Sultanatul BRUNEI – ghid de vizitare
Tot ceea ce stiam despre Brunei inainte de a ajunge acolo a fost faptul ca este un stat mic dar foarte bogat, cu un nivel de viata ridicat, datorita rezervelor de petrol intens exploatate in largul marii. In unele statistici este comparat cu Singapore si Monte Carlo din punct de vedere al dezvoltarii si nivelului de trai al cetatenilor, asa ca era un motiv in plus pentru a vedea cu ochii „personali” cum traiesc oamenii de acolo. Ajunsi insa in renumitul sultanat de la capatul lumii, din nou s-a dovedit ca realitatea bate filmul. La fata locului am vazut ca bogatia nu abunda 🙂 (sau cel putin nu la nivelul omului de rand), asa cum te asteptai. Ca sa nu mai vorbim despre nivelul cultural si de civilizatie al societatii de mijloc, care sub nici o forma nu se compara cu cel din cele doua state mentionate mai sus. Brunei nu este cunoscut ca o destinatie populara de vacanta, insa este o ocazie excelenta sa iti planifici o oprire de doua zile aici daca esti intr-un circuit mai amplu prin insula malaysiana, Borneo. Practic, prin asezarea geografica a Bruneiului, daca calatoresti prin Borneo, nu poti sa il ocolesti deoarece se afla situat in mijlocul insulei malaysiene.
Si cum, o experienta in plus nu strica, iata-ne la portile Sultanatului Brunei.
Putina, foarte putina istorie…
Sultanatul Brunei, sau ceea ce a mai ramas din Sultanatul independent al Bruneiului infiintat in sec XV si care a cunoscut apogeul intre secolele 15 – 17, atunci cand se intindea din nordul Borneo pana in sudul Filipinelor, si-a castigat independenta fata de Regatul Unit al Marii Britanii la 1 ianuarie 1984, urmare a diligentelor Altetei sale regale, Sultanul Hassanal Bolkiah. Stiati ca pe timpul dominatiei Britanice in zona, Brunei a fost doar unul dintre cele 15 state aflate sub stapanire britanica? 13 state care compun azi Malaysia moderna, Singapore si … Brunei.
Pe 1 ianuarie 1984, Alteta sa Regala Sultanul Hassanal Bolkiah, a citit el insusi Proclamatia de Independenta, iar la data de 22 septembrie 1984, Brunei a fost primit in Organizatia Natiunilor Unite devenind al 159 lea stat membru. Dupa proclamarea Sultanatului Independent Brunei, Alteta sa Regala si-a luat titlul de Maiestatea sa, Sultanul Hassanal Bolkiah.
In zilele noastre, Brunei isi are capitala la Bandar Seri Begawan, cel mai mare oras din stat cu o populatie de aproximativ 280.000 locuitori.
Putina geografie
Brunei este un stat mic situat pe coasta de nord a insulei malaysiene Borneo. Zona de coasta este marginita de Marea Chinei de Sud si pe celelalte laturi este complet inconjurat de statul Malaysian, Sarawak, fiind chiar impartit in doua de regiunea Limbak din statul Sarawak.
Brunei este un stat bogat gratie exploatarilor masive de petrol si gaze, ceea ce a permis ca PIB per capita sa fie cel mai mare din toata Asia. In ultimii ani insa, Sultanul a adoptat politici menite sa stimuleze productia si in alte sectoare, cum ar fi agricultura, pescuitul si, mai nou, sectorul serviciilor turistice.
Inainte de calatorie
Desi vacanta in Brunei o planificam ca o parte inclusa in vacanta din Borneo, este bine totusi sa ne informam despre ce presupune calatoria in acest stat, conditii de viza, restrictii determinate de cultura si religia lor, dar si despre clima din regiune.
Brunei are o clima tropicala. Fiind acoperit de jungla ecuatoriala densa si virgina, la temperaturile ridicate se mai adauga in anotimpul ploios (din septembrie pana in mai) un grad de umiditate crescut care vine la pachet cu un disconfort termic. Acest aspect ne ofera un indiciu despre ce tipuri de haine trebuie sa avem cu noi. Noi am vizitat Brunei la inceputul lunii iulie cand clima era calda si relativ uscata, insa usor de suportat cu haine de culoare deschisa, din bumbac, sandale si palarii. Este recomandat sa purtati tinute decente, in special cand vizitati lacasurile de cult.
