Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Traditii, temple si natura. Coreea de Sud (I) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
11402
post-template-default,single,single-post,postid-11402,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / Traditii, temple si natura. Coreea de Sud (I)
9 mai

Traditii, temple si natura. Coreea de Sud (I)

Cu o istorie milenara bine definita si care se intinde pe mai mult de 2500 de ani, Coreea de Sud este presarata la tot pasul cu sit-uri istorice, palate regale, asezari traditionale si temple religioase. Un circuit prin Coreea de Sud ofera o alternanta placuta intre vizite prin parcuri nationale, metropole si observarea sau chiar participarea la obiceiuri traditionale si religioase.

Avand o retea rutiera performanta si cale ferata de mare viteza, obiectivele sunt usor accesibile. Mai jos sunt obiectivele istorice si religioase vizitate in timpul periplului prin Coreea de Sud.

Satul Hanok si Templul Jongmyo

La 200 de km de capitala Seoul se afla orasul Jeonju, o asezare cu peste 650.000 de locuitori renumita prin faptul ca aici este cea mai reprezentativa si bine pastrata asezare traditionala din Coreea – Satul Hanok.

Satul Hanok (Bukchon Hanok Village) se traduce prin „case traditionale din nord” si a devenit in prezent un cartier al orasului Jeonju, fiind practic „inghitit” dar „nedigerat” 🙂 de catre asezarea moderna. Ca sa ajungi aici traversezi in mare parte strazile aglomerate ale orasului dar odata ce ai pasit in interior ai senzatia teleportarii in alta lume. Dupa ce treci de semnul care indica intrarea in cartier te intorci in timp cu peste 600 de ani si te trezesti in atmosfera din timpul dinastiei Joseon (1392–1897).

Hanok Village

Casele traditionale „hanok” erau locuite de oficiali guvernamentali si nobilime, fiind usor de recunoscut dupa arhitectura specifica: acoperisuri lungi si curbate acoperite cu tigla din ceramica, spre deosebire de casele oamenilor obisnuti care erau acoperite cu paie si stuf. In ambele stiluri, peretii sunt facuti din lemn, oferind protectie termica ridicata. Nu lipseste sistemul de incalzire „ondol” constand in incalzirea cu ajutorul unui cuptor a pietrelor aflate sub dusumeaua din lemn. Motivul pentru care au fost puse bazele acestei asezari si popularea ei cu lucratori guvernamentali este proximitatea fata de palatele regale din zona, cel mai important fiind Changdeokgung, acesta avand rol de a doua resedinta regala dupa Palatul Regal Gyeongbokgungpentru din Seul.

Pe stradutele satului merita o vizita la unul dintre atelierele unde se fac renumitele evantaie „hapjukseon”. Evantaiele au o structura din lemn de bambus acoperita cu matase sau hartie traditionala coreeana „hanji” (hartie facuta din fibre de tulpina de dud). Dar despre „hanji” vorbim mai tarziu. Pentru doritorii de senzatii tari sunt chioscuri cu licori facute din orez si cartofi dulci si street food.

Satul – cartier este asezat in panta, favorizand astfel iubitorilor de fotografii posibilitatea de a face fotografii de ansamblu asupra cartierului atat de sus cat si de jos. In prezent, in casele traditionale functioneaza centre de informare turistica, magazine cu suveniruri, mici pensiuni si restaurante. Hanok Village a fost construit cu respectarea principiilor „geomantice” – feng shui coreean, fiind ghemuit la poalele muntilor Baegak si Eungbongsan, inconjurat de paduri si beneficiind de o priveliste deosebita asupra imprejurimilor.

Farmecul strazilor si al caselor „hanok” cu acoperisuri ondulate este completat de zecile de localnici imbracati in traditionalele costume „hanbok” care se plimba pe strazi pur si simplu, care vin aici pentru fotografii de familie, perechi aflate in luna de miere sau care fac fotografii de nunta.

Templul Jongmyo este situat in centrul satului si arhitectura sa se aseamana cu cea a templelor: poarta de intrare, 3 curti interioare si sala principala unde se afla altarul. Templul Jongmyo era folosit ca loc de venerare si de servicii comemorative pentru regii dinastiei Joseon. Un templu similar se gaseste si in Seul. Serviciile religioase care poarta numele de „Jongmyo Jaerye” sunt incluse in patrimoniul UNESCO al traditiilor si sunt considerate a fi cele mai vechi ceremonii religioase complete din lume. In timpul dinastiei Joseon ceremoniile erau tinute la echinoctii si solstitii, au fost oprite in timpul ocupatiei japoneze iar in prezent se tin in prima duminica din Mai.

Hanji- hartia din Coreea de Sud

Unul dintre lucrurile traditionale cu care se mandresc este hartia „hanji”. „Hanji” inseamna hartie coreeana. Am vizitat fabrica de hartie din Jeonju care are si un atelier unde se poate observa si incerca procesul de fabricatie. Procesul este destul de laborios: fibrele de scoarta de dud,  sunt fierte, tocate si batute pentru a fi rupte, apoi pasta obtinuta se amesteca cu un adeziv natural obtinut din radacini de hibiscus. Urmeaza diluarea pastei in apa iar urmatorul pas este strecurarea lichidului obtinut printr-o sita de bambus. Ce ramane pe sita este uscat si … iata hartia. Hanji este folosita pe scara larga nu doar la obiecte decorative (lampadare, evantaie) ci poate fi laminata in fire care mai apoi sunt utilizate la tesaturi.

