Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Top 10 Rio de Janeiro – Cida de Maravilhosa - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
13909
post-template-default,single,single-post,postid-13909,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / AMERICA DE SUD  / Top 10 Rio de Janeiro – Cida de Maravilhosa
23 iun.

Top 10 Rio de Janeiro – Cida de Maravilhosa

RIO, RIO … „Marvelous city”

Avand o popularitate comparabila cu marile metropole ale lumii, Rio de Janeiro – cel mai vizitat oras din Emisfera Sudica, este un „must see” pentru toti calatorii si iubitorii de vacante exotice, datorita paletei de optiuni de vizitare si relaxare pe care acest oras o ofera. La toate acestea, in luna februarie a fiecarui an, se mai adauga un punct de atractie – cel mai mare carnaval din lume –  Carnavalul de la Rio – unde cele mai faimoase distractii sunt paradele cu staif ale Scolii de Samba care au loc pe Sambadromul Marques de Sapucai.

Rio de Janeiro a fost descoperit de catre portughezi la 1 ianuarie 1502, atunci cand exploratorul Gaspar de Lemos a intrat cu vasul in Golful Guanabara si crezand ca este un rau i-a dat denumirea Rio de Janeiro, adica Raul din Ianuarie.

Mi am propus ca odata in viata sa ajung si eu la Rio si chiar daca nu in perioada Carnavalului, sunt multe locuri frumoase si interesante de vizitat, iar lunile de toamna – iarna australa sunt cele mai recomandate din punct de vedere climatic.

Numit si „Cida de Maravilhosa” – „Orasul Minunat”, Rio de Janeiro este recunoscut in toata lumea prin imaginea sa de asezare cuibarita intr-un peisaj superb, tropical, desfasurat intre munti si Oceanul Atlantic. Asezat la marginea junglei care coboara pe munti, pe de o parte, si plajele cu apa cristalina pe de alta parte, Rio de Janeiro este una dintre metropolele importante ale Braziliei din punct de vedere economic si cultural. Cu atractii turistice aflate in topurile mondiale, farmecul orasului este sporit de locuitorii sai – „Cariocas”, recunoscuti pentru spiritul liber, energia si ritmul in care isi traiesc viata.

Ce putem face patru zile in Rio?

Cand spunem Rio de Janeiro, ghici la ce ne gandim cu totii??? Copacabana??? Carnavalul?? Yesss!!!
Dupa ce veti parcurge cele „Top 10 Rio de Janeiro” de mai jos, veti gasi multe alte locuri minunate si inedite care fac din Rio de Janeiro cel mai vizitat oras din Emisfera Sudica si, in general, unul dintre cele mai flamboyante orase din lume.

1. Evadare in jungla care inconjoara orasul – Parcul National Tijuca

Evadare in natura … in jungla tropicala Tijuca care se inalta in spatele metropolei. Parcul National Tijuca – este o varianta excelenta de petrecere a timpului in natura si pentru a surprinde dintr-o alta perspectiva, peisaje „de revista” asupra orasului si asupra Golfului Guanabara.

Actuala jungla tropicala din Tijuca este rezultatul primului proiect major de reimpadurire din lume, inceput in anul 1861, atunci cand autoritatile au decis replantarea a peste 100.000 de copaci dupa distrugerea padurii initiale in favoarea plantatiilor de cafea.
Drumul pana in inima junglei se face cu jeep-urile, dupa care la alegere, poti sa faci drumetii scurte catre Cascada Maimutelor timp in care se vor putea observa animalele specifice biosferei (lenesi, fluturi, maimute si pasari tropicale). In timpul calatoriei se fac opriri pentru vederi panoramice la Vista Chinesa, Emperor’s Table si Mayrink Chapel. De aici, ai la picioarele tale orasul cu cele doua plaje iconice – Copacabana si Ipanema, in stanga ai vedere catre Corcovado cu statuia Christ the Redeemer si catre Sugar Loaf Mountain iar in dreapta vedere panoramica catre cea mai mare favela din Rio, Rocinha, si catre formatiunile carstice cunoscute sub numele de Two Brothers. O vedere panoramica care iti taie respiratia.

Tijuca National Park – Cascada Maimutelor

Tijuca National Park - Vista Chinesa - Rio view

Tijuca National Park – Vista Chinesa – Rio view

2. Corcovado

O excursie pe Muntele Corcovado pentru a vizita una dintre cele sapte minuni ale lumii, Statuia lui Christos, este un „must”. Asezata in varful muntelui Corcovado, la o altitudine de 710 m, statuia are o inaltime de 30 de metri.

