Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Turul Maramuresului - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
2304
post-template-default,single,single-post,postid-2304,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
7 iun.

Turul Maramuresului

Tara Maramureşului se gaseşte la nord  de Transilvania in nord vestul României, acoperind o suprafaţă de peste 3,300 km patrati. Zona este protejata in mod natural la sud, est si vest de munţi si de meandrele Riului Tisa la nord. Maramuresul este o zona a tarii adanc impregnata de mit si istorie si a ramas aproape neatinsa de influentele secolului XX. Descendenti directi ai dacilor liberi, morosenii au stiut sa-si pastreze traditiile si obiceiurile intacte de-a lungul secolelor. Taranii inca mai poarta la munca cimpului vesminte tesute in casa, schimbindu-le de sarbatori cu straie brodate in culorile traditionale: alb, rosu si negru.

maramures 1

Maramuresul este taramul bisericilor din lemn si al picturilor realizate pe sticla, toate avand la baza o bogatie folclorica si mitologica deosebita.

In Maramures exista o puternica civilizatie a lemnului: Poarta maramureşeană- emblemă a unei culturi transcedentale e dimineata pina seara, de luni pina duminica, in orice anotimp, in viata maramuresenilor si  este parte dintr-un adevarat ritual care se desfasoara de secole.

Un traseu pe care l-am facut si pe care il propun pentru Maramures, care sa te asigure ca vei vedea aproape totul, ar trebui sa cuprinda: BAIA MARE – BAIA SPRIE – ŞIŞEŞTI – ŞURDEŞTI –CAVNIC – OCNA-ŞUGATAG –SIGHETU MARMAŢIEI – SĂPÂNŢA – PASUL HUTA CERTEZE – SEINI – BAIA MARE

Obiectivele turistice de pe traseu sunt:

  • Complexul muzeal Vasile Lucaciu –Sisesti
  • Piatra “Stalpul Tatarilor”-monument – obelisc- Cavnic
  • Camasa cu zale a eroului mitic, Pintea Viteazul – Biserica din Budesti
  • Complexul balnear Ocna Sugatag
  • „Memorialul Durerii”-Sighetul Marmației
  • Sapanţa “Cimitirul Vesel”
  • Mocanita de pe Valea Vaserului
  • Manastirea Barsana

De asemenea, oriunde te vei avanta prin Maramures, mancarea iti va lasa amintiri foarte placute. Pentru maramureseni un om flamand este un om nefericit, asa ca gazdele se vor bucura sa-ti umple farfuria ori de cate ori e necesare. Refuzul nu este acceptat, asa ca daca vii in Maramures nu uita sa-ti iei si pofta de mancare cu tine.

Pe fiecare masa nu trebuie sa lipseasca mamaliga cu urda, sarmale cu pasat, placinta sau turtite de malai. Incercati si colacii impletiti si cartofii copti cu usturoi 🙂

Deci hai sa vedem cam ce si cum se poate vedea.

Comuna Sapanta, situata la doar 4 km distanță de granița cu Ucraina este faimoasa in toata lumea pentru originalul „Cimitir Vesel” ce il gazduieste. Un altfel de cimitir, cu cruci pictate in culori vii peste care domneste un albastru special, care de mult timp poartă numele locurilor: Albastru de Săpânța. Mesterul Stan Ioan Patras, creatorul acestui cimitir, a cioplit prima cruce in 1935. După moartea lui, in 1977, mestesugul i-a fost mostenit si continuat pană in zilele noastre de ucenicul lui, Dumitru Pop. Fiecare cruce este diferita de cealalta: imaginile cioplite in lemn infatisează in mod naiv una din caracteristicile vietii celui ingropat acolo iar epitafurile sunt scurte poezioare lipsite de obisnuitele clisee si pline de talc, scrise la persoana I, ca o spovedanie a raposatului.

maramures sapanta 1

Memorialul Durerii nu este un loc linistit si nici macar unul care sa-ti inspire cea mai mica urma de bucurie. Cu toate acestea insa, este exemplul cel mai ilustrativ al modului in care oamenii au indurat comunismul. Vizitarea acestui loc nu este nici pe departe o experienta impresionanta, sa spui acest lucru ar subestima realitatea celor intamplate aici. Poti sa intrebi pe oricine in Sighet despre rolul jucat de aceasta inchisoare in viata fiecarei familii, toti iti vor impartasi propria experienta legata de acest loc.

maramures memorial 1

Construita dupa Primul Razboi Mondial doar pentru a transporta lemnul, Mocanita incă este folosita – in mod surprinzator – in scopul original. In zilele noastre, in ciuda varstei sale inaintate, locomotivei cu aburi i s-a mai dat o sarcina: aceea de a transporta turistii. Traseul pe care il urmeaza trenul este reprezentat de valea Vaser, care traverseaza muntii Maramuresului in mijlocul unuia dintre cele mai frumoase si mai salbatice peisaje din Romania. Raul Vaser are 60 de kilometri lungime, formand o vale spectaculoasa, ca un canion, in care stanci prapastioase alterneaza cu paduri dese, cu poiene minunate si izvoare de apa minerala.

