Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Vacanta in Madagascar: generalitati si Antananarivo (I) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
8052
post-template-default,single,single-post,postid-8052,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / AFRICA  / Vacanta in Madagascar: generalitati si Antananarivo (I)
14 dec.

Vacanta in Madagascar: generalitati si Antananarivo (I)

Motive de …. duca

Cand in emisfera nordica incepe iarna, normal ca instinctul de conservare te trimite la caldura. Momentul a coincis si cu faptul ca Turkish Airlines a deschis ruta spre aceasta destinatie (de fapt a prelungit cursa de Mauritius pana in Antananarivo cu un stop tehnic de 1.5 ore pentru schimb de pasageri in Port Louis – Mauritius). Bonus se ofera o decolare si aterizare in plus la care se adauga o priveliste de la inaltime asupra apelor turquoise si plajelor din Mauritius.

tana-1

Faptul ca imi place originalitatea, destinatiile ce aduc o valoare adaugata si experiente unice au fost alte motive pentru care am ales aceasta insula. Daca va mai spun ca insula Madagascar mai este numita si „Arca lui Noe” datorita biosferei care a evoluat independent de alte continente … dar despre toate acestea, mai tarziu. Asa ca, hai in vacanta in Madagascar unde vei vedea orice altceva dar nu pinguini 🙂

 De unde vine … Madagascar

Madagascar se trage din … Africa, insula Madagascar si India formau acelasi tinut de uscat ce s-a desprins de Africa in urma cu 115 milioane de ani iar mai apoi insula s-a separat si de India in urma cu 88 milioane de ani. Am gasit o schema sugestiva despre „de unde?” si „incontro?” 🙂 :

tana-34

Madagascar este a patra insula ca suprafata de pe glob (587.000 kmp) si are o populatie de 22 milioane locuitori, urmasi a celor veniti de buna voie sau adusi de istorie din toate colturile lumii. S-au gasit dovezi ale existentei triburilor inca din urma cu 2000 de ani i.e.n. dar in secolul al VI-lea i.e.n. triburile aventuroase de indonezieni, mesteri in ale navigatiei, au gasit aceasta insula in drumurile lor si s-au asezat aici amestecandu-se cu localnicii. In jurul anului 1.000 e.n. a avut loc o migratie masiva a triburilor Bantu de pe coasta Africii de Est care au trecut Canalul Mozambic (are o latime de 450 km). Tot in secolul VII au inceput sa apara si arabii pe coastele de vest, stabilindu-si aici mici asezari unde efectuau schimburi de marfuri.  Europenii au cunoscut pentru prima data aceste teritorii in jurul anului 1500 prin navigatorul portughez Diego Dias iar doua secole mai tarziu au venit si francezii si nu au mai plecat 🙂

In prezent teritoriul este locuit de 18 triburi, Merina fiind cel mai numeros si ocupa partile centrale – muntoase din jurul capitalei. Limbile oficiale vorbite si utilizate in administratie sunt malgasa si franceza.

Amestecul de populatii de diverse origini este evident de cum pasesti in strada: trasaturi faciale specifice statelor insulare din Asia de Sud Est in partea centrala si estica, statura atletica si o alta culoare a pielii pe coasta de vest a insulei (cei veniti din Africa de Est) si triburile indigene cu o populatie cu statura mai mignona.

Planificare

Madagascar este o insula mare, are 1600 de km lungime si 550 km latime, soselele sunt in marea lor majoritate destul de bunicele dar sunt si puncte de interes ce pot fi accesate doar cu vehicule de teren. Sunt parcuri nationale ce pot fi accesate doar in anumite parti ale anului (Tsingy) si cu un pic de aventura iar unele unde accesul se poate face de pe soselele nationale. Toate acestea amestecate cu timpul limitat si cu dorinta de a experimenta cat mai mult m-a condus spre un circuit cu o dificultate medie, in care am reusit sa parcurgem peste 1.300 km, am pasit in patru parcuri nationale (Andasibe, Andringitra si Valea Tsaranoro, Isalo si ecosistemul Ifaty) si am vizitat cele mai importante asezari ale tarii.

mada map 1

Cand?

