Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Asia - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
16979
destinations-template-default,single,single-destinations,postid-16979,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,modula-best-grid-gallery,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Asia

Asia este cel mai intins continent de pe Pamant si, de asemenea, cel mai populat. Suprafața sa constituie 8,7 % din suprafața totala a Terrei si 29,8 % din uscatul acesteia. Populația Asiei reprezinta mai mult de 60 % din intreaga populație a Globului. 

Un periplu printre destinatiile imensului continent ne va aduce un palmares cu experiente unice. Vom pasi pe urmele marilor civilizatii si imperii, vom admira unele dintre cele mai spectaculoase peisaje de pe glob si ne vom delecta cu cele mai diverse si uimitoare experiente culinare.

Haideti sa descoperim impreuna acest continent prin programele si ofertele de calatorie Travelsmartinfo.  

Recomandari de vacante

Asia este cel mai intins continent de pe Pamant si, de asemenea, cel mai populat. Suprafața sa constituie 8,7 % din suprafața totala a Terrei si 29,8 % din uscatul acesteia. Populația Asiei reprezinta mai mult de 60 % din intreaga populație a Globului.

Asia este continentul cu cele mai intinse si mai inalte lanțuri muntoase ale Terrei. Pe continentul asiatic se poate pune in evidența o treapta montana situata la altitudini mai mari de 3000 m. Aceasta cuprinde munți foarte inalți, precum Himalaya, Pamir, Karakorum, Kunlun s.a., si un podis inalt (Podisul Tibet, situat la 5000 m).

Continentul asiatic este cunoscut prin cele mai mari altitudini ale planetei: varful Chomolungma (8848 m) din Munții Himalaya si varful Chogori sau K2 (8610 m). Deserturile sunt mai rare, dintre care cel mai mare este Desertul Gobi.

Japonia

Clima Japoniei este predominant temperata, cu mari diferente de la nord la sud, imbracand aspecte de la climat subpolar pana la cel subtropical si cu influente musonice. In functie de caracteristicile geografice Japonia este impartita in sase zone climatice:

 • Hokkaido: Climat temperat, cu ierni lungi, friguroase si veri racoroase si ploioase. Precipitatiile nu sunt abundente, iarna ninsorile sunt periodice si deseori tendintele sunt de clima subpolara;
 • Coasta de vest la Marea Japoniei: Zona Honshu de pe coasta de vest este marcata de vanturile din nord vest cu ierni cu ninsori abundente. Verile sunt mai putin calduroase, insa datorita curentului Foehn unele zile cunosc temperaturi deosebit de ridicate;
 • Zonele centrale inalte: Climat temperat de podis cu variatii de temperaturi intre sezoane si noapte-zi; precipitatii frecvente sub forma de ploaie;
 • -Zona insulara interna: regasita in principal pe insulele Honshu, Shikoku, Kyushu este ferita de vanturile periodice dinspre ocean fiind in general bland temperata;
 • Insulele Ryukyu: Insulele Ryukyu au un climat subtropical, cu ierni blande si veri calduroase. Precipitatiile sunt sezoniere, frecvent apar furtuni;
 • Zona Pacificului: Sunt zonele din partea de est a Japoniei de la Oceanul Pacific. Climatul este caracterizat prin ierni reci cu ninsoare putina si veri umede din cauza curentilor din sud est.

India

Clima Indiei este puternic influentata de muntii Himalaya si Desertul Thar, ambele dirijand orientarea musonilor. Conditiile climatice in India sunt foarte diverse, putand ajunge oricand de la o extrema la alta. In esenta, clima Indiei este temperata. India se afla la nordul Ecuatorului, asa incat, partea ei sudica este de obicei mai calda decat restul tarii. Deasemenea, India este marginita din trei parti de intinderi masive de apa, ceea ce confera tarii o clima maritima. Vremea in India se schimba uneori brusc, oferind oamenilor mult-asteptata relaxare dupa o perioada de manifestari climatice extreme.

Vara tine in India din martie pana in iunie. Este blanda si placuta in martie, putin incomoda in aprilie, fierbinte in mai si foarte arida in iunie. Temperatura in campiile din nordul Indiei pot atinge si 45˚C iar partea sudica este la fel de fierbinte. In aceasta perioada oamenii impachetaza si migreaza spre dealuri, unde temperatura este ceva mai scazuta.

Anotimpul musonic in India tine din iulie pana in septembrie. Partea sudica a Indiei este traversata de musonii de iarna, asadar, din octombrie pana in decembrie aici ploua foarte mult. Intreaga tara este asaltata de ape in timpul musonilor. Desi media de precipitatii difera de la o regiune la alta, in cele mai multe zone cad ploi foarte abundente, cea mai mare parte din drumuri si cai ferate aflandu-se sub ape. Unele zone sunt afectate de ploi cu grindina sau sunt se afla in depresiuni ciclonice.

Iarna in India poate fi foarte friguroasa devenind de-a dreptul geroasa intre noiembrie si februarie. Partea de nord si centrala a Indiei este supusa unor conditii climatice aspre, cu geruri in aproape toate regiunile. In zonele deluroase pot fi si temperaturi sub zero grade.

Vietnam

In linii mari clima in Vietnam este tropical musonica, cu umiditate medie de 84 %, dar cu variatiuni intre nord si sud, datorita diferentelor mari de latitudine si a topografiei variate a reliefului. In nord sunt 4 anotimpuri, iar in sud, sezonul uscat si ploios. Media temperaturii anuale este mai mare in campii dacat pe platourile muntoase, este mai mare in sud decat in nord. Temperaturile in campiile din sud si la Ho Chi Minh oscileaza intre 21° C si 28° C, in timp ce in nord si in platourile muntoase, variatiile sunt mult mai mari, intre 5°C in decembrie si 37° C in iulie si august.

In timpul iernii, sau sezonul uscat, care se intinde din noiembrie pana in aprilie, vanturile musonice bat dinspre nord-est de-a lungul coastei, reducand considerabil umiditatea, astfel incat in timpul iernii in mare parte aerul este mai uscat comparativ cu umezeala din timpul verii. In timpul verii, sezonul umed, care tine din mai pana in octombrie, musonii de sud-vest aduc multa caldura, umiditate si ploi in toata tara, mai putin in regiunile muntoase inalte.

Thailanda

Thailanda are o clima tropical umeda, moderata de musoni, cu temperaturi medii cuprinse intre 27° – 29° C. Influentele musonice determina existenta a trei sezoane:

 • sezonul ploios (mijlocul lunii mai – prima jumatate a lunii octombrie), generat de musonul de sud-vest, sezon caracterizat ca ploios cu puncte de maximum in lunile august si septembrie si cu temperaturi intre 25° – 32° C.
 • sezonul rece in a doua jumatate a lunii octombrie si pana in februarie), cand clima este influentata de musonul de nord est, cu temperaturi intre 17° – 29° C.
 • sezonul cald (pre musonic) care dureaza din a doua jumatate a lunii februarie si pana in luna mai cu temperaturi intre 27° – 37° C.

Datorita pozitionarii in latitudine, nordul, nord – estul, centrul si estul Thailandei sunt zone in care temperaturile pot fi frecvent in jurul a 40° C, exceptand zonele de tarm unde brizele marine isi fac simtita influenta. Sudul Thailnadei este caracterizat printr-o clima blanda cu putine variatii diurne si sezoniere. Precipitatiile in cea mai mare parte tarii sunt cuprinse intre 1.200 – 1.600 mm. Zonele cu mai putine precipitatii sunt cele din nordul tarii.

Malaezia

Datorita pozitionarii in proximitatea ecuatorului, clima este clasificata drept ecuatoriala, cald tot timpul anului, marcat de musonul de sud – vest, din aprilie pana in octombrie si de cel de nord – est, din octombrie pana in februarie. Temperaturile in zonele joase sunt cuprinse intre 21° – 32° C. Regiunile inalte prezinta temperaturi ceva mai scazute, intre 15° – 25° C. Musonul de nord – est aduce umezeala si ploi abundente, in special in Borneo si estul Malaeziei continentale. Ploile abundente pot determina uneori aparitia inundatiilor. Musonul de sud – vest, mai bland, se manifesta in special in partea de sud – vest a peninsulei Malaya, inclusiv in Kuala Lumpur. Ploile aduse de acest muson, spre deosebire de cele din zona nord – estica, sunt abundente, dar de scurta durata. Posibilitatea de a avea o intreaga zi ploioasa este redusa. Precipitatiile medii anuale in peninsula sunt in jurul a 2.540 mm; precipitatiile in cea mai arida locatie – Kuala Kelawang (din districtul Jelebu in apropiere de Kuala Lumpur) sunt de circa 1.650 mm, in timp ce in cea mai umeda zona – Maxwell’s Hill (la nord – vest de Ipoh), precipitatiile pot atinge si 5.000 mm/an. Precipitatiile medii anuale in Sabah sunt cuprinse intre 2.030 – 3.560 mm), iar in Sarawak depasesc deseori 3.050 mm/an.

