Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
UZBEKISTAN Drumul Matasii - Khiva orasul muzeu (2) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
4022
post-template-default,single,single-post,postid-4022,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,modula-best-grid-gallery,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / UZBEKISTAN Drumul Matasii – Khiva orasul muzeu (2)
11 aug.

UZBEKISTAN Drumul Matasii – Khiva orasul muzeu (2)

Si am plecat prin … Uzbekistan drumul matasii …. Primul oras pe lista (am fost norocos de includerea lui in tur deoarece pana acum era vizitat doar sporadic) a fost KHIVA. Dimineata, scularea devreme, a venit ghidul meu Maruf sa ma ia de la hotel si am ajuns la aeroportul domestic din Tashkent. Aeroportul domestic functioneza intr-o cladire separata de cel international, la o distanta de circa 500 m. Cum eram obisnuit deja, totul era imaculat si mi s-a reamintit din nou ca ”no photos” 🙂

Avionul, un Airbus 320 a decolat la ora 7,50 am si dupa fix o ora si 40 de minute, dupa ce de sus am vazut din nou legendarul fluviu Amu (Oxus) am ajuns in Urgench, localitatea din zona unde se afla aeroport domestic si international. Zborul a fost lin si safe si din nou, de la 11,000 de metri am ramas uimit de cat de mult verde exista intr-o tara desertica daca stii ce sa faci. La sosire, ne-a asteptat ghidul local si un sofer cu o masina neagra Chevrolet iar apoi  in 30 de minute si 30 de km am ajuns in Khiva.

uzb intro 7 uzb intro 8

KHIVA este oras muzeu, Khiva este o cetate ca in povestile cu caravane, cu ziduri, creneluri si …. peste 3000 de oameni ce locuiesc in interiorul cetatii. Cazarea am avut-o la ASIA KHIVA Hotel (Asia fiind un brand binecunoscut in regiune), hotel situat la intrarea in cetate, un hotel ce respecta traditionalul dar la un standard de 4 stele, camere spatioase, mic dejun ca la mama acasa si o piscina numai binevenita la 42 de grade.

uzb khiva 8 uzb khiva 1uzb khiva 2

Khiva a fost atestata arheologic si pe baza scrierilor calatorilor musulmani de pe drumul matasii inca din secolul 6 iar din secolul 17 a devenit khanat, capitala Khanatului Khiva, aici avandu-si resedinta khani din dinstiile Astrahan si Gengishan. Din 1991 Khiva a fost inclusa in patrimoniul mondial UNESCO.

Numele de Khiva este folosit mai mult de  catre europeni, numele rostit de localnici fiind Khorezm sau Khvarazm si insemna Tara Soarelui. Cele mai vechi scrieri o mentioneaza, enumerand sase populatii diferite care traiau aici: uzbecii, sartii, dugma, persanii, turkmenii si cazacii.

Din punct de vedere arhitectural Khiva are 2 parti: Dichan Kala – orasul din afara zidurilor cetatii si  Itchan Kala – orasul din interiorul zidurilor cetatii. Partea interioara a cetatii are peste 25 de obiective de vizitat (palate, mausolee, moschei si madrase – scoli coranice. Cetatea are 4 porti, cate una pentru fiecare punct cardinal, doua dintre ele avand insemnatate istorica:

uzb khiva 28uzb khiva 13

uzb khiva 16

Poarta de Vest (Ota Darwoza) adaposteste un mic bazar acoperit in locul unde in trecut erau camerele pentru colectarea taxelor. Poarta originala a fost demolata in 1920 si restaurata in 1975.

 

uzb khiva 15

Poarta de Est, Poarta Razboinicilor (Palvan Darwoza) are doua porti de lemn sculptate, apoi se trece printr-un coridor de piatra. La iesire, in partea dreapta a fost pana in 1873 targul de sclavi. In fata portii erau citite decretele hanului si facute executii. De aceea i se mai spunea si Poarta Sclavilor sau Poarta Executiilor.

