Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
UZBEKISTAN Drumul Matasii - Bukhara (3) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
4111
post-template-default,single,single-post,postid-4111,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / UZBEKISTAN Drumul Matasii – Bukhara (3)
12 aug.

UZBEKISTAN Drumul Matasii – Bukhara (3)

Dupa o zi intreaga in Khiva si dupa un apus superb in care cetatea isi schimba culorile de la un minut la altul, a doua zi a urmat un drum lung de 470 km si 7 ore catre Bukhara.  Ne-am inarmat cu rabdare, apa si tutun …. si la drum. In acea zi am experimentat adevaratul desert Uzbek. Chiar daca dunele nu sunt la dimensiunile surorilor sahariene sau a celor din peninsula araba, spectacolul naturii iti aminteste la fiecare metru unde te afli: nisip rosiatic, arbusti de desert, daca te uiti bine vezi si scorpioni si o sosea ”extrem” de dreapta 🙂 O mare parte din acesta portiune am parcurs-o pe autostrada asa ca nu au fost probleme de trafic, singura opreliste fiind limita de 90 km/h – si acolo se respecta. O parte din drum am mers paralel cu fluviul Oxus, asa ca trebuia sa-i fac o poza 🙂

uzb intro 4

Pranzul l-am luat in desert, la un popas foarte original … poate prea original 🙂 , dar deoarece mancarea a fost extrem de delicioasa, toata lumea a fost vesela.

uzb bukhara 1 uzb bukhara 2

In Bukhara am ajuns pe la ora 16, numai bine timp de un refresh si apoi sa dam o tura prin oras pe racoare.

Cazarea am avut-o la Hotel Asia Bukhara – superb, traditional si primitor, acelasi brand ca cel din Khiva. Din nou piscina ne astepta sa o probam dupa cele 7 ore de condus prin desert. A urmat o plimbare in apus prin oras unde am vazut din nou cladirile schimbandu-si culoarea si ne-am pregatit pentru ziua urmatoare, ce urma sa fie dedicata total Bukharei.

uzb bukhara 4uzb bukhara 3

Cina am avut-o pe malul lacului cu o priveliste superba asupra lui, a madrasei Nadir Divan-begi si a adapostului de pelerini.

uzb bukhara 7uzb bukhara 6

Bukhara este al cincilea oras ca marime din Uzbekistan si detine peste 200 de moschei si 90 de madrase, fiind intre secolele 9-16 cel mai important centru musulman din Asia Centrala. Bukhara a fost capitala khanatului cu acelasi nume si locul unde s-a nascut Seicul Bakhouddin Nakshbandi, o figura importanta in dezvoltarea sufismului – abordarea filosofica si mistica a religiei islamice.

Orasul este destul de mare, nu toate obiectivele de vizitat fiind in acelasi loc ca si in Khiva. Bukhara are si el o cetate, mai mica si mai putin impresionanta decat cea din Khiva si 3 zone importante ce coaguleaza majoritatea monumentelor.

Centrul este foarte frumos, o zona pietonala si parcuri ce incadreaza un lac unde seara se aprind lumini si fantani arteziene. De o parte si de alta a lacului se gaseste madrasa Nadir Divan-begi si un fost adapost pentru pelerinii sufi (khanaka), transformate azi in locuri unde poti face cumparaturi de obiecte traditionale. Seara, madrasa devine restaurant unde au loc si spectacole de dansuri traditionale.

Madrasa Nadir Divan-begi:

uzb bukhara 58 uzb bukhara 59 uzb bukhara 60

Adapostul pentru pelerini:

uzb bukhara 54

Acest stil arhitectonic de a construi in oglinda se numeste kosh.

Adapostul de pelerini este frumos pus in valoare de reflectoarele ce se aprind noaptea si ofera un spectacol placut de lumina si forme celor ce isi iau cina la restaurantul de pe malul lacului.

uzb bukhara 69

In timpul zilei dar in special seara centrul devine un spectacol al strazii, cum imi place mie sa zic, plin cu localnici si turisti. Este o buna oportunitate sa ii observi cum se distreaza si relaxeaza sau cum iau masa la restaurantul de pe malul lacului.

uzb intro 11uzb bukhara 71 uzb bukhara 72uzb bukhara 5uzb bukhara 56

Trebuie sa spun ca daca vrei sa faci cumparaturi de suveniruri, fa-o in Bukhara. Oferta este la jumatate de pret fata de toate celelalte locuri. Poti negocia un pic, cam 25%-30%.