Indonezia

Clima indoneziana se caracterizeaza prin doua anotimpuri tipic tropicale, determinate de circulatia aerului la Ecuator (Circulatia Walker) si de circulatia meridiana a aerului (Circulatia Hardley). Miscarea celei din urma urmareste miscarea de la nord la sud a soarelui si pozitia relativa a acestuia fata de Pamant, in special dinspre continentele Asia si Australia, in anumite perioade ale anului. Acesti factori contribuie la deplasarea si intensitatea Zonei de convergenta intertropicala, care este o zona ecuatoriala de joasa presiune care produce ploaie.

Musonii de vest si de est, precum si anotimpul ploios si cel secetos sunt caracteristici importante ale climatului tropical. Musonul nordic sufla dinspre China si Oceanul Pacific intre noiembrie si martie, iar musonul sudic sufla dinspre Oceanul Indian si Australia intre mai si septembrie. Ploile sunt de obicei abundente (150-200 cm) pe tot timpul anului. Furtunile insotite de descarcari electrice sunt frecvente.

Clima Indoneziei este structurata in doua anotimpuri: anotimpul ploios si anotimpul secetos, avand o alternanta de sase luni. Anotimpul secetos (din iunie pana in septembrie) este influentat de masele de aer continentale australiene, in timp ce anotimpul ploios (din decembrie pana in martie) este rezultatul maselor de aer oceanice asiatice si pacifice. Aerul contine vapori care precipita si produc ploaie. In zonele tropicale ploua aproape tot timpul anului. Clima din Maluku Central este o exceptie. Anotimpul ploios incepe in iunie si se sfarseste in septembrie, iar cel secetos incepe in decembrie si se termina in martie. Perioadele de tranzitie intre cele doua anotimpuri sunt din aprilie pana in mai si din octombrie pana in noiembrie.

Nepal

Nepal are 5 zone climatice ce corespund zonarii in altitudine. Astfel, pana la altitudinea de 1.200 metri poate fi intalnit un climat subtropical cu accente tropicale, de la 1.200 de metri si pana la 2.400 metri clima este de tip temperat continental; intre limitele de 2.400 si 3.600 clima este de tip rece alpin, urmata pana la altitudinea de 4400 metri de un climat subarctic; peste inaltimile de 4.400 metri clima este tipic arctica. In zonele temperate, clima in Nepal are patru sezoane: primavara (martie – mai), vara (iunie – august), toamna (septembrie – noiembrie) si iarna (decembrie – februarie). In arealul Terai clima este calda si umeda, vara temperaturile urcand lejer pana la 40° C, la medie inaltime temperaturile fiind de 25° – 27° C, iar iarna temperatura oscileaza intre 7° – 23° C. In zonele de mica altitudine, se manifesta si un al cincilea anotimp, cel musonic ce dureaza din iunie si pana in septembrie.

Bhutan

Conditionat de altitudine, teritoriul Bhutanului are trei tipuri de clima: tropicala in zona sudica a tarii (pana la altitudinea de 1.500 de metri), temperat continentala in zona centrala si alpina in zona nordica si la altitudine (de la 2.500 metri), fara a avea delimitari stricte. Zona temperat continentala este structurata in patru anotimpuri: vara, toamna, iarna, primavara. In zona cu climat tropical exista doua sezoane: sezonul musonic din mai si pana in octombrie si sezonul uscat din noiembrie si pana in aprilie. In general zonele nordice sunt mai reci, in arealul orasului Thimpu si in valea orasului Paro, unde frecvent exista mari diferente de temperatura intre noapte si zi. Media temperaturilor anuale in ianuarie este de 10° C iar in iulie de 25° C.

In linii mari Bhutan poate fi vizitat in orice perioada a anului in functie de zona vizitata si de ceea ce isi doreste turistul. Perioadele ideale pentru a vizita aceasta tara sunt considerate a fi martie – mai si septembrie – noiembrie (in zona temperat continentala). In lunile octombrie si martie au loc numeroase evenimente religioase.

Uzbekistan

Uzbekistan are o clima de tip continental uscat cu veri lungi si calde si ierni blande cu tendinte de climat desertic in cele doua areale desertice; climatul are oscilatii semnificative intre sezoane dar si intre noapte si zi, iar precipitatiile sunt putine. Cele mai calduroase luni sunt iulie si august, perioada in care temperaturile pot trece frecvent de 35° – 38° C. Durata zilei in timpul verii este de pana la 15 ore, iar in sezonul de iarna de pana la 9 ore.

Precipitatiile anuale nu depasesc 200 – 300 mm. Clima este structurata in patru anotimpuri: vara (iunie, iulie august), iarna (noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie) si cele doua anotimpuri de tranzitie primavara (aprilie, mai) si toamna (septembrie, octombrie). Preciptatiile se manifesta preponderent din noiembrie si pana in aprilie.

Atractii turistice de top in Japonia

1.Arta si arhitectura

 • Nara – este o adevarata calatorie in timp, un oras care prezinta enigmatica cultura a samurailor precum si istoria Japoniei dinaintea epocii Meiji. Desi orasul a fost capitala imperiala doar pentru o scurta perioada de timp, influenta sa culturala asupra secolelor urmatoare a fost de neignorat, motivata in principal de numeroasele temple ce pot fi admirate inca in parcul Nara. Cel mai renumit templu din Nara este Templul Todaiji, un templu budist de dimensiuni impresionante considerat cea mai mare cladire antica din lemn de pe planeta.
 • Altarul Nikko Toshugo – se afla in micul oras cu acelasi nume, Nikko, la nord de Tokyo, si este locul de inmormantare al shogunului Tokugawa Ieyasu, cel mai cunoscut fiu al Japoniei. Altarul, sit aflat pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, este un mausoleu magnific format dintr-un complex de cladiri in stil chinezesc, renumite la nivel mondial pentru sculpturile de o frumusete inegalabila.
 • Castelul Himeji – este cel mai mare si totodata cel mai spectaculos dintre cele 12 castele istorice Daimyo din Japonia. Construit intre anii 1333 – 1346 deasupra unei coline ce ofera o priveliste de ansamblu asupra intregului oras, castelul al carui nume se traduce „ Castelul Berzei Albe” este unul dintre cele importante si vizitate obiective turistice ale Japoniei. Acesta a fost fortificat impotriva dusmanilor din perioada feudala, insa a fost reconstruit de foarte multe ori de-a lungul secolelor, astfel reflectand design-ul diferitelor perioade. Castelul a supravietuit bombardamentelor din timpul celui de-al doilea razboi mondial si este adesea vazut in filmele autohtone si straine, inclusiv in filmul James Bond „You Only Live Twice”.
 • Kamakura – este un oras de coasta situat la sud de Tokyo, un oras pitoresc ce isi cucereste vizitatorii cu stradutele pietonale, mici magazine traditionale si numeroase ateliere cu produse de artizanat. Orasul gazduieste numeroase temple budiste dar si cateva altare sintoiste, cel mai important obiectiv turistic al orasului fiind giganta statuie de 15 metri inaltime a lui Buddha, turnata in bronz la inceputul secolului al XIII – lea.
 • Muzeul Memorial al Pacii Hiroshima – reprezinta un tribut staruitor al vietilor pierdute in momentul aruncarii bombei atomice peste Hiroshima pe 6 august 1945. Acest memento necrutator al lumii in plin razboi reaminteste vizitatorilor de importanta vietii omenesti si cinsteste victimele, pentru ca acestea sa nu fie uitate niciodata.
 • Centrul International Origami – se afla in orasul Tokyo si a fost fondat in anul 1859 fiind prima companie din tara care a produs si vandut articole tip origami.
 • Templul Daien din Tokyo – se numara printre cele mai frumoase temple din Tokyo si dateaza din anul 1615. Este un lacas dedicat orfanilor si tinerilor morti  din frageda pruncie si gazda numeroaselor statui in miniatura despre care se spune ca sunt protectorii copiilor.

