TUNISIA – top experiente
Asezata la marginea Saharei si bucurandu-se de plaje nesfarsite la Marea Mediterana, o calatorie prin Tunisia ramane o experienta in sine. O fi tara mica ca si teritoriu dar „Tunisia are o istorie atat de bogata incat ar putea umple o tara de zece ori cat marimea sa” … mi-a placut aceasta fraza spusa de unul din ghizii pe care i-am avut acolo. In periplul de la nord la sud si inapoi am experimentat mare parte din locurile care definesc aceasta tara si care sunt o atractie pentru orice turist. Mai jos sunt cateva idei si recomandari care nu ar trebui sa lipseasca din lista unui turist prin Tunisia.
1. TUNIS
Tunis este unul dintre cele mai prietenoase si „deschise” orase pentru turisti, din Africa. Capitala Tunisiana are un aer „amestecat”, undeva intre arhitectura si cafenelele Parisiene si tot ceea ce caracterizeaza regiunea maghrebiana a africii: culoare si forfota. Cele doua ipostaze sunt destul de bine delimitate in urbe. Apropierea de oras pe autostrada iti creeaza impresia unei metropole in toata regula, chiar daca nu este chiar asa din punct de vedere al marimii populatiei. Din departare, atrag atentia casele vopsite in alb contrastand cu galbenul desertului si cu albastrul marii.
Ca tot aminteam de cele doua fete ale orasului, ele sunt: Medina (old town) o atractie turistica de neratat pentru oricine doreste sa se piarda prin labirintul cu stradutele pietruite si Ville Nouvelle (orasul nou) care abunda in bulevarde cu arhitectura Belle Epoque. Din orasul nou, trebuie parcurs la pas Bulevardul Habib Bourguiba – Champs Elysee-ul tunisian, care se continua cu Avenue de France. Ambele bulevarde abunda in monumente si cladiri istorice. Astfel, intre Piata 14 Ianuarie 2011 si Poarta Frantei aflata in Piata Victoriei, trecem pe langa: statuia lui Habib Bourguiba, mari hoteluri (Carlton, El Hana), mall-ul Centre Ville, Teatrul Municipal si Catedrala Saint Vincent de Paul.
Recomandari:
- plimba-te pe bulevardul Habib Bourguiba si lasa-te pierdut prin spectacolul strazii
- bea o cafea la una dintre numeroasele terase din centru
- viziteaza Medina si incearca o „kaftaji” (legume taiate marunt si prajite cu ou) si „lablabi” (supa de naut)
- admira cladirile Art Nouveau si Art Deco din centrul orasului nou
2. CARTAGINA
Fondata de negustorii fenicieni in secolul IX i.e.n, Cartagina a devenit capitala unui imperiu care se intindea pe mari teritorii care marginesc Mediterana (nordul Africii, sudul Spaniei, Sicilia, Sardinia), motiv pentru care a si intrat in conflict cu Grecii si mai tarziu cu Imperiul Roman. Conflictul cu romanii a fost insa cu final nefericit pentru Cartagina, asezarea fiind distrusa si arsa la sfarsitul razboaielor punice care au durat peste 100 de ani (264 i.e.n. – 146 i.e.n.). In secolul I d.Hr., Augustus a fondat Colonia Iulia Carthago, un oraș care a dovedit inca o data abilitatile si puterea romanilor. In cativa ani, el a prosperat si in curand a devenit al doilea oras dupa Roma din Imperiu, masurat dupa splendoare si bogatie.
In prezent, Cartagina a devenit cartierul rezidential al capitalei Tunis, cu bulevarde marginite de chiparosi imensi, vile rezidentiale somptuoase, cladiri administrative si ambasade. Ce a mai ramas din trecutul maret al orasului de odinioara poate fi vazut de pe Dealul Byrsa, avand la picioare apele turquoise ale Mediteranei: Baile Romane, Amfiteatrul Roman si mozaicuri superbe pastrate in Muzeul National Cartagina. In apropierea sit-urilor romane se afla Catedrala Saint Louis, in prezent numita si Acropole, o catedrala romano-catolica construita in 1890.
