St MAARTEN – insula cu doua natiuni
Din departare, in timp ce te apropii de St Maarten, insula nu pare diferita de puzderia de insule din Caraibe: muntoasa, verde, fasii de plaje albe in departare si culoarea inconfundabila a marii …. dar totusi e aparte din alte puncte de vedere. St Maarten este singura insula de pe glob aflata sub jurisdictia a doua natiuni: asadar are doua nume, doua capitale, doua limbi oficiale …. totul la dublu 🙂
St Maarten are vreo 87 km patrati (53 kmp sub jurisdictie Franceza si se numeste Collectivity of Saint Martin; 34 kmp sub jurisdictie Olandeza si poarta numele de Sint Maarten). Referitor la limbile vorbite, am ciulit urechile sa aud olandeza si franceza dar fara succes. Engleza rules! Era sa uit: masinile se conformeaza si ele dualitatii insulei, avand doua tipuri de placute de inregistrare:
Este usor sa faci cunostinta cu insula si pentru acest lucru ai doua variante: inchiriatul unei masini (neaparat cu GPS pentru ca este destul de intortocheata) dar te costa in jur de minim 70 $/zi sau sa iei un circuit fie organizat fie cu un sofer de taxi ce stie sa povesteasca si … in 3 ore ai terminat totul. Noi am luat un tur organizat, a costat 30 usd/persoana si ghida a fost foarte profesionista. Nu ai nevoie de rezervari deoarece in toate intersectiile gasesti vanzatori de circuite si soferi de taxi dornici „sa te faca turul insulei”.
Locul de plecare in vizitarea insulei este capitala partii olandeze: PHILIPSBURG. De ce? Simplu: aici este portul pentru vasele de croaziere si inima comerciala a insulei. Orasul, cu un aer puternic european, colorat, se bucura de o promenada cu restaurante si magazine pe o parte si cu 2 plaje pe partea cealalta. Cele doua plaje nu exceleaza in originalitate si wow (sunt aglomerate, nisip obisnuit, nu prea multa umbra) dar privelistea si faptul ca ai la indemana restaurantele si pub-urile le fac printre cele mai solicitate din zona.
In Philipsburg poti ajunge din Port fie cu water taxi (3 $/pers) fie cu un taxi (4$/pers). Oraselul este inconjurat de zone rezidentiale cocotate pe dealuri ce au o priveliste de nota 10 asupra marii.
Soselele sunt destul de ok dar incalcite si cu multe pante. Trecerea din teritoriile olandeze in cele franceze sunt marcate prin monumente si … steaguri.
MARIGOT, capitala partii franceze, este la 11 km de Philipsburg. Se intinde de-a lungul Golfului Marigot si continua pana la dealurile din apropiere, unde se afla si Fortul Louis. Marigot a devenit capitala in timpul regelui Louis al XVI-lea.
Orasul are o piata centrala unde miercurea si sambata sunt zile de targ, o promenada in apropierea portului comercial iar din toate partile este vizibil Fortul Louis. Fortareata a fost construita in 1789 cu rol principal de aparare si depozitare a proviziilor. Nu ai mare lucru de facut in oras in afara de o gustare in timp ce privesti cetatea cocotata pe deal sau sa privesti forfota din targ.
La intoarcere spre Philipsburg drumul trece prin Quartier d”Orleans (cartierul francez), cea mai veche asezare coloniala de pe insula. Casele in marea lor majoritate fiind vechi si din lemn nu sunt intr-o stare foarte buna, fiind destul de distruse de ultimul uragan. Totusi inspre ocean (nordul insulei) sunt vizibile cateva resorturi si vile private ce mai invioreaza privelistea.
In apropierea capitalei Marigot se afla Golful Simpson, cu multe facilitati de cazare si un port comercial pentru ambarcatiunile mici. Acesta este in vecinatatea Aeroportului Princess Juliana si a vestitei plaje Maho, locul unde avioanele fac spectacol la aterizare.
Pe plaja Maho am ajuns plecand tot din Philipsburg, luand un taxi. Costa in medie 8-9$/persoana din centrul orasului pana pe plaja. Plaja nu are mai mult de vreo 200 de metri si este o Mecca pentru iubitorii de aviatie datorita senzatiilor tari oferite de avioanele ce vin la aterizare si de jet-urile de aer la decolare. Intre plaja si pista este o straduta pe care circulatia este intrerupta atunci cand decoleaza avioanele.
Plaja este marginita de doua baruri ce iti ofera o priveliste perfecta asupra locului pe unde trec avioanele in timp ce bei o bere la suprapret: Sunset Maho Beach si Tortuga Beach Cafe. Cei mai curajosi stau pe plaja si … apleaca capul la avioane 🙂
La intrare pe terasa de la Sunset Maho Beach gasesti tabla pe care se scrie cu creta in fiecare zi orarul la aterizari, la loc de cinste fiind Airfrance cu Airbus 340 si KLM cu Boeing 747. N-am avut intalnire decat cu Air France.
Dupa o tura pe insula si vizionat niste aterizari si decolari ne-am grabit pentru imbarcare.
St Maarten are un acel ceva aparte: un pic de colt de Europa intr-o mare tropicala si amestecat cu spectacolul avioanelor oferit pe una dintre cele mai periculoase piste de pe glob.