 2.Natura si peisaje

 • Muntele Fiji– este unul dintre cei mai cunoscuti vulcani activi de pe planeta, fiind situat la o distanta de 100 kilometri sud – est de Tokyo. Denumit popular „Fuji-san”, acesta este cel mai inalt varf din tara, avand 3.776 metri inaltime. Un loc de pelerinaj vechi de secole, Muntele Fiji este considerat unul dintre cei trei munti sacri ai Japoniei, fiind totodata si o destinatie extrem de apreciata in randul iubitorilor de drumetii si trasee montane.
 • Itsukushima – este un alt obiectiv turistic renumit al Japoniei, un altar sintoist renumit pentru faimoasa poarta Torii ce se ridica semeata din apele limpezi ale Marii Interioare Seto. Altarul a fost construit in anul 1168 pe o mica bucata de pamant cu vedere la Sfantu Munte Misen, fiind un loc cu profunde conotatii religioase pentru localnici inca din secolul al VI – lea.
 • Parcul National Shiretoko – este considerat cel mai frumos si cel mai salbatic parc dintre cele 28 de parcuri nationale ale Japoniei, fiind situat pe insula Hokkaido, in extremitatea nordica a tarii. Parcul este recunoscut pentru biodiversitatea incredibila, precum si pentru ecosistemele unice si frumusetea naturala uimitoare a peisajelor. Tot aici pot fi admirate formatiuni de gheata de-a lungul coastei Marii Okhotsk precum si exemplare din fauna locala: ursi bruni, vulpi si cerbi.
 • Gradinile Japoneze – Japonia este renumita pentru peisajele sale superbe cat si pentru gradinile de pietre, acestea din urma putand fi admirate in apropierea templelor budiste precum Templul Ryoanji din Kyoto. Alte gradini ce nu trebuie ratate sunt: gradina de muschi Koke – dera (Kyoto), gradinile Kairakuen (Mito), Korakuen (Okayama) si Kenrokuen ( Kanazawa).
 • Parcul Maimutelor Jigokudani – este un faimos parc natural in apropiere de regiunea Nagano. Denumirea Jigokudani se datoreaza aburului si apelor fierbinti, inconjurate de dealuri abrupte si paduri extrem de reci.

 

Atractii turistice de top in India

1.Arta si arhitectura

 • Taj Mahal – celebrul dom din marmura alba este cu siguranta una dintre cele mai cunoscute atractii ale lumii si principala atractie turistica a Indiei. Aflat pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, acest vast complex funerar a inceput a fi construit in anul 1632 la comanda imparatului mughal Shah Jahan, in memoria celei de-a treia sa sotii, Mumtaz Mahal care a murit in anul 1631 in chinurile nasterii. Constructia a fost finalizata dupa aproximativ 21 de ani si este un splendid exemplu de imbinare a stilurilor persane, otomane si indiene in ceea ce este considerat cel mai adesea cel mai bun exemplu pentru a ilustra esenta arhitecturii Mughal. Elementul inediat il reprezinta poarta de acces, o poarta impresionanta cu o inaltime de peste patru etaje, din gresie rosie, decorata cu numeroase elemente de caligrafie araba, motive florale si pietre semipretioase.
 • Palatul Amba – este situat in sudul Indiei si este resedinta oficiala a familiei regale Mysore. Palatul este vizitat anual de peste 2.7 milioane de turisti dornici sa admire camerele opulente ridicate intr-un amestec de stiluri hundus, musulman, gotic si rajput, ce au influentat arhitectura acestei cladiri colosale de peste trei etaje. Constructia cladirii a inceput in secolul al XIV-lea si s-a incheiat in anul 1953, complexul gazduind numerose cupole, gradini si peste 12 temple hinduse.
 • Templul Lotusului – proiectat de renumitul arhitect iranian Fariborz Sahba si finalizat in anul 1986, acest templu atipic cu noua fete este alcatuit din nu mai putin de 27 de petale acoperite cu marmura, dispuse in forma unei flori de lotus. Templul se afla intr-un complex ce se intinde pe 26 de acri de pamand si cuprinde aproximativ noua iazuri.
 • Fortul Golconda – tronand la aproximativ 120 metri deasupra campiilor plate in apropierea orasului Hyderabad, acest sit aflat pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO este un complex format din patru forturi ce sunt imprejmuite de peste 9 kilometri de ziduri si aproximativ 87 de bastioane si turnuri. Ruinele acestui fort sunt ultimele ramasite ale vechii capitale a regatului Golkonda, un vechi regat care a atins perioada sa de glorie intre anii 1518 -1687.
 • Fortul Rosu – denumit astfel datorita zidurilor sale din gresie rosie, Fortul Rosu a fost construit in anul 1638 pentru Shah Jahan, cel de-al cincilea imparat Mughal al Indiei. Fortul se afla pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO si este considerat cel mai mare monument din capitala Indiei, Deli, datorita numeroaselor cladiri care se afla in interior complexului: apartamentele si pavilioanele private, sala de audienta publica, sala de audienta privata, sala de marmura alba, Moscheea Perla precum si baile regale.
 • Hawa Mahal – situat in orasul Jaipur, Hawa Mahal este cunoscut popular sub denumirea de „Palatul Vanturilor”. Edificiul a fost construit in anul 1799 de catre Maharajahul Sawai Pratap Singh si este in prezent una dintre cele mai fotografiate cladiri din India datorita fatadei sale construite din calcar rosu si roz ce se intinde pe aproximativ cinci etaje, proiectata pentru a se asemana cu coroana zeului hindus Krishna.
 • Templele Khajuraho – sunt un important sit aflat pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, construit intre anii 950 – 1050 d.Hr de catre dinastia Chandella. In prezent s-au mai pastrat ruinele a doar 20 de temple din totalul de peste 85, acestea fiind impartite in trei complexe, complexul de est, vest si sud, formand astfel renumitele temple hinduse si jainiste de aici. Templele sunt renumite la nivel mondial datorita sculpturilor sale care sunt considerate a fi unele dintre cele mai mari capodopere ale artei indiene din tara.

 2.Natura si peisaje

 • Pesterile Ajanta – situate la o distansa de aproximativ 100 km de Auragabad, aceste pesteri inscrise pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO sunt considerate unul dintre cele mai bune exemple de arta si arhitectura budista. Pesterile au fost sculptate in lava vulcanica intarita de catre calugarii budisti, in secolul al III-lea, tavanele si zidurile celor 30 de pesteri fiind decorate cu numeroase fresce si sculpturi.
 • Parcul National Corbett – se intinde pe o suprafata de aproximativ 130.000 de hectare la poalele muntelui Himalaya, oferind o biodiversitate uimitoare a speciilor, aproximativ 655 de specii de animale, reptile si pasari si nenumarate specii de plante si arbori aflandu-se aii. Printre cele mai populare animale ale parcului se numara tigrul, ursul negru – o specie extrem de rara aflata pe cale de disparitie, crocodilul si pitonul. Parcul este una dintre cele mai potrivite locatii pentru cei care doresc sa face o plimbare pe spatele unui elefant.

 

Atractii turistice de top in Vietnam

 • Tunelurile de la Cu Chi – unde turistii pot sa viziteze cele mai sigure zone ale tunelurilor, centrele de comanda, capcanele, etc.
 • Templul Thien Hau – situat in Cartierul Chinezesc din Ho Chi Minh. Este un templu chinezesc, dedicat Zeitei Marii – Tian Hou, cunoscuta si sub numele de Mazu.
 • Pagoda Giac Lam – despre care se spune ca este cel mai vechi templu din Ho Chi Minh. Ca multe temple budiste vietnameze, aici se regasesc deopotriva elemente ale taoismului si ale confucianismului.
 • Pagoda Vinh Nghiem – amesteca influentele arhitectonice japoneze cu cele vietnameze, fiind una din cele mai frumoase atractii din Ho Chi Minh, un centru al credintei si practicii budiste.
 • Mausoleul Regelui Tu Duc – este considerat cel mai frumos mausoleu din Hue. Acesta este amplasat intr-o zona naturala frumoasa pe malul lacului. Regele Tu Duc a folosit acest loc ca resedinta de vara.
 • Mausoleul Imparatului Khai Dinh – a fost declarat cel mai maiestuos lacas funerar din tot Vietnamul. Construit ca mausoleu si monument, aceasta atractie turistica a fost construit timp de 11 ani, in perioada 1920-1931, fiind ultimul monument de acest fel construit din Hue.
 • Pagoda Thien Mu – al carei nume provine de la o legenda despre o femeie in varsta care a aparut pe dealul pe care se afla acum pagoda. Ea le-a spus localnicilor ca pe acel loc Nguyen Hoang va construi o pagoda budista. Pagoda este situata pe Dealul Ha Khe, pe malul stang al Raului Parfumat, in satul Huong Long, situat la 5 km de orasul Hue.
 • Mausoleul Ho Chi Minh – este o importanta atractie turistica in Hanoi ce il onoreaza pe eroul national vietnamez: Presedintele Ho Chi Minh.

