Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Wine tasting in CHILE - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
15239
post-template-default,single,single-post,postid-15239,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
22 apr.

Wine tasting in CHILE

Wine tasting in Chile. Atunci cand vine vorba despre traditia producerii vinului, Chile face parte din asa numita “Lume noua”, adica acele tari care au “importat” arta vinificatiei de pe batranul continent. Beneficiind de soluri si de o clima care rivalizeaza si chiar depasesc conditiile din podgoriile Europene, Lumea Noua a devenit un concurent serios pentru Lumea veche, cea cu traditie de secole in producerea vinurilor. Un motiv in plus de a experimenta un wine tasting in Chile. Alaturi de Chile, in acelasi „batalion”, mai gasim  tari ca Africa de Sud, Australia, Noua Zeelanda, SUA sau Argentina.

„Nu suna bine un coupage din soiuri crescute sub briza Pacificului si umbra Anzilor?”

Nu suna bine un „coupage” din soiuri crescute sub briza celor doua oceane care se intalnesc la Cape Point in Africa de Sud, de vanturile si umezeala Pacificului in Chile sau de clima andeana din Argentina? 🙂

Industria vinului a fost introdusa in Chile inca din sec. XVI de catre conchistadorii spanioli. De-a lungul istoriei, Chile a cunoscut o „emancipare” in producerea de vinuri si a coupage-urilor din ce in ce mai inspirate, soiurile fiind aduse aici din renumitele tari producatoare, cele despre care va spuneam ca formeaza “Lumea veche” a vinurilor: Italia, Franta, Germania, Spania, Grecia, Portugalia,  Austria si altele.

Pozitionarea geografica a tarii, care se intinde de la nord la sud pe o lungime de peste 4270 km de-a lungul coastei Oceanului Pacific, fiind flancata la est de lantul muntos andin, ofera conditiile climatice perfecte pentru podgorii. Daca adaugam solul de calitate si irigatiile cu apa provenita de pe crestele inghetate ale anzilor, suna o reteta perfecta pentru un vin delicios, nu? Aceleasi conditii geografice au constituit un scut de protectie pentru industria viticola din Chile la sfarsit de sec.XIX  cand multe regiuni viticole din lume au fost devastate de filoxera.

Asa se face ca in prezent Chile este al optulea producator de vinuri din lume si ocupa o pozitie fruntasa la export, fiind al cincilea cel mai mare exportator de vinuri din lume. Si toate acestea, daca luam in calcul faptul ca Chile a devenit un „jucator” mondial pe piata vinului, incepand doar cu anul 1990.

Regiunile producatoare de vinuri, unde se poate si experimenta un wine tasting in Chile, se intind de la 500 km nord de Santiago de Chile din Regiunea Elqui Valley pana la 500 km sud de Santiago de Chile, in Regiunea Malleco Valley, cu cele mai multe vinarii situate in Regiunea Maipo (zona centrala langa capitala Santiago de Chile) si Regiunea Casablanca (regiune situata la 75 km nord de Santiago de Chile catre Valparaiso).

In Chile gasim toate tipurile de vin, functie de compozitia solului din diverse regiuni.

  • Shiraz, Sauvignon Blanc si Chardonnay in regiunile nordice in Elqui Valley, Limari Valley
  • Cabernet Sauvignon, Carmenere, Shiraz, Sauvignon Blanc in regiunile centrale cum ar fi Aconcagua Valley, Casablanca Valley, Maipo Valley
  • Cabernet, Merlot, Carmenere si Malbec in regiunile din zona de sud de Santiago de Chile in Maulei  si Itata Valley
  • Chardonnay in cea mai sudica regiune viticola, Malleco Valley.

„Soiul Carmenere este cel mai reprezentativ pentru Chile” 

Acum poate va intrebati daca exista diferente de gust intre un Cabernet Sauvignon din Franta – o tara cu traditie in producerea vinurilor – si acelasi tip de vin produs in Chile. Diferentele sunt mici, dar ele se simt si este normal sa fie asa, gustul fiind influentat de tipul solului si clima.  Mai intervine “amprenta” fiecarui producator in metodologia de producere a vinului, data de tehnologia de fabricatie si de reteta de „coupage”.

