ZUGSPITZE, acoperisul Germaniei
Aventura de jumatate de zi pe ZUGSPITZE a facut parte dintr-un circuit mai mare din Bavaria, despre care am povestiti AICI.
In momentul in care am planificat calatoria am gasit extrem de putine informatii despre cum sa ajungi, facilitati si opinii pro si contra (mai mult pe site-uri de review-uri), motiv pentru care m-am hotarat sa dezvolt un pic subiectul.
LOCALIZARE
Varful Zugspitze face parte din Alpii Bavarezi, are o inaltime de 2962 metri si este asezat exact pe granita ce separa Austria de Germania. Din Munchen sunt 95 de km, o distanta mai mult decat „prietenoasa” pentru o aventura de o zi. Este inconjurat de statiuni de ski (Garmisch, Grainau in Germania si Ehrwald si Lermoos in Austria) si bineinteles lacul Eibsee unde se afla si micuta localitate cu acelasi nume.
ACCES
Urcarea pe Zugspitze se face cu telecabina sau cu … trenuletul 🙂 . Sunt doua modalitati prin care poti ajunge in varf:
Din Austria folosind telecabina „tiroliana” ce opereaza zilnic intre 8.40 am si 4.40 pm, la fiecare 20 de minute, ultima plecare fiind la 4 pm. Telecabina are punctul de plecare din localitatea Obermoos din Austria. Pretul unei calatorii dus intors este de 42 EUR.
Din Germania cu telecabina care porneste din Eibsee direct pana in varf sau cu trenul ce pleaca din Garmisch, trece prin Grainau si Eibsee si urca pe munte pana aproape de varf, la ghetarul Zugspitze si de unde iei o alta telecabina pana in varf. Daca se merge cu trenul este bine de precizat ca se poate urca in oricare din statiile mentionate mai sus.
Pretul este de 53 EUR/persoana dus-intors, indiferent daca pleci cu telecabina din Eibsee, cu trenul din Garmisch sau daca le combini in sensul ca folosesti unul la urcare sau altul la coborare. In pret este inclusa si telecabina de la ghetar pana in varf si pe care poti s ao folosesti de cate ori vrei in acea zi.
Am ales ruta din Germania pentru ca view-ul este mai spectaculos, chiar daca telecabina este mai veche decat cea din Austria. De asemenea, recomand telecabina si nu trenul deoarece majoritatea distantei parcurse cu trenul este prin tuneluri si nu vezi mai nimic, in schimb cu telecabina este wow. Orele de operare ale telecabinei sunt intre 8 am si 4.45 pm, la fiecare jumatate de ora iar traseul se parcurge in 10 minute.
Chiar langa cladirea telecabinei, pe malul lacului Eibsee se afla o parcare (costa 3.5 EUR/zi) unde iti poti lasa masina, se ia biletul si … catre varf.
IN VARF
Urcarea este unica. Personal am mai „folosit” telecabine prin lumea aceasta, din Hong Kong pana la Table Mountain in Cape Town dar urcarea aceasta s-a remarcat prin peisajul si dramatismul oferit: in timpul ascensiunii, pe masura ce te departezi de sol, in jos se vede lacul Eibsee si muntii ce il inconjoara iar in sus incepe sa apara amenintator peretele de stanca.
Odata ajuns in varf si in cazul in care esti norocos cu vremea (noi am fost 100%), spectacolul este absolut. Intr-o parte este haul pe fundul caruia se vede intr-o mare de verde lacul iar de cealalta parte este vederea inspre ghetar.
In varf este amenajata o platforma cu restaurante, terase, magazine de suveniruri si multe locuri de unde sa admiri peisajul. Dupa cum am mai spus, Zugspitze este impartit intre Germania si Austria iar la trecerea granitei doritorii isi pot stampila ce vor ei 🙂 si se pot fotografia cu stema Austriei sau a Bavariei. Din punct de vedere logistic (terase, locuri de view), partea germana este mai dezvoltata. Preturile sunt identice cu cele de „jos” astfel ca o bere la aproape 3,000 de metri costa intre 3 si 4 euro.
De la platforma amenajata in varf se poate lua o alta telecabina ce coboara 300 de metri pana la baza de ski de pe ghetar. Aici din nou sunt amenajate terase si sezlonguri pentru … plaja 🙂 Sa mai amintesc ca vantul nu adia deloc ? …. am fost norocosi. Pretul telecabinei ce coboara la ghetar, unde se afla si partiile de ski, este inclus in biletul initial si se poate sa faci traseul varf-ghetar de cate ori vrei intr-o zi.
Zapada de aici in timpul verii se poate inca folosi pentru sanius, saniile fiind puse la dispozitie gratuit de administratia locului.
Dupa pranz, varful a inceput sa fie invaluit intr-o ceata calda ce urca de jos, scazand vizibilitatea, lucru care in momentul coborarii a avut farmecul si misterul sau.
Una peste alta, experienta a fost wow iar logistica si serviciile fara cusur.