Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 95 de tari vizitate pe parcursul a peste 15 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.

Latest News

  No posts were found.

Top
Cum sa ajungi pe vulcanul ETNA – TRAVELSMARTINFO.RO
fade
10438
post-template-default,single,single-post,postid-10438,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.0,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / Cum sa ajungi pe vulcanul ETNA
30 oct.

Cum sa ajungi pe vulcanul ETNA

SICILIA este foarte „generoasa” din punct de vedere a ofertei turistice fiind imposibil ca si cel mai pretentios vizitator sa paraseasca insula fara a fi impresionat de cel putin una dintre experientele ce tin de istorie, natura, relaxare si drumetii. O zi pe Vulcanul ETNA este fara indoiala una dintre activitatile pe care nu o poti lasa „neexperimentata”, fiind unic in Europa.

In Sicilia se ajunge usor, Blue Air si Wizz Air avand zboruri cu frecvente bune inspre Catania. Pentru detalii despre oferta de zbor –  click pe numele celor doua companii.

Vulcanul Etna se ridica la 3.350 de metri altitudine iar pentru a ajunge in varf sunt trei segmente de parcurs: drumul pana la refugiul Sapienza (1923 m) cu masina proprie sau cu autobuzul, se ia apoi funicularul Funivia Etna pana la 2.500 m iar mai departe, imbarcati in autobuze 4×4 si insotiti de ghizi se urca pana in zona craterelor aflate la peste 3.000 de metri.

Catre Sapienza

Sunt trei posibilitati de a ajunge in zona refugiului Sapienza:

 • pentru cei care pleaca din Catania ruta trece prin Nicolosi (oraselul de la intrarea in Parcul National Etna) si de acolo sunt doua variante: pe SP 92 si Via Catania
 • daca se vine din vestul insulei, drumul este mai lung si se trece prin Adrano si apoi Via Milia pana la interesectia cu SP 92 sau pe SS 284 si SP 160 pana la intersectia cu SP 92 care vine din Nicolosi
 • pentru cei cazati in zona Taormina, accesul se face tot pe SP 92 dar traseul incepe din micuta localitate Zafferana Etnea

Deoarece am avut cazarea in Taormina si o masina inchiriata la dispozitie, am inceput urcarea catre refugiul Sapienza dinspre Zafferena Etnea. Drumul este incredibil: cei 20 de km pe care i-am parcurs din micuta localitate Zafferena Etnea pana la refugiul Sapienza te conduc de la nivelul marii pana la aproape 2000 de metri trecand prin zone de clima si vegetatie diversa, incepand cu cea mediterana si pana la zona alpina.

In aceasta parte a vulcanului, efectele eruptiilor recente sunt vizibile pe masura ce drumul urca. Dovada ca lava de la ultimele eruptii a ajuns pana aproape de baza vulcanului se observa prin padurile tinere si tufisurile care inlocuiesc acum vegetatia mai veche, parjolita si care a inceput sa creasca din solul nou creat. Dar pe masura ce urci si te apropii de refugiu dispare orice urma de vegetatie, totul in jurul tau transformandu-se intr-un peisaj selenar.

Cu Funivia Etna

Refugiul Sapienza este locul pana la care se poate merge cu masina sau cu autobuzul. Aici este amenajata o parcare generoasa, sunt cateva restaurante si magazine si cel mai important – statia de funicular care te duce la 2.500 de metri in cateva minute. Unii mai aventurosi urca pana la 2.500 de pe jos, urmand o poteca aflata in apropierea stalpilor funicularului. Pretul unui bilet de funicular este 27.50 euro iar daca se include si transportul cu 4×4 si ghizi de unde te lasa funicularul, pretul este de 57.50 eur.

Imbarcati in off-road printre cratere

Odata ajuns la 2.500 de metri, pentru cei care au platit pentru un bilet de funicular 57.50 eur sunt imbarcati in masini 4×4 si insotiti de ghizii vulcanologi se indreapta catre conurile vulcanului, la peste 3.000 de metri. Merita diferenta de pret pentru a avea experienta completa.

La coborarea din masini iti sunt indicate rutele pe care poti merge individual sau daca vrei mai multe explicatii (si este recomandabil) trebuie sa ramai pe langa ghid. Este interzisa trecerea dincolo de locul unde a fost odata Torre del Filosofo – un refugiul acoperit de lava in timpul ultimei eruptii.

Cand ajungi sus ti se va schimba tot ceea ce stiai despre vulcani. Cine se asteapta sa vada un con vulcanic, realitatea ii va oferi altceva: o culme muntoasa, aproape plata si din care apar conurile vulcanice. Da, Etna are patru cratere active: Bocca Nuova, Voragine, Nord-Est si Sud-Est …. chiar daca de jos se observa doar unul 🙂

Avand in vedere altitudinea, cele 30 de grade de la plecare devin 5-10 grade acolo sus iar ceata si aburii inconjoara peisajul selenar si-l transforma in ceva ireal. Acolo sus, te simti complet rupt de lumea din care ai plecat in urma cu o ora si jumatate.

Experienta „Etna” merita din toate punctele de vedere.

Preturi

 • masina inchiriata, clasa compact – 20-25 eur/zi
 • bilet funicular – 27.50 eur
 • bilet funicular + masina 4×4 + ghid – 57.50 eur
 • cazare in Catania si imprejurimi – de la 40-50 eur in hoteluri de 3*
 • cazare in zona Taormina – de la 60-70 eur in hoteluri de 3*
 • perioada optima de vizita este iulie – august
Mihai Luca

Nu sunt comentarii

Scrie-ne comentariul tau: