Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Vacanta in ZANZIBAR, insula mirodeniilor - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
7706
post-template-default,single,single-post,postid-7706,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / AFRICA  / Vacanta in ZANZIBAR, insula mirodeniilor
10 sept.

Vacanta in ZANZIBAR, insula mirodeniilor

Dupa un safari in una dintre tarile din Africa de Est (Tanzania, Kenya) este pacat sa nu lenevesti cateva zile pe plajele albe ca de zahar si apele turquoise ale Arhipeleagului Zanzibar. Da, Zanzibar este un arhipeleag format din mai multe insulite, doua fiind mai mari: Ungunja (cunoscuta si ca Zanzibar) si Pemba. Cea mai dezvoltata si cu infrastructura turistica este Ungunja, tot aici fiind si capitala – Zanzibar City.

UN PIC DE GEO – ISTORIE, doar un pic …

Insula principala are 83 de km de la nord la sud si vreo 25 de km latime. Traversarea ei de la est la vest (deoarece aeroportul international este pe coasta de vest in Zanzibar City iar majoritarea hotelurilor sunt in est) dureaza minim o ora. Soselele sunt inguste si aglomerate iar in orele de varf traversarea insulei este un mic cosmar. Oricum, dexteritatea soferilor ii face sa nu depaseasca ora promisa 🙂

Insula a fost cunoscuta inca de pe vremea grecilor si a romanilor iar mai apoi persii au stabilit in Zanzibar dupa anul 632 e.n. un punct de oprire pe calea liniilor comerciale intre Africa, Orientul Mijlociu si Asia. Dupa „vizita” lui Vasco da Gama in 1498, insula a fost incorporata in Imperiul Portughez incepand cu anul 1504. Inca de la venirea portughezilor, pe insula erau enclave de arabi care le creau probleme portughezilor pana ce in anul 1698 insula a fost preluata si pusa sub controlul Sultanatului Oman. In anul 1832 capitala Sultanatului Oman a fost mutata in Zanzibar. Dupa moartea sultanului puterea arabilor a scazut iar insula a cazut in mainile britanicilor (1890). In 1963 si-a castigat independenta iar din 1964 face parte impreuna cu Tanganika din Republica Unita Tanzania. In prezent Zanzibar este o regiune semi autonoma fata de Tanzania, are propriul guvern, parlament si presedinte.

Cu tot trecutul ei zbuciumat Zanzibar a ramas in istorie prin doua activitati majore: traficul cu sclavi (in Stone City fiind considerat ca a existat cea mai mare piata de sclavi din lume) pana in 1873 si comertul cu mirodenii … dar sa revenim in zilele noastre si la frumusetile naturale ale insulei.

PLAJE, ALB SI TURQUOISE

Am ajuns in Zanzibar dupa un zbor de o ora din Arusha de la poalele lui „Kili” cu Precision Air, exotic, precis 🙂 , colorat si la bordul unui ATR cu zumzet, model de avion in care nu mai urcasem de nu mai stiu cand. Aeroportul e oricum dar nu exotic … inghesuit, aglomerat, prafuit, seamana mai mult cu o autogara. A urmat transferul. Obositor si lung dar a meritat pentru ceea ce ne astepta la destinatie.

zanzi-1

Odata ce te apropii de linia tarmului si lasi deoparte aeroportul si traficul din satele situate in centrul insulei, plantatiile de bananieri, cafea si alte mirodenii imaginea se shimba. Simti cu adevarat ca esti pe o insula din Oceanul Indian. Plajele sunt situate in partea de est a insulei si se intind de la nord la sud, fiind intrerupte din loc in loc doar de unele portiuni de tarm accidentat format din corali iar in rest … paradis. Fara comentarii! O poza cat o mie de cuvinte.

zanzi-2 zanzi-3 zanzi-4 zanzi-5

Am stat pe plaja Kiwengwa in resortul Diamond Mapenzi, o plaja generoasa, de 5 km lungime. Este recomandat ca aici sa alegi un plan de masa cu all inclusive pentru ca efectiv nu ai alta optiune daca iesi „afara”. Cum intotdeauna caut originalitatea si traditia locala, normal ca am ales un resort cu un design ce pastreaza si incorporeaza stilul traditional: bungalow-uri cu terase si acoperis de stuf imprastiate intr-o mare de nisip alb.

zanzi-6

Bungalow-urile sunt construite pe terase naturale, in panta, oferind un view spectaculos de oriunde privesti: de sus sau de jos. Restaurantul principal unde se servesc cele trei mese ocupa terasele superioare, iar privelistea …. creste pofta de mancare 🙂 .. daca mai este nevoie deoarece oferta culinara este foarte variata.

zanzi-7

Tot pe terasele superioare sunt situate receptia si zona de entertainment.

zanzi-8

De doua ori pe saptamana, pentru varietate, se organizeaza cine speciale: una pe plaja si una amenajata in jurul piscinei.

dsc_7843

Dar sa revenim la ceea ce atrage pe oricine in Zanzibar: plajele. Una dintre atractiile acestora este mareea puternica ce dezgoleste fundul oceanului pana la 500 de metri in larg, prilej numai bun pentru aventurosi de a cauta scoici sau de a merge in larg pana la reciful de corali.

