Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Vietnam de nota 10 - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
3120
wp-singular,post-template-default,single,single-post,postid-3120,single-format-standard,wp-theme-voyagewp,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
27 iun.

Vietnam de nota 10

O vacanta in Vietnam m-a fascinat de multa vreme si chiar imi doream foarte mult sa ajung acolo. Cum ”feeling-ul” si deciziile luate, intotdeauna au fost fara regrete, si de aceasta data asteptarile au fost cu mult depasite fata de ceea ce am experimentat si vazut in Vietnam. Am mers acolo la sfarsitul anului, asa ca ne-am putut permite o perioada de sedere mai lunga avand in vedere vacantele ”sudate” Craciun-Anul Nou-Sf Ion 🙂

Ca de obicei, am impartit perioada in 2 parti: un tur/circuit de explorare de 13 zile si 6 zile la plaja. Un pic cam mult 🙂 dar a meritat. Cel putin am reusit sa vedem TOT Vietnamul. Am zburat acolo cu Aeroflot, dus Bucuresti-Hanoi si intors Saigon-Bucuresti, iar pentru zborurile interne am folosit Vietnam Airlines.

DSC07011

O parte a tarii ce nu este inclusa in anumite circuite este Nordul Vietnamului, adica de la Hanoi pana la triburile din nord, ce traiesc in localitatile de la granita cu China (SA PA, Lao Cai). Noi am parcurs-o si pe aceasta, si am descris-o in detaliu intr-un articol anterior Vietnam – Nordul Extrem.

Halong Bay

Deci sa revenim la traseul nostru. Am ajuns in Hanoi dimineata pe la 5 dupa un drum de noapte din Lao Cai, petrecut intr-o cuseta a trenului turistic FANXIPAN. Am reusit si sa dormim, cusetele fiind destul de comfortabile. In aceea zi nu aveam programat sa vizitam Hanoiul ci Halong Bay. Ne-au dus la un hotel pentru un pic de refreshment si pentru a lua micul dejun (asta dupa ce am asteptat vreo 3 ore pana ce s-a deschis restaurantul). In timpul cat am asteptat la acel hotel, am urmarit indeaproape spectacolul strazii intre 5-8 dimineata. A fost incredibil sa vad cum pe aceleasi strazi s-au desfasurat, au facut business si apoi au impachetat si plecat 3!! randuri de comerciati: prima data au venit cei cu legume, apoi cei cu carne si ultimii pe care i-am si lasat acolo au fost cei care pregateau micul dejun take away daca vroiai sa-l cumperi din strada.

vietnam hanoi 2 vietnam hanoi 3

Intr-un final a venit masina si …  la drum catre Halong City, orasul port de unde se pleaca in croazierele din Halong Bay. Odata ajunsi, ne-am imbarcat pe Paloma Cruise, un vas de lemn cu panze (jonc) pe care am petrecut o zi si o noapte, fiind chiar noaptea de Craciun.

vietnam halong 1 vietnam halong 5

Halong Bay este una dintre cele 7 minuni naturale ale lumii, cu stancile sale calcaroase ce se ridica la sute de metri din apele marii. Legenda spune ca acest golf s-a format atunci cand un dragon s-a aruncat in mare si tarandu-si coada a sculptat peisajul ce-l vedem azi. Intregul golf este de multe ori acoperit intr-o ceata nici densa nici usoara, numai buna pentru a crea un aer misterios ce se amplifica in timpul rasaritului si apusului.

vietnam halong 2 vietnam halong 7

Regiunea este ireala, cu sate intregi ce traiesc pe ape, cu pesteri in acesti munti stancosi si cu multe vase ce se invart printre piscurile de calcar. Dupa ce am navigat cateva ore prin golf, vasul a oprit in satul pescaresc Vung Vieng unde ne-au fost date caiacuri si veste de salvare pentru a ne verifica veleitatile. A fost funny si un pic periculos sa vaslesti intr-un caiac printre vasele mari.