Tot in centru, langa lac si in fata madrasei Nadir Divan-begi, l-am intalnit pe Nastratin Hogea calare pe magarusul sau iar lumea se inghesuia sa se pozeze cu el. Numele sau original este Nasruddin Hojas, un sufi cunoscut pentru umorul sau si pentru modul in care ii ajuta pe cei nevoiasi luand de la cei bogati.

uzb bukhara 57

Din centru, la o suta de metri intri deja in zona bazarelor (sunt 3) unde vei fi incantat de multitudinea de oferte de toate felurile, materialele, stiluri de lucru si culori.

uzb bukhara 46 uzb bukhara 64

Un lucru pe care l-am remarcat este lipsa agresivitatii vanzatorilor , agresivitate specifica tarilor musulmane. Lumea este foarte calma si nu te streseaza. Daca vrei intri, te uiti, poti negocia un pic si pleci daca nu-ti convine ceva … fara scandal.

uzb bukhara 49 uzb bukhara 51 uzb bukhara 52

Aici vezi tot felul de ateliere: de sculptat in lemn, de gravat farfurii de metal, de facut cutite, tesatorii, ateliere de broderii – in toate putand sa vezi pe viu cum se lucreaza obiectele cu care esti imbiat sa le cumperi.

uzb bukhara 50 uzb bukhara 53 uzb bukhara 55

Daca parasesti centrul, tot intr-o zona verde unde se afla si un parc de distractii pentru copii dai peste Mausoleul lui Ismail Samani construit intre 892-943, o cladire ce m-a impresionat foarte mult. Intreaga cladire este bogat ornata cu simboluri ale religiilor musulmana, hindu, crestina si budista. Cladirea este simpla, avand forma unui cub ce are asezat deasupra o semisfera.

Sfera de pe cladire are inspre exterior numeroase excrescente ca niste tepi reprezentand razele soarelui.

Chiar daca initial Mausoleul era dedicat doar lui Ismail, ulterior a devenit o cripta de familie in care sunt inmormantati tatal lui Ismail Samani, Ismail si nepotul sau, Nasra. Acesta este cel mai vechi monument pastrat intact in Bukhara. Pentru a-l ocroti, localnicii l-au acoperit cu nisip in timpul invaziei lui Genghis Han.

De asemenea, am aflat si vazut ca mausoleul are pereti dubli pentru a permite circulatia aerului si o mai buna izolare termica a interiorului.

uzb bukhara 10 uzb bukhara 12uzb bukhara 11

In trecut, o localitatea aparea si se dezvolta doar daca oamenii reuseau sa dea de apa in acel loc. Aceasta poveste este valabila si in cazul Bukharei, iar pe locul unde a fost gasita apa prima data in aceasta zona a fost ridicat in semn de pretuire si recunoastere monumentul ce azi poarta numele de Chasma Ayub. In interiorul acestuia se poate vedea putul de apa sapat intial si care are 3 niveluri. In prezent acolo se afla Muzeul Apei, in interiorul cladirii putand sa vezi planse si harti cu resursele de apa din regiunea Bukhara si sistemul de canale prin care este transportata apa pentru alimentarea localitatilor si pentru irigatii.

uzb bukhara 13 uzb bukhara 14

Ascunsa in spatele unor strazi inguste ce unduiesc printre casele traditionale impodobite cu porti frumos sculptate, deodata iti apare in fata Madrasa Chor Minor. O cladire neobisnuita, al carei nume tradus inseamna ”4 minarete”. Madrasa a fost construita in anul 1807 de catre califul Niyazkul. Cladirea prin cele 4 minarete impodobite cu modele diferite reuseste sa trasmita mesajul dorit de ctitor, adica acela de armonie a celor 4 religii. In acest sens un minaret are desenati pesti (crestinismul), altul are romburi (hinduismul), steaua cu 8 colturi (musulmana) si steaua cu 6 colturi (iudaica). In fata cladirii se afla un mic lac artificial.