Ce m-a impresionat in cetate a fost faptul ca generatiile de hani ce s-au perindat nu au distrus palatele inaintasilor ci le-au mentinut si si-au construit propriile asezaminte. Astfel, comparativ cu celelalte orase istorice vizitate, aici sunt mai mult palate. De asemenea, madrasele – acele scoli coranice au aici o separare a obiectelor de studiu: exista madrase pentru filozofie, pentru literatura, pentru algebra ….

Pai haideti sa intram 🙂 … prin Poarta de Vest. La intrare ne-a asteptat statuia unui individ ce a facut mult bine omenirii pentru ca a inventat ceva pe gustul meu: algebra si algoritmii 🙂 Numele lui este Al-Khorezmi.

uzb khiva 3

Inainte de a intra trebuie sa mai zic ceva: despre portile de lemn – sunt opere de arta in viata – majoritatea cu o vechime ce merge pana la 600 de ani si au pe ele incastrate niste sculpturi superbe ce te fac sa te opresti efectiv la fiecare poarta si sa o admiri.

uzb khiva 19

uzb khiva 27

uzb khiva 29 uzb khiva 30

Dupa ce treci de poarta de vest, la intrare sta emblema Khivei: turnul Kalta Minor si Madrasa Muhammad Aminkhan – scoala specializata pe filozofie. Trebuie sa spun ca astazi in toate madrasele functioneaza hoteluri sau ateliere de artizanat in ceramica, tesaturi, broderii si lucrari in lemn.

uzb khiva 17 uzb khiva 20 uzb khiva 18uzb khiva 21

Vis-a-vis de madrasa Muhammad Aminkhan se afla palatul Tash Khovli – resedinta de vara a hanilor din Khiva. Palatul a fost construita in perioada 1830-1838 ctitor fiind Hanul Allah Kuli. Numele palatului se traduce prin “casa de piatra”. Pentru construirea acestui edificiu au lucrat un numar de mai bine de 1000 de sclavi timp de 8 ani.

uzb khiva 22 uzb khiva 23 uzb khiva 24 uzb khiva 25 uzb khiva 26

Fiecare palat are o structura arhitectonica asemanatoare: sala de receptii si primire oaspeti, harem, sala tronului si dormitoare. Decoratiunile sunt superbe: placi ceramice uimitor decorate in albastru, alb, rosu si verde si tavane din lemn la ale caror sculpturi nu te mai saturi sa privesti.

uzb khiva 31 uzb khiva 32 uzb khiva 33 uzb khiva 34 uzb khiva 35 uzb khiva 36 uzb khiva 37 uzb khiva 38 uzb khiva 39 uzb khiva 40 uzb khiva 41 uzb khiva 42 uzb khiva 43

Un alt minaret, de fapt cel mai inalt din cetate, langa care toata lumea se opreste ca sa faca poze este minaretul Islam Kodja de langa madrasa cu acelasi nume. Ambele au fost construite intre 1908-1910 si denumite dupa Marele Vizir din acea vreme, foarte iubit de popor pentru ca a construit un spital, o scoala publica si a facut o serie de reforme in educatie. Minaretul are 57 m, iar platforma construita la 45 m este cel mai inalt punct de observatie din Khiva.

uzb khiva 48

O alta piesa de rezistenta din cetate o reprezinta Moscheea Juma (Moscheea de Vineri) situata in apropiere de  Ota Darwoza si de minaretul Kalta Minor. Are o structura formata dintr-o singura sala de 55×46 m si are 213 stalpi din lemn. In prezent mai pot fi vazuti in viata doar 4 stalpi originali restul fiind inlocuiti datorita cariilor ce i-au distrus. Stalpii sunt asezati la 3.15 m distanta unul de altul intr-o aliniere perfecta. Motivele de baza cu care au fost sculptati stalpii sunt specifice regiunii Khorezm. In tavan exista doua luminatoare ce creeaza o atmosfera placuta.

