Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
UZBEKISTAN Drumul Matasii - Tashkent (5) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
4291
post-template-default,single,single-post,postid-4291,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,modula-best-grid-gallery,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / UZBEKISTAN Drumul Matasii – Tashkent (5)
14 aug.

UZBEKISTAN Drumul Matasii – Tashkent (5)

Am parasit Samarkand dimineata devreme si ne-am pregatit pentru drumul de 350 km ce avea sa ne duca catre Tashkent. Pe drum am mancat pepeni de Uzbekistan si am trecut prin Cheile lui Timur.

uzb tash 1 uzb tash 49

TASHKENT inseamna ”orasul de piatra”. Tash – piatra, Kent – oras. Orasul are o populatie de 2,5 milioane de locuitori si este foarte intins (diametrul de 45 km) si datorita zonei seismice in care se afla s-a dezvoltat mai mult pe orizontala.

La vreo 100 de km de Tashkent a inceput sa apara … verdele. V-am mai zis pe parcurs ca unul dintre lucrurile ce m-au impresionat aici este modul in care isi gestioneaza resursele de apa. Sistemul de canale este atat de bine pus la punct incat fiecare localitate sau aglomerare urbana este infasurata in sute de km de verdeata.

uzb tash 2

Dupa ce treci de zona rurala si de suburbii, intrarea in Tashkent se face pe un bulevard de 8 benzi, marginit de o liziera de padure. Nu poti uita nici un moment ca te afli intr-o fosta ”colonie” sovietica deoarece blocurile (ei le numesc sovietice) iti amintesc acest lucru la tot pasul. De fapt ca la noi …

uzb tash 4 uzb tash 5

In prezent guvernul duce o politica de demolare a vechilor case din mahalale si inlocuirea lor cu blocuri noi, cu un aspect diferit, mai prietenoase, fata de cele ”sovietice”. Mai jos si noul stadion. O cladire imensa, construita de japonezi, coreeni si nemti.

uzb tash 3 uzb tash 6

Trebuie sa amintesc ca Tashkent a fost aproape distrus in 1966 de un cutremur puternic ce aproape a ras toate locuintele si au murit peste 16,000 de oameni. De atunci s-a pastrat un regim de inaltime echilibrat, max 6-8 etaje. Amintesc de acest cutremur deoarece am trecut pe langa monumentul din bronz ce il evoca. Pe cub se poate vedea ora la care a fost seismul si anul. De asemenea, una din fete este crapata simbolic.

uzb tash 21

Cum am ajuns in Tashkent pe la pranz, trebuia sa si mancam ceva. Am mai spus ca Maruf – ghidul meu, mi-a oferit ”the best” si a incercat sa ma puna in fata diverselor provocari. De data aceasta a fost – pranzul la pilaferie.

Ce este PILAFERIA? Un restaurant cantina cu sute de locuri unde se serveste … PILAF cu carne de vita, miel si … cal. Totul este gatit in afara, in niste cazane imense de 500 kg si unde dupa o procedura si reteta riguros stabilite se fierbe, amesteca si se lasa la impregnat cu arome – pilaful 🙂

uzb tash 8 uzb tash 7uzb tash 9 uzb tash 10

Langa pilaferie se ridica Turnul de Teleiziune din Taskent, unde daca urci cei 375 de metri vei avea o priveliste cool asupra orasului. Nu am urcat pentru ca nu aveam timp (am avut doar jumatate de zi pentru Capitala). Turnul este cea mai inalta cladire din Asia Centrala.

uzb tash 11

Turnul si Pilaferia se afla situate intr-o zona de parcuri unde se gasesc numeroase complexuri sportive si un ”disneyland” Uzbek pentru copilasi.