Moneda locala este dolarul bruneian (BND) si are o paritate de 1:1 cu dolarul singaporez. Altfel, 1 USD = 1,42 BND.
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a intra in Brunei daca scopul calatoriei este turismul si pentru o perioada de sedere de pana la 90 de zile. Totusi, la intrarea pe cale terestra din Malaysia (noi am intrat dinspre orasul malay Miri) pregateste-te sa astepti cam jumatate de ora, procedurile de verificare a pasapoartelor fiind un pic … incalcite 🙂 Pe site-ul official al MAE (www.mae.ro) gasiti informatii utile de calatorie, care este bine sa le cititi inainte de calatorie. Este bine de stiut ca la parasirea statului, pe aeroport, se percepe o taxa de iesire din tara care se achita in moneda locala.
Cum ajungem in Brunei
Noi am intrat in Brunei pe cale terestra prin punctul de frontiera Sungai Tujoh, venind dinspre orasul Miri din Sarawak, Borneo. De la frontiera, am mai calatorit inca o ora si jumatate pana in capitala Bandar Seri Begawan.
Cel mai usor se poate ajunge cu avionul pe aeroportul international din Bandar Seri Begawan. Sunt zboruri directe de pe aeroporturile din Borneo – din Kutching, Kota Kinabalu – ceea ce va permite sa tranzitati Brunei cu un stop over de doua zile, din Sarawak spre Sabah sau vice versa, in functie de traseul pentru care optati.
Top atractii in Brunei … sau ce poti sa vizitezi doua zile in Brunei
Cum va spuneam la inceput, cand am planificat o calatorie in Brunei, nu eram intru totul documentata despre ceea ce ofera acest micut stat. Numele suna exotic, titlurile din ziare despre Sultan – la fel, si mai stiam faptul ca “se lauda” cu o bogatie nemasurata si un nivel de trai al populatiei ridicat. Totul, gratie politicii si „generozitatii” Majestatii sale, Sultanul Hassanal Bolkiah.
Odata ajunsa aici am realizat ca aceste povesti si „generozitati” guvernamentale sunt supraevaluate. Nu se poate nega insa faptul ca intr-adevar populatia este sustinuta de stat prin ajutoare, subventii si alte asemenea facilitati atunci cand isi construiesc o casa, cand isi cumpara masini si alte bunuri de consum sau cand se casatoresc. A fost din multe puncte de vedere pentru noi, romanii, ca o intoarcere in timpurile dinainte de 1989 dar cu o societate de consum si cu sigla Mc Donalds & alte simboluri capitaliste peste tot 🙂
Brunei este o tara interesanta, cu politici sociale si economice care ridica multe semne de intrebare pentru cineva care vine dintr-o democratie, cu o istorie tumultuoasa, cu traditii si obiceiuri autentice si in plus este asezata intr-un cadru natural luxuriant.
Iata ce putem sa facem in doua zile prin Brunei.
1. Intalnire cu maimutele Proboscis
Se spune ca in Brunei sunt mai multe maimute decat oameni 🙂 Poti verifica aceasta afirmatie, intr-un singur mod: rezervand o excursie … printre maimute. Cel mai „cuprinzator” si popular traseu include o croaziera cu barca pe raul Brunei prin padurea de mangrove, pentru a observa o specie de maimute care traiesc exclusiv in padurile tropicale din insula Borneo. Maimutele salbatice Proboscis sau “long nose monkeys”, isi trag numele de la forma si dimensiunea nasului.
Cu siguranta, maimutele Proboscis le veti admira si in alte parcuri si rezervatii naturale din Borneo, insa aici, in Brunei, aveti toate sansele sa le observati in familii numeroase cum se joaca si fac tumbe prin coronamentul junglei.
