Cum a inceput TravelSmartInfo?

Travelsmartinfo s-a nascut din pasiune. Pasiunea de a calatori, de a cunoaste lumea si de a impartasi experiente de neuitat adunate de prin cele mai indepartate colturi ale lumii. La inceput, Travelsmartinfo a fost un blog de calatorii unde am facut cunoscute locurile minunate pe care le-am vazut in cele peste 147 de tari vizitate pe parcursul a peste 25 ani de calatorii si promovare destinatii turistice.
Numele Travel + Smart + Info este sugestiv pentru scopul initial al proiectului, respectiv: informatii si idei de calatorie despre destinatii originale, pe care oricine le poate vizita chiar avand un buget moderat dar folosit cu intelepciune.
Top
Vacanta in China - Guilin, croaziera pe Yangtze si Shanghai (partea II-a) - TRAVELSMARTINFO.RO
fade
3015
wp-singular,post-template-default,single,single-post,postid-3015,single-format-standard,wp-theme-voyagewp,mkd-core-1.2.2,mkdf-social-login-1.3.1,mkdf-tours-1.4.2,voyage-ver-2.2,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-slide-from-top,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-side-menu-slide-with-content,mkdf-width-470,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive,modula-best-grid-gallery
TRAVELSMARTINFO.RO / DESTINATII  / ASIA  / Vacanta in China – Guilin, croaziera pe Yangtze si Shanghai (partea II-a)
23 iun.

Vacanta in China – Guilin, croaziera pe Yangtze si Shanghai (partea II-a)

Partea a doua a calatoriei prin China a inclus zone si experiente foarte variate: natura din sudul Chinei, croaziera pe Yangtze si vibranta metropola Shanghai. Din Xian am zburat dimineata cu China Eastern spre Guilin  – orasul situat in provincia Guangxi, acea regiune din sudul extrem al Chinei unde muntii de calcar au forma unor piscuri cu varfuri rotunde, transformand peisajul intr-o scena de poveste. Muntii din sudul Chinei au aceasta forma deoarece sunt alcatuiti din calcar si datorita eroziunii cauzata de apa.

china guilin croaziera 1 (1)

china guilin 1

Guilin

La apropierea de aeroportul din Guilin nu va puteti imagina peisajul ce se vedea jos 🙂 Guilin si regiunile inconjuratoare a fost considerat dintotdeauan un etalon de frumusete naturala. Orasul are un aer boem de statiune de munte poate si datorita numarului mare de turisti chinezi si straini ce invadeaza zona. Acest lucru este vizibil in toate: oferta de entertainment, comerciala, hoteluri si restaurante. Seara orasul este in fierbere si plin de lumini iar ziua am asistat chiar la cateva mitinguri patriotice 🙂

china guilin croaziera 1 (3) china guilin croaziera 1 (4) china guilin croaziera 1 (5)

Toata natura din Guilin si imprejurimi are de-a face cu apa, pesteri, rauri si vegetatie luxurianta … Uitasem sa va zic, apropierea de sudul tarii coincide cu apropierea de zona subtropicala: umiditate, caldura, umiditate 🙂 Au fost unele dintre cele mai ”transpirate” zile de care imi amintesc.

china guilin croaziera 1 (6)

Prima iesire am avut-o pe promenada raului Li unde am putut vizita:

  • Varful Frumusetii Solitare, un munte calcaros ce se ridica chiar in centrul orasului si care este plin de pesteri. Daca urci in varful acestuia esti rasplatit cu niste peisaje superbe si cu tot orasul Guilin la picioarele tale

china guilin croaziera 1 (7)

 

china guilin croaziera 1 (8)

 

  • Pestera Vantului, unde daca iti pui miinile in jurul lui Budha se spune ca vei avea noroc

La o mica distanta de oras se afla unul dintre cele mai importante monumente naturale din China: Pestera Fluierului din Trestie (red flute cave). Tot ceea ce stiati despre pesteri trebuie sa uitati: aceasta este impresionanta.

china guilin 2 china guilin 3

La intoarcerea in oras treci pe langa Parcul Cultural al Minoritatilor, un parc tematic unde in jurul unui peisaj minunat ti se prezinta minoritatile ce traiesc in Guangxi