Statuia este opera sculptorului francez Paul Landowski cu mentiunea ca fata a fost modelata de catre sculptorul roman Gheorghe Leonida. A fost ridicata intre 1922 si 1931, si inaugurata pe 12 octombrie 1931 ca un simbol al crestinatatii din intreaga lume.
Sus, se poate ajunge cu masina sau cu tramvaiul cu cremaliera pana la baza scarilor rulante, dupa care urcam pe trepte – in jur de 220 – sau se pot folosi scarile rulante. Noi am luat cremaliera pentru ca ofera o ruta scenica spectaculoasa. Tramvaiul pleaca la fiecare jumatate de ora din statia Cosme Velho si durata traseului este de 20 minute prin jungla Parcului National Tijuca.

Corcovado – statia Cosme Velho

Drumul in sine, pana sus, iti ofera niste vederi panoramice superbe asupra orasului, asupra Golfului Guanabara si Sugar Loaf, mai ales daca este o zi senina. Odata ajunsi in top, il vedem pe Christos privind catre oras cu bratele deschise larg spre exterior, ca si cand doreste sa imbratiseze tot orasul.

Corcovado – Statuia lui Christos

Votata ca una dintre cele sapte minuni noi ale lumii, Statuia lui Christos din Rio este un landmark nu doar al orasului Rio de Janeiro, dar chiar al Braziliei si este un „must visit” pentru orice calator.
Daca esti acolo intr-o perioada in care nu sunt foarte multi turisti, vei lua cu tine o multime de imagini superbe atat cu vedere la statuie cat si cu vedere la oras si la golf.

Corcovado – vedere asupra Rio de Janeiro

Corcovado – vedere asupra Rio de Janeiro

3. Sugar Loaf – Pão de Açúcar

Putin „peste drum” de Muntele Corcovado, avem un alt landmark al orasului, Muntele Sugar Loaf, sau cum il numesc brazilienii, Pão de Açúcar. Se ridica pe o mica peninsula, fix la gura de intrare in Golful Guanabara si numele i se trage de la asemanarea cu forma traditionala a unei paini facute din zahar.

Sugar Loaf – Pão de Açúcar

Sugar Loaf – Pão de Açúcar

Prima telecabina duce pasagerii in varful dealului Morro da Urca, care se ridica la 215 de metri deasupra nivelului marii si ofera privelisti spectaculoase ale golfului Botafogo si insulelor sale.

Sugar Loaf – Pão de Açúcar – view din Morro da Urca

Sugar Loaf – Pão de Açúcar – view din Morro da Urca

Sugar Loaf – Pão de Açúcar – view din Morro da Urca

Sugar Loaf – Pão de Açúcar – view din Morro da Urca

De la Urca Hill, pasagerii continua urcarea cu a doua telecabina pana in varful Sugar Loaf la 395 de metri. De aici ai o vedere panoramica extinsa asupra Botafogo si Copacabana, Guanabara Bay, Corcovado si centrul orasului Rio.

Sugar Loaf – Pão de Açúcar – view din Urca Hill

4. Maracana

Un tur al Stadionului Maracanã, renumit pentru meciurile de fotbal disputate aici de cele mai recunoscute cluburi din Rio. Stadionul a fost inaugurat in 1950 pentru a gazdui FIFA World Cup si a fost reamenajat pentru World Cup din 2014 si Jocurile Olimpice din 2016, cand a gazduit cateva semifinale si respectiv finale.
Chiar daca la data inaugurarii in 1950 a fost cel mai mare stadion din lume, in prezent, Maracana este considerat a fi al doilea cel mai mare stadion din America de Sud.
Un tur al stadionului te trece printr-o expozitie muzeu in care urmaresti istoria locului si oamenii care au facut istorie aici. Dupa care ai la dispozitie timp liber pentru a te fotografia in tribune si pe pista.