Puteti opta pentru excursia de dimineata de la ora 7:00 sau pentru cea dupa amiaza de la ora 16:30. Croaziera cu barca este extrem de relaxanta: te plimba pe raul Brunei, pe langa padurile Nipah Palm si printre mangrove, de unde poti observa o varietate de specii de pasari rapitoare, vulpi zburatoare si chiar crocodili de apa sarata. Noi am facut croaziera dupa amiaza si asa cum intuiam, maimutele ies la joaca sau la o sesiune de “leisure” inainte de inserat, astfel ca ne-au oferit un spectacol pe cinste. Daca mai pui la socoteala faptul ca pe traseul de intoarcere in capitala soarele se apropia de apus, am fost binecuvantati cu razele galben aramii care cadeau peste satul plutitor Kampong Ayer dar si peste oras, traind astfel o experienta de neuitat.
2. In vizita la comunitatea locala din Kampong Ayer – satul plutitor
Este interesant sa patrunzi in universul privat al acestei comunitati, care nu este una de neglijat. Se spune ca aici traiesc in jur de 30.000 de rezidenti, “organizati” in nu mai putin de 42 de sate plutitoare, cu case din cherestea ridicate pe piloni usor decolorate de soare. Satele au scoli, gradinite, moschei si restaurante si au acces la current electric, apa si televiziune prin cablu. Wifi este disponibil in toata zona, bineinteles.
Apele raului sunt strabatute de alei din lemn pe post de trotuare, de poduri menite sa asigure transferul de pe o “strada” pe alta si de barcile cu motor sau sky jeturile care asigura atat transferul privat al locuitorilor cat si un fel de transport public pe apa. Politia, pompierii, gunoierii, toate serviciile de utilitate publica functioneaza tot pe ape. In mod informal, zona Kampong Ayer mai este cunoscuta ca “Venetia Estului”. Insusi savantul venetian Antonio Pigafetta a vazut aceasta asemanare dintre satul plutitor “pe piloni” din Brunei si orasul sau natal.
Au fost gasite manuscrise din timpurile comerciantilor antici chinezi, conform carora nomazii au construit aici pe rau, case pe piloni, cu peste 1000 de ani in urma. De-a lungul secolelor aceasta comunitate a crescut foarte mult si isi pastreaza traditia in continuare.
In zilele noastre, desi peste 40% din populatia de aici s-au mutat in oras, totusi, se remarca in continuare o mare majoritate a populatiei rezidente care locuiesc inca in sat si pastreaza traditia de secole, unii dintre acestia facand parte chiar din segmentul de populatie “instarit”. Acestia locuiesc in “cartiere de lux” din Kampong Ayer, detin barci cu motor si masini de lux.
Este interesanta experienta interactiunii cu rezidentii acestei zone si pentru a facilita acest lucru (mai ales ca suntem intr-o tara musulmana, cu anumite restrictii sociale) agentiile de turism locale organizeaza excursii de 2 ore in satul plutitor Kampong Ayer, care includ si o vizita acasa la o familie.
Gazdele noastre au fost extrem de serviabile, ne-au intampinat cu zambete si ne-au invitat in living. Am remarcat imediat ca suntem acasa la o familie instarita, livingul semana mai degraba cu o sala de banchet de casa regala, ma rog, la un nivel mai putin pompos, insa tot pe acelasi stil. Am fost serviti cu diverse aperitive, gustari traditionale, prajituri si cafea. Ne-am delectat putin pe terasa casei cu vedere la…..apa, evident si am facut cateva pictoriale cu imagini originale de pe ulitele satului.
3. Moscheea Omar Ali Saifuddien
Cu cupola ei imensa din aur care brazdeaza skyline-ul orasului Brunei, Moscheea Omar Ali Saifuddien este ctitoria Sultanului Omar Ali Saifuddien, tatal actualului Sultan – Majestatea Sa, Hassanal Bolkiah. Prin arhitectura sa deosebita, strategic pozitionata pe malul raului Brunei, inconjurata de o laguna artificiala care are rolul de “oglinda”, Moscheea Omar Ali Saifuddien este considerata cea mai frumoasa moschee din toata zona Asia Pacific. Daca la exterior moscheea arata mai degraba ca un obiectiv turistic decat ca un lacas religios, in special pe timp de noapte cand straluceste la propriu in lumina reflectoarelor, interiorul este de asemenea opulent. Sultanul a cheltuit 5 mil de $ pentru constructia moscheei, stalpii si podeaua sunt din marmura din import, granitul a fost adus din Shanghai, candelabrele de cristal au fost comandate in Marea Britanie si covoarele sunt din Arabia Saudita. “Cireasa de pe tort” insa este cupola care este poleita cu foita din aur.