In a doua zi dimineata, ne-am pregatit pentru croaziera de o jumatate de zi pe raul Li. Urma sa parcurgem cu un vaporas 83 de kilometri in 5-6 ore intre Guilin si Yangshuo. Lunch-ul l-am avut inclus pe barca … iar ca fapt divers, oarecum din greseala am vazut de unde era luata apa pentru gatit: din Li. Dar n-am patit nimic 🙂

china guilin croaziera 1 (14) china guilin croaziera 1 (10)

Navigarea pe Li este desprinsa din poveste: stai si asisti cum peisajul carstic se desfasoara sub ochii tai, cum zecile de varfuri calcaroase fiecare purtand un nume dupa infatisarea sa (Dealul Trompei Elefantului, Dealul Pagodei, Dealul Cocosilor ce se lupta, Varful Liliacului …)

china guilin croaziera 1 (11) china guilin croaziera 1 (12) china guilin croaziera 1 (13)

Pe bancnota de 20 de yuani a fost tiparit un peisaj emblematic al acestei zonei.

china guilin 3 (2)

Yangshuo

La sosirea in micul port din Yangshuo ne astepta un localnic cu 2 cormorani cocotati pe un bat pe care-i folosea ca sa-l ajute la pescuit. Dupa ce ne-am dat jos de pe vaporas, temperatura si umiditatea crescusera si mai mult dar tot am avut suficienta energie pentru a admira peisajul natural si oraselul in sine. Aici, turismul este la el acasa, intreaga localitate deservind miile de vizitatori ce parcurg raul Li pana aici.

china guilin croaziera 1 (15)

Yangshuo este un colt de leganda al Chinei, o impletitura de fenomene carstice, rauri si campii cu orez. Varful Lotusului Verde (cel mai faimos pisc de aici) domina raul Li si localitatea. Statiunea este asezata intr-o depresiune, marginita de piscuri calcaroase fapt ce contribuie si mai mult la pastrarea caldurii si a umiditatii in interior.

china guilin croaziera 1 (16) china guilin croaziera 1 (17)

Strazile orasului sunt pline cu restaurante si magazine de suveniruri pe care ai timp sa le vizitezi seara intr-o plimbare.

china guilin 4

In aceeasi zi, ne-au fost date biciclete si am inceput un mic circuit al zonelor rurale din imprejurimile Yangshuo. Am reusit sa vedem casele localnicilor, cum traiesc si muncesc, am vazut superbele plantatii de orez. In unele locuri am intrat in casele satenilor si unul dintre lucrurile ce ne-au socat intr-un fel este faptul ca fiecare om dupa o anumita varsta isi pregateste sicriul frumos impodobit si pictat si pe care-l aseaza in casa ca mobila (loc de depozitat) in asteptarea locatarului final.

china guilin croaziera 1 (20) china guilin croaziera 1 (21) china guilin croaziera 1 (23)

Natura locului este ”adevarata” si VERDE si-ti transmite atat de multa energie si exotism incat poti sa-ti faci rezerve serioase pentru viitor. Pedalam pe drumurile de tara cam bombardate si efectiv nu ne venea sa ne intoarcem in Yangshuo. Am facut-o intr-un final spre seara….cand ne-am amestecat din nou in forfota de pe strazile oraselului de munte.

china guilin croaziera 1 (19)

Chongqing

Dimineata am plecat devreme din Yangshuo catre Guilin pentru a ne imbarca in avionul lui Xiamen Airlines catre Chongqing. Uriasul oras Chongqing se afla pe malurile celui mai mare lac artificial de lume, construit pe fluviul Yangtze prin ridicarea barajului Celor Trei Defileuri (Three Gorges Dam).

china guilin croaziera 1 (24)

Am poposit in acest oras de 32 milioane de locuitori doar pana dupa pranz, aici fiind punctul in care urma sa ne imbarcam pentru croaziera de 3 zile pe fluviul Yangtze. Orasul este incomensurabil si se dezvolta continuu datorita faptului ca este situat in zona in care se termina navigabilitatea de mare tonaj pe Yangtze. Asadar, toate marfurile catre vestul, nord vestul si nord estul Chinei sosesc cu vaporul aici si mai departe sunt transbordate.