Maracana

Maracana

5. Samba & Sambadrom

Sambadromul Marques de Sapucai – este o zona de parada special construita in zona noua a orasului, pentru festivitatile din timpul Carnavalului de la Rio. Constructia este opera renumitului arhitect Oscar Niemeyer si a fost inaugurata la deschiderea carnavalului din anul 1984.
Sambadromul are o lungime de 700 de metri si se intinde de-a lungul strazii Marques de Sapucai, practic o parte a acestui bulevard a fost convertit intr-o zona permanenta de parada iar de o parte si de alta sunt structuri din beton impartite pe 13 sectoare, toate pentru spectatori. Pe perioada carnavalului aici defileaza paradele Scolii de Samba intr-un spectacol flamboyant si multicolor.
Daca ajungi aici, pentru 10 reali brazilieni (aprox. 3 $) te poti costuma intr-unul dintre costumele de carnaval disponibile in shop si poti sa faci poze in incinta Sambadromului. Just for fun!!!

Sambadrom

6. Ginga Tropical

Daca nu reusiti sa ajungeti la Carnavalul de la Rio dar doriti sa vedeti o particica din paradele si dansurile de la carnaval exista varianta „Ginga Tropical”, o sala de teatru in care veti urmari un carnaval in miniatura, atat cat se poate defila si dansa in doua ore de spectacol pe o scena de teatru. Noi am fost si a meritat cei 60 $ de persoana. Pe scena intra dansatorii Pernambuco, batranul samba din Rio, gaucho tipic cu „bombacha” si „boleadeira”, „xaxado” cu Maria Bonita si Lampião, carimbó „de la Pará, nelipsita „Lambada” si multe alte dansuri locale. Spectacolul dezvaluie farmecul Braziliei prin dans, cultura, arta.
Pretul include si 30 minute de cursuri de samba, iar la finalul show-ului, spectatorii sunt invitati pe scena pentru a dansa impreuna cu artistii….deci distractia este garantata.
De mentionat ca show-ul nu include si cina, prin urmare cei interesati de show trebuie sa se asigure ca iau cina inainte de spectacol sau….dupa.

Ginga Tropical show

7. Centrul istoric Lapa

O plimbare prin centru istoric si cartierul Lapa, iti dezvaluie partea coloniala a orasului, acolo unde sunt situate si principalele cladiri administrative ale statului Rio de Janeiro. Trebuie sa-ti rezervi o zi pentru a-l vizita iar dintre experiente si obiective, amintesc:

  • Fa o fotografie pe Scarile Selaron, in cartierul Lapa – vei fi incantat de cele 200 de placi de ceramica super colorate si aduse din peste 60 de tari – Selaron Stairs sunt cunoscute ca cele mai faimoase trepte din lume. Unde mai pui ca-ti ies niste poze de Instagram superbe 🙂

Scarile Selaron

Scarile Selaron

  • Plimba-te prin cartierul Lapa, cel mai boem cartier din Rio, printre stradutele pietruite si presarate cu case cu parfum colonial, printre cele mai vechi din Rio. Poti savura o cafea sau un pranz la micile terase in timp ce observi foiala strazii, iar seara poti sa vii aici pentru un plus de distractie, Lapa fiind considerata zona de entertainment din Rio de Janeiro.

    Lapa

  • Arunca un ochi la cladirea in forma de piramida mayasa. Nu, nu este o piramida, este o opera a arhitectului Edgar de Oliveira da Fonseca, Catedrala Metropolitana Sf. Sebastian, o constructie futurista, pe cat de simpla ca arhitectura exterioara, pe atat de frumoasa si spatioasa in interior. De remarcat clopotul catedralei, amplasat pe o structura in exterior in dreapta catedralei.

Catedrala Metropolitana Sf. Sebastian, Rio de Janeiro

  • Daca ajungi in Cinelândia Square, pe una din laturile pietei vei remarca Biblioteca Nationala a Braziliei, fiind recunoscuta ca cea mai mare biblioteca din toata America latina, fiind depozitara a peste 60000 de carti aduse de regele John al VI lea cu el din Portugalia in anul 1808.

Biblioteca Nationala – Rio de Janeiro

Piata Cinelândia

Piata Cinelândia

  • Tot aici este si cladirea impunatoare a Teatrului Municipal. Este considerata ca cea mai frumoasa cladire arhitectonica din Rio de Janeiro si datorita similitudinii cu Opera din Paris, asa ca merita sa faceti aceasta plimbare pana in Cinelândia Square.