Atractii turistice de top in Thailanda

 1.Arta si arhitectura

 • Palatul Regal din Bangkok, fondat in anul 1782 de Regele Rama I s totodata Templul lui Buddha de Smarald, unde se afla cea mai venerata statuie din Thailanda.
 • Templul Wat Traimit, templul lui Buddha de Aur, a carui statuie cantareste nu mai putin de 5,5 tone.
 • Complexul religios Wat Doi Suthep, unul dintre cele mai importante locuri istorice si spirituale din Thailanda.
 • Templul Wat Rong Khun sau „Templul Alb”, unic in Thailanda, cu albul sau stralucitor amplificat de bucatile de sticla folosite la fatada.
 • Piata plutitoare Damnoen Saduak, pionera intre pietele plutitoare, continua sa ofere o experienta autentica in ciuda cresterii numarului de turisti.
 • Plaja Hua Hin, initial amenajata pentru familia regala a lui Rama al VII-lea in anii 1920, a devenit statiunea populara de sfarsit de saptamana a rezidentilor din Bangkok. Acum, plaja lunga de 8 km este populara si printre turisti. Hua Hin este locul in care se afla Palatul Klai Kangwon, care este inca utilizat de familia regala din Tahilanda.
 • Prasat Hin Phimai adaposteste unele dintre cele mai impresionante ruine khmere din Thailanda. Similare ca stil cu cele de la Angkor Wat, templele au fost construite intre secolele XI- XII, in perioada in care aceasta zona se afla sub dominatia Imperiului Khmer.
 • Parcul Istoric Sukhothai, localizat in partea de nord a Thailandei, contine ruinele Sukhothai, capitala regatului cu acelasi nume intre secolele XIII – XIV.
 • Bazarul de noapte din Chiang Mai se intinde pe aria a cateva strazi, dar si in cladiri si la baza templelor. Se gasesc aici numeroase articole artizanale, imbracaminte si produse locale.
 • Phanom Rung, situat pe locul unui vulcan stins in nord-estul Thailandei, este un templu hindus cu o arhitectura deosebita. A fost construit de khmeri pentru a reprezenta Muntele Kailash, casa sacra a lui Shiva.
 • Marele Palat, resedinta oficiala a regilor Siamului – si mai tarziu ai Thailandei – din 1782, este probabil cea mai cunoscuta atractie din Bangkok. Situat pe malurile Raului Chao Phraya, complexul contine pavilioane, sali, temple si alte cladiri despartite de gradini si curti interioare. Aici se afla si Wat Phra Kaew, Templul lui Buddha de Smarald.

 2.Natura si peisaje

 • Cascada Erawan se afla la distanta mica de Kanchanaburi si este principala atractie din Parcul National Erawan situat in vestul Thailandei. Cascada a fost numita dupa Erawan, elefantul cu trei capete din mitologia hindusa. Macacii sunt prezente frecvente la cascada si ocazional soparle de apa pot fi vazute. Parcul este deschis tot timpul anului s este foarte aglomerat la sfarsit de saptamana.
 • Ao Nang (Golful Printesei) este cea mai populara plaja din Krabi. Desi nu la fel de spectaculoasa ca Rai Leh, aici se afla unitati de cazare ieftine, multe restaurante bune, transport facil si multe agentii de turism care faciliteaza explorarea statiunii Krabi.
 • Parcul National Khao Yai este al treilea ca marime din Thailanda, fiind situat in partea de est a tarii. Este casa a numeroase specii de animale salbatice, inclusiv elefanti asiatici si ursi negri. Parcul ofera turnuri de observatie, trasee marcate pentru explorari, cabine si locuri de campare.
 • Insulele Similan, noua insule ce formeaza un arhipeleag foarte popular printre cei pasionati de scufundari.

 

Atractii turistice de top in Malaezia

1.Arta si arhitectura

 • Turnurile Gemene Petronas – sunt considerate emblema orasului Kuala Lumpur si una dintre cele mai impresionante structuri create de om din Asia de Sud – Est.  Candva cele mai inalte cladiri din lume, turnurile Petronas sunt un adevarat spectacol al ingineriei in care se afla numeroase restaurante, mall-uri si sali de concerte.
 • Casa Albastra – este cu sigurnata cel mai fotografiat obiectiv turistic din orasul George Town. Conacul imens cuprinde 38 de camere, 220 de ferestere si a fost construita in anul 1880. Cunoscuta popular sub denumirea de Conacul Cheong Fatt Tze, este o cladire de patrimoniu situata in zona guvernamentala a orasului, culoarea sa fiind obtinuta prin metodele traditionale folosite pentru obtinerea culorii indigo.
 • Castelul Kellie – este un castel cu puternice influente gotice si maure situat in Batu Gajah, districtul Kinta, ce a fost construit de un plantator scotian, William Kellie – Smith, pentru a fi oferit ca dar de nunta sotiei sale.
 • Plantatia de ceai Boh Sungei Palas – este locul ideal in care vititatorii por surprinde o imagine de ansamblu aspura a ceea ce inseamna cu adevarat o plantatie de ceai, in timp ce pot degusta unele dintre cele mai bune sortimente de ceaiuri asiatice.
 • Fort Margherita – este un fort vechi ce dateaza din epoca coloniala, fiind construit in anul 1879 din ordinul lui Charles Brooke, Rajah al Sarawak.
 • Menara Kuala Lumpur – este un turn de comunicatii situat in capitala Malaeziei ce a fost finalizat la 1 martie 1995. Inaltimea sa depaseste 421 metri, fiind al saptelea cel mai inalt turn din lume. Puntea de observatie situata la o inaltime de 276 metri este cel mai bun loc de unde poate fi obtinuta o panorama de invidiat asupra orasului Kuala Lumpur.
 • Moscheea Jamek – oficial moscheea Sultanul Abdul Samad, este una dintre cele mai vechi moschee din Kuala Lumpur, fiind situata la confluenta raurilor Klang si Gombak. Moscheea a fost proiectata de Arthur Benison Hubback in anul 1909 si imbina armonios stilurile mongol si maur.

 2.Natura si peisaje

 • Muntele Kinabalu – situat in insula Borneo, Muntele Kinabalu este considerat cel mai inalt masiv muntos din Malaezia. Este situat pe coasta de vest Sabah si face parte din Parcul National KInabalu, listat ca patrimoniul mondial al UNESCO.
 • Dealul Fraser – este considerat a fi unul dintre cele mai importante situri colonial istorice din Malaezia. Orasul a fost considerat o adevarata escapada istorica extrem de bine conservata pentru zeci de ani, oferind vizitatorilor sai o privire asupra istoriei unice a Malaeziei.
 • Insulele Perhentian – sunt considerate unele dintre cele mai frumoase insule malaeziene, locul perfect pentru o vacanta exotica intr-un loc cu plaje cu nisip fin si ape cristalne.
 • Redang – situata la aproximativ 80 de kilometri de coasta Terangganu, aceasta insula face parte din Parcul National Marin Redan. Principalele atractii turistice ale insulei sunt plajele cu nisip alb si fauna salbatica.
 • Parcul National Taman Negara – este cel mai mare parc national din peninsula Malaezia ce garduieste o padure tropicala de dimensiuni impresionante despre care se spune ca ar avea o vechime de 130 de milioane de ani. Parcul este extrem de apreciat in randul pasionatilor de aventura intrucat ofera numeroase posibilitati de drumetie prin inima junglei.
 • Juara – situat pe insula Tioman, satul local Juara este una dintre principalele atractii ale insulei. Satul este o asezare extrem de impresionanta prin simplitate, care a ramas neatinsa in ciuda trecerii timpului, o mare parte din asezari pastrand forma initiala de coliba.
 • Pesterile Batu – situate la doar 13 km nord de Kuala Lumpur, Pesterile Batu sunt considerate o adevarata comoara nationala a Malaeziei, precum si un important loc de pelerinaj hindus si o importanta zona de conservare a vietii salbatice. In spatele statuii impunatoare a zeitei hinduse Murugan ce masoara 47 de metri inaltime, se afla 272 de trepte ce urca spre pesterile de calcar care adapostesc numeroase temple.
 • Gradina Tropicala de Condimente – este o adevarata oaza tropicala in care se afla peste 500 de specii de flora tropicala, pe o suprafata de aproximativ 200 de hectare aromate. Aici pot fi admirate iazuri de crin, gradini terasate unde sunt cultivate numeroase condimente locale precum si o gradina speciala cu plante medicinale dar si otravitoare.