Imaginati-va un oras construit in jurul unui edificiu industrial din Romania gen Galati de ex, dar plin de furnale si smog, cu blocuri sinistre de locuinte gri de 40-50 etaje si …. 32 milioane de locuitori. A plouat tot timpul celor 5 ore cat am stat aici, o ploaie gri amestecata cu fum si poluare.

china guilin croaziera 1 (37)

Pentru ca Chongqing este situat in provincia Sichuan, cea cu mirodenii si mult ardei iute, aici am mancat cea mai chilli mancare chinezeasca din tot turul. Dupa ce am sosit din aeroportul orasului, in cele 5 ore pana la pranz am vizitat cate ceva din oras … pe ploaie: Templul Luohan, Parcul Pipashan aflat pe un deal de unde se presupunea ca ar fi trebuit sa vedem orasul dar datorita ploii si fumului nu am vazut mai nimic si Muzeul Chongqing cu cateva piese de istorie a regiunii, destul de slabut.

china guilin croaziera 1 (26)china guilin croaziera 1 (25)

Croaziera pe Yangtze

Dupa ce am luat pranzul ne-am indreptat catre terminalul de ferry pentru a ne imbarca pe vasul de croaziera ce ne va fi casa pentru trei zile pe Fluviul Yangtze. Pe vasul de croaziera ne-au fost oferite conditii foarte bune: pensiune completa si o camera de 20 de metri patrati cu cabina de dus cu hidromasaj 🙂

china guilin croaziera 1 (27) china guilin croaziera 1 (28)

Navigarea de la Chongqing in jos catre barajul Celor Trei Defileuri din Yichang te poarta pe langa formatiuni spectaculoase de stanca, piscuri invelite in ceata, fragmente ale vechilor asezari acum acoperite de apele lacului de acumulare si ape involburate. Imagineaza-ti doar ca stai pe puntea vasului si treci printre peretii de stanca si muntii impaduriti, intre care apa crestea din ce in ce mai mult. La acel moment, constructia barajului nu era inca finalizata, urmand ca la final sa fie cel mai mare baraj din lume. Milioane de oameni au trebuit sa fie stramutati cu orasele si satele in care locuiau. Constructia acestui baraj a ridicat numeroase probleme si intrebari de natura etica deoarece a schimbat viata oamenilor si din punct de vedere a schimbarilor aduse mediului inconjurator.

Din loc in loc, pe maluri se vad lucrari industriale megalomane, fie de reconstructie a oraselor mutate sau de consolidari. Din loc in loc, vaporul oprea pentru a vizita diferite puncte de interes:

Fengdu (Orasul Fantomelor) a devenit dupa cum ii spune numele un oras fantoma deoarece majoritatea locuitorilor sai au fost mutati din cauza cresterii nivelului apei din lacul de acumulare. Inca pot fi vazute temple si statui ce stau pe versantii ce marginesc raul si odata margineau orasul.

china guilin croaziera 1 (30)

Stramtoarea Burdufului marginita de stanci i care erau sapate grote unde se depuneau sicriele mortilor unui trib vechi numit Ba.

china guilin croaziera 1 (31)

Din cursul principal al fluviului, azi devenit lac de acumulare, deriva numerosi afluenti care datorita cresterii nivelului apei au devenit si ei mai usor navigabili. La una dintre opriri, respectiv la intrarea pe riul Shennong, am fost imbarcati in barci mai mai mici cu vasle si am inceput navigarea catre amonte pe acest rau. Aici, partea interesanta a fost sa experimentam modul in care vechii locuitori ai zonei reuseau sa navigheze contra curentului puternic al raului, respectiv oameni de pe margine trageau barcile cu franghii pana la destinatie.

china guilin croaziera 1 (32) china guilin croaziera 1 (33)

Punctul final de rezistenta al croazierei l-am zarit odata cu apropierea de Yichang, respectiv ecluzele barajului Gezhou. Vaporul nostru a coborat prin toate cele 7 ecluze in timpul noptii. A fost interesant sa vedem procesul de umplere-golire si deschidere-inchidere a portilor fiecarei ecluze.

china guilin croaziera 1 (34)

La destinatie am fost condusi sa vizitam barajul de 2,3 km lungime si 185 de metri inaltime. Nivelul apei din amonte de baraj atinge 175 metri iar lungimea lacului de acumulare este de 600 km.

Numele barajului vine de la cele trei stramtori importante pe care le traverseaza apele involburate: Qutang, Wu Xia si Xiling.

china guilin croaziera 1 (35)

Dupa croaziera ne-am indreptat catre aeroportul din Yichang pentru a ne imbarca in cursa Shanghai Airlines catre Shanghai. In Yichang nimic spectaculos, fiind un oras industrial construit in umbra barajului.

china guilin croaziera 1 (2)

Shanghai

Shanghai nu mai este o metropola a Chinei ci a devenit una planetara. Aratandu-si puterea financiara peste tot si cu orice ocazie, orasul de 24 milioane de locuitori a devenit un concurent serios al pietelor financiare ”cu vechime” si este pe pozitia de a detrona si Hong Kong si Singapore din punct de vedere a tranzactiilor financiare si a Bursei de Valori. Oricum, ca si populatie si produs intern brut le-a depasit de mult.

