Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
UZBEKISTAN - de ce am vrut aceasta experienta? (1) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
3973
wp-singular,post-template-default,single,single-post,postid-3973,single-format-standard,wp-theme-voyagewp,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / UZBEKISTAN – de ce am vrut aceasta experienta? (1)
10 aug.

UZBEKISTAN – de ce am vrut aceasta experienta? (1)

Cred ca este util ca inainte de a trece la drum si a vedea ce este acolo, sa incerc sa descriu motivele ce m-au determinat sa aleg aceasta destinatie. La final, veti vedea ca nu am gresit 🙂

De ce UZBEKISTAN?

Asia Centrala este un loc care m-a fascinat dintotdeauna din mai multe motive, unul de luat in seama fiind cultura si istoria milenara a acesteia. Regiunea a fost un creuzet in care au fost puse bazele dezvoltarii ulterioare a popoarelor ce s-au imprastiat spre est, vest, sud si nord. Din Asia Centrala provin turcii, popoarele slave si mogulii ce au faurit imperiul cu acelasi nume in India.

Asia Centrala este si drumul matasii, drumul milenar ce a conectat popoare, a facilitat schimburile comerciale si culturale si a fost povestit de catre Marco Polo, italianul aventuros.

Istanbul – Tbilisi – Baku – Marea Caspică, traveersată până în Turkmenistan – Ashgabat – Merv – Khiva – Bukhara – Samarkanda – Tashkent – Osh – Pasul Torugart – Kashgar – Urumchi – Xi’an – BeijingAceasta este una dintre cele mai importante rute comerciale antice si medievale, iar pe teritoriul Uzbekistanului se desfasoara o buna parte din ea. Tot acolo, in Bukhara si Smarkand drumurile comerciale se despart, se unesc si pornesc iarasi inspre cele patru zari: India, China, Europa si Alma Ata. Un drum de peste 6.500 km ce lega China de estul lumii europene. Pe drumul matasii s-a transportat tot ceea ce-ti poti sau nu imagina: matase, pietre pretioase si semipretioase, portelanuri, stofe fine, ambra si fildes, mirodenii, hartie, sticla, coral, metale pretioase, praf de puscă si arme.

uzb intro 3

Cum deja am strabatut portiunea Beijing – Xian, Uzbekistanul trebuia sa fie urmatorul 🙂

Sa mai adaug? 🙂

  • Uzbekistan ”detine” pe teritoriul sau o mare parte din drumul matasii
  • Uzbekistanul a fost casa si imperiu pentru TEMUR, unul dintre cei mai cunoscuti lideri din istoria mondiala
  • Khiva – orasul cetate locuit ce detine printre cele mai bine pastrate monumente istorice din antichitate si evul mediu, din lume
  • Samarkand este printre cele mai vechi orase de pe glob, fiind locuit si astazi
  • Bukhara are cele mai aromate si colorate bazare din Asia Centrala
  • Prin Uzbekistan curg cele doua fluvii care au martore la multe evenimente si al caror nume duc cu ele istorie: OXUS si SIR

uzb intro 4

Din toate motivele de mai sus, luate separat sau impreuna, am mers in Uzbekistan! 🙂

Despre Uzbekistanul de azi …

In zilele noastre, dupa o istorie zbuciumata de cuceriri si eliberari (imperiul persan, arabi – ce au dus religia care a dainuit pana astazi), khanate, bolsevism si comunism, Uzbekistan are un teritoriu de 447,400 km patrati si o populatie de 31 milioane locuitori, in  majoritate musulmana (96%) dar sunt si crestini (rusi) si evrei. Regimul politic actual, instalat in 1991 dupa iesirea din URSS este stabil si din ce in ce mai deschis spre sectorul privat. Am vazut fabrici Chevrolet, General Motors, Daewoo – in parteneriate cu autoritatile locale.

Uzbekistanul este bogat: are petrol, gaze si sta pe locul patru in lume la rezervele de aur.

Uzbekistanul are BUMBAC – si aceasta planta este o mandrie nationala. Este interzis sa fotografiezi recoltele de bumbac iar planta poate fi cultivata doar de catre guvern. Este ”aurul alb” si este resursa nationala.

In Uzbekistan am vazut cele mai complexe sisteme de canalizare de pana acum, ce fac ca dintr-o tara desertica, mai mult de 1/3 sa fie verde iar orasele sa fie asemeni unui parc imens. Canalele iau apa din cele doua fluvii SIR si AMU DARIA (OXUS) si o duc pana in cele mai indepartate colturi. Inainte o parte din apa provenea si din Marea Aral dar datorita secarii acesteia a fost diminuat volumul de apa preluat din ea.

uzb intro 7

Ai apa, canale si irigatii, ai parte – as spune eu. In Uzbekistan, chiar daca clima este ca si la noi dar mai accentuata (vara cu 10 grade mai cald si iarna cu 10 grade mai frig …ca doar e desert) se produc 2 recolte pe an. Invatam ceva din asta?