Am ales perioada de sfarsit de Noiembrie inceput de Decembrie.

Insula poate fi vizitata in mai tot timpul anului dar cu 2 luni de oarecare restrictii (Ianuarie si Februarie) cand sezonul ploios o stapaneste in totalitate dar si atunci daca se includ doar trasee pe soselele nationale este destul de ok daca nu te deranjeaza cele 2-3 ploi tropicale zilnice si caldura si umiditatea verii australe. Din Martie pana in Octombrie totul este uscat, mai racoros si culorile maronii, plicitisitoare. Noiembrie – Decembrie este perioada de sfarsit a primaverii, in care natura revine la viata, verdele iti face terapie la ochi iar vegetatia explodeaza la propriu. O scurta ploaie tropicala de cateva minute dupa masa sau noaptea este mai mult decat binevenita. Recomand aceasta perioada.

Viza

Romanii au nevoie de viza pentru a intra in Madagascar. Viza se poate obtine atat de la Consulatul General Onorific Madagascar din Bucuresti cat si pe aeroport, detalii AICI. Taxa de viza este de 27 EUR. Este bine de stiut ca Romania nu are reprezentanta diplomatica in aceasta tara si orice probleme sunt rezolvate de Ambasada Romaniei din Pretoria.

Antananarivo

Un pic de istorie: Antananarivo si-a inceput existenta ca oras-cetate in 1625 in timpul regelui Andrianjaka (numele sau se traduce prin „orasul celor o mie” si vine de la soldatii care l-au aparat). In 1793 orasul a devenit capitala regatului Merina si Regele Radama I si-a construit aici, pe cel mai inalt deal, Palatul Rova care dainuie si astazi.

Dupa o ora si jumatate de zbor din Mauritius plus alte 9.5 ore din Istanbul incepe sa se vada coasta Madagascarului. Antananarivo nu este un oras la Ocean asa ca pentru cateva zeci de minute pana la aterizare ti se desfasoara peisajul insulei pictat cu orezarii. Toate zborurile internationale dinspre Europa sosesc pe Aeroportul International Ivato (Air France, Turkish Airlines, Corsair). Aeroportul este destul de ok, are facilitati „primare”, este curat iar dupa formalitatile de obtinere a vizei esti pe teritoriul malgas. Vive la …. Madagascar! 🙂

tana-2 tana-3

Imediat ce treci de bariera de la parcarea aeroportului intri in vacarmul citadin. Sincer ma asteptam la mai multe motociclete, triciclete si ricse dar mobilele pe 4 roti domina 🙂 Perioada in care am vizitat orasul a coincis cu ultimile zile ale Sumitului Tarilor Francofone 2016 (se tine odata la 2 ani) iar acum a fost in Madagascar. In consecinta: strazi blocate, controale corporale dar si partea buna deoarece erau concerte si manifestari peste tot, strazi reparate si mai multa curatenie. L-am „prins” si pe Mr. Hollande depunand flori la Monumentul Soldatilor Cazuti in Primul Razboi Mondial din mijlocul lacului Anosy, asa ca ne-am miscat cam greu datorita securitatii ridicate. Reclamele, indicatoarele si atentionarile sunt toate „en francais”.

tana-4

Antananarivo are 1,4 milioane de locuitori iar zona metropolitana este imprastiata pe 12 dealuri. Apropierea de oras pe soseaua de la aeroport se face printre orezarii, cirezi de vite zebu, caramidarii fumigand si mahalale.

tana-5tana-6

Pe masura ce te apropii de partea centrala incep sa predomine cladirile coloniale asezate pe strazile ce se catara in panta pe dealuri, piete, banci, hoteluri si cladiri administrative.  Oricum, am remarcat o mai buna organizare si curatenie comparativ cu alte orase de pe coasta de est a Africii.

