Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Myanmar. YANGON - orasul de aur (I) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
10704
post-template-default,single,single-post,postid-10704,single-format-standard,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / Myanmar. YANGON – orasul de aur (I)
14 ian.

Myanmar. YANGON – orasul de aur (I)

Myanmar mai este numit „tara aurului” si cu siguranta dupa o vizita in Yangon vei intelege de ce. Orasul isi aduce o contributie majora la acest nume prin numarul mare de temple si pagode placate sau poleite cu aur si pe care le gasesti la tot pasul.

Yangon a fost poarta de intrare in Myanmar si primul loc cu care am inceput circuitul. Am sosit aici din Singapore si dupa un zbor de trei ore cu Singapore Airlines am aterizat pe Aeroportul International Yangon – un aeroport modern cu 2 terminale internationale si 1 domestic, recent construit (la terminalul 1 inca se lucreaza) si care ofera toate facilitatile si comfortul. Viza se obtine pe aeroport la intrarea in tara si doar in baza prezentarii aprobarii primita in prealabil pe email si tiparita. Pentru a obtine aprobarea de viza, se aplica AICI. Costul vizei turistice este 50 USD.

Transferul catre centrul orasului dureaza in perioada de varf intre 45 minute si o ora. Traficul este neasteptat de bine organizat si fluent pentru o tara din Asia de Sud Est. Primul lucru pe care l-am remarcat a fost lipsa motocicletelor si a tuk tuk-urilor (am inteles ca exista o legislatie locala care le interzice). Este bine sau rau sa ai mai multe masini in trafic in defavoarea „mopedelor”? Nu stiu … dar Yangon a fost singurul oras de pe traseu din care au lipsit 🙂 Strazile in Yangon, cel putin in partea sistematizata de britanici, au numere in loc de nume si o aliniere matriceala. Exista un contrast vizibil intre anumite parti ale orasului:

Yangon, cunoscut initial sub numele de Rangoon, a fost capitala tarii pana in 2006 atunci cand junta militara a decis mutarea administratiei si a guvernului la  Naypyidaw – un oras nou, construit in acest scop. Yangon este cel mai mare oras din tara (are peste 5 milioane de locuitori) si a ramas capitala economica a Myanmar chiar dupa ce a incetat sa mai fie centrul politic al tarii. Orasul are aproape 1000 de ani vechime. A fost fondat in 1028 de Mon – populatia din acele vremuri de aici si purta numele de Dagon, fiind de fapt un sat pescaresc care avea in centru Pagoda Shwedagon (care are peste 2000 de ani vechime). Numele i-a fost schimbat in Yangon in 1755 dupa ce a fost cucerit de regele Alaungpaya. Orasul a mai fost sub ocupatie britanica in perioada 1852-1948, ca de altfel intreaga tara. Toate aceste perioade si-au lasat o amprenta vizibila asupra orasului. 

Datorita numarului mare de temple si pagode, multe dintre acestea alunecand pe panta kitch-ului (dupa criterii subiective vestice) si neavand o importanta istorica si religioasa, trebuie facuta o selectie temeinica a locurilor pe care merita sa le vizitezi. Pe langa pagodele de toate formele si inaltimile, Yangon mai este orasul cu cele mai multe cladiri coloniale din tara (in special din timpul ocupatiei britanice) dar multe dintre acestea sunt intr-o forma foarte precara, pe alocuri irecuperabile.

Prin locurile alese (dupa cum ziceam, oferta este foarte mare) am reusit sa intelegem cate un pic din religia si istoria budista, administratie, viata sociala puternic impregnata de religie si traditie si pulsul orasului. Iata ce am reusit sa vizitam si sa experimentam in doua zile:

Parcul MAHA BANDULA

Daca ajungi aici in mijlocul zilei, cu putin noroc poti sa gasesti un pic de umbra de unde poate fi observat parcul si imprejurimile. Este kilometru zero al centrului civic si a fost amenajat in 1868 purtand la inceput numele de Piata Fytche – dupa numele guvernatorului englez in Burma. In centru se afla obeliscul Maha Bandula ridicat in 1948 cu ocazia castigarii independentei fata de britanici, pe locul acesteia fiind inainte statuia Reginei Victoria care a fost mutata la Londra ulterior. Numele obeliscului si al parcului a fost dat in cinstea generalului care a luptat in razboiul Anglo-Burmanez din 1824-1826.