Se poate vizita de Sambata pana Miercuri de la 8:30 – 12:00, de la 1:30 – 3:00 pm si de la 4:30 – 5:30 pm. De retinut, moscheea este inchisa Joia si Vinerea. Este necesara purtarea unei robe, pe care o imprumuti la intrare si este recomandata acoperirea capului cu o esarfa.
4. Moscheea Jame’ Asr Hassanil Bolkiah
Este cea de-a doua moschee nationala din Brunei, alaturi de Moscheea Omar Ali Saifuddien. A fost inaugurata in 1994 de catre actualul sultan al Bruneiului, Majestatea Sa, Hassanal Bolkiah. Este un lacas de cult care poate adaposti pana la 5000 de vizitatori deodata, fiind cea mai mare moschee din tara.
Moscheea se evidentiaza la exterior prin cele 29 de cupole din aur, mai mici ce-I drept, si patru minarete inalte de 58 de metri. In lumina reflectoarelor, moscheea arata ca o torta din aur.
In interior nu este la fel de luxoasa ca moscheea Omar Ali Saifuddien, dar se remarca prin niste candelabre imense. Accesul se face prin scari rulante si Insusi sultanul are propria scara rulanta privata la intrarea in moschee.
5. Piata Tamu Kianggeh
Oricand ajungem intr-o tara noua, unde crezi ca poti sa cunosti cel mai bine cultura locala, traditiile si sa interactionezi cu localnicii? La piata, normal!!
Bandar Seri Begawan are, din 2016, o piata locala complet renovata. Este important, deoarece orasul fiind situat intr-o zona tropicala, are parte de o clima capricioasa pe tot parcursul anului: cu foarte mult soare dar si cu multe ploi care uneori par ca nu se mai sfarsesc. Astfel ca autoritatile, in grija lor pentru a imbunatati infrastructura locala, au organizat putin si piata Tamu. Este integral acoperita si vanzatorii sunt ordonati in functie de ce produse vand: mancare traditionala si gustari, fructe si legume, ierburi si antichitati, pasari de curte si flori. Desi este deschisa zilnic de la 6 dimineata pana la 6 seara, este recomandat sa faci o vizita in prima parte a zilei pentru spectacolul de produse si culori, pentru forfota si ambientul pe care il ofera.
6. Muzeul Royal Regalia
Muzeul adaposteste o vasta colectie de relicve si obiecte de valoare primite de-a lungul timpul de Majestatea Sa, Sultanul Hassanal Bolkiah. Muzeul functioneaza intr-o cladire somptuoasa, avand o arhitectura asemanatoare unui centru expozitional, cu o cupola imensa. Este usor de observat, fiind pozitionat chiar in centrul capitalei pe Blvd. Jalan Sultan Omar Ali Saifuddien.
Interiorul cuprinde, cum va spuneam, o vasta colectie de obiecte primite de Sultan din toate tarile lumii, fie cu ocazia vizitelor diplomatice reciproce, fie cu ocazia diverselor aniversari. Aici poti admira diverse replici ale tronului sau, arme, obiecte din cristal, jad, fildes si argint. Insa piesa de rezistenta se afla fix la intrarea in holul de jos: este vorba de sareta imensa cu care a fost plimbat sultanul la aniversarea jubileului de argint in anul 1992. Nu lipsesc din muzeu sectoare intregi in care este prezentata copilaria actualului sultan incluzand laude si omagii aduse invatatorilor sai inca de la gradinita, programele si viziunile sale pentru noul mileniu. Va pare cunoscut, nu? 🙂
Este recomandat sa vizitezi muzeul in mijlocul zilei, atunci cand soarele nu iti permite plimbari in exterior. Aici, esti la adapost de toropeala de afara si aerul conditionat este binevenit pentru o pauza de doua ore. Obligatoriu, in interior poti sa umbli doar descult iar fotografierea este interzisa (mai putin in foaierul principal).
Muzeul este deschis de sambata pana joia de la 8:00 am la 5:00 pm si vinerea acelasi orar insa cu o pauza intre 11:30 am si 2:00 pm.