zanzi-10 zanzi-11

Viata de turist pe plajele din Zanzibar se amesteca inevitabil cu cea a localnicilor care fac orice pentru a te convinge sa cumperi ceva, sa te insoteasca in larg pe post de ghizi la cules de scoici sau sa-ti ofere iesiri in larg pentru snorkeling sau diving. Am beneficiat de serviciile unui astfel de „ghid” Masai si a facut-o in cel mai profesionist si comercial mod cu putinta, ca dovada ca pentru asa ceva iti trebuie mai mult decat scoala: pasiune si orientare 🙂 Cunosc cu precizie de biolog sa-ti descrie fiecare tip de arici si castravete de mare, stele de mare si ierburile ce cresc pe acolo.

zanzi-12 zanzi-13

Strategic, in apropierea fiecarui resort localnicii au construit din bambus si frunze de cocotier „shopping parcuri” si nu s-au sfiit sa infiga firme cu nume cunoscute.

zanzi-14

Intr-una dintre zile, mergand pe plaja cam 4 km, am facut o vizita in satul de pescari din apropiere iar punctul principal al vizitei a fost scoala locala. In scoala sunt 780 copii de religie musulmana care invata toate materiile in engleza ca limba principala si zwahili. Am fost intampinati de directorul scolii care dupa un „tur de clase” ne-a invitat in biroul sau unde ne-a povestit despre scoala, programe educationale si proiecte de dezvoltare a scolii prin diverse parteneriate si sponsorizari (am aflat de ex. ca Universitatea Sheffield le-a donat calculatoare).

zanzi-31

zanzi-15 zanzi-16

VIZITA IN STONE CITY

Dupa cum spuneam la inceput, Zanzibar este istorie dar o istorie dura, presarata cu evenimente majore din trecutul sclavagismului. Nu este un loc mai propice pentru a calca pe urmele trecutului decat o vizita in Stone City. Stone City? … da, Orasul de Piatra la propriu, si-a capatat numele de la materialele de constructie folosite. Stone City este de fapt partea centrala veche a orasului Zanzibar City, majoritatea cladirilor datand din secolul 19.

Mostenirea lasata de Sultanatul Oman si pastrata cu succces de populatia musulmana majoritara te face sa crezi ca esti undeva in nordul Africii sau Orientul Apropiat: strazi inguste, presarate cu mici dughene si ateliere, moschei, medrase, multa forfota, biciclete si piete specifice orientului. Orasul este un mix de strazi, unele bine intretinute iar altele ce par uitate in trecut. De prezent iti amintesc doar cablurile de curent si conductele de apa intinse la vedere pe deasupra strazilor 🙂 ca o panza de paianjen.

zanzi-27 zanzi-28 zanzi-29 zanzi-30

Un alt element vizibil si caracteristic sunt portile, portile de Zanzibar: din lemn, cu sculpturi din care nu lipsesc decoratiunile arabe si scrierile din Coran, sunt un element care defineste intrarea in fiecare cladire.

zanzi-26 zanzi-25

Principalele puncte de interes ce pot fi vazute la o plimbare lejera prin orasul vechi, sunt:

Casa Minunilor, care gazduieste in prezent si un muzeu, este situata chiar pe tarm si a fost la origini construita de Sultanul Barghash ca un loc unde aveau loc diverse ceremonii. Numele si l-a capatat datorita dotarilor considerate „minuni” la acea vreme: lift, apa curenta, electricitate si canalizare.

zanzi-19

In imediata apropiere se vad ramasitele Vechiului Fort, o structura impresionanta cu ziduri inalte dar aflata intr-o conditie precara. Fortul a fost construit intre 1698-1701 imediat dupa inlaturarea portughezilor de catre Sultanatul Omanului, pe locul unei vechi biserici. Initial constructia a avut rol de aparare, apoi in secolul 19 a fost transformata in inchisoare. In prezent este obiectiv turistic.

Monumentul Sclavilor, simplu, impresionant si .. trist este un grup statuar situat in fata unei cladiri ce a servit in secolul 18 ca punct de triere a sclavilor vanati de pe continent si apoi tinuti temporar in niste conditii groaznice pentru a fi mai apoi transportati. Ulterior, dupa abolirea sclavagismului cladirea a fost tranformata intr-un loc de ingrijire a celor saraci iar in prezent este hostel.

zanzi-17 zanzi-20

In aceeasi curte se afla Catedrala Anglicana construita in 1873 de Bishop-ul Edward Steere, luptator impotriva sclavagismului. In spatele altarului se poate vedea piatra funerara a acestuia.

zanzi-18

Nu poti sa pleci din oras fara o vizita in piata de carne si de legume. Culoare, forfota si miros 🙂 Piata de mirodenii ofera un alt spectacol si un alt miros, de data aceasta placut 🙂 Zanzibar este recunoscut in lumea intreaga pentru mirodeniile sale.

zanzi-21 zanzi-22 zanzi-23 zanzi-24

In Zanzibar, micile aventuri pe care le mai poti face sunt vizite la plantatiile de mirodenii, scuba diving, plimbari cu barca la recifurile de corali si vizita la insula izolata unde se afla inchisoarea – „Prison Island”. Toate aceste excursii au pretul situat intre 25-35 USD. Ne-am limitat la partea istorica a insulei (Stone City) deoarece veneam dupa un safari solicitant de o saptamana iar remediul cel mai recomandat pentru refacere este plaja 🙂 ….. plaja, apa si oamenii ei …. si noi printre ei ….

zanzi-32

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.