Recomandari:
- admira Tunisul de pe terasa care margineste dealul Byrsa
- stai o clipa si contempleaza de sus ruinele sit-ului roman constrastand cu albastrul Mediteranei
3. SIDI BOU SAID
Si Sidi Bou Said este tot un cartier al Capitalei dar unul superb! 🙂 Cartierul, mai degraba un sat, impresioneaza o lume prin simplitatea caselor vopsite in alb, albastru si pe alocuri avand nuantate cu galben si orange tocurile usilor. Localitatea este destinatia preferata a tunisienilor pentru a-si petrece o parte din luna de miere. Asezarea poate fi strabatuta usor si nici nu stii cum trece timpul printre strazile cu magazine cu suveniruri si cafenele.
Recomandari:
- savureaza o cafea pe renumita terasa Cafe des Nattes
- viziteaza muzeul Dar el-Annabi si Centrul de Muzica Araba si Mediteraneeana
- du-te la cumparaturi in piata D’Art Lella Salha & Des Metiers
4. HAMMAMET
Hammamet este sinonim cu plaje si distractie! Recunoscuta pentru plajele sale si atmosfera de petrecere, Hammamet este statiunea care combina perfect ofertele de relaxare in zecile hoteluri de lux si parcuri de distractie, sit-uri istorice pentru iubitorii de explorare si bineinteles plaje … nesfarsite plaje.
Recomandari:
- viziteaza Medina cu stradutele intortocheate si urca in Fortul Spaniol (sec XVI) pentru o priveliste neingradita asupa orasului vechi
- stai intr-unul dintre hotelurile de lux si bucura-te de plajele nesfarsite iar seara te asteapta cluburile din zona
- viziteaza „noua” Medina situata in Yasmine Hammamet, cu: Muzeul religiilor – ilustreaza istoria religiilor in Tunisia, aici vei afla ca Tunisia a fost crestina inaintea Romaniei; Muzeul 1001 de nopti si Parcul de distractii Carthage Land
5. SOUSSE & PORT EL KANTAOUI
Al treilea oras ca marime din Tunisia (dupa Tunis si Sfax) si cea mai cunoscuta destinatie pentru turisti, Sousse este destinatia unde fiecare vizitator poate gasi ceea ce ii place: un centru istoric si o Medina incluse in Patrimoniul UNESCO, shopping si multe hoteluri in zona de plaja. Situat in apropiere, este Port el Kantaoui cu o superba zona de promenada pe malul marii, printre barci si docuri.
Recomandari:
- viziteaza cetatile fortificate Ribat si Kasbah si urca in turnul Ribat pentru o vedere panoramica asupra orasului
- targuieste prin medina
- relaxeaza-te pe promenada din Port el Kantaoui, poposind la terasele de langa docuri
6. EL JEM
Daca romanii nu ar fi construit aici in secolul III imensul Amfiteatru care copleseste si azi localitatea cu zidurile sale, prezentul acestei asezari ar fi fost altul sau poate nu ar fi fost deloc. Amfiteatrul domina la propriu asezarea si s-a pastrat foarte bine de-a lungul timpului. De fapt localitatea este confundata cu monumentul in sine, acesta fiind cel care atrage turistii in zona. Complexul putea gazdui in acele vremuri 35.000 de oameni, rivalizand cu cel din Roma (50.000) si era folosit la ceea ce romanii se pricepeau mai bine pentru a controla populatia: le oferea circ si paine 🙂 .
Recomandari:
- amfiteatrul este spectaculos, asa ca urca-i scarile pana sus: de fiecare data vei avea o vedere diferita
- plimba-te prin coridoarele intunecoase dintre zidurile Amfiteatrului
- bea o cafea la una dintre terasele cu vedere la sit
7. DE LA GABES CATRE MATMATA: TROGLODITI SI SATE BERBERE
Gabes este poarta de intrare in desert si pe masura ce te indrepti catre vest, parasind plajele si oazele care racoresc orasul, intram incet incet in Sahara – o calatorie printre peisaje aride presarate din loc in loc cu localitati situate in varfurile dealurilor (satul Tamazret) sau sapate in piatra (asezari troglodite). Nu te astepta sa vezi imediat dunele de nisip … acestea vin mai tarziu. Momentan pasim pe teritoriul Matmata unde vedem incredibila adaptare a omului la duritatea conditiilor de viata din desert: sate sapate in piatra, in care oamenii locului duc inca un stil de viata traditional. Casele trogloditilor au o curte comuna din care se intra in camerele sapate in deal.