uzb bukhara 8 uzb bukhara 9

In apropiere de Cetate (Fortareata Ark) se afla Moscheea Bolo-khauz (care in traducere inseamna ”bazinul copiilor”) construita in 1712 la indemnul mamei Hanului Abdul Fayed motiv pentru care este cunoscuta si sub numele de Bibi Khanoum Mosque (Moscheea Batranei Regine). Complexul are o moschee cu un ayvan inalt sprijinit pe stalpi de lemn si al carui tavan este frumos decorat cu motive ce descriu cele patru stadii ale vietii unui om (copilarie, adolescenta, maturitate si moarte). Acestea sunt reprezentate grafic prin desene florale, colorate in functie de etapele vietii unui om.

uzb bukhara 19 uzb bukhara 16uzb bukhara 17 uzb bukhara 18

In fata moscheei se afla un lac si un minaret construit in 1917 de un mester renumit –  Shirin Muradov.

uzb bukhara 15

In imediata apropiere a Moscheei Bolo – Khauz se gaseste Cetatea Bukharei (Fortareata Ark) de mai mici dimensiuni decat cea din Khiva. In interior te poti plimba pe stradutele inguste si la fiecare pas dai de sali si cladiri functionale cu rol in activitatea unei curti de Khan – curtea de oaspeti, sala tronului, harem, dormitoare, zona servitorilor si grajdurile pentru animale.

uzb bukhara 20 uzb bukhara 29uzb bukhara 21 uzb bukhara 22 uzb bukhara 23 uzb bukhara 24 uzb bukhara 25 uzb bukhara 26 uzb bukhara 27 uzb bukhara 28

Dupa ce cobori din cetate si faci stanga pe langa zidurile cetatii ajungi imediat in bazarul de tesaturi, covoare si aur. Aici ai un spectacol garantat al strazii pe care eu nu l-am pierdut.

uzb bukhara 30 uzb bukhara 31 uzb bukhara 32 uzb intro 13

Din bazar se vad deja turnurile si domul ansamblului Poi Kalyan. Complexul este alcatuit din Moscheea Kalyan, Minaretul Kalyan, Madrasa Mir-i-Arab si Madrasa Amir Allimhan.

Moscheea Kalyan si turnul Kalyan cu o inaltime de 45,6 metri, pornind de la baza cu un diametru de 9 metri si ajungand in varf la 6 metri. Anul constructiei este 1127, ctitor fiind Hanul Arslan. Moscheea are in interior un sistem de coridoare cu tavane arcuite ce ofera privitorului jocuri de forme si dimensiuni.

uzb bukhara 65

uzb bukhara 44 uzb bukhara 39 uzb bukhara 40 uzb bukhara 42 uzb bukhara 45 uzb bukhara 43 uzb bukhara 38 uzb bukhara 37

uzb bukhara 41

Madrasa Amir Alimhan a fost construita mult mai tarziu, respectiv in 1654, de catre Hanul Alim, ultimul han al Buharei. In timpul ocupatiei sovietice aici a functionat o biblioteca.

uzb bukhara 73

Madrasa Mir-i-Arab (1535/1536) a fost construita de Hanul Ubaidullah cu banii obtinuti din vanzarea a 3000 de sclavi persani. Aceasta madrasa a fost dedicata seicului Abdullah al Yemenului, maestrul spiritual al hanului.  Mir-i-Arab s-ar traduce prin “Printul Arabilor”. Si in prezent aici este centru important al invataturii islamice.

uzb bukhara 66

uzb bukhara 33 uzb bukhara 34 uzb bukhara 35 uzb bukhara 36

Pranzul l-am avut intr-un loc traditional, o casa particulara transformata partial intr-un mic restaurant. Din nou, totul a fost fara cusur: mancarea, locul si oamenii.

uzb bukhara 61 uzb bukhara 62 uzb bukhara 63

Seara, dupa ce s-a racorit am iesit din nou pentru a surprinde zidurile monumentelor in culorile apusului. Si nu ne-a parut rau.

uzb bukhara 70

Cina am luat-o in restaurantul din madrasa Nadir Divan-begi unde am beneficiat si de un spectcol de dansuri traditionale incantatoare.

uzb bukhara 67 uzb bukhara 68 uzb bukhara 74 uzb bukhara 75

As dori sa multumesc pentru extraordinara organizare a acestui tur, agentiei de turism DOLORES si UZBEKISTAN AIRWAYS. Ghizii, logistica, cunostintele transmise au fost de un inalt profesionalism, si fara modestie spun ca am o mare baza de date cu care pot sa compar. M-au impresionat! Asa se face turism.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.