navigare, observi vulturii la pescuit, iguanele cocotate in copaci si obiceiurile de zi cu zi ale localnicilor.

lanka 142lanka 137 lanka 138lanka 139 lanka 140 lanka 141

PLAJELE CU TESTOASE

Plajele Sri Lankeze sunt iubite de testoasele ce vin aici sa-si depuna ouale in fiecare an intre noiembrie si mai. Din cele 8 specii de testoase existente pe glob, 5 le poti gasi aici. In fiecare cuib sunt depuse intre 80-120 de oua. Rata de supravietuire si de a ajunge la maturitate este de 1 la 1000. Ouale au coaja moale pentru a nu se sparge. Pentru protejarea testoaselor, diverse organizatii au sponsorizat ferme in apropierea plajelor unde acestea vin sa-si depuna ouale si unde testoasele cu probleme sunt ingrijite. Am vizitat un astfel de loc pe plaja Kosgoda si am vazut detalii despre cum sunt ingropate ouale in nisip, am vazut exemplare din cele 5 specii ce traiesc in Sri Lanka si cum se deosebesc si le-am tinut in mana. A fost o super experienta.

lanka 143 lanka 144 lanka 145 lanka 146

 KALUTARA

Plaja Kalutara, situata langa localitatea cu acelasi nume, este locul unde am stat la final mai multe zile. Kilometri intregi de plaja virgina, cu un nisip colorat ce isi schimba aspectul in functie de cum cad razele soarelui, padurile de cocotieri si nelipsitii pescari din casele aflate la cativa zeci de metri de apa, au fost motivele ce zi de zi te conving sa parcurgi kilometri in stanga si dreapta pentru a surprinde natura si oamenii.

Comparativ cu Mirissa plaja este mult mai exotica si mai putin populata: ai o plaja doar a ta pe o lungime de 6 kilometri. La o plimbare de 10 minute cu tuk tuk -ul este Kalutara zgomotoasa si … poluata, unde daca chiar a nevoie de ceva poti sa dai o fuga. Locurile de cazare, in afara de cateva hoteluri de dimensiune medie (sub 100 camere), sunt diverse: pensiune, vile, self catering. Din zona poti sa faci excursii de o zi catre aproape toate locurile pe care noi le-am vazut in turul insulei.

lanka 148 lanka 149 lanka 151 lanka 152 lanka 153 lanka 154

BALENELE ALBASTRE

Da, apele Sri Lankeze bogate in plancton sunt foarte iubite de cele mai mari mamifere de pe glob: balena albastra. Le plac in special apele din jurul golfului Mirissa, unde isi nasc si cresc puii inainte de a pleca in calatoria lor de mii de km catre Oceanul Arctic. Poti face o excursie de jumatate de zi pana acolo si nu trebuie sa iesi in larg mai mult de jumatate de ora pentru a le vedea. Experienta este unica. Atentie, plecarile in larg sunt la 7 dimineata. Cei cu rau de mare stati acasa. Barcile care te duc in larg sunt cu un nivel, inalte si inguste iar pe valuri se inclina foarte bine 🙂

lanka 156

lanka 157 lanka 158 lanka 159

Ca sa sumarizez in cateva idei .. ideea de plaja in Sri Lanka, ar fi:

  • relaxeaza-te, totul este simplu;
  • nu-ti face mari probleme cu rezervari, gasesti la fata locului tot ceea ce iti doresti;
  • amesteca-te cu localnicii;
  • pentru cei un pic mai comozi (nu vreau sa zic fitzosi) sunt cateva hoteluri de marime medie unde poti avea chiar regim de masa all inclusiv;
  • lipsesc marile lanturi hoteliere. Ce bine!
  • schimba plajele pe care mergi. Este pacat sa stai intr-un loc;
  • poti sa vezi insula si de la plaja in excursii de o zi. Adevarat, pierzi plaja dar daca nu ai facut un tur al insulei inainte, merita;
  • relaxeaza-te! 🙂
Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.