Aeroporturile sunt obiective strategice nationale, foarte curate si nu prea pot fi fotografiate (interior si exterior), dar eu am avut un pic de noroc. Masinilor si oamenilor le este permis accesul pana la o distanta de 100 de metri de aeroport. Apoi urmeaza un control riguros si trec mai departe doar … oamenii.

uzb intro 8 uzb intro 9

Uzbekistan Airways detine rute importante (New York, Istanbul, Beijing, New Delhi, Roma, Frankfurt) si in afara de Turkish Airlines si Aeroflot nu prea este permis accesul altor linii aeriene. Nu poti face poze in avion si in afara avionului. Iti este luat aparatul si pozele sterse (asta in cel mai fericit caz:) ) Totusi, mie mi-au scapat cateva 🙂

uzb intro 6uzb intro 5

uzb intro 10

Mi-au placut oamenii inca de la primul contact. De religie musulmana sunita, sunt calzi, primitori, toleranti, deschisi iar practicarea religiei este lasata in general la vointa fiecarui membru al familiei. In Uzbekistan nu prea auzi chemari la slujba ale Imamului cum se aude in Istanbul de exemplu. Uzbecii, unii, fumeaza, beau alcool, fiecare face ceea ce simte. Nu exista privatiuni religioase impuse.

Tinerii sunt veseli, deschisi si sunt din ce in ce mai multe cluburi si discoteci unde se pot distra. Viitorul tinerilor uzbeci incepe sa fie diferit de cel al parintilor lor: sunt mult mai optimisti, mai intreprinzatori, mai rupti de fosta constrangere sovietica, mai increzatori in ei.
O generatie care merge la cinema (intr-o uriasa cladire dedicata exclusiv… salilor de cinema), pentru a vedea filme uzbeke. Si care petrece in weekend in cluburi, pe muzica occidentala.

uzb intro 11uzb intro 22 uzb intro 20uzb intro 12 uzb intro 13 uzb intro 17 uzb intro 18 uzb intro 19  uzb intro 21

Bucataria lor face tot deliciul 🙂 Un mix de salate arabesti orientale pana la salate cu iz de China (retetele provin de la populatia din regiunea chineza Umruqi) si pana la ale noastre sarmale, ardei umpluti, rosii umplute, ciorbite si supe de pui …. asta ca sa stim si noi de unde vine bucataria noastra ”traditionala romaneasca” 🙂

uzb intro 24 uzb intro 25 uzb intro 26

Moneda nationala este SUM-ul, un pic cam ”slabita” ( August 2015: 2575 sum/1 usd la oficial si 4500 la negru). Peste tot oamenii poarta teancuri imense cu hartii de 1000 SUM. Atentie cu schimbatul la negru: pedeapsa este maricica. La intrarea in tara trebuie sa declari TOT si cand zic TOT nu glumesc. Si o moneda de oricare ai tu, trebuie scrisa pe monetar 🙂 . Atentie la acest lucru. Legislatia este dura cu privire la valuta. Trebuie sa fii doar corect!

Sistemul de sosele este bunicel, fiind aproape gata o autostrada ce leaga Tashkent de Khiva, iar pe calea ferata …. au un bullet tren 🙂 Vrem si noi …. 🙂

Orasele si satele trec printr-o majora actiune de recostructie: sunt daramate cladirile vechi si inlocuite cu niste cartiere … un pic cam ”impersonale” dupa gustul meu, un stil sovietic anost, cu aceeasi structura si de aceeasi culoare.

uzb intro 23uzb intro 1

Ca sa repet:

  • NU: faci poze la bumbac, avioane, aeroporturi, cladiri guvernamentale
  • Respecti religia lor si pe cei din populatie care o practica
  • Atentie la monetar la intrarea in tara

As dori sa multumesc pentru extraordinara organizare a acestui tur, agentiei de turism DOLORES si UZBEKISTAN AIRWAYS. Ghizii, logistica, cunostintele transmise au fost de un inalt profesionalism, si fara modestie spun ca am o mare baza de date cu care pot sa compar. M-au impresionat! Asa se face turism.

Am incercat sa redau motivele pentru care am vrut sa ajung acolo. Sunt putine, sunt multe, dupa ce voi descrie drumul de 1200 km prin cele 4 orase Khiva, Bukhara, Samarkand si Taskent poate fiecare sa decida. Hai la drum … din episodul 2 🙂

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.