Top 10 SEOUL. Coreea de Sud (IV)
Dupa cele opt zile de hoinareala jur imprejurul Coreei de Sud (timp in care am „sarit” si pana in Insula Jeju) am lasat pentru final de calatorie forfota si aglomerarea urbana a metropolei Seoul. Cu zeci de km inainte de a te apropia de coasta de vest autostrada iti ofera de o parte si de alta privelisti asupra cartierelor dormitor care compun cele 25 de suburbii ale metropolei. De la un moment dat, autostrada urmeaza cursul fluviului Han, pe malurile caruia s-a dezvoltat in timp orasul. Peste 27 de poduri importante traverseaza fluviul in zona metropolitana.
Cu cei peste 25 milioane de locuitori din zona metroplitana din care 10 milioane sunt inghesuiti in orasul propriu zis, Seoul ofera spectacolul absolut al metropolelor „glamour” din Asia de Est si Sud Est combinat cu imaginea „slefuita”, rigida pe alocuri, a unui oras asa zis „vestic”.
Cazarea am avut-o in inima comerciala si centrul istoric al capitalei intr-unul din hotelurile apartinand de grupul financiar Lotte (Lotte City Myeongdong). Lotte este un conglomerat care detine cam tot ceea ce misca important in tara in domeniul de real estate si al mall-urilor. In timpul periplului prin tara, trecuseram deja pe langa cate un mall Lotte si cartier rezidential cam prin toate localitatile.
Chiar daca impresiile din timpul sederii in Seoul le-am adunat sub titlul de „Top 10 Seoul”, in fapt nu mi-am propus o ierarhizare a lor, ele fiind descrise in ordinea vizitarii lor. Las la latitudinea fecaruia sa aprecieze ce loc merita fiecare 🙂
Myeongdong (Myeong-dong)
Myeongdong este destinatia de shopping No. 1 din Seoul. Indiferent daca vrei sa cauti „luxury” din Lotte sau Shinsegae „department store” sau te multumesti cu mall-uri obisnuite, aici trebuie sa fii 🙂 Daca pe o parte sunt etichetele luxului absolut, de cealalalta parte a bulevardului incepe furnicarul de strazi unde poti avea cele mai ciudate experiente culinare cu „street food”, sau poti cumpara suveniruri si marfuri de o calitate … chinezeasca. Acest cartier comercial trebuie vazut atat ziua cat si noaptea. Sunt doua lumi paralele!
Cartierul este placut vederii, mare parte din acest efect fiind dat de mixul dintre arhitectura coloniala a cladirilor vechi si zgaraie nori. Tot aici se afla si Catedrala Myeongdong – simbol al catolicismului coreean – cel mai mare lacas de cult de acest gen din tara.
Seoul tower
Namsan Tower … sau Turnul din Seoul ar fi cam primul punct pe care ar trebui sa-l vizitezi deoarece ofera o priveliste de 360 de grade asupra metropolei si este cel mai bun loc de unde poti „intelege” orasul. Ridicat pe dealul Namsan in 1971 si deschis publicului din 1980, un lift rapid parcurge in 30 de secunde cei 236 de metri pana in varf. Se poate ajunge la baza turnului fie cu auto (parcarea este la cativa zeci de metri de intrare) sau pentru o experienta mai „cool” se poate lua telecabina de la baza dealului pana sus la baza turnului.
Insadong
Strada comerciala Insadong este perfecta pentru a cumpara suveniruri si obiecte traditionale de calitate: hanbok, diverse obiecte din hartie hanji, ceramica, picturi … Strada are o istorie veche de peste 600 de ani, fiind locul preferat de artisti (in special pictori) in timpul dinastiei Joseon (1392-1910). In acele vremuri exista aici si o scoala de pictura – Dohwawon.
Frumusetea strazii este data si de faptul ca nu este permis accesul vehiculelor. In ultimul timp au aparut insa pe langa ateliere de pictura si magazine cu ceramica si multe restaurante sau ateliere culinare unde poti vedea pe viu cum se prepara diverse dulciuri traditionale. Am fost foarte impresionat de „oferta strazii” si chiar daca se intinde doar pe 700 de metri, cu siguranta ai cu ce umple cateva ore.