 

Atractii turistice de top in Indonezia

1.Arta si arhitectura

 • Templul Borobudur – este considerat templul – reper al Indoneziei, care dateaza din sec. al IX-lea, din timpul domniei dinastiei Syailendra, fiind cel mai mare templu budist din lume. Este construit pe trei niveluri, avand o baza piramidala cu cinci terase concentrice, un trunchi de con cu trei platforme circulare si in partea de sus, o stupa monumentala. Zidurile si balustradele sunt decorate cu detalii sculpturale fine ce acopera o suprafata totala de 2500 m². In jurul platformelor circulare sunt 72 de stupe, fiecare continand o statuie a lui Buddha. Templul, restaurat cu ajutorul organizatiei UNESCO in anul 1970, este de-a dreptul uimitor, iar un moment bun pentru a-l explora este dimineata devreme, cand puteti admira un superb rasarit de soare.
 • Templul Prambanan – este probabil cel mai cunoscut si cel mai vizitat sit arheologic din Indonezia. Construit in secolul al X-lea, acesta este cel mai mare monument hindus dedicat lui Shiva. Este un complex de temple (initial au existat 240 de temple in complex, dar multe dintre ele s-au deteriorat sau au fost jefuite) dintre care trei temple principale decorate cu detalii sculpturale, care pun in evidenta scene din epopeea Ramayana, acestea fiind dedicate celor trei mari divinitati hinduse, Shiva, Vishnu si Brahma, simbolurile Trimurti in credinta hindusa. Grandoarea, complexitatea si conceptul arhitectural unic al templului fac ca aceasta structura sa fie cu adevarat uimitoare, fiind declarata sit al Patrimoniului Mondial UNESCO incepand cu anul 1991.
 • Situl Arheologic Trowulan – este situat in provincia Java de Est, acopera aproximativ 100 de km² si se spune ca a fost capitala omonima a Imperiului Majapahit, mentionat de Mpu Prapanca in sec. al XIV-lea in poemele sale si in mai multe surse istorice chineze ale sec. al XV-lea. Sapaturile din jurul sitului Trowulan au aratat ca anumite parti din vechea asezare sunt ingropate in prezent sub pamantul vulcanic al zonei, un rezultat al frecventelor eruptii ale Muntelui Kelud aflat in apropiere. Numeroase ruine arheologice sunt imprastiate in jurul satului Trowulan, unele dintre acestea fiind deteriorate, in timp ce altele au fost reconstruite din caramida rosie. Sir Thomas Stamford Raffles, guvernatorul-general al Indiilor de Est Olandeze a descoperit ruinele in sec. al XIX-lea si a fost atat de impresionat de ceea ce a vazut, incat a afirmat ca situl Trowulan este “mandria insulei Java”. Acesta a fost inclus recent in Patrimoniul
 • Complexul de Temple Gunung Kawi – este unul dintre cele mai vechi si cele mai mari monumente antice din Bali. Acesta este format din 10 altare de aproximativ sapte metri inaltime taiate in stanca, un elogiu adus membrilor familiei regale. Exista mai mult de 270 de trepte care trebuie urcate pentru a explora intreg monumentul, dar pe masura ce va veti plimba printre temple, cursuri de apa si fantani, veti fi transpusi in timpurile de mult apuse.
 • Sangiran – acest sit arheologic este locul unde se afla unele dintre cele mai vechi resturi umane din Asia de Sud – Est. O zona de studiu arheologic intens incepand cu anul 1934, situl Sangiran a devenit o atractie a Patrimoniului Mondial situat pe insula Java. Aici pot fi admirate pe langa ramasitele omului stravechi, si numeroase relicve, structuri si resturi ale animalelor vanate de omul preistoric.
 • Monas – este un monument inchinat vietii politice a Indoneziei care nu a cunoscut intotdeauna un climat stabil. Monumentul se afla in capitala arhipelagului, in orasul Jakarta, si este un adevarat reper al orasului, avand peste 150 de metri inaltime, fiind amplasat in Piata Libertatii. Subsolul monumentului gazduieste o gama uimitoare de expozitii si colectii care prezinta trecutul politic al tarii, in timp ce puntea de observare de sus ofera o panorama splendida asupra orasului Jakarta.
 • Muzeul National– inaugurat in anul 1868, Muzeul National Indonezian din Jakarta este una dintre cele mai bune atractii turistice in materie de colectii si expozitii ce dateaza din timpuri preistorice. Aici sunt expuse artefacte antice, sculpturi si alte obiecte ce au apartinut celor mai vechi civilizatii ale Indoneziei precum si o expozitie care prezinta intreaga istorie a tarii din epoca coloniala.

 2.Natura si peisaje

 • Parcul National Bromo Semeru – este unul dintre cele mai renumite parcuri nationale din Indonezia si o destinatie turistica populara datorita peisajelor sale montane si conurilor vulcanice fascinante. A fost infiintat in anul 1982 si se intinde pe o suprafata de 503 km² in provincia Java de Est. Unicitatea acestui parc este data de marea de nisip, aflata in caldera unui vulcan vechi din care au aparut cateva noi conuri vulcanice, la o altitudine de peste 2100 m. Muntele Bromo este unul dintre vulcanii aflati in interiorul calderei Tengger, usor de recunoscut datorita fumului sulfuros alb care iese constant din interiorul craterului. Cu toate ca parcul national este descris ca fiind una dintre zonele cele mai periculoase din Indonezia, este vizitat de mii de turisti in fiecare an. Va recomandam sa ajungeti dimineata devreme in parc pentru a surprinde celebrul rasarit de soare la Penanjakan, timp in care va puteti plimba cu caii sau puteti inchiria un jeep pentru a ajunge in varful muntelui.
 • Parcul National Ujung Kulon – este situat in extrema sud-vestica a Insulei Java si include peninsula Ujung Kulon si mai multe insule izolate, cuprinzand si rezervatia naturala Krakatoa. Datorita izolarii sale si implicit accesului dificil, Ujung Kulon este cel mai mare ecosistem de padure tropicala din tara, impreuna cu minunatul vulcan Krakatau si cu plajele superbe cu recifuri de corali intacte, iar in anul 1991, parcul a fost declarat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Parcul adaposteste de asemenea specia pe cale de disparitie, rinocerul cu un corn.
 • Parcul National Komodo – se intinde pe suprafata a trei insule mari, Komodo, Rinca si Padar, dar si pe alte 26 mai mici, toate fiind de origine vulcanica, si avand o suprafata totala de 1817 km². Parcul a fost declarat in anul 1986 sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Insulele sunt recunoscute in intreaga lume pentru faptul ca gazduiesc celebra specie pe cale de disparitie, dragonul de Komodo, cea mai mare soparla din lume, o adevarata relicva preistorica, si, de asemenea, ofera un peisaj dramatic, de savana salbatica cu petice de padure, care se poate observa mai ales pe dealurile sudice din insulele Komodo si Rinca. Mai mult decat atat, aceste insule sunt inconjurate de frumoase plaje cu nisip alb si rosu si de lagune albastre unde poate fi observata o bogata biodiversitate marina.
 • Parcul National Lorentz – este cel mai mare parc national din Asia de Sud-Est, fiind singura rezervatie din Asia care contine o gama completa de ecosisteme, variind in functie de altitudine, de la zone marine, mangrove, paduri tropicale pana la ghetari ecuatoriali. Din cauza faptului ca parcul este situat la convergenta a doua placi continentale, zona are o geologie complexa, descoperindu-se, de asemenea, zone intinse cu fosile, care ne dezvaluie evolutia vietii in Noua Guinee. Parcul este o locatie perfecta pentru aventurieri, exploratori si cercetatori, deoarece are inca multe zone neexplorate, precum si multe specii de plante si animale inca necunoscute pentru stiinta occidentala.

 