vietnam halong 3 vietnam halong 4

Pe vas am avut toate conditiile (inclusiv masaj 🙂 , lectii de gatit vietnamez si o cina festiva de Craciun, acompaniati fiind de muzica clasica live. A doua zi am oprit sa vizitam Pestera Surprizelor si am coborat de pe jonk pentru a urca cele 420 de trepte pe insula Titov de unde am reusit sa facem niste poze superbe golfului.

vietnam halong 6 vietnam halong 8 vietnam halong 9 vietnam halong 10

Hanoi

Dupa pranz am parasit vasul si .. golful cu mare parere de rau deoarece am petrecut acolo unul dintre cele mai cool Craciunuri. Spre seara am ajuns inapoi in Hanoi. Au urmat doua zile in care am incercat sa descoperim acest oras incredibil de aglomerat in care se invart si fac zgomot 4 milioane de motociclete. Motocicleta este masina vietnamezilor si oriunde ai merge si in orice directie, cel putin cateva par sa se izbeasca de tine. Dar este doar o parere deoarece tu iti vezi de drumul tau si ei de-al lor. Nu faci miscari bruste ci doar iti continui drumul hotarat. Altfel, nimeni nu-ti va da prioritate sa treci strada 🙂

vietnam hanoi 4

Prin Hanoi nu poti sa treci fara sa vezi Mausoleul lui Ho Chi Minh (unde se afla depusa mumia acestuia dupa modelul Stalin si Mao) aflat in piata centrala Ba Dinh si zonele inconjuratoare cu cladiri istorice fascinante: Palatul Prezidential unde este resedinta presedintelui; Casa Lacustra unde a trait Ho deoarece a refuzat sa stea in Palat, el fiind adeptul unei vieti modeste; si Pagoda cu un Pilastru – pagoda sustinuta de un sigur stalp de beton.

vietnam hanoi 5 vietnam hanoi 6 vietnam hanoi 7

vietnam hanoi 8

Tot in zona centrala se gaseste si Templul Literaturii in care se poate vedea respectul imens pe care societatea a acordat-o inca din cele mai vechi timpuri studiului. In fapt, locatia este o universitate ce a functionat intre 1070-1919. Structura este foarte mare, cu 3 porti, sali de ceremonii, sali de studiu, curti interioare si gradini.

vietnam hanoi 9 vietnam hanoi 10

Hanoi este in Asia dar fiindca tara a fost ocupata de francezi, au fost ridicate cartiere in care te simti ca in Europa. Unul dintre acestea este ….. Cartierul Francez 🙂 o zona rezidentiala superba, verde, cu bulevarde largi dar pline de motociclete, restaurante, piete si cluburi.

vietnam hanoi 12

Prin Cartierul Francez si in zona veche, face toti banii sa te plimbi cu tuk tuk-ul (glumeam, nu e scump). Inghiti fum sa-ti ajunga dar e foarte tare 🙂

vietnam hanoi 11 vietnam hanoi 13

Hue

Spre seara, ne-am imbarcat in cursa Vietnam Airlines de Hue, unde urma sa vizitam zona centrala a tarii: Hue, Da Nang si Hoi An.

Hue este oras imperial si fosta capitala pana in 1945 cand guvernul Ho Chi Minh a mutat administratia la Hanoi. Orasul este linistit, strabatut de Raul Parfumului ce are o promenada – Le Loi superba, unde merita sa-ti petreci dupa amiaza. Fiind oras imperial, Hue are un Oras Interzis, asemanator celui din Beijing dar redus la dimensiunile Vietnamului. De asemenea, trebuie sa amintesc despre bucataria din Hue – este imperiala, aici avandu-si originea majoritatea retetelor culinare de finete, lucru explicabil prin faptul ca Hue a fost resedinta imparatului.