tana-7

Cazarea am avut-o intr-o locatie superba – Lapasoa, o cladire coloniala situata in varful unuia dintre cele 12 dealuri si cu o priveliste de nota 10 catre dealul in varful caruia se afla Palatul Regal „Rova” si inscrisul cu litere de-o schioapa „ANTANANARIVO” care te duce cu gandul la „HOLLYWOOD” :). Interiorul hotelului – pensiune este cald, prietenos si „hommy” cum zic englezii, cu scari de lemn, podele si un restaurant de prima clasa, lucru dovedit de expatii si diplomatii ce se inghesuiau sa ia masa aici.

tana-8 tana-9 tana-10 tana-11

La prima vedere, ziua orasul te ameteste cu traficul infernal si lumea pestrita de pe strada ce te agaseaza tot timpul. Seara, acelasi oras te si infricoseaza un pic deoarece multimile devin mai agitate si indraznete in abordare. Nu recomand o plimbare de unul singur pe strazile orasului dupa lasarea serii. Nu ca ai pati ceva dar paza buna ….

Ca sa intelegi orasul trebuie sa-l abordezi metodic, urmand cele trei regiuni care arata evolutia orasului in timp si care difera din punct de vedere arhitectonic: orasul de sus (superior), centrul si cartierele rezidentiale.

I Orasul de sus

Orasul de sus este de fapt inima capitalei si se identifica cu dealul Analamanga („padurea albastra”) in varful caruia se afla Palatul Regal „The Rova”. Initial cladirea a fost construita din lemn pana in 1859 cand regele Ranavalona II a ordonat lucrari ample de consolidare, intreaga cladire fiind imbracata la propriu in piatra. In interiorul palatului se afla criptele familiilor regale. In anul 1995 un puternic incendiu a distrus mare parte din cladire astfel ca in prezent The Rova este de fapt o structura rectangulara, fara geamuri si cu o curte goala in interior. Nu se viziteaza oficial deoarece efectiv nu ai ce sa vezi din interior (silueta Palatului este spectaculoasa din afara).

tana-12

Au existat fonduri alocate de UNESCO pentru refacerea cladirii dar cu ocazia loviturii de stat din 2009 proiectele au fost suspendate.

De langa Palat ai o priveliste de 360 de grade asupra intregului oras, asa cum spuneam, fiind un bun start sa intelegi asezarea.

tana-13

Din acel punct incep sa se desfasoara si sa „curga” la vale vechile cartiere rezidentiale cu case coloniale, scoli, catedrale si biserici. Cele mai importante cartiere sunt Andohalo si Ankadibevava inspre vest si Ambohimitsimbina si Ambohipotsy inspre est. Stradutele inguste si pietruite, marginite cu case malgase construite in intregime din lemn si de pe langa care apar clostele cu pui 🙂 fac ca ambianta locului sa fie de neuitat.

tana-21

Dintre catedralele si bisericile care ies in evidenta (densitatea acestora fiind destul de ridicata) as aminti: Catedrala Anglicana Saint Laurent, Biserica Catolica, Catedrala Ambohimanoro si prima scoala privata catolica de baieti Lycee Prive des Freres Saint Joseph.

Printre monumentele enumerate mai sus, cea mai impunatoare este Catedrala Anglicana Saint Laurent aflata in piata Andohalo. Tot aici se afla si cea mai veche scoala din oras (1822) – Lycee Prive des Freres Saint Joseph.

tana-19tana-16

Tot in imprejurimile Palatului se afla si resedinta Primului Ministru – Andafiavaratra, o cladire construita in 1872 ce a avut mai multe destinatii: cazarma, tribunal, academie de arte, resedinta presedintelui si resedinta Primului Ministru.