Atractii turistice de top in Nepal

1.Arta si arhitectura

 • Lumbini – considerat unul dintre cele mai sfinte locuri din lume, micul oras Lumbini a devenit celebru la nivel mondial deoarece legendele spun ca acesta ar fi locul in care s-a nascut Buddha Sakyamuni in urma cu mai bine de 2.600 de ani. Punctul de referinta al orasului il reprezinta un stalp de dimensiuni impresionante construit din ordinul regelui Ashoka la un secol dupa moartea lui Buddha, despre care se spune ca ar fi fost construit exact in locul unde acesta s-a nascut. Pe intreaga suprafata a orasului se afla numeroase sit-uri si locatii care au legatura cu viata de importanta figura regala pe care Buddha a avut- o pana la varsta de 29 de ani cand si-a inceput misiunea.
 • Pagoda Pacii Mondiale – situata in varful unui deal ce ofera o priveliste spectaculoasa asupra lacului Phewa si a orasului Pokhara, Pagoda Pacii Mondiale, cunoscuta local sub denumirea de Shanti Stupa a fost construita recent, in urma cu doar 16 ani pentru a fi lacasul de rugaciune pentru restabilirea pacii mondiale. Aceasta poate fi accesata doar cu barca in cadrul unei calatorii ce strabate cateva zone impadurite si este renumita si pentru apusurile pitoresti ce pot fi admirate de aici.
 • Muzeul International al Muntelui – este cunoscut local si sub denumirea de Muzeul Muntelui Pokhara si ofera o imagine de ansamblu absolut fascinanta asupra celui mai inalt lant montan din lume precum si numeroase informatii despre formarea acestuia si despre numeroasele triburi care locuiesc pe versantii acestuia. Tot aici se afla si o mica expozitie referitoare la istoria alpinsmului din regiune, muntele Pokhara fiind extrem de apreciat de catre iubitorii acestui sport.
 • Sarangkot – reprezinta o destinatie ce nu trebuie ratata de catre aceia care doresc sa obtina o imagine cat mai autentica asupra masivului Annapurna din Muntii Himalaya. Din sat puteti urca pentru a vedea ruinele antice ale unui fort situat la baza unui deal, fort ce ofera o priveliste spectaculoasa asupra dramaticelor varfuri Annapurna (7973 metri) si asupra Muntelui Sant Machhapuchhare ( 8167 metri).
 • Bodnath – aceasta stupa de culoare alba dominata de un varf semet, impunator, construit integral din aur este considerata a fi cel mai renumit reper budist din Nepal. Stupa ofera un peisaj spectaculos datorita numeroaselor steaguri de rugaciune multicolore ce flutura in vant, aceasta fiind o destinatie de pelerinaj extrem de importanta pentru comunitatea numeroasa de tibetani exilati care traiesc in Nepal.
 • Palatul Regal din Patan – este o adevarata bijuterie arhitecturala ce domina intreaga parte estica a Pietei Durbar din Patan. Desi structura initiala a palatului dateaza din secolul al XIV – lea, cea mai mare parte a cladirilor spectaculoase prin stilul si frumusetea lor au fost construite ulterior, in secolele XVII – Complexul este contituit dintr-o serie de curti de legatura ce leaga cele trei temple din interior, tot aici fiind gazduit si Muzeul Patan unde se afla o importanta colectie de arta nepaleza sacra antica.
 • Templul Changu Narayan – situate pe dealurile inalte la nord de orasul Bhaktapus, acest templu istoric ce uimeste prin frumusetea desavarsita este un adevarat muzeu viu ce adaposteste o colectie impresionanta de imagini sculptate ce apartin secolelor IV – IX. Templul se afla inscris pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO si se afla in apropierea celor mai importante orase din Nepal, Kathmandu si Bhaktapur.
 • Gorkha Durbar – este considerat cel mai adesea una dintre cele mai rafinate exemple ale arhitecturii Newar, fiind situat in varful unei creste abrupte de deasupra vaii Trisuli. De-a lungul timpului edificiul a servit drept palat, templu si fort de aparare pentru micul oras Gorkha, oferind privelisti de o frumusete uimitoare ce se intind de la valea Trisuli pana in nordul Muntilor Himalaya.
 • Pashupatinath – este considerat a fi unul dintre cele mai importante sit-uri sacre ale religiei hinduse, practicata in proportie de 80% de catre poporul nepalez. Templul Pashupatinath, aflat in Kathmandu, este renumit pentru splendoarea arhitecturala ce dateaza din secolul al IV – lea, fiind inchinat zeului Shiva. Cunoscut popular si sub denumirea de Templul Fiintelor Vii, templul este considerat cel mai sacru loc de pe pamant, fiind un important loc de pelerinaj pentru hindusii din intreaga lume.
 • Piata Potters – situata in orasul Bhaktapur, piata Potters reprezinta locul ideal pentru o calatorie in timp, in secolul al XVII – lea, aici aflandu-se numeroase magazine din acea perioada care au ramas neschimbate, precum si numerosi artizani. Tot aici pot fi admirate numeroase ateliere de mestesugarit precum si doua temple ce ofera o priveliste spectaculoasa asupra raului si a dealurilor din sudul orasului.
 • Piata Dattatreya – este o alta piata importanta din orasul Bhaktapur, fiind cel mai adesea considerata un adevarat muzeu unde pot fi admirate numeroase cladiri construite in uimitoarea arhitectura traditionala nepaleza ce sunt bogat ornamentate cu numeroase sculpturi monumentale in lemn. In aceasta piata se afla cele mai importante capodopere din lemn ale orasului, printre acestea numarandu-se si Scaunul regalitatii locale din secolul al XV – lea, un muzeu de sculptura in lemn, precum si un muzeu unde pot fi admirate numeroase statuete religioase turnate in bronz si alama.
 • Tansen – aflat sub tutela Patrimoniului Mondial al UNESCO, Tansen este un oras medieval aflat in districtul Palpa, in vestul Nepalului, ce dateaza din secolul al XI – lea. Fondat initial pentru a servi drept centru comercial pentru renumitele tesaturi cu puternice influente ale culturii Newari, orasul s-a dezvoltat treptat devenind un important centru unde pot fi admirate numeroase cladiri cu puternice influente ale culturii Newari, precum si numeroase manastiri, temple, un fort vechi si o piata traditionala.

 2.Natura si peisaje

 • Khas, Gurung si satele tibetane – pentru vizitatorii pasionati de orginile etnice ale Nepalului, zona muntilor Pokhara este locul ideal pentru vizitarea comunitatilor Gurung si Khas, precum si a satelor tibetane situate pe dealurile ce inconjoara orasul. Satele, fascinante prin stilul de viata simplu, contrastant, al celor care le locuiesc, isi intampina oaspetii cu cea mai autentica reflectie a stilului de viata nepalez, unde tesutul covoarelor si textilelor traditionale reprezinta principala indeletnicire a locuitorilor.
 • Parcul Natinal Sagarmatha – aflat pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, acest parc national se afla situat in cea mai dramatica regiune a Nepalului, regiunea dominata de faimosul Munte Everest. Parcul ofera un adevarat spectacol al naturii incarcat de peisaje uimitoare: ghetari, vai adanci, cascade ametitoare, platouri precum si renumitele sate Sherpa. Tot aici pot fi admirate si cateva specii rare aflate pe cale de disparitie din fauna locala, precum ursul panda si leopardul de zapada.

 

Atractii turistice de top in Bhutan

1.Arta si arhitectura

 • Chimi Lhakhang – avand o vechime de peste 500 de ani, templul Chimi Lhakhang este strans legat de eroul popular preferat al Butanului, cunoscut sub numele de Nebunul Divin. Nascut in Tibet, Lama Drukpa a calatorit in intreg tinutul Butanului pentru a se razvrati impotriva regimului stric impus de religie si totodata pentru a-si promova propriile credinte.
 • Paros Rinpung Dzong – este una dintre cele mai frumoase fortarete ale tarii, ce a protejat orasul Paro pentru mai bine de 350 de ani, fiind totodata si sediul guvernului butanez de la inceputul secolului al XVII – lea pana la inceputul anilor 1900. Punctul de reper al fortaretei il reprezinta statuia impunatoare a zeitei Chenresig.
 • Palatul Wangdichholing – a fost primul palat din Butan care nu a fost construit initial pentru a fi o fortareata, fiind si resedinta oficiala a primului rege al tarii, Ugyen Wangchuck. Construit in anul 1857, structura impresionanta a palatului Wangdichholing este folosita in prezent ca scoala pentru calugarii novici.
 • Bumthang – este cel mai adesea considerat centrul spiritual al tarii, aici aflandu-se cele mai pretioase locuri sfinte din Butan precum si un centru al traditiilor antice. Pe langa influentele budiste ce pot fi simtite si admirate la tot pasul, aici se afla si renumita Cetate Jakar Dzong (Cetatea Pasarii Albe), situata in varful unui munte, ce vegheaza aceasta regiune de generatii intregi.
 • Muzeul National al Patrimoniului Traditional – situat in orasul Thimphu, muzeul gazduieste o colectie impresionanta de artefacte traditionale precum costume, unelte pentru agricultura si obiecte de uz casnic inca folosite in prezent in comunitatile rurale din Butan. Muzeul este gazduit intr-un edificiu fermecator, istoric, ce se intinde pe trei etaje si a fost construit in stilul traditional cu ajutorul caramizilor din noroi si cherestea.

2.Natura si peisaje

 • Parcul National Royan Manas – este cel mai vechi si cel mai mare parc national din Buthan, acoperind o suprafata de aproximativ 400 km2. Parcul adaposteste peisaje fabuloase, specii de fauna si flora extrem de rare precum si numeroase specii pe cale de disparitie. Parcul National Royan Manas reprezinta una dintre cele mai frumoase reprezentari ale ecosistemelor intacte din estul Muntilor Himalaya, aici putand fi admirati elefanti, tigri, leoparzi si rinoceri ce cutreiera liberi padurile, muntii si vaile.
 • Valea Haa Dzongkhag – reprezinta esenta frumusetii indepartate si de nepatruns a peisajului Butanului. In valea Haa Dzangkhag se afla numeroase comunitati traditionale izolate ce traiesc doar din cultivarea celor doua procente de teren arabil care se afla aici. In aceasta vale se afla numeroase temple dedicate lui Chhundu, zeul protector al districtului, precum si numeroase paduri de stejar si pin albastru care ascund manastiri antice cu istorii si povesti legendare ce au strabatut veacurile.