Ziua am inceput-o cu o croaziera pe Raul Parfumului indreptatandu-ne catre pagoda Thien Mu si mausoleul imparatului Minh Mang.

vietnam hue 2

Pagoda Thien Mu cu 7 etaje este cea mai definitorie cladire din Hue. Monumentul a fost ridicat de Nguyen Hoang care dorind sa urmeze legenda comform careia cine ridica o pagoda pe malul raului va fonda si o mare dinastie … s-a dovedit ca a avut dreptate, dinastia sa ajungand pana la ultimul imparat al Vietnamului 🙂

vietnam hue 1

 

vietnam hue 6

Mormantul lui Minh Mang face parte dintr-un complex mai mare, cu numeroase monumente funerare, lacuri, gradini si pavilioane. Zona este superba, luxurianta si te incarca cu energie. Pavilioanele si pagodele din complex sunt impodobite cu adevarate opere de arta in ale ornamentelor si sculpturilor.

vietnam hue 3 vietnam hue 4 vietnam hue 5

Dupa pranz, am intrat in zona Citadelei si a Orasului Interzis (numit si violet), inima puterii din vremea imparatilor. Seamana foarte mult ca structura cu Orasul Interzis din Beijing, la dimensiuni reduse, dar este intr-o stare de degradare destul de mare necesitand lucrari rapide de conservare si redecorare. Daca in Beijing, intreaga zona era supusa procesului de restaurare, aici nu se intampla din pacate acest lucru. Zona Citadelei pare mitica, fiind un amestec bine oranduit de palate, pavilioane, temple, helestee, gradini si porti.

vietnam hue 12 vietnam hue 7 vietnam hue 6 vietnam hue 10 vietnam hue 9 vietnam hue 8 vietnam hue 11

Spre seara ne-am intors la hotel iar apoi am iesit prin oras pentru cina si pentru a vedea viata strazii si a interactiona cu oamenii.

Drumul Mandarin

Dimineata, impreuna cu ghidul Vietnamez am pornit spre Hoi An, parcurgand o zona superba, plina de istorie si relicve ale razboiului din Vietnam, trecand prin trecatoarea Hai Van, pe langa plaja Lang Co si oprind la Muntele de Marmura.

Drumul intre Hue si Danang se mai numeste si Drumul Mandarin (91 km) si strabate trei coaste muntoase. Drumul are si un puternic impact istoric, ruta fiind folosita si de Ho Chi Minh in timpul razboiului. Drumul serpuieste, fie pe varful muntelui fie coboara prin trecatori, asa ca nu te vei plictisi. Pe unele cladiri din zona inca se mai vad urmele gloantelor.

vietnam hue 13 vietnam hue 14

Muntele de Marmura este un lant de cinci cariere de calcar si marmura celebru pentru grotele si pagodele sale. Muntele, cu grotele sale a jucat un rol important in razboi, fiind folosit ca fort de aparare. Din varful acestuia, privelistea asupra regiunii este superba. Intreaga zona este plina cu numeroase ateliere de cioplit marmura, maiestria vietnamezilor fiind extraordinara.

vietnam hue 19vietnam hue 15vietnam hue 18vietnam hue 20

vietnam hue 17vietnam hue 16

Spre seara am ajuns in superbul Hoi An, un vechi port comercial, celebru pentru casele negustorilor chinezi – multe de vizitat ca si obiective turistice, strazile riverane pline de viata, Podul Japonez, Casa Tan Ky unde traieste o familie de 6 generatii, Casa Phung Hung construita in 1780 si renumita prin balcoanele sale in stil chinezesc si numeroase temple mici si pagode impodobite superb.

vietnam hue 21 vietnam hue 22 vietnam hue 23 vietnam hue 24 vietnam hue 25DSC08326DSC08334

Daca vorbim de Hoi An trebuie sa amintesc din nou de bucatarie: wow!

Cazarea am avut-o pe malul marii intr-un resort, la vreo 5km de Hoi An, zona fiind in plin proces de dezvoltare turistica. Sunt in constructie resorturi imense, semn ca turismul va exploda curand deci merita sa vedeti Vietnamul acum.

DSC08341

Dimineata am plecat spre My Son – orasul unde se afla templul cu acelasi nume si care seamana foarte mult cu Angkor Wat din Cambodgia. Cu o vechime de peste 1,500 de ani si centrul spiritual al culturii Cham, situl a fost descoperit de arheologii francezi in 1898, in prezent fiind inclus intr-un program de restaurare.