Recomandari:
- opreste pe traseu pentru a admira intinderea desertului de piatra
- viziteaza unul dintre satele trogloditilor si experimenteaza stilul lor de viata
- ia pranzul traditional la un restaurant dintr-un sat berber
8. DOUZ
Douz este micuta localitate unde poposeste lumea inaintea de a da piept cu Sahara. Dunele de nisip incep la o aruncatura de bat de hoteluri, asa ca oricine vrea sa experimenteze Sahara, petrece cel putin o noapte intr-unul dintre resorturile aflate la marginea desertului. Douz mai este recunoscut ca fiind cea mai mare oaza de desert din Tunisia, cu peste 500.000 de palmieri si o productie de curmale pe masura 🙂
Recomandari:
- imbraca-te ca un nomad al desertului si inchiriaza o camila pentru o plimbare printre dune.
- relaxeaza-te noaptea pe marginea piscinei sau din piscina in timp ce privesti cerul. Din desert se vede altfel.
9. CHOTT EL JERID
Cel mai mare lac de sare din Sahara, este situat la 10-25 m sub nivelul marii si se intinde pe 7.000 de kmp. Parcurgerea soselei care traverseaza desertul de sare si care leaga Douz de Tozeur este o experienta in sine: vei fi doar tu (sau cu partenerii de calatorie) , imensitatea plata a lacului si orizontul.
Recomandari:
- incearca o trezire foarte devreme pentru a prinde rasaritul pe lacul de sare
10. LA RAZBOIUL STELELOR – MOS ESPA
Cunoscutul film „Razboiul Stelelor” a beneficiat din plin de peisajele „extraterestre” oferite de Tunisia. Numeroase scene din film au fost turnate in 9 locatii din Tunisia, pe drumul care duce de la Douz la Tozeur fiind una dintre acestea: Mos Espa. Locatia este considerata a fi una dintre cele mai bine pastrate dintre cele folosite la filmari si are 20 de cladiri cu dom si diverse instalatii si antene folosite ca recuzita. La Mos Espa se poate ajunge doar cu 4×4, locatia fiind intre dunele de nisip, asadar o buna ocazie pentru un scurt safari cu senzatii tari pana acolo 🙂
Recomandari:
- imbraca o mantie neagra si transforma-te in Darth Vader pentru cateva fotografii
- opreste pe la tarabele cu suveniruri de la intrare, sunt si cateva lucruri interesante acolo
- viziteaza cateva domuri pe interior, este o buna ocazie de a vedea butaforiile utilizate in recuzite
11. CHEBIKA & TAMERZA
Chebika este cel mai bun loc unde poate fi observat si unde te poti plimba pe stradutele unui sat traditional si care are in apropiere unul dintre cele mai „fotogenice” peisaje de oaza de munte. Vechea asezare asezate pe marginea canionului nu mai este locuita in prezent (majoritatea celor care traiau aici s-au mutat in Tamerza) deoarece a suferit distrugeri in urma inundatiilor.
Recomandari:
- plimba-te pe stradutele vechii asezari Chebika
- parcurge traseul stancos din sat pana jos la apa si palmierii din oaza
12. KAIROUAN
Asezat intr-un peisaj arid, Kairouan este un oras fascinant, ancorat inca in trecut. Fosta capitala a Maghrebului si unul dintre cele mai „sfinte” locuri pentru musulmani, Kairouan dezvaluie vizitatorului: Medina, Marea Moschee, bazinele Aghlabid care furnizeaza apa asezarii inca din secolul IX, mausoleul lui Sidi Sahbi si bineinteles tesatoriile unde se fabrica cele mai renumite carpete din Tunisia.
Recomandari:
- viziteaza unul dintre atelierele de carpete pentru a vedea cum se lucreaza manual
Vazand locurile si experientele prezentate mai sus, este usor de inteles ca Tunisia este mai mult decat o destinatie de plaja. Deoarece locurile descrise sunt relativ usor accesibile iar infrastructura este buna, o vacanta in Tunisia ofera experiente inedite intr-un timp scurt.