 

Atractii turistice de top in Uzbekistan

1.Arta si arhitectura

 • Medresa Mohamed Amin Khan– o scoala islamica, una dintre extrem de multele construite in intreaga zona. De altfel, orasele de vaza ale Asiei Centrale au fost niste centre intelectuale de prim ordin, dovada si zecile de medrese care se gasesc in fiecare oras. Medresele sunt, in general, scoli islamice in care in zilele noastre se studiaza aproape exclusiv Coranul, dar, pe vremuri, erau adevarate universitati in care, pe langa Coran, se studiau si stiinte precum matematica, astronomia, istoria etc.
 • Piata Registan – Este considerata una dintre cele mai frumoase piete din lume.Pe cele trei laturi ale ei, se afla niste cladiri absolut superbe, cu acele fatade monumentale, tapetate de sus pana jos cu faianta albastra. Atunci cand ajungi prima oara in fata acestei piete, nu poti sa nu cazi in contemplarea ei … cu aparatul  foto in mana sau nu. Cele trei cladiri din piata nu sunt moschei ci medrese. Mai intai medresa din dreapta (Sher Dor – a Leului). Este faimoasa datorita imaginilor nu prea islamice de pe fatada. Este vorba de fapt de figura unor tigri (ma rog, ar fi trebuit sa fie lei, dar n-a iesit!) si un soare… sunt simboluri zoroastriene care cum necum au devenit si simboluri shiite. Populatia din zona a fost in general sunita, dar regele care a construit-o avea niste aplecari spre shiism… si a vrut s-o spuna sus si tare. Urmatoarea medresa, cea din fund i se spune Tilla-Kari (sau “acoperita in aur”) . Interiorul partii sfinte a fost placat in aur. Nu se stie cat aur mai e acuma, dar in mod cert, interiorul straluceste precum mult prea pretiosul material. Dar cea mai interesanta parte a medresei  este  mica expozitie de poze din perioada pre-sovietica a Samarkandului – cu medresele partial cazute, cu fatadele stricate si cu un bazar imens care se intindea din medresa in medresa. Ultima cladire, medresa Ulugbek, cea din stanga este si cea mai veche, a fost construita de Ulugbek, imparatul-astronom, nepotul si urmasul lui Timur Lenk. Daca pasiunea lui Timur era sa vada oameni ucisi, mult sange si munti de capete de om, Ulugbek a fost un tip mult mai pasnic. In lunga sa domnie (1411 – 1449), Ulugbek a mentinut pacea, a incurajat artele si mai ales studiul. El insusi a predat matematica in medresa construita de el unde pe langa Coran se studia, desigur astronomia (pasiunea imperiala), filozofia si poezia. Ulugbek a calculat cel mai corect cat dureaza un an (doar Copernic l-a corectat cu cateva secunde un secol mai tarziu) si a compilat o lista de aproape 1000 stele. Prestigiul sau a ajuns pana in Europa unde timp de secole a fost vazut ca unul dintre cei mai importanti astronomi. Moscheea din medresa Ulugbek este singura operationala din piata
 • Mausoleum Emirului Gur – locul unde sunt ingropati marele Timur, principalul sau sfatuitor si doi dintre fii lui. Fara a avea dimensiunea cladirilor din Sharhisabz, moscheea Gur-E-Amir seduce prin culori, prin geometrie, prin frumusetea faiantelor.Nu este imensa, nu este sfidatoare, nu te striveste, Dar atrage privirea.
 • Palatul Ak Saray – este situat in orasul istoric Shahrisabz, fiind un alt sit inscris pe lista Patrimoniului Mondiala al UNESCO din Uzbekistan. Palatul se afla in orasul unde s-a nascut temutul conducator Timur Lenk, acesta fiind popular cunoscut si sub numele de Palatul Alb din Orasul Verde. Ak Saray, palatul de vara al lui Timur Lenk a fost proiectat cu scopul de a fi cel mai mare dar si cel mai grandios dintre palatele sale, acesta impresionand prin dimensiunea complexului in sine cat si a structurilor interioare, fiind pentru multa vreme cel mai mare din Asia Centrala. Desi o mare parte a palatului se afla in ruina, inca se pastreaza cateva structuri care sugereaza inca fosta maretie a palatului Ak Saray.
 • Muzeul Bibliotecii Moyie Mubarek – este considerat cel mai important sit istoric din capitala Uzbekistanului, Tashkent. Despre acest muzeu se spune ca este cel mai important sit islamic intrucat legendele locale sustin ca aici ar fi fost gasit cel mai vechi Coran, cartea sfanta a musulmanilor, Coranul Osman (sau Uthman) despre care se crede ca ar fi datat din secolul al VII – lea. De asemenea, tot aici este gazduita o colectie de peste 20.000 de carti si aproximativ 3.000 de manuscrise rare.
 • Muzeul de Istorie al Poporului din Uzbekistan – este un alt obiectiv turistic extrem de important ce nu ar trebui ratat intrucat ofera o lectie amanuntita despre istoria Asiei Centrale, cunoscuta in mod traditional, din antichitate si pana in zilele noastre sub denumirea de Turkestan. Colectia de artefacte de aici include o statuie a lui Buddha ce provine din templul din Termez, precum si exponate ce povestesc istoria mai recenta a Uzbekistanului, in special care implica ocupatia sovietica din secolul XX.
 • Arca – este un alt sit aflat pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, situat in orasul Bukhara din fosta regiune istorica Transoxania. Renumita Arca din Bukhara este cea mai veche constructie a orasului si isi are inceputurile inca din secolul al V-lea cand a fost construita si ocupata. Practic un oras in oras, fortareata a servit pe langa structura militara si ca resedinta a catorva curti regale din afara regiunii Buhkara. Edificiul de dimensiuni impresionante a fost folosita drept fortareata pana in anul 1920 cand a trecut sub stapanirea Rusiei. In prezent, este unul dintre cele mai apreciate si vizitate obiective turistice ale orasului Bukhara gazduind un muzeu in care este prezentata toata istoria fortaretei, inca de la constructia acesteia din secolul al V – lea.
 • Moscheea Timur – Bibi-Khanym – candva cea mai mare moschee din lume. A fost construita ca o surpriza de catre nevasta chinezoaica al lui Timur cat timp el bantuia prin lume si taia capete si a fost finalizata cu putin inainte de moartea sa. Evident si aici e o legenda cum ca arhitectul ar fi cerut ca in schimbul cladirii s-o sarute pe Bibi-Khanym, dar ar fi muscat-o. Timur a descoperit si evident i-a taiat capatana. Se pare ca este doar o legenda. Primul arhitect a fost intr-adevar executat, dar pentru o  delapidare de marmura adusa cu greu tocmai din India. Oricum, moscheea a fost construita in doar 5 ani cu foarte mari eforturi

 2.Natura si peisaje

 • Rezervatia Biosferei Nurutau – Kyzylkum – desi Uzbekistanul se poate mandri cu o serie de parcuri nationale, Rezervatia Nurutau – Kyzylkum este un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat. Situata intre desertul si muntii Uzbekistanului central, rezervatia primeste anual sprijinul Fondului ONU pentru Dezvoltare fiind un habitat natural pentru un numar impresionant de specii din fauna si flora tarii, inclusiv specii pe cale de disparitie precum berbecul Kyzylkum, vulturul cu barba neagra, vulturul auriu, ienuparul din Asia Centrala precum si migdalul Bukhara. Parcul ofersa de asemenea numeroase posibilitati de divertisment precum drumetii si sesiuni de calarit.

Info utile Japonia

 • Denumire oficiala: Nippon- koku
 • Capitala: Tokyo
 • Limba oficiala: japoneza
 • Moneda: yen japonez (JPY), 1 JPY = 0.0094 USD
 • Fus orar: GMT+ 9
 • Electricitate: 100V, frecventa 50 Hz, prize de tip american
 • Prefix tara: +81
 • Forma de guvernamant: monarhie constitutionala cu monarh ceremonial
 • Suprafata: 377.973 km2
 • Asezare: situata in Asia de Est, intre Marea Japoniei si Oceanul Pacific, la est de Peninsula Coreeana.
 • Populatie: 317.000 locuitori
 • Alte limbi vorbite: coreeana, portugheza, chineza, engleza, rusa
 • Grupuri etnice: 1% japonezi, 0.5% coreeni, 0.4% chinezi, 1% alte grupuri nespecificate
 • Religie: 8% sintoisti, 34.8% budisti, 4% secte sintoiste, 2.3% crestini, 7% alte religii nespecificate
 • Greutati / masuri: sistemul metric

 

Info utile India

 • Denumire oficiala: Republica India
 • Capitala: New Delhi
 • Limba oficiala: hindi, engleza
 • Moneda: rupie indiana (INR), 1 INR = 0.0145 USD
 • Fus orar: GMT + 5.5
 • Electricitate: 200 V, frecventa 50Hz, prize de tip european si britanic
 • Prefix tara: +91
 • Forma de guvernamant: Republica parlamentara
 • Suprafata: 287.263 km2
 • Asezare: situata in sudul Asiei, se invecineaza la vest cu Pakistanul, la est cu Bangladesh si Myanmar, la nord-est cu Nepal, Buthan si China, in timp ce prin zona de coasta de aproximativ 7.000 de km si iesirea la Oceanul Indian, aceasta este adiacenta cu Indonezia, Maldive si Sri Lanka.
 • Populatie: 324.171.354 locuitori
 • Alte limbi vorbite: peste 22 de dialecte regionale ale hindi
 • Grupuri etnice: 72% indo-arieni, 25% dravidieni, 3% mongoloizi sau alte grupuri minoritare
 • Religie: 8% hindusi, 14.2% musulmani, 2.3% crestini, 1.7% sikh, 0.7% budisti, 0.4% jainisti, 0.9% alte religii nespecificate
 • Greutati / masuri: sistemul metric