Punctul de acces spre valea Vaser este orasul Viseu de Sus, ce este si punctul de pornire pentru Mocanita, un tren cu aburi ce are un ecartament ingust. Calea ferata merge de-a lungul raului Vaser si este una dintre ultimele sine de cale ferata pentru locomotivele cu aburi, care inca mai este activa, din Europa, fiind si singura din România care încă mai este folosită pentru a cobori bustenii de pe munti. Avand in vedere ca acest loc este printre putinele in care cineva poate merge intr-un vagon tras cu puterea vaporilor, in fiecare an, batrana Mocanita atrage mii de turisti din toata lumea, oferindu-le calatorii de neuitat. Turistii pot merge cu trenul pana sus, in capatul vaii, si inapoi, bucurandu-se de frumusetea naturii. De asemenea, este posibil ca acestia sa se opreasca pe drum, la una din numeroasele halte, si sa inceapă o excursie prin munti.

maramures mocanita 1

Apartinand de Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului, Manastirea „Soborul Sfintilor 12 Apostoli” din Barsana este situata la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmatiei, la iesirea din Barsana, spre podul Slatioarei. De la biserica porneste aleea pietruita si strajuita de flori ce duce spre Staretie, constructie supraetajata de o cuceritoare fantezie arhitectonica. Pe pajistea verde din stanga aleii se afla un Altar de vara si un Aghiasmatar, pe dambul din dreapta se inalta Casa Voievodala, o remarcabila transpunere creatoare a stilului maramuresean al bisericilor de lemn iar la oarecare distanta, Casa Artistului – o fermecatoare casuta destinata sa gazduiasca, pentru repaus si creatie, carturari si mesteri ai frumusetii sacre. In spatele Staretiei si pe latura dinspre sosea se afla chilii, ateliere, arhondaricul, praznicarul cu trapeza si o seama de anexe gospodaresti, iar in partea de sud-est a manastirii, in imediata vecinatate a Turnului – clopotnita, se afla Muzeul de icoane si carte veche Gavril de Barsana.

maramures barsana 1

Complexul lacustru, dezvoltat in sectorul vestic al localitatii Ocna Sugatag, cuprinde lacuri formate prin prabusirea fostelor saline, aflate in exploatare in perioada ultimilor 600 ani. Cele mai mari lacuri sunt Lacul Gavrila si Lacul Batran, fiind si cele mai mari ca suprafata din Romania (de acest tip). Acestea impresioneaza atat sub aspect peisagistic si de agrement, cat si mai ales prin prisma factorului istoric, prin curiozitatile si misterele pe care le ascund de secole. De asemenea, se pare ca aici, in cadrul exploatarilor de sare, s-a desfasurat prima greva organizata din lume (1492).

Baile noi este un centru turistic al statiunii balneare permanente, fiind inaugurat in anul 1972. De atunci se afla in continua extindere. Vara functioneaza ca apreciata baza de agrement, marginita de padurea Craiasca. In incinta complexului balnear exista restaurant, bar si terasa.

maramures ocna 1

Biserica de lemn din Budesti Josani este o biserica de lemn maramureseana în cheotori, datata 1643. Biserica este considerata o constructie „magnifica” pentru epoca sa si mult timp dupa aceea. Picturile murale populare sunt datate din anul 1762. Biserica a fost inclusa pe lista patrimoniului mondial al UNESCO în decembrie 1999. Cele trei incaperi ale bisericii au un acoperis unic din sindrila, cu pante repezi, având streasina dubla de jur împrejur, acestea având un rol deosebit de important în protejarea peretilor împotriva umiditatii. Deasupra pronaosului se înalta zvelt turnul clopotnita, având în partea superioara, sub coiful ascutit un foisor cu câte trei arcade pe fiecare latura. Flesa elansata a turnului este încadrata de patru mici turnulete, element singular în arhitectura Maramuresului istoric.

maramures budesti 1

La zece kilometri de Baia Mare, pe drumul ce leaga Baia Sprie de Cavnic, se afla ansamblul muzeal „Vasile Lucaciu“ din Sisesti. Nascut pe plaiurile nordului romanesc, Vasile Lucaciu a functionat din 1877 ca profesor de limba romana la Satu Mare, dar, intrand in conflict cu autoritatile, din cauza luptei pentru redesteptarea nationala a romanilor ardeleni, a demisionat din invatamant si s-a retras, in 1885, ca paroh la Sisesti.  Vechea casa din lemn a servit familiei lui cu patru copii drept locuinta timp de aproape 30 de ani. In casa memoriala de astazi sunt pastrate obiecte personale, fotografii si documente ale unei existente pe cat de modeste, pe atat de zbuciumate.

Stalpul Tatarilor din Cavnic reprezinta un obelisc de piatra inalt de peste 7 m. A fost ridicat in urma invaziei tatarilor din 1717, in amintirea opozitiei vitejesti a locuitorilor care a oprit inaintarea tatara respingandu-i pe pagani. Acest monument poseda mai multe denumiri: Piatra Scrisa sau Stalpul Tatarilor. Pe acest stalp sunt imprinate urmatoarele: Anno 1717 usque hic fuerunt tartari tradus inseamna  In anul 1717 pana aici au ajuns tatarii.

Tara Maramuresului este un loc ce merita vizitat, experientele fiind foarte diferite fapt ce te incarca cu o energie pozitiva si cu o multumire de sine.

Travelsmartinfo

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.