Urmatoarea oprire a fost la complexul Khast Imam – unde afla laolalta obiective de top ale religiei musulmane: 5 madrase, moschei si mausolee si Institutul Islamic Tashkent. Aici am vazut: Moscheea JumaMausoleul Khaffal-Shashi  ( unde se afla mormantului primului imam (lider islamic) al Tashkentului si propavaduitor al islamului), Biblioteca (unde se afla depus un manuscris al Coranului, scris pe 335 de foi din stomac de vaca, si este  din anul 651) si madrasa Barak-Khan Madrasah.

uzb tash 12

uzb tash 13 uzb tash 14 uzb tash 15 uzb tash 16 uzb tash 17 uzb tash 18 uzb tash 19 uzb tash 20

Simbolurile orasului si dovada a pasiunii pentru verde, curatenie si fantani arteziene sunt cele doua piete situate in centru: Piata Independentei si Piata Amir Timur.

Piata Independentei este …. imensa. Gazduieste frumos incadrate de zone verzi, fantani arteziene si statui Senatul si Consiliul de Ministri. Tot in zona se afla mai multe cladiri ce adapostesc diverse ministere si departmanente ale acestora precum si Serviciile de Securitate.

uzb tash 35

uzb tash 38 uzb tash 39

Doua monumente merita amintite aici: Arcul Independentei cu cele doua berze ce simbolizeaza pacea si armonia si Monumentul Independentei.

uzb tash 40

uzb tash 36uzb tash 37uzb tash 41uzb tash 34

La marginea pietei se afla un parc pe unde curge si canalul Ankhor.

uzb tash 33

In drum spre Piata Amir Timur drumul te duce pe langa strada ”Broadway” poreclita asa datorita faptului ca aici se gaseste amenajata o zona unde numerosi iubitori de arta pictata, sculpturi si obiecte vechi isi expun produsele spre vanzare.

uzb tash 42

Ajuns in Piata Amir Timur te impresioneaza statuia acestuia ce are in background Hotelul Uzbekistan (stil sovietic din cap si pana in picioare) si Sediul Congreselor Internationale, construit in 2009 cu ocazia aniversarii a 2200 de ani ai orasului Tashkent.

uzb tash 43 uzb tash 44

Daca traversezi strada din Piata Timur ajungi in 50 de metri la Muzeul lui Timur, o cladire frumoasa pe care nu poti sa nu o vezi si unde tot timpul se perinda cupluri de miri pentru a face poze.

uzb tash 45 uzb tash 46

Ultimul obiectiv vizitat a fost Muzeul de Arte Aplicate – o cladire destul de simpla, cu o curte interioara din care nu lipsea ayvanul cu tavan si stalpi frumosi decorati dar care, dupa ce am intrat sa vedem exponatele si-a dezvaluit adevarata bogatie culturala.

uzb tash 28

uzb tash 26 uzb tash 27uzb tash 29 uzb tash 30

Muzeul aduna laolalta traditii si lucrari in piatra, ceramica, matase, bumbac, metal si lemn din toare regiunile tarii. Aici inveti cum sa recunosti din ce regiune provine un barbat dupa modelul bastii pe care o poarta, inveti despre cum culorile de pe tesaturile de bumbac si matase te diferentiaza ca regiune si statut social, vezi superbe sculpturi in lemn si ceramica. A fost o lectie scurta dar densa si educativa.

uzb tash 24uzb tash 25uzb tash 23uzb tash 22

uzb tash 32uzb tash 31

Ultima zi de tur ”Uzbekistan drumul matasii” s-a incheiat odata cu vizitarea Tashkentului. Privind inapoi pot sa spun ca am plecat de acolo mai bogat din mai multe puncte de vedere: am vazut oameni noi, am trait experientele unei tari cu un trecut mare si un prezent destul de zbuciumat dar care isi va gasi drumul si am vazut locuri unice in lume.

As dori sa multumesc pentru extraordinara organizare a acestui tur, agentiei de turism DOLORES si UZBEKISTAN AIRWAYS. Ghizii, logistica, cunostintele transmise au fost de un inalt profesionalism, si fara modestie spun ca am o mare baza de date cu care pot sa compar. M-au impresionat! Asa se face turism.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.