Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
TAJ MAHAL - ghid de vizitare - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
15033
post-template-default,single,single-post,postid-15033,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / TAJ MAHAL – ghid de vizitare
6 apr.

TAJ MAHAL – ghid de vizitare

„Taj Mahal este in top 5 „cele mai cunoscute” locuri de pe planeta si este cel mai popular obiectiv din India”

Nu poti pune piciorul in India fara a programa un mic ocol care sa includa pe traseu acest monument. Dincolo de popularitatea obiectivului esti atras inevitabil de povestea sa, pe care sigur ai auzit-o, si de dorinta ascunsa ca macar o data in viata sa prinzi un cadru doar cu tine, stand pe banca din marmura si avand in spate „perfectiunea”. Sa recunoastem, cati nu ne dorim acest lucru? 🙂

INAINTE DE CALATORIE

Localizare

Monumentul se afla in Agra, statul Uttar Pradesh, la aproximativ 225 km de Delhi si la 250 km de Jaipur din statul Rajastan. Agra face parte din asa numitul circuit „Golden Triangle„, traseu care se poate face in maxim 4-5 zile. Pentru un circuit complet, asistat de ghizi, trasport comfortabil si cazari deluxe, contactati TRAVELSMARTINFO.

Agra este un oras industrial dar care traieste cu si pentru Taj Mahal si in afara de cateva fabricute din zona, majoritatea locuitorilor sunt implicati in turism. In prezent se acorda o atentie majora poluarii atmosferice, suspensiile toxice din aer distrugand pana de curand marmura de pe fatada monumentului. Toate fabricile care emana suspensii in aer au fost obligate sa-si mute facilitatile in afara orasului. Mijloacele de transport nu se pot apropia la mai putin de 500 metri de monument! Rezultatul este evident: un aer mai curat iar campurile si malurile raului Yamuna nu mai sufera de poluarea groaznica de alta data, atunci cand Taj Mahal iti aparea la orizont dintr-un nor de smog si inconjurat de gunoaie si reziduuri plastice.

Taj Mahal - imprejurimi

Taj Mahal vazut din Fortul Agra

Taj Mahal - imprejurimi - raul Ayuma

Taj Mahal – imprejurimi – raul Ayuma

Taj Mahal - imprejurimi

Taj Mahal – imprejurimi

Cum ajungem in Agra

Orasul Agra este bine conectat de capitala federala Delhi si avem mai multe optiuni pentru a ajunge acolo, in functie de mijlocul de transport ales:

  • tren: sunt cateva trenuri expres (12050 Gatimaan Express, 12002 New Delhi Habibganj Shatabdi Express, 12280 Taj Express Superfast) care parcurg ruta intre o ora si jumatate si doua ore. Plecarea este din New Delhi Railway Station (NDLS) si sosirea in Agra Cantonment (AGC). Biletele se pot cumpara direct de pe site-ul cailor ferate indiene IRCTC iar costul unui bilet variaza intre 5$-20$ functie de clasa si tipul trenului.
  • bus: deschiderea autostrazii Yamuna, a redus considerabil durata calatoriei dintre Delhi si Agra la 3-4 ore. Imbarcarea se face in statia Anand Vihar Delhi, Red Bus fiind una dintre companiile de transport foarte ok. Biletele pot fi cumparate direct de pe site si costa intre 5$-10$, functie de categoria autobuzului.
  • masina: poti inchiria o masina (nu foarte recomandat in India) sau mai simplu sofer + masina (costa intre 40$-60$). Diferenta de pret pentru a avea si sofer nu este mare.
Delhi - Agra. Autostrada Yamuna

Delhi – Agra. Autostrada Yamuna

Orarul de intrare la Taj Mahal

Taj Mahal este deschis zilnic (exceptie vinerea) intre 6 a.m. si 7 p.m. Pentru cei si mai romantici, Taj Mahal este deschis in noptile cu luna plina, intre 8.30 p.m. si 12.30 a.m., cu 2 zile inainte si dupa maximul fenomenului astronomic. Chiar daca monumentul este deschis intreaga zi, pentru a trai experienta completa a transformarii culorilor Taj Mahal-ului sub razele soarelui, trebuie sa fii acolo la deschidere. Pentru a putea intra la ora 6 am, in jurul orei 5 – 5.30 ar trebuie sa fii deja la casa de bilete. Pregateste-te pentru o zi lunga 🙂

Bilete

Costul unui bilet in prezent este de 1100 rupii (cam 15$) daca se plateste cash. Folosind cardul, ai un discount de 50 rupii. Daca colatoresti individual, este bine de stiut ca pretul de intrare include o sticla de apa, harta orasului si un voucher de transfer cu masina la una dintre portile de intrare ale monumentului. Pentru accesul in timpul noptii, pretul este de 750 rupii si poate fi cumparat doar cu o zi inainte de la Archaeological Survey of India situat pe Mall Road. Mai multe info, AICI.