La cativa pasi mai jos, asemeni unui templu grecesc, o structura cu 16 coloane neoclasice construita in 1881 este vechiul Palat de Justitie (Ambatondrafandrana – se traduce prin „piatra lui Rafandrana”). Cladirea a fost construita pe locul unde exista o piatra de pe care regii isi tineau discursurile. Sagetile incrucisate de pe frontispiciu reprezinta justitia regala.

tana-15

Tot in imediata vecinatate mai gasim Templul Ambohipotsy construit de arhitectul englez William Pool in 1863 , chiar pe locul unde crestinii malgasi au fost executati in timpul domniei lui Ranavalona I.

tana-20

In partea vestica a Palatului se afla Templul Ampahamarinana, construit in memoria a 14 martiri crestini ce au fost spanzaurati in acest loc pe 29 Martie 1849.

La parasirea acestei zone,  pe strada Justin-Rajoro iti fura privirea o casa – monument din lemn, Casa Jean Laborde (fost prim ministru) in prezent un loc unde au loc expozitii si se ofera spatiu temporar de lucru si pentru socializare (birotica, wifi, birouri) tinerilor care au nevoie de asa ceva.

tana-17 tana-18

II Centru orasului

Numit si Analakely („padurea mica”), aceasta zona este inima economica si administrativa a orasului. Ca in toate orasele din Madagascar, bulevardul principal se numeste „Independence Avenue”, este larg, frantuzesc 🙂  si in mijloc are o zona de promenada cu mici parculete.

tana-31

La un capat al bulevardului se afla Gara principala a orasului – „Gare de Sorano” proiectata de arhitectul Fouchard (1908-1910), un adevarat monument de arta, bine intretinut. In fata garii se afla Piata Independentei ce are amenajata o mica gradina si o placa comemorativa ridicata cu ocazia castigarii independentei Madagascarului fata de Franta la 26 Iunie 1960.

tana-26

Deoparte si de alta bulevardul este marginit de cladiri la parterul carora se gasesc cele mai renumite magazine din capitala precum si reprezentantele Air Madagascar si Air France. Pe la mijlocul bulevardului se poate vedea noua cladire a Primariei cu un mic parculet si un bazin cu o fantana arteziana in fata. Nu pot intelege de ce nu este permis accesul pietonal in curtea din fata cladirii iar gandul ma duce la cateva primarii de la noi. Poza este facuta prin gard 🙂

tana-28

In extremitatea cealalta a bulevardului, in partea opusa garii se afla cea mai mare piata in aer liber din Antananarivo numita si „zoma” si care se afla la apogeu in fiecare vineri. Aici fiecare vinde tot ceea ce poate: de la fructe, stridii numai bune de baut, gaini vii, haine si pana la jucarii.

tana-27tana-25tana-23tana-22

Unul dintre imaginile ce definesc capitala si care sunt prezente peste tot in aceasta parte a orasului sunt taxiurile de Antananarivo – micutele broscute galbui de diverse marci auto frantuzesti.

tana-32

Tot in partea centrala se afla hoteluri, cladiri administrative, banci, ministere si bineinteles inconfundabilele stradute cu arhitectura coloniala.

tana-29 tana-35 tana-36

III Cartierele rezidentiale

Sunt situate imprejurul Lacului Anosy in mijlocul caruia se afla Monumentul Soldatilor Cazuti in Primul Razboi Mondial. Lacul este inconjurat de sute de copaci jacaranda care incepand cu noiembrie coloreaza intreaga zona in violet cu florile lor. De o parte si de alta a lacului se intind cartiere rezidentiale populate cu cladiri noi.

tana-14

Tot in zona se afla si Resedinta Presedintelui – Palatul Ambohitsorohitra, proiectat in 1890 in stil renascentist. Initial, cladirea a fost resedinta Ambasadei Frantei.

tana-37

 Antananarivo este obligatoriu sa fie vizitat cel putin o zi ca parte dintr-o vacanta in Madagascar. Este exotic, vibrant, sunt cateva restaurante foarte bune si te ajuta sa cunosti mai bine oamenii.
Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.