Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Vacanta in china
fade
2949
wp-singular,post-template-default,single,single-post,postid-2949,single-format-standard,wp-theme-voyagewp,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / Vacanta in China, orasele imperiale Beijing si Xian (partea I)
22 iun.

Vacanta in China, orasele imperiale Beijing si Xian (partea I)

china 1

Imi doream de multa vreme o vacanta in China, mai ales ca auzisem doar de bine despre ce are de oferit aceasta tara din extremul orient. Tara este imensa atat ca suprafata cat si din punct de vedere a ceea ce ai de vazut ca sa-ti faci o idee despre ea, asa ca o organizare ca la carte trebuie facuta cu prisosinta. Un alt aspect al unei calatorii intr-o tara ca si China este cel legat de limba. Fiind o tara recent deschisa turismului nu vei intalni prea multi vorbitori de limba engleza. Toate aceste aspecte luate in calcul: timpul folosit eficient, limba si conexiunile de logistica m-au facut sa decid ca cel mai bun mod de a vizita China este cu un grup.

Am cautat pe internet si am gasit o firma locala, cu experienta bogata in lucrul cu grupuri straine ( www.travelchinaguide.com ), am cumparat biletul de avion Bucuresti-Beijing si Shanghai-Bucuresti cu Finnair (era cea mai buna optiune la acel moment) si …China here we come. Grupul ce s-a format a avut 15 membri (inclusiv noi 3). Am parcurs 5500 km in 13 zile, 4 zboruri interne (Beijing-Xian, Xian-Guilin, Gulin-Chongqing si Yichang-Shanghai) si restul cu autocar. (traseul este in imaginea de mai sus)

Intrarea in tara am facut-o prin Beijing si nimerindu-ne chiar in perioada in care in regiune fusese gripa aviara, la inceput am fost trecuti prin detectoarele termice din aeroport. Fiind sanatosi, ne-au urat ”huānyíng guānglín”. 🙂

china beijing 1

Beijing

Beijingul este un oras imens din toate punctele de vedere: populatie (vreo 20 milioane, unele dintre cele mai largi bulevarde din lume, un trafic infernal, smog si poluare cat cuprinde (dar totusi am avut noroc pentru ca in acea perioada se ridica pe la pranz) si cladiri imense peste tot. Intr-un cuvant, in Beijing totul este imens.

Punctul cel mai fierbinte din Beijing este Piata Tiananmen, una dintre cele mai mari piete publice din lume si  kilometrul ”0” al Chinei. Aici se gasesc Orasul Interzis si Mausoleul unde este depusa mumia imbalsamata a lui Mao. Se poate vedea dupa coada de la intrarea in Mausoleu ce iubit este Mao.

china beijing 4china beijing 2 china beijing 3

Orasul Interzis este un palat ce se intinde pe 32 de hectare, inconjurat de ziduri ce formeaza curti concentrice si unde au avut resedinta imparatii dinastiilor Ming si Qing. Orasul Interzis socheaza prin dimensiuni, reusind sa-si realizeze scopul propus: acela de a tine deoparte muritorii de rand de viata de zi cu zi a imparatilor.

Dupa cum ziceam, structura palatului este rectangulara, avand mai multe curti interioare incluse una in alta , fiecare cu propriile porti de acces, una mai impunatoare decat alta. Din Piata Tiananmen accesul in palat se face prin Poarta Pacii Celeste ce are deasupra tabloul lui Mao, aici in prima curte aflandu-se Parcul Zhongshan si Templul Imperial. Urmatoarea poarta – Poarta Meridian, marcheaza intrarea propriu zisa in Orasul Interzis si era rezervata doar imparatului, in apropierea acesteia fiind asezate tobe si clopote ce anuntau venirea acestuia.

china beijing 5 china beijing 6

Urmatoarea este Poarta Supremei Armonii, in curtea din spatele acesteia gasindu-se Sala Armoniei Supreme – locul unde imparatul isi indeplinea atributiile, Sala Armoniei de Mijloc, Sala Conservarii Armoniei, Sala Culturii si Sala Vitejiei Militare.

china beijing 7 china beijing 8

Un lucru pe care il ei vedea peste tot in Orasul Interzis este culoarea rosie si caramizie a zidurilor, dragonii si leii sculptati in piatra sau modelati din metal.

china beijing 9 china beijing 10 china beijing 11 china beijing 12 china beijing 13 china beijing 14 china beijing 15 china beijing 16 china beijing 17

In Beijing, nu toata viata de zi cu zi se desfasoara la lumina ci exista cartiere in spatele marilor bulevarde si cladirilor imense ce ascund asa zisele hutonguri. Aceste zone de locuit au forma unor faguri de miere, modelul de baza fiind o curte comuna patrata, pe fiecare latura fiind construita cate o casa. Hutongurile au fost cam izolate de programele de dezvoltare sociala din ultimii 30 de ani, preferandu-se oarecum plasarea lor in spatele unor ziduri.