 

Info utile Vietnam

 • Denumire oficiala: Republica Socialista Vietnam
 • Capitala: Hanoi
 • Limba oficiala: vietnameza
 • Moneda: Dong – VND; US $1 = 22242 VND
 • Fus orar: UTC+7
 • Electricitate: 220V/127 V, 50 Hz, prize de tip american / japonez, dar si european si britanic
 • Prefix tara: + 84
 • Forma de guvernamant: Republica Socialista
 • Suprafata: aprox. 331.689 km²
 • Asezare: in Asia de sud-est, Vietnam este invecinata cu Myanmar si Laos la nord, Cu Cambodgia si Laos la vest, cu Cambodgia la sud-vest, cu China la nord si cu Marea Chinei de Sud la est.
 • Populatie: aprox. 94,3 locuitori
 • Alte limbi vorbite: engleza, franceza, chineza, khmera
 • Grupuri etnice: 85,7 % kinh (viet), 14,3 % alte 53 de minoritati
 • Religie: 45,3 % religii indigene, 16,4 % buddhism, 8,2 % crestinism, 0,4 % alte religii, 29,6 % atei
 • Greutati / masuri: metric

 

Info utile Thailanda

 • Nume: Regatul Thailandei
 • Capitala: Bangkok (aprox. 8 mil. locuitori)
 • Limba oficiala: thai
 • Moneda: Baht Thailandez – THB; US$1 = 33.01THB (bahti); US$ sunt acceptati in magazine
 • Fus orar: UTC+7
 • Electricitate: 220V, 50 Hz, prize de tip american, dar si european
 • Prefix tara: + 66
 • Forma de guvernamant: Monarhie Constitutionala (sub Hunta Militara)
 • Suprafata: aprox. 513.000 km²
 • Asezare: in Asia de sud-est, Thailanda este invecinata cu Myanmar si Laos la nord, cu Cambodgia si Laos la est, cu Golful Thailandei si Malayezia la sud, iar la vest cu Marea Andaman si extremitatea sudica a Myanmarului
 • Populatie: aprox. 67,9 mil. locuitori (rata de crestere a natalitatii: 4,5%)
 • Alte limbi vorbite:
 • Grupuri etnice: 75 – 85 % thai, 14 % thai-chinezi, 12 % altii (inclusiv malay, mon, khmer, „triburile hill”)
 • Religie: buddhism
 • Greutati / masuri: metric

 

Info utile Malaezia

 • Denumire oficiala: Malaezia
 • Capitala: Kuala Lumpur
 • Limba oficiala: limba malay
 • Moneda: ringgit (MYR), 1 MYR = 0.2397 USD
 • Fus orar: GMT + 8
 • Electricitate: 220V, frecventa 50 Hz, prize de tip britanic cu trei pini
 • Prefix tara: +60
 • Forma de guvernamant: Monarhie constitutionala cu monarh ceremonial
 • Suprafata: 803 km2
 • Asezare: din Asia de Sud – Est, formata din doua teritorii distincte: partea de nord formata din Insula Borneo si partea de sud formata din Peninsula Malaezia si insulele adiacente. Peninsula se invecineaza la nord cu Thailanda, la est cu Marea Chinei de Sud, in timp ce la vest si sud are frontiere maritime cu Brunei, Indonezia si Singapore prin Stramtoarea Malacca.
 • Populatie: 772.100 locuitori
 • Alte limbi vorbite: engleza, chineza, tamila, thai
 • Grupuri etnice: 8% populatie indigena (malay, orang,asal), 23.2% chinezi, 7% indieni, 1% alte grupuri etnice nespecificate
 • Religie: 3% musulmani, 19.8% budisti, 9.2% crestini, 6.3% hindusi, 1.3% religii traditionale chineze, 2.1% alte religii nespecificate
 • Greutati / masuri: sistemul metric

 

Info utile Indonezia

 • Denumire oficiala: Republica Indonezia
 • Capitala: Jakarta
 • Limba oficiala: indoneziana
 • Moneda: rupie indoneziana (IDR), 1 IDR = 0.000070 USD
 • Fus orar: GMT + 7
 • Electricitate: 220V, frecventa 50 Hz, prize de tip European
 • Prefix tara: +62
 • Forma de guvernamant: Republica prezidentiala
 • Suprafata: 1.919.440 km²
 • Asezare: intre Oceanul Indian si Pacific, intre continentele Asia si Australia. Are peste 80.000 de km de coasta
 • Populatie: 556.363 locuitori
 • Alte limbi vorbite: peste 700 de dialecte, javaneza fiind principalul
 • Grupuri etnice: 40% javanezi, 15.5 sundanezi, 7% malaezieni, 3.6% batak, 3% madurezi, 2.9% betawi, 31.3% ale grupuri etnice nespecificate
 • Religie: 87.2% musulmani, 7% protestanti, 2.9% romano – catolici, 1.7% hindusi
 • Greutati / masuri: sistemul metric

 

Info utile Nepal

 • Denumire oficiala: Republica Federala Democratica Nepal
 • Capitala: Kathmandu
 • Limba oficiala: nepaleza
 • Moneda: rupie nepaleza (NPR), 1 NPR = 0.0086 USD
 • Fus orar: GMT + 5:45
 • Electricitate: 230 V, frecventa 50Hz, prize de tip european si britanic
 • Prefix tara: + 977
 • Forma de guvernamant: Republica parlamentara
 • Suprafata: 181 km2
 • Asezare: este un stat de mici dimensiuni situat in inima Muntilor Himalaya, in sudul Asiei, ce se invecineaza la nord cu China si la sud cu India.
 • Populatie: 982.771 locuitori
 • Alte limbi vorbite: 11 dialecte regionale ale limbii nepaleze
 • Grupuri etnice: 6% Chhetri, 12.2% bahun, 7.1% magar, 6.6% tharu, 5.8% tamang, 5% newar, 4.8% kami, 4.4% musulmani, 4% yadav, 2% gurung, 1.8% dholi, 1.6% limbu, 1.4% sarki, 19% alte grupuri nespecificate
 • Religie: 81.3% hindusi, 9% budisti, 4.4% musulmani, 3% kiranti, 1.4% crestini, 0.4% animisti, 0.5% agnostici
 • Greutati / masuri: sistemul metric

 

Info utile Bhutan

 • Denumire oficiala: Regatul Butanului
 • Capitala: Thimphu
 • Limba oficiala: Dzongkha
 • Moneda: ngultrum butanez (BTN), 1 BTN = 0.01409 USD
 • Fus orar: GMT + 6
 • Electricitate: 230 V, frecventa 50 Hz, prize de tip european si britanic
 • Prefix tara: +975
 • Forma de guvernamant: Monarhie constitutionala cu monarh activ
 • Suprafata: 394 km2
 • Asezare: tara situata la poalele Muntilor Himalaya, in sudul continentului asiatic, ce se invecineaza in nord cu China iar in sud, vest si est cu India.
 • Populatie: 700 locuitori
 • Alte limbi vorbite: dialecte tibetane, nepaleza
 • Grupuri etnice: 50% bhote, 35% nepalezi, 15% triburi indigene si migratoare
 • Religie: 75% budisti mahayana, 25% hindusi
 • Greutati / masuri: sistemul metric

 

Info utile Uzbekistan

 • Denumire oficiala: Republica Uzbekistan
 • Capitala: Tashkent
 • Limba oficiala: limba uzbeca
 • Moneda: somul uzbec (UZS), 1 UZS = 0.000106 USD
 • Fus orar: GMT + 5
 • Electricitate: 220V, frecventa 50 Hz, prize de tip european
 • Prefix tara: +998
 • Forma de guvernamant: Republica prezidentiala
 • Suprafata: 400 Km2
 • Asezare: tara situata in centrul continentului asiatic ce se invecineaza in nord si vest cu Kazahstan, in sud cu Afghanistan si Turkmenistan iar in vest cu Kargazstan si Tadjikistan.
 • Populatie: 387.200 locuitori
 • Alte limbi vorbite: limba rusa, limba tadjika
 • Grupuri etnice: 80% uzbeci, 5.5% rusi, 5% tadjici, 3% kazahi, 2.5% karakalpak, 1.5% tatari, 2% alte grupuri nespecificate
 • Religie: 2% musulmani, 5.9% crestini, 1.9% – romano – catolici, zoroastriani
 • Greutati / masuri: sistemul metric

Experiente de calatorie din Asia

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.