SCURTA ISTORIE A TAJ MAHAL-ULUI

Istoria Taj Mahal-ului se impleteste cu una dintre cele mai romantice si cunoscute povesti de iubire din lume si se potriveste perfect cu imaginea ireala a monumentului care parca se ridica din apele raului Yamuna. Constructia a inceput in 1631 si a durat 22 de ani, scopul unic al mogulului Shah Jahan, ctitorul mausoleului, fiind acela de a adaposti mormantul iubitei sale sotii Mumtaz. Mai mult de 20.000 de muncitori si artisti au muncit pentru realizarea sa: sculptori in marmura adusi din Bukhara, caligrafi murali din Persia si Siria, pictori din sudul indiei si cioplitori in piatra din Baluchistan.

Shah Jahan a dorit sa construiasca si pentru el un mausoleu identic, din marmura neagra, dar proiectul nu a mai fost realizat deoarece fiul sau l-a inlaturat de pe tron in 1658 si l-a tinut captiv in Fortul Agra timp de 9 ani, din celula avand vedere la intreaga perspectiva a Taj Mahal-ului.

CAZAREA

In ultimii ani s-a inregistrat o explozie de hoteluri noi in Agra, majoritatea construite in graba (se poate observa acest lucru, doar urmarind detaliile de constructie si finisajele). Locatiile mai „norocoase” si care au avut posibilitatea si autorizatie 🙂 sa se inalte peste aglomeratia de cladiri din jur, au view inspre Taj Mahal. Am fost cazat la Atluyaa Taj – hotel de pe a carui terasa roof top cu piscina am putut vedea superbul monument. A fost primul lucru pe care l-am facut dupa drumul de 4 ore din Delhi si dupa check in 🙂 .

Trebuie sa va rezervati doua nopti de cazare in Agra, Taj Mahal fiind obligatoriu a fi vizitat atat la rasarit din curtea principala cat si la apus de pe malul raului Yamuna. Pe parcursul zilei se pot vizita alte locuri din oras: bazarul, spalatoria de rufe, fortul Agra si „baby taj” – Itmad-ud-Daula.

Tah Mahal - view de la hotel

Tah Mahal – view de la hotel Atluyaa

VIZITA LA TAJ MAHAL

Dupa cum am spus si la inceput, chiar daca monumentul este deschis intreaga zi, este bine sa programati vizita dimineata la deschidere, fiind singurul moment cand razele soarelui, pe parcursul a 2-3 ore, reusesc sa coloreze marmura alba in diverse nuante. Bineinteles, trebuie sa aveti si noroc de un cer cat de cat senin.

Am plecat de la hotel in jurul orei 5 am, dupa 15 minute eram la casa de bilete iar dupa alta jumatate de ora eram deja in posesia biletului care imi asigura intrarea spre faimosul monument. Drumul de la hotel pana la Taj Mahal mi-a reamintit ca acesta a fost singurul motiv pentru care am venit in Agra 🙂 .

Strazile din Agra

Strazile din Agra

Am intrat prin Poarta de Vest, fiind locul de unde poti face cele mai bune fotografii la rasarit. Alta intrare care poate fi folosita este Poarta de Est, dar aici distanta de la casa de bilete pana la intrare este mai mare. Poarta de Est este mai aproape insa de majoritatea hotelurilor de lux. Poarta de Sud se deschide doar la 8 a.m. si este mai putin folosita si recomandata turistilor deoarece drumul pana la ea trece printr-un bazar cu multa vanzoleala.