Urmatoarea oprire a fost la Templul Paradisului, exemplul suprem al arhitecturii dinastiei Ming. Templul este o diagrama a cosmologiei chinezesti fiind o emblema a Beijingului. Templul este asezat intr-un parc de 267 de hectare, acesta fiind locul unde imparatul oficia cele mai importante ritualuri ale anului. Aici era locul unde se stabilea legatura dintre Paradis (tian) si Fiul Paradisului (hunagdi). Cel mai vizibil obiectiv din complex este Sala de Rugaciuni pentru recolte bogate, cu un acoperis conic ce simboliza intinderea paradisului. Bolta este inalta de 36 de metri si a fost ridicata doar cu caneluri si fara nici un cui.

china beijing 18chin beijing 19

china beijing 20

Palatul de Vara este un ansamblu de temple, pavilioane si sali asezate intr-un parc in jurul lacului Kunming. Familia regala folosea acest complex ca resedinta de vara. Dupa cum spuneam, complexul este plin de sali: Sala Bunavointei si a Longevitatii, unde statea imparateasa mostenitoare; Curtea Virtutii si a Armoniei, ce continea un teatru impresionant; Sala Fericirii si a Longevitatii; Sala Talazurilor si Pavilionul Zhichun.

china beijing 21 china beijing 22 china beijing 23

Vedetele Palatului sunt insa: Barca de Marmura, o barca cioplita in marmura, simbol al risipei de la curtea manciuriana. Se spune ca imparateasa a platit pentru constructia barcii din fondurile alocate pentru flota navala; si Podul cu Saptesprezece Arce, o intindere de 150 de metri de curbe gratioase peste lac catre insula lacului de sud. Ambele sunt preferatele turistilor in materie de fotografii.

china beijing 24

In prima seara din Beijing am fost dusi sa vizionam un spectacol de opera la vestita Opera din Beijing .. si a fost intradevar o Opera. Atenti la cele mai mici detalii, chinezii se intrec pe ei in pregatirea costumelor, a scenei si a programului coregrafic. Spectacolul s-a tinut intr-una dintre salile operei unde se putea servi si masa. O delicatese 🙂

A doua zi dimineata am pornit catre imprejurimile capitalei si se anunta o zi mareata! Urma sa vizitam Mormintele Imperiale si Marele Zid.

Mormintele Imparatilor din dinastiile Ming se afla la 48 de km nord vest de Beijing. Locul contine mormintele imparatului Ming si a celor 13 imparati care i-au succedat la tron si au facut parte din dinastia sa. Aleea ce duce la morminte este impunatoare si …. regala – Lungul Drum al Spiritului cu statui de animale si oficiali, insirate de-a lungul drumului de o parte si de alta.

china beijing 25 china beijing 26 china beijing 27

Marele Zid poate fi definit in mai multe moduri: nazuita colosala, nebunie curajoasa sau realizare splendida 🙂 . Cand ajungi acolo esti profund impresionat, nu pot sa spun ca de ceva anume deoarece totul creeaza un efect sinergic pentru starea de bine pe care o capeti. Sunt deschise publicului doua sectiuni in care zidul se poate vizita iar noi am vizitat regiunea Badaling.

china beijing 29

Zidul nu este lucrarea unei singure dinastii. Constructia a inceput in sec al VII -lea iHr si a fost finalizata in anii 221-210 iHr. Scopul lui a fost sa apere imperiul de triburile ostile din nord, dar istoria a dovedit ca de multe ori a esuat fapt ce a condus la aparitia dinastiilor Yuan (mongolii) si Qing (manciurienii). Ceea ce se viziteaza astazi sunt portiuni ale zidului ce au fost reconstruite si finisate si poti sa spui ca ofera o falsa impresie asupra conditiei precare in care se afla zidul.