Bukchon Hanok Village
Cartierul traditional „Bukchon” este comoara ascunsa a Seoul-ului. Cu toate ca seamana ca arhitectura in mare parte cu Hanok Village din Jeonju, faptul ca aici nu a fost permisa „invazia comerciala” ii da un aer aparte, original. Casele de aici sunt locuite si in prezent si peste tot vezi semne cu atentionari de liniste pentru turisti: „Atentie, aici se locuieste!”. Cartierul are peste 600 de ani vechime (din timpul dinastiei Jeonsu) si a fost locuit la inceputuri de catre demnitarii din serviciile publice si guvern. El este situat in apropierea celor doua palate: Gyeongbok si Changdeok. Ca urmare, predomina casele „hanok” cu acoperisuri din ceramica si incalzire in pardosea „ondol”.
Palatul Gyeongbokgung
In Seoul sunt patru palate si un altar Jongmyo – pe care l-am intilnit si in Hanok Village din Jeonju. Gyeongbokgung este cel mai mare si important palat dintre toate, fiind emblema dinastiei Joseon. Palatul a fost construit in 1395 si 200 de ani mai tarziu (1598) a fost distrus de foc. Timp de 270 de ani a ramas o ruina, pana in 1867 atunci cand cu ajutorul familiei regale a fost reconstruit. A urmat dominatia japoneza, timp in care palatul a fost distrus din nou. In 1990 au inceput lucrarile de reconstructie din nou si au fost finalizate in 2010.
Intrarea in palat se face prin poarta principala Gwanghwamun si odata ce pasesti prin ea in fata ochilor apare Sala Geunjeongjeon – considerata a fi cea mai mare structura de lemn din Coreea. Sala impresioneaza! Folosita pentru incoronarea regilor si pentru evenimente importante, sala reprezinta simbolul absolut al puterii regale si statea ca o marturie a acestei puteri in fata oricarui vizitator. In curtile interioare din spatele salii principale se pot vedea domeniile private regale (cu pavilioanele Sajeongjeon si Gangnyeongjeon ale regelui si sala Gyotaejeon a reginei).
Un alt pavilion deosebit este Gyeonghoeru – o cladire cu ziduri deschise care pare ca pluteste pe un lac. Pavilionul era folosit pentru banchete si petreceri si accesul in interior necesita un alt bilet, separat de biletul general.
Schimbarea garzilor la Palatul Changdeokgung
Schimbarea garzilor la unul dintre palatele regale este o alta experienta care nu poate fi ratata in Seoul. Nu am participat la ceremoniile de la palatul principal, deoarece acolo nu se tin martea, fiindu-ne astfel recomandata ceremonia de la Palatul Changdeokgung. Evenimentul are loc de doua ori pe zi (la ora 10 si 14) si dureaza 20 de minute. Schimbarea garzilor a fost introdusa pentru prima data ca ceremonie in 1469. In timpul festivitatii, garzile sunt imbracate in uniforme traditionale si isi predau unele altora stafeta, totul fiind perfect sincronizat. Un spectacol de culoare, istorie si tinute militare!
Templul Jogyesa
Jogyesa este centru Budismului Coreean si este singurul templu aflat in zona centrala a capitalei. Templul este foarte aproape de strada Insadong si este inghesuit intr-o zona de blocuri. Primele cladiri ale complexului au fost construite la sfarsitul sec. XIV, in timpul dinastiei Goryeo. De-a lungul timpului a suferit mai multe distrugeri (foc, razboaie) si a purtat mai multe nume. Numele actual – Jogyesa – i-a fost dat in 1954 cu ocazia unei ceremonii de „purificare” a templului de influenta japoneza 🙂 si de renastere a buddhismului traditional.