Tehnologia producerii vinului, chiar daca pare veche de cand lumea, este o stiinta care se reinventeaza mereu. In Chile am cunoscut podgorii cu soiuri biodinamice si organice unde intreg procesul, de la cultivarea strugurilor si pana la maturarea vinului in butoaie, difera fata de metodele clasice.

Agricultura biologico – dinamica promoveaza ideea ca plantatia este un singur organism viu, ingrasamintele folosite sunt facute pe baza de ingrediente naturale, cum ar fi ingrasamant natural animal, cuartul si plante medicinale. In acest fel, fertilitatea solului este asigurata folosind compostul produs de propriile culturi. Aceasta tehnica de producere a soiurilor biodinamice promoveaza sanatatea consumatorilor.

Iata ca, iubitor sau nu de vin, o vacanta in Chile nu ar fi completa fara a vizita cel putin o crama. Oricum, te asigur ca odata pornit intr-un tur prin Chile, vei avea multe optiuni de “pauze” pe traseu pentru a te incarca pozitiv nu doar cu o degustare de vinuri chiliene, dar si cu o ora sau doua de relaxare la o crama in natura, inconjurat de podgorii si beciuri semiobscure cu butoaie.

Traseul parcurs de noi prin Chile a cuprins toata tara pornind din Santiago de Chile, Valparaiso, dupa care am urcat in zona de nord in Desertul Atacama, urmat de o calatorie lunga la capatul Pamantului in indepartata Patagonie chiliana.

In cele doua saptamani de calatorie, am avut ocazia si ne-am planificat cu mare atentie vizitele la mai multe crame, una dintre ele fiind cea mai mare crama din Chile si foarte populara in Romania – Concha Y Toro – si alte doua crame, diferite prin tipurile de vinuri pe care le produc – Vila Matetic si Veramonte – ambele in regiunea Casablanca.

1. CONCHA Y TORO

Cum in suburbiile capitalei Santiago de Chile se afla cea mai mare crama din tara, nu am putut sa nu-i trecem pragul: Concha y Torro. Locatia este usor accesibila, oriunde ai fi cazat in oras, deoarece reteaua de metrou este foarte prietenoasa. Daca stai in zona centrala, se ia metroul pana la capatul liniei 4 (statia Las Mercedes sau Plaza de Puente Alto). De la statia Las Mercedes se ia apoi autobuzul cramei care te va duce direct acolo (este scris numele pe el, dar opereaza cam o data pe ora). Din ambele statii se pot lua si alte autobuze (private sau comunitare) care merg in aceeasi directie si care opresc in statia din fata cramei. Poti afla care numere de autobuz, foarte usor, intreband localnicii care asteapta in statie. Preturile/persoana/dus: cu autobuzul cramei – 2.000 CLP, alte autobuze – 650 CLP sau taxi – 4.000 CLP.

Pentru vizitarea cramei trebuie neaparat facuta o programare din timp AICI . Pretul unui tur costa intre 20 USD si 30 USD si include: prezentarea soiurilor de vin, degustari si un tur prin vie, crama si sectia de productie. Numarul de vinuri degustate variaza in functie de pachetul ales. In timpul turului inveti ca de fapt ceea ce conteaza in fabricarea vinului este coaja bobului de strugure, aceasta fiind cea care da esenta si culoare. Inveti de asemenea despre butoaie, temperaturi si despre cat de important este stejarul in obtinerea licorii perfecte. La final, turul se lasa cu primirea paharului cadou, frumos ambalat in cutii marca “Cocha Y Toro”.

Concha Y Toro este foarte populara si la noi in tara, in marile supermarketuri de la noi veti gasi o gama de vinuri semnate “Concha Y Toro”: Cabernet Sauvignon, Carmenere si Merlot si toata gama de vinuri Frontera.

