Vacanta in Mexic – Mexico City si imprejurimile (1)
Mexic, Mexic ….
Cine nu isi doreste sa calce pe urmele vechilor azteci, tolteci, mayasi, teotihuacani? O vacanta bine organizata in Mexic te poate pune in fata acestor minunatii istorice reprezentate de artefacte, palate, piramide, orase stravechi si obiceiuri populare.
Am petrecut in Mexic 16 zile de iarna Europeana, sfarsit de decembrie si inceput de ianuarie, impartite astfel: 10 zile intr-un circuit care a pornit din Mexico City spre sud, spre Yucatan, pana in Cancun, strabatand 2400 km iar la sfarsit 6 zile de plaja binemeritate in Cancun.
Programul circuitului a cuprins tot ceea ce putea cuprinde din punct de VEDERE al istoriei, populatiei actuale precum si natura. De-a lungul celor 2400 km parcursi, peisajul s-a schimbat de la munti si podis in zona centrala a capitalei Mexico City, desert in Oaxaca si San Cristobal, munti acoperiti de jungla in Palenque si jungla cu campie in Campeche, Merida, Uxmal si Cancun.
Traseul pe care l-am avut in aceasta vacanta in Mexic este:
1. Mexico City
In Mexico City, capitala metropola cu 21 milioane de locuitori am petrecut 2 nopti/3 zile, timp in care a, reusit sa cuprindem aproape tot ce are de oferit acest oras vibrant: parcuri, catedrala din zocalo, palatul prezidential, muzeul national de istorie. Am fost si vizitat si cartiere rezidentiale dar si favelas.
Un loc important in Mexico City il reprezinta Biserica Maria de Guadalupe, care este cel mai important loc de pelerinaj catolic din lumea latino-americană.
In apropierea bisericii vechi a fost construita o biserica cu arhitectura moderna, mai incapatoare, putand sa gazduiasca pana la 5000 de oameni.
Fiind perioada din preajma Craciunului, intreg orasul era impanzit cu scene reprezentand nasterea lui Isus:
Piata centrala a orasului, numita si zocalo, are ca punct central Catedrala, zocalo din Mexico City fiind una dintre cele mai mari piete centrale din lume. Datorita solului mlastinos pe care este construit orasul Mexico City, Catedrala se scufunda in fiecare an cu citiva cm. Acest lucru este vizibil.
Tot in zocalo, piata centrala se gaseste si Palatul National. Acesta dateaza din 1693 si este impresionant. Interiorul gazduieste o grandioasa colectie de picturi murale ale lui Diego Rivera. Cea mai faimoasa opera „Mexicanii in lupta pentru Libertate si Independenta” – un perete enorm in care sunt condensati 2000 de ani de istorie. Palatul gazduieste si un mic muzeu dedicat lui Benito Juárez ( apreciat presedinte mexican) si Congresului Mexican.
Mexico City are unul dintre cele mai largi bulevarde din lume iar parcurile sunt imense, pline cu numeroase zone de divertisment. Paseo de la Reforma – este cel mai larg bulevard si taie orasul in doua de la NE la SV.
Pe Paseo de la Reforma se gaseste Piata Independentei unde se afla Monumentul Ingerul Independentei, un simbol al capitalei mexicane.
Unul dintre cele mai populare jocuri traditionale il reprezinta un grup de oameni, legati cu o sfoara si care coboara din varful unui stalp prin rotire.
Muzeul Național de Antropologie. Datorită patrimoniului său deosebit de bogat, muzeul este considerat cel mai vizitat din Mexic. Arhitectura acestuia este una excepțională. În centrul unei terase este un iaz imens, acoperit cu o umbrelă din beton și susținută de un stîlp. Deasupra acesteia, este simulată o cascadă artificială. Întregul teritoriu pe care se întinde Muzeul este de aproximativ 8 hectare, mai exact 79700 de metri pătrați. Deși se numără a fi 23 de camere pentru exponate, multe dintre acestea pot fi admirate chiar în aer liber.
Inaugurarea acestui muzeu a avut loc în anul 1964, sub conducerea președintelui Adolfo López Mateos. Construcția este impunătoare nu doar din perspectiva arhitecturii, care este, indiscutabil, una veritabilă, dar și datorită exponatelor unicale păstrate aici. Drept exemplu poate servi: Piatra Soarelui, artefacte găsite în junglele din Tabasco și Veracruz, obiecte ale civilizației Maya etc. De asemenea, există secțiuni în cadrul muzeului, dedicate unor altor culturi, precum cele din: Grecia, China, Egipt, Rusia, Spania, etc.
Fiți atenți totuși, cînd vine vorba despre acest muzeu, pentru că deseori este confundat cu un alt muzeu “Muzeul Național de Antropologie și Istorie”. Cel care ne interesează pe noi, deține mai mult artefacte ale perioadei pre-
Alte muzee importante ar mai fi:
– Muzeul National de Antropologie, unde sunt expuse cele mai importante colectii arheologice si etnografice, inca din secolul al XVIII-lea
– Muzeul San Carlos care adaposteste unele dintre cele mai apreciate picturi din Mexic, apartinand secolelor XV – XVI.
– In Muzeul Piata Celor Trei Culturi aflati laolalta exemple de arhitectura moderna, coloniala si pre-columbiana.
– Muzeul National de Istorie va prezinta expozitii vaste despre istoria Mexicului de la sosirea conquistadorilor.
– Muzeul Frida Khalo (Casa Azul) este casa in care pictorita a locuit toata viata sa. Inauntru puteti admira picturi ale sale si obiecte personale.
– Muzeul de Arta Moderna va infatiseaza picturi de Frida Kahlo, Leonora Carrington si Remedios Varo, precum si o gradina cu sculpturi.
– Muzeul Dolores Olmedo, amenajat intr-o ferma cuprinde opere de arta ale lui Diego Rivera. Gradina care inconjoara cladirea este plina de pauni si plante luxuriante. In muzeu puteti admira 137 dintre picturile lui Diego Rivera si 25 dintre picturile Fridei Kahlo.
2. Imprejurimile
Una din cele mai fascinante atractii turistice din Mexico City este cu siguranta capitala imperiului aztec Teotihuacan, unde veti putea escalada Piramida Soarelui si Piramida Lunii. Aztecii credeau ca aici este locul unde soarele, luna si universul au fost create.
Din capitala Mexico City, autostrada străbate aproape 55 de kilometri spre nord-vest pe platoul de la 2300 metri altitudine, până la intrarea în situl de la Teotihuacán, deschis zilnic dis-de-dimineaţă, la ora 9, când soarele abia mijeşte deasupra lui. Şi chiar este recomandată o vizită matinală, căci mai târziu aerul se încinge, iar absenţa refugiilor răcoroase se resimte puternic, umbra cactuşilor din decorul arid fiind dedicată exclusiv insectelor!
Pe departe, cel mai confortabil şi chiar foarte rezonabil ca preţ rămâne turul de o zi cu o agenţie de turism, iar oferte se găsesc pretutindeni nu doar în capitală, ci şi în oraşele din împrejurimi. În acest mod, de pe scaunul autocarului pornit din Mexico City poţi admira fără griji întinderile mari ale periferiei metropolei, acoperind colinele blânde. Înainte de ieşirea din oraş, o scurtă oprire se face pentru vizitarea frumoasei Biserici Maria de Guadalupe, cel mai important loc de pelerinaj catolic din lumea latino-americană.
O inspirată introducere în atmosfera locală cotidiană o realizează un simpatic mexican atunci când, la micul atelier meşteşugăresc din apropierea Teotihuacánului, turiştii sunt chemaţi să aibă răbdarea de a-l asculta timp de câteva minute. Mai întîi, în faţa unei agave uriaşe cu frunze cărnoase şi ţepi pe margini, acesta enumeră posibilităţile de utilizare a plantei având denumirea comună de maguey: extragerea din frunze a fibrelor naturale subţiri şi foarte rezistente, producerea vestitei băuturi fermentate pulque şi obţinerea siropului de zahăr cu INDICE glicemic scăzut.
Apoi, prezentarea trece la un alt element important din economia precolumbiană: obsidianul, o rocă vulcanică având o duritate crescută ce o făcea potrivită în special pentru confecţionarea uneltelor şi a armelor, comerţul cu aceste obiecte contribuind la înflorirea oraşului Teotihuacán. Date fiind culorile sale în străluciri misterioase, astăzi ea se şlefuieşte doar sub forma unor minunate obiecte de artă ori bijuterii.
Piramida Lunii
Deşi există mai multe intrări în site, ghizii preferă începerea turului dinspre Piramida Lunii, căci de pe platforma acesteia poţi să-ţi imaginezi cel mai bine grandoarea oraşului de altădată. De la mai mult de 40 metri înălţime, se vede cum impresionantul Bulevard al Morţilor pleacă din faţa piramidei şi se întinde drept până la Templul Şarpelui-cu-pene (Templo del Quetzalcóatl), lăsând pe partea stângă Piramida Soarelui. Alte temple şi edificii însoţesc cei 2,5 km de şosea largă, aliniată după stele şi părând a-şi pierde capătul în munţii din zare.
Piramida Soarelui
Cu o bază la fel de largă ca cea a Piramidei lui Keops, Piramida Soarelui are o înălţime aproape înjumătăţită, de 70 m, cu 248 de trepte care urcă abrupt pe platforma superioară, cândva locul unui templu. Trei milioane de tone de piatră formează corpul construcţiei încă din jurul anului 100 e.n, vremuri în care nici uneltele de metal, nici animalele de tracţiune şi nici roata nu erau cunoscute de către populaţiile locale.
Ceea ce am povestit mai sus este parte din turul mare care ne-a purtat către Yucatan.