DSC08286 DSC08287 DSC08300

Seara ne-am intors din nou pentru a ne plimba pe stradutele din Hoi An si pentru a lua o cina delicioasa. Dimineata devreme repede catre aeroport pentru a ne imbarca pentru Ho Chi Minh.

vietnam hue 26 vietnam hue 27 vietnam hue 29 vietnam hue 30vietnam hue 28

Ho Chi Minh

Ho Chi Minh, numit si Saigon este orasul capitalist al Vietnamului comunist. De cum intri in oras, peisajul ce pana acum ti-a fost familiar este schimbat dramatic: te afli in unul dintre cele mai ”capitaliste” si vibrante orase din Asia si din lume. Cladiri comerciale, firme multinationale, branduri de lux, toate si-au gasit teren propice de dezvoltare aici. Este o mare diferenta intre Hanoi si nord si partea de sud ce a avut capitala aici, ea fiind sub influenta americana pana la razboi. Sunt foarte multe obiective de vizitat aici, si trebuie pus accent pe cele istorice si de arhitectura.

Astfel, Palatul Reunificarii, locul unde se afla resedinta conducatorului Vietnamului de Sud  pana in 1975, a fost cladirea unde pe 30 Aprilie 1975 un tanc de constructie ruseasca a a daramat portile acesteia si a patruns inauntru. Vizitarea interiorului cladirii te pune in fata unui sediu guvernamental cu toate utilitatile, bunkerele si camerele speciale si oficiale. Vei vedea camere de razboi, camere radio, camera hartilor si multe altele.

Vietnam Saigon 1

Vietnam Saigon 2 Vietnam saigon 3 vietnam saigon 4 vietnam saigon 7

Tot in zona se afla si Muzeul Vestigiilor Razboiului unde sunt imortalizate ororile razboiului: corpuri mutilate in formol si efectele gazului portocaliu asupra soldatilor si civililor. La loc de cinste se gasesc armele si cateva fragmente de elicoptere si avioane capturate de vietnamezi de la americani.

vietnam saigon 8

 

vietnam saigon 5

vietnam saigon 6

Influenta perioadei in care francezii au administrat orasul este vizibila. Aici intalnim numeroase cladiri inspirate din arhitectura franceza: Catedrala Notre Dame si Vechea Posta – aceasta fiind proiectata de Eiffel.

vietnam saigon 9 vietnam saigon 10 vietnam saigon 11

Am mai vizitat apoi China town cu aglomeratia si forfota specifica, dar cel mai frumos era ca seara sa te plimbi pe Dong Khoi, bulevardul principal, marginit de reclame luminoase, hoteluri de lux si multa multa lume.  Noaptea de revelion am petrecut-o chiar aici, pe acest bulevard, asistand la spectacole si focuri de artificii. A fost superb!

vietnam saigon 12 vietnam saigon 13 vietnam saigon 14 vietnam saigon 15 vietnam saigon 16 vietnam saigon 17

Nu poti pleca din Saigon fara sa mergi o jumatate de zi la periferii pentru a vizita Tunelurile Cu Chi ce au gazduit peste 18,000 de luptatori de gherila care au purtat razboiul din 200 km de tuneluri sapate cu mana. Am intrat in acele tuneluri pentru a vedea cum puteau sa traiasca luni intregi acolo comunitatile de oameni. Aveau sub pamant pe langa locurile de dormit inclusiv scoli si spitale. Cu Chi a fost locul din care Viet Cong-ul a planuit atacul asupra Saigonului in 1968.

vietnam cuchi 1 vietnam cuchi 3

In zona inca se mai vad gropile lasate de bombardamentele americane iar intreaga regiune este acoperita cu o padure tanara, dovada ca atunci toata vegetatia a fost rasa si parjolita de bombe.

vietnam cuchi 2

Delta Mekong

Pentru ca Ho Chi Minh este poarta de intrare in Delta Mekong, putand ajunge acolo fie pe sosea fie pe apa, nu puteam rata ocazia sa dam o raita de 2 zile si prin delta.