Teatrului Municipal Rio de Janeiro

  • Delecteaza-te cu atmosfera si fotografiile pastrate in Palatul Imperial, fost palat al familiei regale portugheze de cand s-au mutat in Rio de Janeiro in anul 1808. Interiorul pastreaza unele fotografii vechi cu zona si imparatii vremii.
  • In apropiere de Palatul Imperial este Biserica Sfintei Fecioare Maria din Carmel – o biserica catolica construita in a doua parte a sec. XVIII. Mai este cunoscuta si sub denumirea de vechea catedrala a orasului. Construita in stil neo – baroc, iar pe interior peretii, capelele si tavanul sunt acoperite cu elemente din lemn de tip Rococo si placate cu foita de aur. Catedrala a gazduit funeraliile dupa moartea Reginei Maria in 1916, dar si incoronarea Imparatului Pedro I in 1822.

Biserica Sfintei Fecioare Maria din Carmel

Biserica Sfintei Fecioare Maria din Carmel

  • Viziteaza cel mai elocvent exemplu de arhitectura religioasa din perioada coloniala portugheza: Manastirea São Bento. Fondata in 1590 de catre calugarii benedectini, lacasul adaposteste in prezent pe langa biserica si colegiul Sao Bento. Interiorul este spectaculos! Decoratiunile sculptate in lemn si acoperite cu foite din aur, caracteristice stilului baroc si rococo, te lasa fara cuvinte odata ce ai pasit in interior.

Manastirea São Bento

Manastirea São Bento

8. Cea mai mare pictura murala din lume

Nu stiu daca stiati ca in Rio de Janeiro se gaseste cea mai lunga pictura murala din lume – a intrat in Cartea Recordurilor in 2016 cu ocazia Jocurilor Olimpice. Pictura lui Eduardo Kobra, infatiseaza fetele indigenilor de pe fiecare continent, respectiv un baiat Tajapo din Brazilia, o femeie Mursi din Ethiopia, o femeie kayin din Thailanda, un barbat Supi din Europa de Nord si un barbat Huli din Papua Noua Guinee.
Cel mai lung grafitti din lume il gasiti in zona Gamboa de-a lungul vechilor docuri, foarte aproape de Muzeul Viitorului, la intrarea in golful Guanabara.

Picturi murale in cartierul Gamboa

9. Croaziera in Golful Guanabara

Dupa ce ati avut perspectiva orasului din interior, va invit sa faceti o croaziera de 2 ore prin Golful Guanabara, pentru o perspectiva usor diferita. Dupa volumul de apa, Golful Guanabara este cel mai mare golf din lume – orasul Rio de Janeiro se afla in partea de vest si Niteroí la est si exista mai multe insule intre ele, cum ar fi Governador, Fiscal, Paquetá si Cobra.

Croaziera in Golful Guanabara

Barcutele pleaca din zona de marina din interiorul golfului Guanabara si traverseaza prin fata plajei Flamengo, cu o priveliste minunata asupra statuii lui Cristos si a dealurilor din jur, apoi prin fata vechiului Cassino da Urca, pe langa Fortul São João (locul unde a fost infiintat orasul Rio de Janeiro) si fortul Santa Cruz, ambele fiind extrem de importante in perioada coloniala pentru a proteja orasul de atac. Se vad si plajele din Niterói din cealalta parte a golfului si Muzeul de Arta Contemporana, proiectat de Oscar Niemeyer.

Croaziera in Golful Guanabara

Croaziera in Golful Guanabara

Barca trece si pe sub impresionantul Pod Rio-Niterói – doar aceasta sectiune de mijloc are o inaltime de 72 de metri si o lungime de 300 de metri (cea mai lunga de acest tip din lume) si pe langa Muzeul Viitorului, unul dintre monumentele arhitectonice moderne ale zonei portuare recente a orasului.

Croaziera in Golful Guanabara

10. Copacabana

Nu intamplator am lasat la final Plaja Copacabana.

Copacabana

Copacabana este de fapt un cartier situat in zona de sud a orasului Rio de Janeiro si este recunoscut pentru plaja cu acelasi nume, lunga de aprox. 4 km.

„Iconica” pentru Rio de Janeiro, faimoasa pentru calatorii de pe toate continentele, plaja Copacabana flancheaza zona de esplanada a oceanului, Avenida Atlantica, si epateaza prin generozitate – este lunga, larga – in special atunci cand fenomenul mareeic este in reflux, este „tapetata” cu nisip alb fin si „presarata” cu o multitudine de baruri si terase care te indeamna la relaxare si voie buna, atat ziua, cat si noaptea.