uzb khiva 44 uzb khiva 45 uzb khiva 46 uzb khiva 47

Mausoleul lui Pakhlavan Mahmoud este unul dintre cele mai frumoase din Uzbekistan. Mausoleul a fost cladit in 1810, de Hanul Muhammad-Rahim I. Acesta ales sa fie inmormantat in acelasi loc cu eroul venerat. Tot in acest mausoleum mai sunt inmormantati doi Hani din secolul al XVII-lea: Abdul Gazi si Anusha si unul din secolul al XIX-lea, cel care a construit mausoleul actual, Muhammad-Rahim I.
Cine a fost Pakhlavan Mahmoud? Numele sau se traduce prin ”forta, tarie”. A fost o figura cu un loc bine definit in istoria Khivei si a trait in secolul al XIII-lea. Se spune ca avea o putere neobisnuit de mare, asemanat cu Hercule, fiind recunoscuta pana in Iran, Irak, Afganistan si India. Dar se pare ca nu avea numai putere: era poet, filosof Sufi, luptator si vindecator, si a devenit dupa moarte  patronul spiritual al orasului. In jurul sau au fost create numeroase legende ce nu fac decat sa-i accentueze calitatile pentru care a fost admirat. Deoarece credinta Sufi cerea practicantilor sai sa aiba si o meserie de pe urma careia sa traiasca, Pakhlavan Mahmoud detinea o blanarie, ocupandu-se cu confectionarea caciulilor si mantiilor din blana. De aici provin caciulile si blanurile ce se vand pe strazile cetatii.
uzb khiva 49 uzb khiva 50 uzb khiva 51 uzb khiva 52 uzb khiva 53 uzb khiva 54 uzb khiva 55 uzb khiva 56
 Stradutele cetatii sunt pline cu tarabe unde gasesti ceea ce vrei si nu vrei: sculpturi in lemn, lucrari in metal, tesaturi, broderii, sepci musulmane de pus pe cap in diverse culori si modele si caciuli si cojocele de blana.
uzb khiva 58
uzb khiva 57uzb khiva 60
Tot pe strazi intalnesti si camile, nimic neobisnuit de altfel in peisajul desertic si care te asteapta sa le calaresti si sa faci o poza 🙂
uzb khiva 59
Masa de pranz am luat-o intr-un restaurant, pe o terasa traditionala unde am servit niste salate foarte gustoase pe baza de morcovi, rosii, conopida si vinete, supa de pui (ca la noi) si berea locala – Sarbast 🙂
uzb khiva 5 uzb khiva 7uzb khiva 6
Spre seara merita sa revii in cetate pentru a fotografia apusul. La poarta de vest, imediat ce treci de ea si faci un pic stanga vei gasi o usita prin care daca intri urci intr-un turn ce are 3 niveluri vei avea o priveliste superba asupra intregii cetati. Este un spectacol de culoare si jocuri de forme pe care nu ai voie sa il ratezi. De asemenea, pe strazile cetatii zidurile isi schimba culoarea in rosiatic in acele momente ale zilei.
uzb khiva 4 uzb khiva 12uzb khiva 9uzb khiva 11uzb khiva 10uzb khiva 62uzb khiva 63uzb khiva 64
 Cam aceasta a fost cetatea Khiva oras muzeu. M-a impresionat foarte mult arhitectura si simbolistica decoratiilor precum si modul in care generatiile ce s-au perindat prin acele locuri de-a lungul timpului au gasit energia si inspiratia sa ii onoreze pe cei care le-au dezvoltat si ajutat societatea.
As dori sa multumesc pentru extraordinara organizare a acestui tur, agentiei de turism DOLORES si UZBEKISTAN AIRWAYS. Ghizii, logistica, cunostintele transmise au fost de un inalt profesionalism, si fara modestie spun ca am o mare baza de date cu care pot sa compar. M-au impresionat! Asa se face turism.
Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.