Dimineata am plecat din Saigon cu destinatia Can Tho, unde am si dormit, iar in drum am oprit pentru niste experiente deosebite in My Tho. My Tho este asezat pe bratul Tien al Mekongului, de fapt pe ape 🙂 . Aici am vizitat o gospodarie taraneasca, ne-am plimbat cu barca pe canale si am avut ocazia sa vedem pe insulele Dragonului, Inorogului si Testoasei cele mai mari fructe jackfruit de pana atunci. Ne-am continuat drumul spre Can Tho, unde ne-am cazat la un hotel cu vedere la fluviu.

vietnam delta 1 vietnam delta 2 vietnam delta 3 vietnam delta 4 vietnam delta 5 vietnam delta 6

In Can Tho, dimineata am plecat sa vizitam  piata plutitoare Phong Dien unde spectacolul oferit de sateni a  fost de nota 10. Phong Dien este piata pe apa unde se aduna producatorii de legume si fructe exotice din toata delta urmand sa-si liciteze produsele pe care le vand. Pentru reclama si pentru a fi vazuti de la departare isi infig in niste tepuse lungi produsele pe care le comercializeaza si le ridica la prora. Adevarata reclama 🙂

vietnam delta 7 vienam delta 8vietnam delta 9

Orasul este destul de mare astfel incat nu iti dai seama ca este un oras intr-o delta.

Facand-o si pe aceasta, ne mai ramanea un singur lucru: plaja, mult asteptatele 6 zile de plaja. Din Saigon pana la Mui Ne am facut vreo 4 ore cu masina, astfel ca apusul l-am prins pe plaja 🙂 Exista mlte variante de plaja in Vietnam iar pe viitor vor fi si mai multe deoarece tara deabia acum se deschide turismului. Dupa cum aminteam, cea mai noua zona este in Danang dar unde se prea poate face plaja in lunile de iarna, vremea fiind capricioasa. Cea mai veche, populara si aglomerata zona este Nha Trang, (motiv pentru care nu am ales-o 🙂 dar noi am ales Mui Ne – Phan Thiet in sud pentru ca este mai izolata si clima este mai buna iarna. Trebuie sa spun ca datorita ”lungimii” Vietnamului clima variaza foarte mult de la nord la sud. In Hanoi si nord am avut 16-18 grade, ceata si ploios iar in Saigon si Mui Ne 32 grade si soare.

Plajele de nisip de 19 km de la Mui Ne au fost cunoscute turistilor din 1995 datorita eclipsei de soare ce a atras multimi numeroase aici, dornice de spectacolul astronomic … Din fericire, constructiile ce au urmat au pastrat un regim de inaltime jos

Plajele sunt superbe si exotice. Chiar daca culoarea apei nu este ca in Caraibe sau Maldive deoarece aici avem involburata Mare a Chinei, plaja si vegetatia sunt superbe, zona linistita. Hotelul la care am stat fiind retras, aveam impresa ca toata plaja este a noastra.

vietnam mui 1 vietnam mui 2 vietnam mui 3

Si de aici, mai faceam cate o iesire de jumatate de zi pentru a vedea imprejurimile iar ce ne-au impresionat au fost dunele de nisip de la Mui Ne – da, ati citit bine, dune de nisip in Asia de Sud Est si satele de pescari unde uitai de tine asistand la spectacolul oferit de sateni.

vietnam mui 4vietnam mui 5vietnam mui 6

Vietnamul este o destinatie complexa, cu multe de oferit. A fost una dintre cele mai ”tari” experiente avute pana atunci (si la acea data vizitaseram cam tot in Asia de Sud Est). Peisajele ce se schimba de la nord la sud, oamenii care sunt intr-o miscare continua, mancarea incredibila, fructele, toate fac din aceasta tara o destinatie ce trebuie neaparat vizitata. Este un Vietnam de nota 10!

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.