Sala centrala a templului – Daeungjeon (Dharma Hall) are toate functiunile derularii procesiunilor religioase si este recunoscuta prin picturile cu tematica religioasa de pe pereti.
In fata templului, la intrare, am dat peste un miting al enoriasilor care protestau impotriva deciziei de numire a conducatorului templului. Bineinteles, pt ca vacarmul sa fie complet si pentru a acoperi strigatele protestatarilor, difuzoarele din curte transmiteau cantece religioase 🙂
DMZ – o vizita in zona demilitarizata
Chiar daca nu face parte din recomandarile pentru Seoul ca oras, proximitatea metropolei fata de granita cu Coreea de Nord si implicit de DMZ – zona demilitarizata, face ca aceasta vizita sa fie o experienta de neratat daca esti in Seoul. Fasia „neutra” se intinde pe 250 km lungime si 4 km latime, taind peninsula pe la paralela de 38 de grade. Fasia a fost „desenata” in 1953, dupa incheierea Razboiului Coreean deoarece chiar daca operatiunile militare fusesera incheiate, ambele parti faceau incursiuni si atacuri militare peste granita. Trasand limitele DMZ, nici una dintre parti nu se apropie la mai mult de 2 km de granita in nord si sud.
Drumul pana acolo dureaza in medie o ora si pe masura ce te apropii apar din ce in ce mai multe garduri si insemne militare. Cifra oficiala a soldatilor americani stationati in zona este de 30.000, dar cine stie realitatea … Oricum, DMZ este cel mai bine pazit si inarmat loc din lume. Odata ajuns acolo, dai peste o priveliste … trista. Cladirile, podurile ramase din timpul razboiului si monumentele spun o poveste trista, a despartirii. In interior nu este permisa circulatia cu masini si autocare proprii, transportul pe traseele si la obiectivele din DMZ fiind asigurate de cei care administreaza din punct de vedere turistic zona. Totul este foarte bine organizat, turistii fiind urcati in autobuze numerotate si care urmeaza traseele stabilite. Se viziteaza centre de informare, podul fara intoarcere, tunelurile militare, gara Dorasan si observatorul de unde poti surprinde cu binoclul asezarile din Coreea de Nord.
Experienta kimchi
In Coreea, vrei nu vrei trebuie sa experimentezi la orice masa „kimchi” – delicioasele muraturi din varza chinezeasca, ridichi sau chiar fructe de mare murate „unse” cu o pasta delicioasa facuta din ardei iute, usturoi, ghimbir, sos de peste si pudra din iarba de mare. Exista doua feluri de Kimchi: din legume (varza, ridichi) si fructe de mare.
In Seoul poti participa la prepararea kimchi in unul dintre atelierele unde se prepara acest produs. Am fost la Institutul Kimchi. Dupa ce am primit sortul aferent, am inceput sa ungem una cate una frunzele de varza murata in prealabil, cu pasta descrisa mai sus. La sfarsit se impacheteaza. Varza era deja murata dar am aflat procedeul: dupa ce se taie capatana in doua pe lungime, intre frunze se presara sare iar apoi se scufunda intr-un vas cu apa sarata. Se tine 6-8 ore, se scoate si apoi se clateste. Kimchi din varza si ridichi poate fi tinut la rece si 6 luni, pe cand cel din fructe de mare maxim o saptamana. Delicios si sanatos!
Piata Namdaemun
Daca iti prisoseste timpul pe care l-ai alocat vizitarii capitalei Seoul si nu ti-a mai ramas altceva de facut, atunci poti bifa si piata Namdaemun. Se spune peste tot ca este „cea mai mare piata traditionala din Coreea” … asa o fi dar 90% din marfa provine din China si se vinde orice dar mai putin „traditional”, un fel de Dragonul Rosu bucurestean. Piata se intinde pe mai multe strazi, fiecare fiind specializata intr-o categorie de marfa: mancare, haine, pantofi, electronice … Nu se compara cu strada Insandong, unde si cei mai pretentiosi cumparatori de suveniruri si obiecte traditionale nu pleaca fara a gasi ceva.