china beijing 28

Spre seara, intorcandu-ne inapoi in metropola am mers sa vizitam satul si complexul olimpic al Jocurilor Olimpice Beijing 2008. Foarte impresionant! Am vazut Cuibul, Bazinul Olimpic si Stadionul, toate de dimensiuni impresionate si cu o arhitectura futurista.

china beijing 30 china beijing 31

Seara tarziu, dupa o cina delicioasa cu rata Pekin am iesit pe strazi pentru a ne bucura de spectacolul de lumini si multimea de oameni. In pietele din zona centrala se vinde si se mananca orice iti poti sau nu imagina.

china beijing 32 china beijing 33

Xian

A treia zi dimineata am zbura spre Xian, unul dintre cele mai venerabile monumente ale Chinei. Orasul era punctul de inceput pe drumul matasii si a fost capitala imperiului in timpul mai multor dinastii.

Xian are aproape 7 milioane de locuitori, este inghesuit, plin de forfota si nu prea are nimic din grandomania impusa de anii de comunism Beijingului. Aici cladirile sunt normale, nimic grandoman, dar impresioneaza prin monumentele si siturile istorice numeroase.

Xian este la baza un oras cetate, fiind inconjurat de 14 kilometri de ziduri inalte de 12 metri si late la baza de 15-18 metri. Zidurile se viziteaza astazi in intregime iar noi am avut fericita ocazie sa pedalam pe biciclete pe toata lungimea lui 🙂 Din loc in loc sunt turnuri de supraveghere. A fost o experienta foarte frumoasa!

china xian 7 china xian 8

In interiorul zidului se afla orasul vechi cu cele doua turnuri binecunoscute: Turnul Tobei ce are ca simbol … o toba si Turnul Clopotului .. cu un clopot. Ambele constructii erau folosite pentru a semnaliza acustic diverse evenimente sau intamplari neasteptate (invazii).

chin xian 10 china xian 9

In afara zidurilor orasului vechi un monument pe care trebuie sa-l vezi este Pagoda Micii Gaste Salbatice. Se poate vizita pe interior si te poti urca in varf pe scari pentru a surprinde privelistea orasului.

china xian 6

In final, trebuie sa recunoastem ca toata lumea merge in Xian pentru un singur lucru:

Armata de Teracota, veche de 2000 de ani, descoperita intamplator de niste tarani ce sapau un put in anul 1974. A fost facuta de imparatul Qinshi din dinastia Qin rolul ei fiind unul religios: soldatii de teracota au fost ingropati in mausoleul ce urma sa-l primeasca dupa moarte pe imparat. Mii de razboinici de teracota stau asezati in 3 gropi ce initial au avut acoperisuri de lemn si care ulterior s-au surpat. Astazi, intreaga zona este scotocita de arheologii ce au dus o munca titanica de restaurare a miilor de razboinici ingropati in pamant. Nu exista doua statui identice, cu aceleasi trasaturi faciale …. si vorbim de mii. Cel mai inalt razboinic are peste 1,80 metri, toti fiind echipati cu arme de bronz iar unii au si cai …. de lut. Piesele de rezistenta sunt soldatul ingenunchiat si caleasca cu cai. china xian 1 china xian 2 china xian 3 china xian 4

La iesire din situl arheologic se gaseste muzeul unde un domn in varsta te asteapta si-ti da autografe pe cartea in care se povesteste istoria acelui loc. Oficialii muzeului spun ca domnul respectiv este chiar localnicul ce a descoperit din greseala soldatii. Sa-i credem? 🙂 … oricum toti seamana intre ei.

china xian 5

Seara in Xian am fost invitati la un spectacol de gimnastica artistica si circ cum doar chinezii stiu sa faca. Motivul pentru care chinezii sunt atat de buni la gimnastica artistica si spectacole de circ este usor de dedus: din cei 1,3 miliarde exista un numar imens cu calitati sportive si din care doar o mica parte reusesc sa performeze la olimpiade si concursuri datorita concurentei mari. Restul se retrag din competitii si pasesc in sfera comerciala a sportului.

china xian 34

Aceasta a fost prima parte a drumului nostru prin cele 2 importante orase imperiale: Beijing si Xian. A fost impresionant si maret pe masura tarii ce o reprezinta.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.