Concha y Toro - degustare de vinuri

Concha y Toro – degustare de vinuri

Concha y Toro

Crama Concha y Toro – pivnitele

Concha y Toro

Crama Concha y Toro – pivnitele

Concha y Toro

Crama Concha y Toro

2. CRAMA MATETIC

Situata in regiunea viticola Valea Casablanca, cramele sunt in apropierea autostrazii care leaga Santiago de Chile cu Valparaiso, la 100 km de Santiago. De la autostrada se urmeaza drumul national F90 cam 20 de km, printre podgorii pana la crama. Crama Matetic este detinuta de o familie de imigranti croati, ajunsi in Chile in 1892. Din 1999, a patra generatie a familiei Matetic, descoperind conditiile climatice propice cultivarii vitei de vie in Valea Casablanca au infiintat aceasta crama. In prezent locul este recunoscut prin faptul ca produce vinuri biodinamice si organice.

Degustarea de vinuri a fost urmata de un pranz excelent la restaurantul cramei situat  intr-un cadru natural superb, dotat si cu optiuni de activitati recreationale, pentru cei interesati – calarie, biciclete sau pur si simplu plimbare in aer liber. Daca timpul va permite, puteti petrece aici cel putin o zi, proprietatea dispune de un hotel si, in plus, va puteti bucura de toate activitatile enumerate, functie de optiunea fiecaruia.

Programarea unei vizite la crama, o puteti face AICI.

Cramele Matetic

Podgoriile Matetic

Crama Matetic - degustare de vin

Crama Matetic – degustare de vin

Crama Matetic - productia de vin

Crama Matetic – productia de vin

Crama Matetic - cladirea principala

Crama Matetic – cladirea principala

3. CRAMA VERAMONTE

Crama este la 65 km vest de Santiago de Chile, pe drumul catre Valparaiso, putand sa ajungi aici cu masina in maxim o ora. Este binevenita o pauza pe traseul catre ocean, mai ales ca fiecare tur al vinariilor se incheie cu mult asteptata sesiune de degustare de vinuri. Sa mai spun faptul ca proprietatea se intinde intr-un cadru natural cu o vegetatie tropicala luxurianta, cu influente ale brizei Oceanului Pacific aflat la o aruncatura de bat. Plimbarea pe aleile dintre butasii de vita de vie admirand diversele soiuri de struguri este o adevarata incantare.

Situata in aceeasi regiune viticola, respectiv Casablanca, crama Veramonte detine cea mai mare podgorie ca intindere din Chile si dispune de cele mai avansate tehnologii pentru a produce fructe de cea mai buna calitate posibila. Instalatia moderna de vinificatie a fost proiectata de un renumit architect chilian, Jorge Swinburn si a fost pusa in functiune in anul 1998. Turul cramei include si vizita la liniile de imbuteliere ultratehnologizate, in zona unde sunt amplasate fermentatoarele sub actiunea gravitatiei si rezervoarele din otel inoxidabil. Linia de vinificatie a fost proiectata pentru loturi mici permitand atat fermentarea cat si imbatranirea separata a liniilor viticole individuale. De aici, si un cost mai mare pentru tipurile de vinuri premium produse aici.

Crama este detinuta de Agustin Huneeus care a extins suprafata arabila si, implicit, capacitatea de productie a cramei de la 40 de ha (cat a preluat in 1990) la peste 350 ha in prezent si are o recunoastere a calitatii vinurilor la nivel international.

Crama a lansat prima productie in 1996 si de atunci produce cu succes cateva tipuri de vin cum ar fi Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, dar si ceva original, Primus, un vin rosu intens, usor spicy, un amestec de Carmenere si Cabernet Sauvignon.

Cramele Vermont

Cramele Vermont

Podgoria Vermont

Podgoria Vermont

Crama Vermont - magazinul de desfacere

Crama Vermont – magazinul de desfacere

Crama Vermont - productia vinului

Crama Vermont – productia vinului

Crama Vermont - degustare de vin

Crama Vermont – degustare de vin

Podgoria Vermont

Podgoria Vermont

Opririle la cramele chiliene sunt un “must do” daca calatoresti prin Chile. Fac parte din farmecul si traditia locului. As indrazni sa spun ca o experienta „wine tasting in Chile” este asemenea unei stampile aplicata pe pasaport, dovedind faptul ca ai ajuns in acest capat de lume.

Adina Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.