Fluviul Yangtze se varsa in ocean chiar la nord de Shanghai, acest lucru definindu-l ca un oras pe ape si traversat de ape. Istoria orasului este una controversata, fiind cladit pe comerturi ilicite cu opiu, aici gasindu-si rezidenta temporara multe natiuni cu apetit de cuceritori: britanici, francezi, japonezi si americani. Fiind ajutat de comert si de faptul ca marile puterii au vazut potentialul orasului aducand aici numele mari ale comertului si industriei financiare, Shanghai se dezvolta exponential ….. Dar totul pana in 1949 cand comunistii au eliberat orasul de imperialisti, au umplut inegalitatile din societate, dar in acelasi timp a urmat o perioada de pasivitate economica care nu i-a facut prea bine orasului vibrant din trecut. Incepand cu anii 1980 insa, orasul a inceput sa se deschida din nou catre exterior odata cu politica de deschidere a Chinei si a creat premisele de a deveni ceea ce este astazi.

Cele 2 zile pe care le-am petrecut in imensul oras nu au fost suficiente dar au fost un inceput pentru a ne dezmetici cu ceea ce ofera acest oras.

Orasul se desfasoara pe malurile raului Huangpu, o parte numindu-se Huangpu si cealalta Pudong.

Printre locurile pe care am reusit sa le vedem in Shanghai pot aminti:

Zona Bund, este locul unde exista vechiul debarcader si care este in prezent o insiruire de cladiri istorice cu rol in economia orasului trecuta si prezenta: Cladirea Comertului Exterior, Cladirea Bancii Chinei, Banca Negustorilor, Cladirea Vamilor si altele. Aceste cladiri istorice de patrimoniu se desfasoara pe o lungime de 1 kilometru, deci merita vazute intr-o plimbare pe promenada raului.

china shanghai 1

Dincolo de rau este Pudong. Opus Bundului, aici este cartierul financiar al orasului si este intesat cu zgaraie nori unde se afla cele mai prestigioase si puternice institutii financiare si corporatii din lume. Pot aminti: vestitul Turn al Televiziunii Perla Orientului, Shanghai Tower, Shanghai World Financial Center, Jin Mao Tower …

china shanghai 2

De asemenea am vizitat si Muzeul Shanghai, ce adaposteste o colectie imensa de arta chinezeasca, structurata pe 4 nivele: galeria bronzurilor, galeria ceramicii, galeria picturii si galeria jadului. Exponatele sunt incredibile si sunt o dovada a maiestriei manii de lucru chinezesti.

In partea centrala a orasului nu poti sa sari peste Orasul Vechilor Chinezi, o imitatie a vechiului Shanghai. Foarte reusita dar un pic prea comerciala dupa gustul meu 🙂 Sunt de remarcat aici modul in care arta zen a pus impreuna cladiri istorice, parcuri si lacuri cu apa in care inoata pestii multicolori.

china shanghai 3 china shanghai 4

Bineinteles, daca esti in Shanghai nu poti sa nu treci pe bulevardul Nanjing, o strada cu zeci de mall-uri imense, fiind paradisul doritorilor de shopping. Normal ca in fiecare seara am iesit, dar daca va imaginati ca preturile sunt mici pentru ca esti in China – mare greseala, in general marfurile sunt mai scumpe ca la noi. Nu are sens sa mai descriu aparatura electronica 🙂 , oricum, daca vrei sa iei ceva de acolo pentru tine sau un cadou, in final vei alege la nimereala deoarece oferta este IMENSA.

china sghanghai 5

Cam atat despre Shanghai … dar trebui sa inchei amintind ca in Shanghai functioneaza trenul cu levitatie magnetica Maglev, intre centru orasului si Aeroportul International Pudong.

Cam aceasta a fost China vazuta de noi, vazuta in 13 zile si povestita in doua parti. Am vazut si surprins imens de multe iar aceasta vacanta in china, intr-un fel m-a marcat din punct de vedere al modului in care o natiune poate evolua …. daca vrea.

Mihai Luca

No Comments

Leave a Reply:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.