Aleea catre poarta principala

Aleea catre poarta principala

Poarta de vest

Poarta de vest

Imediat ce ai trecut de poarta de intrare, in fata iti apare poarta principala iar apoi mausoleul cu domul sau principal de 73 de metri, rasarind parca din mijlocul gradinii si al lacurilor si canalelor artificiale. Geometria si simetria curtii sunt perfecte. Gradina este impartita in 4 „charbagh” („sferturi”) si pe toata lungimea ei este se afla un canal cu doua alei de o parte si alta. Fiecare din aceste „charbagh” este la randul ei impartita perfect in alte 4, rezultand 16 gradini. In mijlocul curtii si a canalului cu apa, este ridicata o platforma unde se afla renumita banca de marmura numita si „banca Dianei”. Nu se stie cine pe cine a facut-o renumita in toata lumea: banca pe Diana sau invers 🙂 .

Taj Mahal - view dinspre poarta principala

Taj Mahal – view dinspre poarta principala

Poarta principala - view de pe platforma Taj Mahal

Poarta principala – view de pe platforma Taj Mahal

Din acest loc este perfect pentru a fotografia mausoleul. Este recomandat sa faci mai multe fotografii pentru a vedea la final cum se schimba culoarea marmurei sub razele de la rasarit. Se spune ca schimbarea culorilor simbolizeaza starea de spirit a femeilor 🙂 .

Taj Mahal - schimbarea culorii marmurei

Taj Mahal – schimbarea culorii marmurei

Taj Mahal - schimbarea culorii marmurei

Taj Mahal – schimbarea culorii marmurei

Taj Mahal - schimbarea culorii marmurei

Taj Mahal – schimbarea culorii marmurei

Pe masura ce te apropii de cladirea principala, realizezi simplitatea si discretia absoluta a desenelor si ornamentelor. Cu putina atentie se pot vedea sutele de mii de pietre semi-pretioase incrustate in decoratiuni: lapis lazuli, ametist, turquoise, cristaluri. Cand a fost construit, aici existau usi de argint, iar in interior era amplasat un grilaj de aur masiv si o textura de perle incrustate direct pe lespedea funerara. Acestea au fost furate.

Taj Mahal - decoratiuni interioare

Taj Mahal – decoratiuni interioare

Taj Mahal - decoratiuni interioare

Taj Mahal – decoratiuni interioare

Planul cladirilor si al gradinilor este conceput intr-o simetrie perfecta. De exemplu, in stanga curtii a fost construita o moschee (Taj Mahal fiind si loc de pelerinaj) iar in partea dreapta a fost ridicata o cladire similara dar fara nici o functie sau utilitate. Singura asimetrie din intreg complexul o regasim in interiorul mausoleului, acolo unde sarcofagul regelui a fost pus langa al sotiei, 35 de ani mai tarziu.

Mai circula o legenda aici care spune ca dupa incheierea lucrarilor, mainile decoratorilor si arhitectilor au fost taiate pentru a nu mai putea realiza ceva similar.

„Despre Taj Mahal nu poti spune ca este frumos sau artistic, ca este mare sau mic: „perfectiunea” si „emotia” sunt singurele cuvinte potrivite” 

La Taj Mahal, pe langa obiectiv in sine, mai esti coplesit si de numarul localnicilor care il viziteaza. Locul este ideal pentru a interactiona cu ei, dincolo de „lupta” pentru a prinde un loc bun de fotografiat sau pentru un click de pe renumita banca de marmura.

Cu siguranta, Taj Mahal dincolo de emotia pe care o provoaca si care este imposibil de redat, este un loc care trebuie admirat cel putin o data in viata. Inchei cu un sumar al catorva sfaturi pentru a avea o experienta perfecta.

Recomandari:

  • deoarece experienta Taj Mahal trebuie traita atat la rasarit cat si la apus, iti trebuie doua nopti de cazare in Agra
  • foloseste un circuit profesional organizat, de o zi, care cuprinde intreaga Agra. Te va ajuta sa scapi de hartuiala tuk-tuk urilor, a cozilor la obiective si pentru a avea parte de comfort pe parcursul unei zile lungi dar frumoase
  • asigura-te ca ajungi la casa de bilete cel tarziu la 5-5.15 a.m.
  • pentru apus, mergi in gradinile de pe malul raului Yamuna. Vei avea o perspectiva originala asupra monumentului. Nu vor lipsi din peisaj tinerii din imprejurimi care joaca crichet pe terenurile de langa zidurile Taj Mahal. Intr-un fel, cu siguranta ii vei invidia 🙂
Taj Mahal - sunset

Taj Mahal – sunset

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.