Copacabana

Copacabana

Copacabana

Am spus mai sus ca plaja este „tapetata” cu nisip alb! Da! Copacabana este o plaja artificiala, practic s-a adus nisip din ocean si s-a amenajat aceasta minunatie de plaja, atat de faimoasa in toata lumea. De aici, lipsa vegetatiei luxuriante cu care ne-au obisnuit plajele exotice, insa exotismul Copacabanei are altceva: culoare, animatie, aici vezi cele mai multe „exemplare” de revista, atat feminine cat si masculine, care fac deliciul turistilor, in costume de baie sau in echipament sportiv. Si view-ul!!! Oh daaa!!!

La stanga, ai vedere catre Corcovado si Sugar Loaf, iar la dreapta inspre Copacabana Fort. Plaja continua cu o alta … plaja, Ipanema, iar in departare se zaresc cei „Two Brothers”care marcheaza intrarea in favela Rocinha.

Copacabana

Copacabana

Indiferent cate zile petreci in Rio, trebuie sa vii aici pentru a simti atmosfera braziliana in cel mai autentic mod posibil: cu Caipirinhia – cocktail-ul national – cu o multitudine de fresh-uri din fructe exotice, cu alune braziliene si, bineinteles … cu sambaaa.

Copacabana

Copacabana

In zilele de sarbatoare, se intrerupe circulatia pe Avenida Atlantica, strada devine pietonala si este full de localnici, care mai de care … alearga, se dau cu bicicletele, defileaza in diverse scopuri, sau, simplu, se plimba. In fiecare sambata seara, in fata Hotelului Rio Othon Palace (este si hotelul la care am stat noi), se organizeaza un mini bazar cu suveniruri si alte curiozitati care pot satisface diverse gusturi.

Copacabana

Insa Copacabana este recunoscuta in toata lumea, in primul rand, pentru petrecerile de Revelion care aduna aici, la fiecare sfarsit de an, peste 2,5 milioane de oameni, localnici si muuulti turisti. Aici se incinge petrecerea de An Nou, cea mai mare si mai intensa petrecere in aer liber din lume, cu multe focuri de artificii, sampanie, muzica, parade si dansuri.
Daca vrei sa combini o zi de plaja cu o sesiune de shopping in Rio, iti recomand sa mergi pe plaja Ipanema, care este in continuarea Copacabana, in cartierul cu acelasi nume. Zona Ipanema are o strada de shopping cu multe branduri internationale si locale, paralela cu zona de esplanada. Astfel, aici ai mai multe optiuni: shopping, plaja, lunch. Transferul pe / de pe Copacabana se poate face cu taxi sau Uber (de remarcat ca Uber are preturi mult mai bune decat taxiurile locale).

Nu poti povesti despre Copacabana fara a aminti despre cel mai faimos hotel – monument din Rio de Janeiro – Copacabana Palace Hotel – cel mai vechi hotel de pe Avenida Atlantica, cu vedere la Copacabana beach, deschis in 1923, a fost construit in stilul caracteristic marilor hoteluri din zonele de plaja de la inceputul sec XX. Cladirea este monument istoric si a fost votat de mai multe ori ca cel mai bun hotel din toata America de Sud.

Cat de safe este sa fii turist in Rio de Janeiro?

Ei bine, oriunde calatorim, este bine sa fim atenti pe unde ne plimbam, la conduita pe care o manifesta anturajul din jur. Ca peste tot, si in Rio de Janeiro trebuie sa fim atenti in zonele de risc, si sa aratam discretie cu accesoriile si device-urile – camera, aparat foto, telefon. In plus, aici, ar mai fi de respectat cateva reguli de siguranta:

  • Nu este recomandat sa va plimbati noaptea, in special pe strazile de la randul doi de plaja in sus si pe nisip (zona de esplanada este in regula)
  • Nu este recomandat sa vizitati favelele fara un ghid profesionist insotitor
  • Nu purtati bijuterii si alte accesorii scumpe la vedere
  • Aparatele, camera foto dar si telefonul sa nu fie la vedere si neprotejate
  • Nu intrati in vorba cu persoane necunoscute care va abordeaza in mod dubios pentru vanzari de tigari sau droguri
  • Schimbati banii doar la case de schimb valutar sau hoteluri
  • Pentru transferuri si transport local in general, daca nu aveti aranjamente cu un tur operator local, este recomandat sa folositi Uber sau Taxi pe baza de comanda

Daca as mai reveni in Rio de Janeiro? Oh daaa!! Spiritul latin al localnicilor, combinat cu cadrul geografic si relieful zonei, fac din acest loc un oras frumos, multicultural, complex, dinamic si aventuros.

Adina Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.