7. Shopping in Brunei
Pentru un sultanat atat de bogat, eu m-am asteptat la o oferta de shopping mult peste ceea ce am gasit. Desi rezidentii sultanatului au asigurata o viata si un nivel de trai mult peste media vecinilor din Malaysia, totusi, am aflat ca cei care isi permit merg la cumparaturi in mall-urile din orasul Miri din Malaysia, cel mai apropiat oras de punctul de frontiera cu Brunei. Motivul este simplu: oferta mai diversa de produse.
Totusi, ca in orice capitala care se respecta, Bandar Seri Begawan are cateva centre de shopping sau mall-uri cum le spunem noi. Am avut ocazia sa intram in doua dintre ele, unul fiind considerat ca fiind cel mai mare mall din oras, Gadong Mall. Acesta gazduieste in interior hotelul Rizkun International, are un cinema multiplex, un supermarket, zona de court food dar si magazine cu diverse branduri locale si internationale. Mall ul este deschis zilnic de la 10 am la 10 pm. Se ajunge foarte usor, deoarece este situat pe strada cu acelasi nume – Jalan Gadong si fiind atat de renumit, orice taximetrist il cunoaste. Din centru ajungi aici cam in 10 minute cu masina.
8. Palatul Istana Nurul Iman Darussalam Brunei
In traducere din limba malay si araba, Istana Nurul Iman inseamna “Palatul luminii credintei”.
Palatul este rezidenta oficiala a Sultanului Hassanal Bolkiah si sediul Guvernului statului Brunei. Aici au loc toate intalnirile oficiale de stat, dar si toate evenimentele Curtii Regale. Palatul are o suprafata de 186.000 mp, 1800 de camere, 110 garaje pentru cele peste 5000 de masini din colectie, grajduri dotate cu aer conditionat pentru caii sultanului dar si o moschee in care pot intra pana la 1500 de persoane. Si tot acest palat este locuit de o singura familie.
Prin dimensiunea si destinatia pe care o are, acesta este considerat ca cel mai mare palat rezidential din lume. Opulenta cu care Sultanul a vrut sa arate lumii care este puterea sultanatului Brunei l-a costat suma de 1,4 miliarde de dolari americani. Dar nici o suma nu pare a fi exagerata cand vorbim de averi facute din monopolul asupra rezervelor de petrol pe care le detine Brunei.
Palatul nu se poate vizita in interior, insa daca sunteti in trecere pe langa palat, puteti profita cateva minute de o oprire si sa faceti o poza cu portile aurite de la intrare pe care este atasat blazonul sultanatului si cu gardienii care sunt foarte prietenosi cu turistii straini.
9. Malay Technology museum
Desi titulatura museului te duce cu gandul la evolutia tehnologiei in regiune, muzeul este un fel de Muzeul satului la noi. Adica, nu prea este prezenta … tehnologia 🙂 . Vei avea insa ocazia sa cunosti viata traditionala a Bruneiului din cele mai vechi timpuri pana in prezent. Casele lor traditionale, ocupatiile, stilul de viata si portul traditional, toate acestea fiind prezentate prin recrearea satelor tribale. Muzeul este divizat in trei parti:
- case traditionale din satul plutitor
- tehnologii traditionale, cum ar fi articole mestesugaresti pe care le produc rezidentii din satele plutitoare
- tehnologii traditionale ale locuitorilor care locuiesc pe uscat.
Am parasit Brunei cu sentimente contradictorii. La inceput ramai impresionat de grandomania afisata de Sultan prin cladirile monument create pentru sine si pentru aparatul sau de guvernare si prin colectia de masini de lux de peste 5.000 de exemplare. Odata ce vezi aceste locuri, te astepti sa continue „povestea” si pentru locuitorii statului. Nu acelasi lucru am simtit insa la nivelul omului de rand. Pentru acestia nu s-au creat conditii de cinci stele, asa cum, de pilda se poate vedea in alte state bogate in resurse de petrol – Emiratele Arabe Unite, Qatar sau Kuweit. Aici, mai degraba, populatia are asigurata protectia sociala si educatia, insa nivelul de trai este unul modest dar sigur si previzibil. Cu toate acestea, pot sa confirm ca Brunei are oameni fericiti si asta este tot ce conteaza!