Templul Haedong Yonggung

La jumatate de ora de mers cu masina catre nord din Busan (al doilea oras ca marime din Coreea), pe tarmul scaldat de Marea Japoniei, dai peste un templu a carui asezare superba il face sa fie in topul preferintelor turistilor si al localnicilor. Templul a fost construit in 1376 de invatatul Naong, in timpul dinastiei Goryeo – dinastie de la care vine si numele de Coreea.

Din parcarea de autobuze treci la inceput printr-o piata ambulanta cu de toate (de la peste uscat, iarba de mare, radacini vindecatoare pana la felurite bauturi) iar apoi incepi sa cobori inspre tarmul stancos pe care au fost cocotate cladirile templului.

Urmeaza o alee marginita de 12 statui cu semne zodiacale chinezesti, asezate in pozitie de drepti, acestia fiind gardienii templului. La capatul aleei cu statui se afla poarta de intrare in templu si apoi un pod de piatra „aruncat” peste stanci care te va duce direct la templu.

Nu lipsesc statui ale lui Buddha care implinesc dorintele celor care le mangaie burta, le lasa biletele sau se roaga: Buddha Vindecatorul, Buddha care indeplineste dorintele, Buddha care te ajuta sa ai un baiat … si tot felul de alti Buddha. Cladirea principala a templului este o pagoda cu trei nivele iar asezarea acestuia pe malul oceanului ii ofera o imagine deosebita.

Templul este foarte popular printre localnici in special in timpul sarbatorilor marcate de ziua de nastere a lui Buddha (craciunul buddhist) cand intreg complexul este luminat cu lampioane colorate din hartie. Locatia este cautata atat de credinciosi cat si de cei care doresc relaxare intr-un cadru deosebit, pe malul marii. Oricare ar fi scopul calatoriei tale acolo (relaxare sau sa-l invoci pe Buddha pentru indeplinirea dorintelor), la iesirea din templu se poate urma o carare spre un punct de unde ai priveliste de ansamblu asupra templului.

 Templul Bulguksa

Templul Bulguksa face parte din sit-ul arheologic si complexul de temple Gyeongju – fosta capitala din timpul dinastiei Silla (57 i.e.n – 935 e.n). Complexul Gyeongju se intinde pe 1200 km patrati. Pentru a ajunge aici, se merge tot inspre nord, Complexul istoric fiind la aproximativ 90 de km de Busan, in apropierea orasului cu acelasi nume – Gyeongju.  Templul este situat intr-o zona de munte, in apropiere fiind si alte temple, grote, morminte ale regilor Silla si observatorul astronomic al reginei Seondeok.

La intrare, poarta principala are de o parte si de alta patru statui reprezentandu-l pe Buddha si pe pazitorii templului.

Fondat in anul 534, fundatiile pe care le vedem astazi sunt cele originale dar structura cladirilor care compun templul a fost facuta in 751. Complexul are mai multe cladiri din lemn construite pe o terasa din piatra si care sunt impartite in trei zone: sala Buddha Vairocana, Sala Iluminarii si Sala Fericii Supreme. La intrare, poarta principala are de o parte si de alta patru statui reprezentandu-l pe Buddha si pe pazitorii templului.

Terasele din piatra, podurile de acces si cele doua pagode (Seokgatap si Dabotap) sunt considerate a fi cel mai bun exemplu al maiestriei la care s-a ajuns in constructii in timpul dinastiei Silla. Gradinile si terasele simbolizeaza taramul lui Buddha.

Grota Seokguram

Situata tot in complexul Gyeongju, grota este la mica distanta de Templul Bulguska. In apropierea parcarii, inainte de a trece prin poarta de acces este un clopot urias adapostit intr-o cladire de lemn frumos lucrata.

Pentru a ajunge la grota, se urmeaza o poteca amenajata prin padure si care este luminata seara cu lampioane colorate.

Grota Seokguram este de fapt tot un templu buddhist, construit in secolul VIII in timpul dinastiei Silla. Piesa de rezistenta este statuia din granit a lui Buddha sezand, de 3.45 m inaltime si asezata pe un tron de 1,6 m. Tot aici mai sunt 41 de statuete cu teme religioase sculptate in pereti.

Pentru oricine viziteaza grota Seokguram, nu poate pleca fara a bea o carafa cu apa care intinereste. Atentie la cata apa beti deoarece s-ar putea sa nu va mai recunoasteti dupa aceea 🙂

Obervatorul Cheomseongdae

Construit in timpul reginei Seondeok (632-647) – mare pasionata de astronomie – observatorul este considerat a fi cel mai vechi observator astronomic intact din Asia. Are o inaltime de 9.5 m iar in interior o platforma de observare. Tot ce este legat de contructia observatorului are legatura cu astronomia: 29 de straturi de caramizi in total (29,5 zile ale lunii), 12 straturi de caramizi sub si deasupra ferestrei (12 luni ale anului), 365 de caramizi in total (numarul de zile ale anului), 27 de straturi de caramizi ale corpului rotund (durata rotatiei lunii pe orbita) ….

Flori de cires

Gyeongju fiind o zona muntoasa cu clima un pic mai rece, ne-a ajutat sa prindem din urma cam ultimele flori de ciresi din acest an. Spectacolul este … desavarsit. Pe langa ciresii plantati din loc in loc pe marginea soselelor, sunt si livezi care in aceste ultime zile „cu flori” sunt invadate de localnici. Parea ca intreaga regiune si-a luat o zi libera 🙂 

In timpul periplului prin Coreea de Sud am reusit in mare parte sa vizitam acele obiective care au marcat si care le reprezinta istoria si dinastiile regale. Am reusit de asemenea sa le cunoastem traditiile si obiceiurile.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.