Parcul este marginit de cladiri coloniale importante: Primaria („casa alba”) construita de acelasi arhitect care a proiectat si parcul, o biserica presbiteriana si una catolica, cladirea fostului tribunal regional si mai multe cladiri coloniale in care acum isi au sediul banci, redactii de ziare si ambasada Canadei.

Parcul este destul de bine ingrijit, inconjurat de o liziera de copaci si este locul preferat al localnicilor pentru intalniri, picnic si socializare.  La intrarea de nord a parcului, langa Primarie, este vizibila si se ridica deasupra tuturor cladirilor din zona Sule Pagoda.

SULE PAGODA

Monumentul are 2600 de ani vechime (fiind mai vechi decat Shwedagon pagoda) si se considera ca parti din complex si stupa din centru au fost ridicate de pe vremea lui Buddha. Legenda care a dat numele pagodei se pierde si ea in istorie: pagoda a fost ridicata pe locul unde a locuit Sulatara (un spirit puternic „nat” numit Sule Nat) si unde cu ajutorul regelui spiritelor Sakka a fost construit de regele Okkalap  un altar pentru a gazdui o relicva din parul celui de-al patrulea Buddha. In acelasi loc se considera ca au mai fost ingropate in trecut relicve de la alti trei Buddha.

Accesul se face prin patru porti care corespund punctelor cardinale si in fiecare parte esti intampinat de cei care vand ofrande.  Din loc in loc sunt amenajate locuri de meditatie si unde pot fi depuse ofrande. Este interesant de observat modul in care ofrandele oferite sunt puse intr-un cos sub forma de barcuta si trase cu un sistem asemanator unui mini funicular pentru a ajunge in pagoda.

Elementele de arhitectura incorporate in structura originala au fost de origine indiana dar pe masura ce cultura locala s-a rupt tot mai mult de influenta indiana, formele utilizate in constructiile religioase locale au inceput sa fie din ce in ce mai vizibile. Pagoda de 44 metri inaltime are forma octogonala si este inconjurata de o structura circulara unde pot fi gasite mici magazine de unde se pot cumpara ofrande sau servicii de astrologie si chiromantie. In interior gasim reprezentari ale pasarii Hintha si numeroase statui Buddha. Se considera ca in interior se afla si o suvita din parul lui Buddha pe care se presupune ca el insusi a dat-o la doi negustori burmanezi Trapusa si Bahalika.

In prezent, Sule marcheaza km 0 al Yangon si a fost desemnat astfel de catre Lt. Alexander Fraser – arhitectul britanic care a sistematizat strazile si orasul la mijlocul secolului 19. Sule Pagoda si parcul au fost loc de intalnire in timpul revoltelor din 1988 si a demostratiilor anti-guvern („revolutia saffron”) din 2007.

Templul Chaukhtatgyi

Ca si in Bangkok si Yangon are un „reclining Buddha” propriu 🙂 Constructia a fost donata de un buddhist bogatas  – Sir Po Tha, in 1899 dar a fost finalizata abia in 1907. Statuia are 30 de metri inaltime si 65 de metri lungime si initial statea sub cerul liber. In 1966 statuia a fost complet refacuta cu ajutorul unor artisti din India, acest lucru reflectandu-se in culorile folosite si care nu sunt intocmai caracteristice budismului. Coroana de pe cap are incrustate diamante si alte pietre semipretioase. Tot atunci, a fost ridicata si actuala structura metalica pentru a proteja statuia de distrugerea cauzata de fenomenele naturale.

In spatele statuii se afla insiruite 108 statui mici Buddha in diverse pozitii specifice meditatiei si insemnelor buddhiste. Pe peretele dinspre picioarele statuii sunt desenate imagini din viata lui Buddha cu trairile si experientele acestuia. Tot langa picioare este amenjata o platforma de unde poate fi fotografiata mai bine intreaga statuie.

Budistii obisnuiesc sa vina aici pentru a aduce ofrande statuii lui Buddha arzand lumanari si bete parfumate si oferind flori. Langa picioarele statuii se afla un micut altar ridicat in cinstea lui Ma Thay, un sfant despre care se credea ca are puterea de a opri ploaia si de a asigura marinarii ca vor avea o calatorie fara peripetii. Bineinteles ca si de aici nu lipsesc astrologii si cititorii in palma …

In apropierea templului se afla manastirea Ashay Tawya care adaposteste calugari si oameni in suferinta de pe intreg teritoriul tarii.

SHWEDAGON PAGODA

Shwedagon pagoda, numita oficial Shwedagon Zedi Daw si care se traduce prin Marea Pagoda din Dagon si Pagoda de Aur, este fara tagada cea mai faimoasa pagoda din lume. Constructia domina orizontul orasului din orice parte ai privi si este o atractie turistica majora fiind vizitata de fiecare turist care paseste in oras. Pagoda principala are 99 de metri inaltime si este complet acoperita cu placute de aur. Baza sa are un perimetru de 433 de metri, are 4 pagode mari si 4 sfinxi in dreptul fiecarei porti de intrare (corespunzatoare punctelor cardinale) si 64 de pagode mai mici insiruite de-a lungul sau.

Asa cum spuneam, sunt patru porti de acces care continua cu scari pana in varful dealului Singuttara unde se afla pagoda. La fiecare intrare esti intampinat de o pereche statuara cu lei, des intalniti in fata templelor budiste. Portile dinspre sud si est sunt aglomerate cu vanzatori de carti, amulete, statui cu Buddha, candele, flori pentru ofrande si suveniruri.

Pagoda Shwedagon este cel mai sacru lacas budist din tara si se crede ca aici sunt ingropate relicvele provenind de la cei patru Buddha: obiecte personale ale lui Kakusandha si Konagamana, o bucata din haina lui Kassapa si opt suvite de par de-ale lui Gautama. Pagoda a fost construita in urma cu peste 2600 de ani de populatia Mon, fiind considerata cea mai veche pagoda budista din lume.

Constructia pagodei este facuta in straturi: Baza este facuta din caramizi care au fost apoi placate cu aur. Urmeaza cateva terase asemenea unor scari pe care pot urca doar calugarii, partea sub forma de clopot, zona care are forma unui turban, castronul inversat, 2 siruri cu decoratiuni cu petale de lotus orientate unul in pozitie normal si unul invers, mugurul de floare de bananier si in final coroana impodobita cu 5448 de diamante, 2317 rubine si un diamant de 76 de carate.

Obiceiul de a dona aur pentru pagoda exista atat in randul nobilimii cat si al oamenilor obisnuiti si a inceput din secolul 15, primul exemplu fiind oferit de regina Shin Sawbu care a donat greutatea sa in aur. Sutele de pagode mai mici de pe langa pagoda principala au fost donate de-a lungul timpului de credinciosi si parca te afli pe o alee intr-o padure de pagode.

Un lucru pe care l-am observat in fiecare templu budist din Myanmar este preocuparea oamenilor in legatura cu „pozitiile planetare” care ii definesc. Sunt 8 pozitii planetare, cate una pentru fiecare zi a saptamanii cu exceptia zilei de miercuri care are 2 pozitii (dimineata si seara). Daca stii in ce zi te-ai nascut vei afla ce animal iti corespunde (fiecarei zi ii este atasat un animal mitologic, incepand cu duminica: garuda, tigru, leu, elefant cu fildesi si fara, soarece, porcusor de guineea si naga). Pentru fiecare pozitie planetara (zi) exista un mic altar care are o statuie a lui Buddha pazita in spate de un inger si sub ea se afla animalul corespunzator zilei respective. Oamenii aduc ofrande si toarna apa pe statuia lui Buddha si pe animalul de sub acesta in timp ce rostesc rugaciuni si isi pun o dorinta.

 La orice ora, locul este plin de credinciosi budisti, curiosi si turisti.

Shwedagon pagoda isi schimba culorile si infatisarea in fiecare moment al zilei si merita un pic de rabdare pentru a surprinde un apus printre monumente.

Piata Bogyoke 

Cunoscuta si sub numele de „Scott Market” este un loc unde plonjezi la propriu in mijlocul unui ocean de oameni care forfotesc pe strazile specializate cu mancare, matasuri si croitori, bijuterii, suveniruri, statui .. un spectacol la care merita sa participi. Si nu uita sa negociezi.

 Am petrecut doua zile in Yangon si am reusit sa intelegem cat de cat forfota care ne-a inconjurat. Orasul vibreaza si este foarte clar ca acolo se intampla ceva pozitiv si care il face sa fie capitala economica a tarii. Myanmar este pe un drum ascendent dupa decenii de framantari interne si acest lucru este bine.

Referitor la poreclele sale: „orasul de aur” sau „gradina estului”, porecle datorate numeroaselor pagode aurite si multor zone verzi si parcuri comparativ cu alte metropole din Asia de Sud Est, sunt de acord pe alocuri. Orasul are cate ceva din toate, unele chiar bine pastrate si inteligent valorificate. Sunt curios totusi despre cum viitorul va transforma si mai mult acest loc.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.